100 тона злато чакат край Трън

Канадската компания EurOmax Resources Ltd., която притежава концесии за проучване и добив на благородни метали край Трън, официално съобщи, че резултатите от досегашните сондажи са обнадеждаващи.

Обратно в новината

Коментари - 100 тона злато чакат край Трън | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Проблема е, че държавата взема 0.5% от златото и 100% от цианида

Да не би да ти плащат комисионна от въпросната канадска фирма, за да изказваш така своето изключително некомпетентно и непрофесионално мнение по въпроса. Но може би това е информация, която твоето съзнание не би могло добре да обработи и главния мозък добре да осмисли. Що се отнася до това какво са ме научили вкъщи, то е явно и твърде добре се забелязва. Но това, което не се вижда е какво теб са те научили. На лице е изключително неграмотно писане и хаотично даване на обяснения. Както забелязвам хвърлянето на камъни е твой специалитет, а що се отнася до мен мога да изказвам мнението си свободно по въпроси касаещи ме пряко , защото както всички знаем поне живеем в правова държава. Не на последно място искам да ти обърна внимание за лошото отношение, но това все пак е типична черта на българина тип Бай Ганьо, а от прочетеното виждам, че ти си типичен представител на това съсловие. А за да си позволиш лукса да спориш с мен има още много форуми и книжки с информация да изчетеш.

луксозна моя.. :*

за автора май няма разлика в понятията - географско и геоложко, разрешения и концесии. важно е да се пише нещо

Ескимоса е АБСОЛЮТНО ПРАВ, елексира е да откраднеш, па било - картини от Лувъра и да си спретнеш едни, кошари, едни нужници, та до първия прилив на реката!

напротив, точно за народа му е задачата да плюе. В БГ градовете и селата наверемето евреите особено новодшли инепознатите като такива са били организирани да предават на турците. Сега същите пък в синхорн да .. плюят

не само край Трън. Поне още на 5 места в България има по 100тона злато. Но българите нито могат да го намерят, нито оценят, нито добият без да осерат пейзажа. Нямат пари дори да се качат на джипа и отидат да вземат две проби от деретата. Ако все пак се намери някой да им даде някой 1милион за поручване, моментално ще откраднат 900 000хиляди да си посторят кокошарници на село.

някои да знае как спечели канадската фирма правото за добив? имаше ли тург? парите са много,комисионата огромна. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

975 грама сребро от тон руда... КИЛОГРАМ СРЕБРО НА ТОН???? Май ще влизаме и в рекордите на Гинес...

На това се казва пладнешки грабеж на националните богатства на страната.Когато корупцията управлява,резултатите са видни.Някой си е взел комисионната за това.Комисионните са също вид кражби.

Яааааа..., "обраният бостан" бил пълен със злато и "шевронов газ"?!

При съдържание 1.25 грама на тон, ще трябва да се изровят 80000000 тона пръст за да се извади златото. Познайте колко ще струва и как ще се отрази такова ровене на региона. Въпреки високата цена на златото аз бих казал не. Особено като се има предвид че печалбата ще е за компанията която ще рови, а не за България или за мен и за вас.

УЖАС!!! Това е направо безумно и безобразно решение. За някакви мизерни стотинки искате да отровите целия район. То само това му остана на мястото около Брезник, чистата природа и спокойствието. А после искате да спре нашествието към София. Имайте в предвид, че на никой вече не му се живее в отровна и замърсена среда. Искате да изгоните и хората, които отиват да отпочинат там от натовареното ежедневие и мръсотията в големия град. А и щом канадска фирма ще експлоатира това находище, да си ходят в тяхната си държава, да видим с тяхната политика дали някой ще им даде да си разиграват коня, както на тях им е угодно, без да ги интересуват екологичните последици, които ще причинят. Забравете за поредната необмислена постъпка, с която ще навредите на все по-малкото хора, които остават в тази държава, заради точно такава схема на геноцидно управление на държавата и народа ни, Дами и Господа Политици.!!!

с такъв любител на животинките какъвто е биби, няма да се съсипе екологията. за това как се добива, може да се добива и би могло да се добива злато, има много инфо което явно не познаваш. познаваш само пасажи, достатъчни да промият плиткото ти съзнание и да те надъхат еднопосочно, без да си в състояние да съпоставиш обективно възможностите. вкъщи ли те научиха, да казваш "ужас" и да хвърляш камъни по всичко което не разбираш и ти прилича на локомотив..?

