Храната е в основата на социалната тъкан. За Умберто Еко обаче духовността е в четенето, т.е.: "Възможността с интелектуалния ти капитал и въображението да обитаваш нови пространства". Какво става обаче когато всички публични пространства са доминирани от теми свързани с консумацията - на власт, на продукти, на храна?

Това издание на подкаста "Trendy" проблематизира въпроса с храненето като основен медиен фокус. Според проф. Кристиан Банков в тази ситуация важен е въпросът "Как да отстоим позиции на образованост и критическа мисъл, която да балансира консуматорските рефлекси?". Според него: "Хиперконсумацията ощетява богатството на човешките отношения. Трябва да има повече вкус като културен рефлекс, за сметка на физиологическия инстинкт."

В подкаста се обсъжда проблемът с "дефицита на духовна храна, за сметка на фастфууд лакомията".

И още:

  • Храним се, за да живеем или живеем, за да се храним?
  • Култ към видимата показност на храната, преекспонирана в сеирджийска и състезателна форма, която работи сама за себе си.
  • Как гастроманията се противопоставя на Slow Food - движенията, които работят, за да съхраняват традицията и учи хората, как да се наслаждават на храненето?
  • Диетите застрашават живота?
  • Шоубизнесът деформира формата на храната.

Чуйте повече в аудиото: 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic

Източник: iStock by Getty Images/колаж: Траяна Генчева, Dir.bg