Абсурдно е да се погазва закона, за да се изрази становище. Никъде не се допуска движение с електрическа тротинетка с повече от 25 километра в час - още от коментара на Владислав Стоицов от Българската асоциация за електромобилност чуйте във вечерните Podcast новини.

И още от темите, които ще чуете: 

ЕК очаква от България окончателни присъди по дела за корупция по високите етажи - това е една от препоръките към страната ни в тазгодишния Доклад за върховенството на закона. Все още има нарастваща загриженост заради функционирането на Висшия съдебен съвет, а решаването на въпроса с неговия състав е от първостепенно значение, пише в доклада. Остава безпокойството, свързано с Инспектората на ВСС. Отсъствието на редовни конкурси при издигането на магистратите, съчетано с прекомерното прилагане на временни премествания, рискува да даде отражение върху тяхната независимост. Остават и предизвикателствата при дигитализацията на правосъдието. Лобирането и защитата на информаторите все още не се регулират както трябва. По време на пандемията са идентифицирани рискове от корупция в специфични сектори като управление на бюджетните средства и контрола, в т.ч. и при обществените поръчки, се казва още в доклада. Липсва и ясна регулаторна рамка, която да гарантира прозрачност при разпределението на държавната реклама, не са достатъчни и съществуващите правни защитни механизми за независимостта на обществените медии. 

Снимките на кюлчетата злато и пачки евро от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов се оказаха манипулирани. Изводите от петорната експертиза, която прокуратурата назначи, са, че има много несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките, на водните знаци, холографските стикери, светлината и сенките на обектите. Новината дойде от председателстващия комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент и ръководител на мисията в България през април Томаш Здеховски, а на него информацията му била предоставена от българската прокуратура. Правосъдната министърка Надежда Йорданова призова главния прокурор след като е информирал евродепутат за резултатите от експертизата, да направи същото и пред българския парламент.

Левски взе спешни мерки за проблемите си по двата фланга на отбраната, като "сините" се надяват част от решението да е французинът Жереми Петрис, предаде "Корнер". Днес той кацна в София и се очаква до часове да бъде представен като нов футболист на клуба. Петрис е на 24 години и играе на позицията десен бек, а у нас той е познат с 10-те мача, които изигра за изпадналия Царско село през пролетта. Още в края на миналия сезон се заговори, че Петрис е гласен за заместник на напускащия Драган Михайлович, но тогава от клуба предпочетоха друг играч. Това бе хърватинът Анте Балжевич, който обаче тотално разочрова Станимир Стоилов със изявите си, а по време на първия кръг от шампионата срещу ЦСКА 1948 се видя, че той е доста далеч от нужното ниво.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко? 

Шеф Андре Токев излезе от затвора предсрочно. Новата му мярка е "пробация". Според съда той е спокоен и балансиран, в поведението му не се наблюдава враждебност и агресивност, което означава, че няма зависимости, включително от алкохол. Освен това според съдията "Лицето е изключително ерудирано и образовано, за да може да извлече поука и да коригира своето поведение". До края на ефективната му присъда оставаха 2 месеца и 14 дни, като бе осъден за шофиране в пияно състояние. За това как е готвил в столовата на затвора и още от престоя му зад решетките чуйте в Podcast новините.