Кика ( нерегистриран ) 09.05.2012 17:02 Да не би да ти плащат комисионна от въпросната канадска фирма, за да изказваш така своето изключително некомпетентно и непрофесионално мнение по въпроса. Но може би това е информация, която твоето съзнание не би могло добре да обработи и главния мозък добре да осмисли. Що се отнася до това какво са ме научили вкъщи, то е явно и твърде добре се забелязва. Но това, което не се вижда е какво теб са те научили. На лице е изключително неграмотно писане и хаотично даване на обяснения. Както забелязвам хвърлянето на камъни е твой специалитет, а що се отнася до мен мога да изказвам мнението си свободно по въпроси касаещи ме пряко , защото както всички знаем поне живеем в правова държава. Не на последно място искам да ти обърна внимание за лошото отношение, но това все пак е типична черта на българина тип Бай Ганьо, а от прочетеното виждам, че ти си типичен представител на това съсловие. А за да си позволиш лукса да спориш с мен има още много форуми и книжки с информация да изчетеш.

Защото там няма никакво злато което да се копае икономически изгодно спазвайки всички процедури. Най-вероятно обаче, като се заобиколят всички неудобни процедури и еко предписания с нашия евтин труд може да се добие нещо за наша сметка. Затова и ще ти кажат, че има много злато, та да клъвнеш. Друг е въпроса за кой ще е това злато и за нас какво ще остане накрая. Едно нещо със сигурност ще остане за нас - разкопаната и напълнена с химикали земя. Дреме им на канадците за нас.

канадците безспорно заслужават сърдечни благодарности + 4 до 10 милиона канадски долара за инфото и усилията. задължително да се подчертае безкрайната признателност за оказаната помощ в непредвидено тежкият икономически момент за страната и весело народно хоро с чеверме за ^довиждане^. необходимо е канадецът да бъде информиран, колко дълбоко е съжалението на цялото цивилизовано население на сраната за нудобствата които създава съжителството със всички хора защитени от законите от които има и достъчно диви и убедени за да не работи техниката в нито един момент. допускам, че сергей трябва да знае точно как се провеждат тези разговори, иначе и дипломата му би била като политиката му...

на канадецът ще му стане ясно, че няма как да прати френският легион да стреля по роми в меркелска европа. всяко ОЦК може да преработи рудата, а капацитетите за технихески подобрения в добива и преработката на суровината, на фона на такава цифра, са нула тема и за средно актуален форум в днешно време. както и в най-лошият случай да се "побългарят" нещата, благата ще бъдат изконсумирани от общество в което до голяма степен остават, а това е фактор който определя колко струва българинът на глава население. единствената причина да се отворят границите за българските паспорти, както и за всички останали е промяната в този индекс! от чисто веонна гледна точка, подобни решения за отдаване на стратегически ресурси на концесия, не трябва да се оставят в ръцете на медийни клоуни и официална или не, донякъде се очаква намеса от президентството и при това адекватна. очевадната истина е, че БДЖ, Кремиковци, ОЦК.. и тнт. се ликвидират и съответно по-умните маймуни събират всички банани, защото по-глупавите са си изнесли техниката под формата на цветни метали. поправете ме, ако греша.

134 години наличието на огромни запаси от злато в бедната на други изкопаеми България на потъналите в тайни и мистерии военнизирани чукундури, се пази в сейфовете на управниците. Принципът е познат - като не е мое лично , няма и да е ваше. Селските дръвници, наричани тук политици, потънали до гуша в корупция и мръсотии, не позволиха на собствината си държава да добие златото си, а сега ще го подарят на чужди, непознати и неясни фирми за жълти стотинки. Това е логиката на така наречения капитализъм в тази деградирала държава на милиционери, фашисти и реакционери. Тоест - ГЕРБ. Това е причината богатите държави да са такива са сметка на малоумните като България.

Да не се пипа изобщо. След като държавата, т.е. всички ние няма да спечелим нищо. Условията на договорите са унизителни, даже негрите в Африка получават повече от богатствата си. Когато сегашния лайнян световен модел все някога се срути, дано потомците са по свестни от нас и печалбите от добива да остават тук. Сигурен съм, че ако държават си отстояваше интереса при разразботката на природните ни богатства, стандарта ни щеше да е поне с 50 % по висок.

А защо държавата България не добие златото? Кой взе комисионната за да го подари на частна компания?

преди време се говореше и за огромни залежи от природен газ. Почнаха ли да го точат?

Яжте и пийте после ЗЛАТО!!!

