Какво се случи до този час?  

Парламентът включи в дневния си ред декларацията на "Продължаваме промяната", с която Народното събрание настоява правителството да изпълни задълженията си и да внесе бюджет за догодина. "За" гласуваха 113 народни представители, 104 - "против". Предложението беше подкрепено от депутатите от "Възраждане", БСП и "Демократична България", а Делян Добрев от ГЕРБ напомни, че удължаването на сега действащия бюджет вече е прието на първо четене. 

Кабинетът ще обсъди решение, което да осигури еднократна помощ за отопление в размер на 300 лв. за още 50 хил. семейства, съобщи служебният премиер Гълъб Донев преди днешното заседание на Министерския съвет. Право на тази помощ имат семействата с деца с трайни увреждания, семействата с деца без право на наследствена пенсия от починал родител, деца сираци, хора с увреждания, пострадали от пожари, наводнения и други природни бедствия през тази година, както и ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали. 

Президентът на Косово Вьоса Османи-Садриу е на официално посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев. На 38 години към момента на избирането си, тя е най-младият президент на страната си, един от най-младите в света и втората жена държавен глава на Косово. А докато у нас Османи-Садриу се среща на четири очи с Радев на "Дондуков" 2, в съседна Румъния продължава срещата на министрите на външните работи на страните от НАТО. Вчера те осъдиха агресията на Русия срещу Украйна, потвърдиха подкрепата си за Молдова и решиха да укрепят Източния фланг. За втори път Букурещ е домакин на събитие на високо равнище на НАТО след срещата на върха през 2008 г. Това е и първата след началото на войната срещу Украйна, която се организира в източен съюзник от Алианса.

Сълзи от радост и мъка предложи ден номер 10 на Мондиал 2022, в който станаха ясни първите четири осминафиналисти, излъчени от групи А и В. В група А Нидерландия имаше най-лесната задача - да си осигури първото място, а съперник бе домакинът Катар. Шампионът на Азия влезе в мача без шансове за продължаване напред и загуби с 0:2. Директният сблъсък за второто място пък предложи много екшън. Сенегал се изправи срещу Еквадор и не остави спор в превъзходството си. Африканците трябваше задължително да спечелят и го направиха с резултат 2:1. В късните мачове Англия победи Уелс с 3:0 и спечели групата с актив от 7 точки. Второто място е за САЩ след трудна победа с 1:0 над Иран след гол на Кристиан Пулишич. На осминафиналите Нидерландия ще играе със САЩ, а Сенегал с Англия. 

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?  

Пробив в лечение на Алцхаймер, след като в продължение на десетилетия не можеше да бъде открито лекарство, което да повлиява болестта, засягаща милиони по света. Чуйте повече в обедните Podcast новини. 

А какво ще кажете за това?

На първо четене парламентът удължи действието на сегашния бюджет до март догодина. Това означава, че минималната заплата остава 710 лева, а минималният размер на пенсията - 467 лева. Между двете четения може да настъпят промени заради редица депутатски предложения. Срещу удължаването на бюджета се обявиха от ПП, БСП, а "Възраждане" се въздържаха. От партията на Кирил Петков и днес настояха служебният кабинет да внесе изцяло нов бюджет за 2023 г. На този фон КНСБ организира протестна акция пред Народното събрание. Синдикалистите ще подарят на депутатите "протестна елха", на която вместо коледни играчки ще бъдат поставени исканията на работещите. Акцията е продължение на започналата преди два месеца кампания под мотото "Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата". Те настояват народните представители да поискат от служебното правителство да внесе проект на закон за държавния бюджет за 2023 година, да има повишение на минималната работна заплата от 710 на 850 лева, увеличение с поне 13% на всички заплати в обществения сектор и с минимум 20 на сто за работещите на терен.

Ето защо ви питаме: 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.