Психичното заболяване всъщност не е заразно, но може и да е. И вече не е тайна, че по-младите хора са по-откровени по отношение на него.

Голям брой деца и младежи се борят с тревожност, депресия, тъга и други отрицателни емоции, които пандемията от COVID-19 донесе със себе си. Преди години по темата рядко се говореше открито, което доведе до това младежите да изпитват неудобство или срам да потърсят помощ, когато се сблъскат с предизвикателства във връзка с психичното си здраве, което може да бъде и "заразно". Все повече тийнейджъри в България изпитват негативни емоции и три пъти са нараснали гневът и раздразнението, според УНИЦЕФ. И в световен план е същото. С увеличаващия се натиск от външни фактори, не е изненада, че много млади хора се борят с психичното си здраве. Депресията може да окаже значително влияние върху живота им, засягайки техните взаимоотношения, академичните постижения и цялостното качество на живот. През 2023 г. много организации за защита на менталното здраве позволиха темата да не бъде вече "табу". Благодарение на това младите, в сравнение с техните родители, баби и дядовци, вече са една идея по-склонни да споделят как се чувстват и да приемат другите, които се борят с депресията.

През годините тази откритост намери място и в светлината на прожекторите, тъй като водещи таланти в попкултурата проговориха за собствените си преживявания. А някои - си отидоха, вследствие на "болестта". Учени от университета Стандфорд пък проведоха проучване през тази година, в което описаха нова категория депресия, наречена "когнитивен биотип", която не се лекува ефективно с обичайно предписваните антидепресанти.

И в подкаста "Trendy" се обсъжда именно това. Депресията. Смъртта избавление ли е? Кои са ранните признаци на депресията и можем ли да я объркаме? 

Чуйте какво мислят по темата Андреа Банда Банда и Козата Ани (известна и като д-р Мила Бобадова).

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic

Източник: iStock by Getty Images, колаж: Траяна Генчева, Dir.bg