Аз винаги съм се чудил тва злато дето го вадят к'во го правят ? Накити, кюлчета и някаква нереална стойност за нещо дето има файда от него само в електрониката... Искам да кажа, че според мен ценността на златото е втълпена а не реална. Ако утре стане катаклизъм и има недостиг на храна например ценното злато колко ще е ценно или ще просто един безполезен метал. Злато ли ще се яде или със злато ще се прави каквото и да било. Освен това валутите в света отдавна не са обвъразани с него което го прави още по безполезно. Иначе нямаше да има световна финансова криза.

Валутите в света отдавна не били обвъзани... ХАХАХА... Отвори един форекс и разгледай каква е зависимостта, драги ми експерте!!!

Освен неизгодната концесия има нещо неизмеримо по-лошо - екокатастрофата, която чака района. Напишете Дънди Прешъс Металс в Гугъл и вижте резултатите. Това е една друга канадска компания, която е подписала концесионен договор за добив на злато в района на Челопеч. Технологията им включва използване на цианиди, районът е отровен, а къщите на хората в селото са напукани от взривовете в мината и от преминаването на тежките камиони. В същото време държавата ни получава 750 г злато на всеки 100 кг злато добити от канадците - доста изгодна концесия, нали? Въпросът е за кого е изгодата?

Ако ББ, министрите и продажните журналисти не бяха толкова тъпи и бяха учили малко история нямаше да са толкова ентусиазирани от откритията на чужденците. Либералната икономика тотално се провали. Колкото по бързо се върне държавата толкова по добре. Трябва закон за национализация, това е.

Майко мила още един тотален ненормалник !!!!!!!!

Здрасти на сите,я съм от Мерник(перник),са палим ЕМЕЛ-о и отивам да копам,ако извадим от голд-о,че ви пишем,че си зеем и винкело за секи случей-ако има канадци,айде за са уек ден ви жеуаем-па вие си коментирайте тука!

Дайте и това на концесия.Държавата взема мизерна концесионна такса и толкоз.Защо самите ни е не го разработим това находище?Стига чужденци са си пълнили гушите.

Ами Елаците Асарел са си наши,родни, също така и олово-цинковите рудници в Родопите, но да не би да си мислиш че плащат тройни или четворни концесионни такси?

Още от античността се занае, че в тези земи има злато. А добро утро сега канадците го открили.

Естествено, че не са Канадците го открили; въпросът е, че те ще го приберат. :)

Бойко ли чакат, или и него исие?

След немците след WWII там е останало още по-малко и от римско време. Освен ако флотацията на сърбите не е направила вторично находище - както уранът на плажа при Атия

Мина "Злата" се разработваше в Трънско до около 1973-75 г. Тогава цената на 1 тройунция злато беше около 30-35 долара и нямаше кой знае каква печалба от добива, Сега цената е около 50-60 пати по-висока (1600-1700 дол./тройунция или около 50-55 хил.дол/тон). При съдържание от 3 гр/т злато, за да се извадят 100 т злато трябва да се обработи около 35000 - 40000 т скална маса. Приходът от добива се очертава да е между 5-5,5 милиарда долара. Какви ли комисионни и на кого се плащат?

Вместо да надничаш в чужда чиния на чужда маса в чужд ресторант, що не се стегнеш и не инвестираш няколко десетки милиона евра и не почнеш сам да плащаш "комисионата" ?

ммм - мислим за национализация по-скоро, не надничаме в чужди чинии - те надничат в НАШАТА чиния!!!!!!! аре мий чинии и мълчи :))))))

Абе тъпак. Въпроса е, че българската държава ще вземе стотинки вместо милиарди.

ЧИНИЯТА Е НАША БЕ БОКЛУК. ТЕЗИ ЧУЖДИ ОКУПАТОРИ ДОЙДОХА ДА НИ ВЗЕМАТ И ЗЛАТОТО И СРЕБРОТО И ДЪРЖАВАТА. ПРАВЯТ ГО ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В ГЕОГРАФСКО ПОНЯТИЕ, А ТЕЗИ КОИТО НИ СЕ ПРЕДСТАВЯТ ЗА БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИЦИ СА ЕДНА ПАСМИНА ОТ ПРЕДАТЕЛИ И МАЙКОПРОДАВЦИ.

И ресторанта и чинията са си наши, глупако.

Ей келеши! Ще ви грабят, защото всяка вечер по кръчмите и после няма пари (нито за инвестиции нито за нещо да оставите след себе си). Даже по кръчмите не финансирате българското производство, защото доматките в салатките са ги рязали още в турция. В България някой ако изкара (открадне) някой лев незабавно го влага в германско возило. Не е виновна държавата, а целия тъп народ който остана, защото умните ги няма отдавна заради ВАС-тъпаци.Та от кръчми и возила никой в БГ няма пари да направи сондаж в кенеф, камо ли да добива злато.

