"Нанотехнологии има във всички козметични продукти за подмладяване, които ползваме. Нанотехнологиите ще помагат в бъдеще за самопочистващи се прозорци, за атмосферата вкъщи или за самопочистващи се дрехи" - това казва Любов Костова от "Красива наука" и разказва за едно от събитията на предстоящия Софийски фестивал на науката. То е посветено на нанотехнологиите в хранителните продукти - част от обещанията и стремежите на учените за по-добър живот в бъдещето. Нанотехнологиите са една от големите надежди за таргетиране на онкозаболявания, каза Костова и обяснява: "Благодарение на наночастици учените се надяват да поразяват туморни клетки без да унищожават здравата тъкан наоколо".

Любов Костова и физикът Ивайло Славов участват в новия епизод на подкаста на Dir.bg "Trendy". Чуйте интересния разговор с тях!

Тринадесетото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 11 до 14 май 2023 г. в София Тех Парк и ще бъде домакин на 120 учени и хиляди гости и участници. Съдържанието - достъпни и забавни събития, които разкриват "как чудесата на науката и най-новите проучвания от целия свят обогатяват живота ни, обясняват познатите явления от ежедневието ни и носят надежди за бъдещето на човечеството", според организаторите от фондация "Красива наука".

Софийският фестивал на науката е празненство на науката и технологиите, с представяния на водещи български и световни учени, дискусии, демонстрации, интерактивни работилници за ученици и възрастни, интердисциплинарно представяне на взаимодействието между наука и изкуство.

Ивайло Славов разказва и за това, че шоурънърите на сериала "Игра на тронове" в момента подготвят нова продукция по литературата на писателя Лиу Цъсин, който ще бъде гост на фестивала.

Още в подкаста:

  • Как връзката между науката, технологиите и изкуството променят живота ни?
  • Защо акулите умеят и знаят 1,5 пъти повече неща от нас човеците?
  • Как изкуственият интелект променя изкуствата и демокрацията?
  • Какъв е любовният живот на дървениците?
  • Какво е дигитален хуманизъм, според директорката на Виенската библиотека?

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic

Снимка: iStock by Getty Images, колаж: Петя Александрова, Dir.bg