С какво ще запомним този ден? 

"Би било самоубийствено за Корнелия Нинова да застане зад едно правителство с ГЕРБ. Ситуативното мнозинство, което избра Вежди Рашидов за председател на Народното събрание, обаче може да се повтори при гласуването за връщането на хартиените бюлетини" - още от коментара на политолога Иво Инджов ще чуете в Podcast новините.

И още от темите, които ще чуете:

Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви смени в седем районни управления на страната. Те са във Второ, Трето, Четвърто, Пето, Шесто, Седмо и Осмо районни управления при СДВР. Смените са заради това, че съответните ръководители не са осъществили необходимия контрол и не са установили действия, които да избегнат случаи като този с полицейския "чадър" над Георги Семерджиев, макар той да не е лично оказван от сменените ръководители. Ще бъдат сменени и ръководствата на областните дирекции на МВР в Пловдив и Кюстендил.

Риши Сунак е името на следващия министър-председател на Обединеното кралство и лидер на консерваторите, след като Пени Мордаунт отпадна от надпреварата за лидерския пост на торите. Тя заяви, че се гордее с кампанията, която е водила, но Сунак има пълната ѝ подкрепа, предаде BBC. По-рано и бившият премиер Борис Джонсън се отказа от надпреварата. 42-годишният бивш финансов министър, който е роден в Саутхемптън, получи подкрепата на повече от половината депутати от торите, а Мордаунт се бореше да достигне прага от 100 народни избраници. Така Сунак, чиито родители са с корени от Пенджаб, ще стане първият британски премиер от азиатски произход в Обединеното кралство. Той има задачата да възстанови стабилността в страна, която от години е разтърсвана от политически и икономически предизвикателства, отбелязва Ройтерс.

Близки, приятели и почитатели казаха "последно сбогом" на големия български писател акад. Антон Дончев. Роден на 14 септември 1930 г. в Бургас, академик Дончев си отиде на 20 октомври т. г. след сърдечно боледуване. Първите му литературни опити датират още от юношеските години, а "Време разделно", който е многократно издаван и преведен на десетки езици, пише, когато е на 33 години. Пред журналисти режисьорът на едноименния филм - акад. Людмил Стайков, коментира: "Време разделно" се нареди между най-значимите творби в златния фонд на българската литература. С тази творба Антон Дончев достигна до сърцата на всички българи. И мисля, че обезсмърти името си завинаги". 

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко? 

Политик беше задържан, след като хвърли гранати по полицаи, дошли в къщата му, за да го арестуват. Това не е част от екшън филм, а става дума за реална случка. Къде се разигра тя, чуйте в Podcast новините.