"Има генерална промяна в еволюцията. Ние вече не търпим!" - това казва певицата и юрист Миленита, по повод садистичния акт на насилие срещу 18-годишна ученичка от Стара Загора, рязана, остригана и насилвана от човек, с когото е имала интимни отношения.

"Законът следва морала, още от римското право. Това знам аз като юрист. И това да се говори за проблема е предпоставката за законодателни промени", казва Миленита и допълва: "А колкото нецивилизовано и назадничаво е да си насилник, толкова нецивилизовано и назадничаво е да си жертва и да търпиш това. Казвам го с тежестта на личното ми минало в това".

Според Надежда Дерменджиева от "Български фонд за жените" това право е извоювано с много усилия през годините. "Доживях да чуя политици, които да кажат - да, всички сме съучастници в това престъпление, защото не сме взели мерки по-рано. За 20 години шествия, инициативи, разговори с политици, най-после узряхме като общество да излезем на улиците десетки хиляди хора. Финансирали сме 300 организации и активисти. Това е успехът на едно силно женско движение" - казва Надежда, чиято лична надежда за промяна за първи път е по-голяма.

Промените в закона за защита от домашно насилие предвиждат да се защитават и лица, които се намират в интимна връзка или са били в интимна връзка. "Тоест, не е нужно да си в брак, за да си защитен от този закон. Подаваш сигнал, може да се издаде ограничителна заповед, а полицията да влезе в правомощията си" - обяснява Надежда.

В подкаста звучи и гласът на Божидара Овчарова, Мис Стара Загора, която разказва за контекста на насилието в Стара Загора и разказва за скрити чатове, в които се споделят и други случаи на унижение над жени.

В подкаста се коментира и скандалния случай със споделянето от баскетболния треньор Тити Папазов на история от миналото, в която той е упражнил насилие и е остригал назидателно бившата си приятелка. Историята е споделена публично в подкаста на победителя в Big Brother Тото и неговата публика. Дерменджиева коментира: "Като по учебник - имаме насилник, който се хвали - Тити. Имаме и симпатизант на насилника - Тото, който му пляска и му се смее. Имаме и публиката, която също се смее. Мисля че и извинението и на двамата е супер куцо. Те трябва да понесат отговорност и наказание. Тези хора и тяхната слава трябва да изтекат в канала. Това е отвратително".

Шествие в София в подкрепа на жените и срещу насилието:

Вижте повече по темата в сайта на Българския фонд на жените 

Приложение в помощ на жените жертви на насилие може да свалите от http://zateb.org/

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic

Снимки: Стопкадър от протеста, колаж: Петя Александрова, Dir.bg