Само чинии са ти в главата. Вземи се върни, че професионалната деформация вече те е смачкала.

Интересен е и последния абзац.И то много. Повече отколкото фишеците описани по отгоре.Интересно и коя е тази Бг фирма дето е купила проучвателните концесии в Брезник и Ракитово.

Сакън не го вадете .Ще падне световната цена.Не знаех ,че сме Клондайк.

Тази Държава освен да продава не знам друго какво може.От другия край на света идват да копаят тук защото ние нямаме специалисти.Не знам на кой са ме продали и мен и семейството ми като роби.Пътища не можем да правим , железниците не може да управляваме енергетиката също какво можем.Само робовладелски закони да се измислят

Да бе и договорите така са направени, че ще ни вземат златото, ще ни отровят природата и ние ще пасем трева.

Ами по принцип пашата е любимото ни занимание от 1944-та насам! Харесва си ни! Единственото, в което сме по-добри е да мърморим, докато другите правят нещо.

Ти си паси, не намесвай другите, ясно ли ти е! Не ни сравнявай със себе си!!!

Какво откритие бе, ние това го знаем?! Що го давате на канадците, да цоцнете комисионн, гнусари, мръсни национални предатели?! Само не ни обяснавайте че не можем ние да си го извадим! Крадци!

Кои сте пък "вие" дето ще го вадите? Ми ходете, пуснете си молбичката, вземете си площи и си го вадете. Като го "знаехте" що не го направихте и станете богати като канадците?

Ти си някакъв вид недоразумение нали? Вчера гледам в детските магазини наводнили с детски игри като "Не се сърди, човече" и т.н. производство на румънска фирма. Е наша фирма не може ли да го направи същото? Май не може,защото всичко е окрадено вече!

канадски Тапигьос!

Ако някое правителство спре такъв добив така ще ви изманиполират, че първи ще тичате да го сваляте от власт. Забелязал съм, че българинът не обича да мисли, а да приема само смляна информация. Просто така му е по-лесно. Всички действия на българите през последните 20г. са си пълен провал. Не можахме като изберем някой да му държим сметка какво прави и да не му позволамаме да ни мачка. Сега вече е късно.

Отговорът е прост: защото няма сметка. А когато го дадат на чужденци, съответните господа и дами ще приберат съответната комисионна. Вий да не си мислите, че сме управлявани от глупаци, които просто така раздават. Чужденците не са ни виновни. Всичките ни беди и злини идват от самите нас - от нашите сънародници. Кога за последно сме отрязали главата на министър-председател? Кога някой е влезнал за корупция или разсипия в затвора? Нещо да правим?

Голямо откритие - няма що. В Трън има златни мини още от римско време. А който не е чел учебника на Тато по география за средните училища сега прави такива велики открития :-)

В Трън има и села само с жени, чиито мъже са измрели млади, защото са работили в добива на злато. Мина "Злата", така съм чувала и даваха преди години репортаж за селото на вдовиците. Защо смятате, че е спряло добиването на злато?

Водят го откритие, за да могат да подарят на канадците правата за златото. Същото ще стане и с урановите мини, които ни принудиха да затворим. Изведнъж някой американска компания ЩЕ ГИ ОТКРИЕ и ще придобие правата да ги експлоатира.

Е, това е начина да се прекопае местността и да се насадят картофите.

Ако беше чела внимателно, щеше да видиш, че ще копаят СКАЛИ, а това променя релефа от там екокатастрофа. Май тебе те мързи да си насадиш картофите!

Какво? Еко-катастрофа? Какви са тези ТЕЖКИ думи? Това е производство, което из най-древните! Това е работен цикъл, поминък, занаят, развитие! Много тежко ми звучат всички ЕКО-щуротии на пишман ЕКО-активисти, вземете се в ръце най-накрая!

Сигурно наистина ще има щети за природата, а това е единственото хубаво нещо на този край.Специално между Брезник и Трън.Направиха еко пътеки до Ерма и то от две места, до манастири и изобщо да не хванеш екопътека а да се разходиш из балкана е много хубаво. Преди три години възтановиха пътя до железната вода на Бърдо и сега се ходи много лесно до извора.Не знам дали си заслужава да се съсипе малкото останала природа!!!!

За 100т злато ще разкажат играта не само на природата ами и на населението и на сърбите в покрайнините и на всичко де що мърда и им се покаже на пътя. Не е необходимо да им пречи.

това са поредните милиарди които ще ни откраднат. и после нагло ще ни обясняват че сме бедна държава. ако спрем да търпим източнането на държaвата си,може и да забогатеем

Xаиде на комисоните,не се блъскаите,един по един,първо министър-предателя след това министрите,големанов последен.

