"За съжаление, рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен и все по-осезаем, ако това е темпото, с което се движим в усвояването, разбирайте - не се движим... шансът да загубим средства след година и половина е почти сто процентов", каза евродепутатът Андрей Новаков. По думите му служебното правителство, което ще бъде назначено, трябва да приоритезира темата.

"Считам, че това е национално отговорна позиция. Това са средства, на които разчитат всички български общини. Трудно ми е да намеря думи, с които да изразя и възмущението си, че по АМ Струма не се строи. Това е международен транспортен коридор, чието завършване трябва да бъде основен приоритет. Ако до октомври месец не започне строителството, ще връщаме пари по целия лот", каза още Новаков.

Според него случващото се в България се отразява върху имиджа на страната ни в Брюксел и следващото редовно правителство ще трябва да полага много усилия, за да възстанови доверието у европейските институции.

Страната ни разполага с още 18 месеца, за да усвои средства по Плана за възстановяване.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic 

Съдържанието е предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Dir.bg.