"От измерванията, които правим - вадим факти, които да потвърдят или да отрекат това, което става с глобалното затопляне. Но то е факт. На какво се дължи? На естествена флуктуация или на човешката намеса?"

Според геофизика д-р Елисавета Пенева от Софийския университет 50% от климатичните изменения се дължат на действията на човека. "Ние сме толкова велики, че измислихме и нова наука - генно инженерство" - казва тя и коментира методите, които да променят Земята.

Една такава технология предполага затъмняване на слънцето. Тя се прочу покрай желанието на Бил Гейтс да инвестира в нея. Става дума за космическо огледало с аерозоли за до 10 милиарда долара, което в близка орбита на Земята да затъмни слънцето - "Това звучи като научнофантастичен проект, но много подобни идеи се реализираха наистина в последните години".

В подкаста "Trendy" се обяснява ефекта албедо - отражателната способност на повърхността на Земята, според количеството белота, която да отблъсква слънчевите лъчи и радиацията.

Как това да стане? Например, че боядисване на бели сгради, улици, поставяне на бели платна в полето, засаждане на климатично неутрални култури и подобни, според геофизика. Тя дава пример с изригването на вулканите, което допринася за захлаждането.

Плюс от засилената слънчева активност Елисавета Пенева вижда в по-големите площи, които ще се освободят за човека след разтопяването на леда. Минус обаче е повишаването на морското равнище, от което се очакват катаклизми.

Оптимизъм според нея дават технологиите, които целят да хванат замърсяващите въглеродни емисии от индустриите, директно на техния изход. Чуйте повече в аудиото

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic

Снимка: iStock by Getty Images, колаж: Траяна Генчева, Dir.bg