+ 1

Ето, специалистите по злато и копиращите договори за концесии веднага нахлуха в дира с експертните си мнения.

Кога ли ще излезе списък на ония наши държавници (престъпници), които подаряват концесиите за цветни метали и злато на чужденци или на ченгеджийски офшорки. За да може като дойде видов ден да се знае кои да се тикнат там дето им е мястото.

Те ги подариха преди 15 години, а закона за незаконно придобитите имущества е за последните 15 години - ще им хванете опинците!

До колкото съм чувал Канада и Австралия са специализирани в добивите в страните от третия свят. В Киргистан цяло езеро бе отровено от такива фирми Просто нашата държавна администрация и държавата е слаба така че докато имат възможност ще грабят Дано все пак има някаква полза за БГ, а не само в Трън да дишат прахоляка и да се натровят ;-) не че тях това ги лови ;-)

Златото е стратегическо и е престъпление да ги подаряваме на чужденци. От досегашните концесии дадени на канадци, на България се плаща само 1.5 до 4% от добитото злато. При това рудата се изнася и след това на око ни съобщават колко злато е добито.

То не е само златото! Покрай него добиват и много редкоземни елементи, които са по-скъпи и от златото! Зо по една къща и един джип продадоха държавата!

100 тона злато чакат край Трън, да бъдат подарени на Канада! От къде на къде кандаците се намъкнаха в България и то много отдавана и си присвояват златото ни! Това е някаква далавера на Атлантическият клуб на Соломон Паси навремето - Уж канада да не ни пречи да ни вземат в НАТО. А те щяха да ни вземат в нато,без подаръци! Но Соломон Паси изкара стотици милиони евро и долара от комисионни да купуваме, уж за да ни вземат в НАТО, стари оръжия и кораби от къде ли не!

Идва фирмата, добива златото, плаща и се за работата, но златото остава в БГ. Иначе според мен за некви печалби от по 10-20 млн. за държавата въобще не си заслужава :)

чака се в трънско да измрът и последните 100 човека населяващи трънския край и тогава държавата няма да плаща обещетения аз съм от трънско и за това злато се говори от 70 години че го има но на държавата и е скъпо а като не останат хора ще са пей сърце

Хм, както някой сметна около 3 милиарда чиста печалба минимум, сега умножете по 3 най-малко, защото официалните концентрации са по ниски от действителните три пъти... А можеше да бъдем Швейцария на Балканите, сега ще го подаряват златото значи на чужди компании!

Чудя се защо чужди компании се занимават с златото на БГ ---защо не си го добиваме ние българите --изнасяме всичко хубаво от родината --да просто коментар нямам

Ами много проста сметка да направим един грам е 65 лвX1000=65 000 лв е един КГX1000=65 000 000 лв е един тон X100= 6,5 милиарда лева е пазарната цена на находището. Айде 50 % норма на разходи (производстявени, концесия,продажба, преработка и др.) пак отирваме на 3,25 милиарда лева чиста печалба. След всички възможни разходи

На печалба отива канадската компания. За България остават само 1.5% до 4% от тази печалба. Т.е към 40-100 милиона, които няма да стигнат за възстановяване на пораженията въхру природата в района.

Ако някое правителство спре такъв добив така ще ви изманиполират, че първи ще тичате да го сваляте от власт. Забелязал съм, че българинът не обича да мисли, а да приема само смяна информация. Просто така му е по-лесно. Всички действия на българите през последните 20г. са си пълен провал. Не можахме като изберем тякой до му държим сметка какво прави и да не му позволамаме да ни мачка. Сега вече е късно.

Имай пред вид, че златото в магазина не е 24 карата!

Тази нашата държава, интересувала ли се е някога какво мислят хората изобщо? Мога да кажа, че района около Брезник започна да се развива в съвсем друга светлина. Всички вече знаем за голямата инвестиция за развлечения, която продължава да се обновява непрекъснато, за проекта за еко пътека до Билинския манастир и т.н. След многократното общуване с хората от там, категоричното им мнение е, че не искат по никакъв начин да се експлоатира земята по катострофален за здравето им начин. А и ние, които ходим за да избягаме от шума и мръсотията в София също не искаме никакви екологични катастофи на това красиво и спокойно място. И вместо да рушим непрекъснато нашата природа, да изпратим канадците да търсят залежи в тяхната си държава, а нашите политици да се замислят докога мнението на народа, който ги е избрал няма да означава нищо. Икономика се прави не само с безмисленни рокади по върховете на властта и излишна показност, ГОСПОДА!!!