Гастромания - свръхексплоатацията на храната
Как шоубизнесът променя ролята на храненето?
Храната е в основата на социалната тъкан. За Умберто Еко обаче духовността е в четенето, т.е.: "Възможността с интелектуалния ти капитал и въображението да обитаваш нови пространства". Какво става обаче когато всички публични пространства са доминирани от теми свързани с консумацията - на власт, на продукти, на храна?
Това издание на подкаста "Trendy" проблематизира въпроса с храненето като основен медиен фокус. Според проф. Кристиан Банков в тази ситуация важен е въпросът "Как да отстоим позиции на образованост и критическа мисъл, която да балансира консуматорските рефлекси?". Според него: "Хиперконсумацията ощетява богатството на човешките отношения. Трябва да има повече вкус като културен рефлекс, за сметка на физиологическия инстинкт."
В подкаста се обсъжда проблемът с "дефицита на духовна храна, за сметка на фастфууд лакомията".
И още:
- Храним се, за да живеем или живеем, за да се храним?
- Култ към видимата показност на храната, преекспонирана в сеирджийска и състезателна форма, която работи сама за себе си.
- Как гастроманията се противопоставя на Slow Food - движенията, които работят, за да съхраняват традицията и учи хората, как да се наслаждават на храненето?
- Диетите застрашават живота?
- Шоубизнесът деформира формата на храната.
Чуйте повече в аудиото:
Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic