• Как субкултурите влияят на популярната култура през 90-те?
  • Какво е загубено и какво е запазено след появата на "dial-up връзката"?
  • Защо смъртта на Кърт Кобейн от Нирвана продължава да се преживява от новото поколение като грандиозно събитие?

"Каква беше културата на 90-те, която ни създаде" - това пита инициативата "Алтерофилия". В новия епизод на подкаста на Dir.bg "Trendy" се обсъжда наследството на 90-те години на 20 век, в съвременен контекст. "Като деца на 90-те, ние сме израснали с поредица от културни феномени, които искаме да споделим с новите поколения" - казва инициаторът на проекта Данислава Делчева от "Рефлектор". Според нея днешните млади хора заслужават да имат повече достъп до култура и знание за това как културата формира личността ти. Тази инициатива има за цел да ги вдъхнови в свободата им на изразяване, любопитството им към света и начините да преоткриваш себе си и другите.

"Ние с Данислава правим кръстосан разпит на миналото. Слагаме го на масата, насочваме една лампа да се препоти малко и почваме да го разпитваме. Къде нещо се е объркало? Или напротив - какво можем да вземем от него. Не убийствата на олигарси и на мутри, но нещо, което да вдъхнови съвременния културен пейзаж. А той е един хроничен, корпоративен акт на конформизъм, който се поддържа от новите технологии. Те например помагат на Риана и на Бионсе да имат от 200 - 300 милиона последователи. А някакъв страхотен музикален артист има 14 абонати в YouTube и трябва да разчита на онова чудо, наречено сензация за една нощ" - казва Владислав Апостолов, съавтор на видео поредицата, част от "Алтерофилия".

"От 90-те аз си взех фразата, че "В бъдещето всеки от нас ще мечтае за своите 15 минути анонимност" - казва пък певицата Миленита в подкаста .

Алтерофилия значи любов към другото, различното, алтернативното. В световен мащаб думата не е позната, за разлика от противоположната й - алтерофобия. Алтерофобията е свързана с предразсъдъци към алтернативните субкултури. "Обичаме субкултурите и вярваме, че всеки човек е повече от която и да е рамка или стереотип, макар едни да споделят общи характеристики и да се различават от други. В крайна сметка, общото между представителите на всички субкултури е базисното им отделяне от масовото, обичайното, безформеното, рутинното живеене. Алтерофилия има за цел да разкаже повече за смисъла и значението на субкултурите, влиянието им върху популярната култура и мястото, което те заемат в личностното развитие на всеки от нас. Затова, във видео поредица ще разкажем повече за живота през 90-те - време на младежки дух, промени и неочаквани обрати, но преди всичко - време на свобода. Идеята е през този проект да се разкаже за субкултурите на 90-те - кои са случките, местата и хората, които проправят различни пътища, в музиката, в киното в политиката. Какво формира десетилетието и как то повлиява на живота, който живеем днес.

...Започваме да говорим за културата на 90-те, на фона на която се оформят субкултурите, които тогава дадоха свободата на хората да бъдат несъгласни помежду си, да спорят, да се отдалечават и приближават един към друг, да се обичат и да се мразят. Това е свободата, която днес губим все повече, а с нея - и желанието ни да се разберем".

"Алтерофилия" се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура". 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic

Източник: We The Reflektor/колаж: Петя Александрова, Dir.bg