Изолацията и апатията в отдалечени застаряващи общности в Португалия да бъде преодоляна с помощта на музиката. За това работи португалският проект "Оркестър без граници", който спечели европейската младежка награда "Карл Велики" за тази година. Мартин - част от проекта, разказва:

"Събрахме оркестър от над 150 млади музиканти, които подкрепяме финансово, за да не напускат родните си места. С тях изнасяме концерти на десетки места - малки градове и села, където хората не са си представяли, че ще видят оркестър. Носим музиката като двигател за кохезия."

Втора награда бе присъдена на чешкия проект "Политика (не само) за младите", който цели да даде платформа на млади политици от целия политически спектър за дебат относно политиката, демокрацията и правата на човека. На церемонията за връчването на наградата, Клара, която е част от екипа, изтъкна най-важното постижение:

"На последните парламентарни избори в Чехия участието на младите хора се увиличи с 21 процента. Каниха ни от националната телевизия и в подкаста "Инсайдър" да обсъждаме политическата ситуация в Чехия. Издателска къща ни предложи и да издадем книга."

Трето място зае германската инициатива "Украински ритми − Европейска публична сфера", по време на която 172-ма участници, включително 37 експерти от цял свят, споделиха идеите си за бъдещето на Европа отвъд границите на Европейския съюз в седем онлайн семинара. Каталог с идеите беше публикуван и изпратен на 31 ръководители от Европейския съюз. 36 от идеите бяха публикувани в дигиталната платформа на Конференцията за бъдещето на Европа. Джозефин Шнее разкрива основното послание на инициативата:

"Нуждаем се от обединяваща основа за европейската идентичност и по-голяма осъзнатост на факта, че Европа не свършва на границите на Европейския съюз. Трябва да продължим паневропейския диалог и да разпространим идеята за обща, силна, справедлива, стабилна, мирна и толерантна Европа."

Всяка година национални журита отличават проекти на млади хора от всяка страна в Европейския съюз, които насърчават сътрудничеството и разбирателството между европейците. Българският претендент беше конкурсът от Лятната академия "Перспективи", която събира чуждестранни студенти на летен стаж в България с млади хора от малки населени места и организира образователни и социални инициативи по актуални теми като дигитализация, толерантност и културно многообразие. Целта е пълноценно ангажиране и извеждане наяве на талантите на младите хора. Председателят на институт "Перспективи" Ахмед Куйтов обясни:

"Първо се разбираме с някой млад човек от малко населено място в България, който има желание да помага на своите връстници да се развиват пълноценно като личности в сферата на образованието и екологията. След това този млад човек преговаря с училище, община или читалище да се предостави помещение, в което да могат да се организират образователните инициативи. Третата стъпка е да изпратим някои от нашите стажанти, които идват през месеците юни, юли, август до септември, които са от европейски университети да специализират по специалностите си. Това е една много голяма възможност за системата на образованието, младежките и социалните дейности в България, защото в европейските страни като Португалия, Испания, Франция, Германия за тамошните младежи е много трудно да си намерят стажове. И се получава много добре, защото студентите, които идват, някои от тях са били от Сорбоната, от Венецианския университет, посещавали са ни и от университета на краля на Испания, както и от други престижни университети, които са подготвили теоретично много добре тези млади хора. И те, идвайки в нашата организация, ни помагат да организираме много добри образователни инициативи за младите хора."

Младежкият конкурс "Карл Велики" отличава проекти на хора на възраст между 16 и 30 години, които допринасят за разбирателството и единството на европейците. Той се организира съвместно от Европейския парламент и Международната фондация за наградата "Карл Велики". От стартирането на конкурса през 2008 г. в него са участвали повече от 4600 проекта.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Съдържанието е предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Dir.bg.