Злато на 6500 години откриха до Провадия (снимки)

Около 400 различни находки при разкопките в археологическия обект "Провадия-Солницата". Златните находки са датирани от средата на петото хилядолетие пр. Хр.

Обратно в новината

Коментари - Злато на 6500 години откриха до Провадия (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Правилно заглавието трябва да звучи така: Откриха край Провадия злато на 6500 години. Научете си уроците по синтаксис , неграмотността ви е много дразнеща.

Българските археолози намират не само злато, но и табелки с датата на направата му;) Лъжат! Не им вярвайте, а и на журналистите, които пишата за това. Има ли публикации в реномирани научни списания, или само в Дир.бг?

Следващия път първо на тебе ще се обадят.

Дрън-дрън открили. И малките деца знаят, че каквото и да, се открива само в присъствието Му.

Миналата година ходих то Карановата селищна могила до Нова загора. Там освен самата могила има и тракийска гробница. За да стигнеш до нея се минава през един резерват на тъмнозелени, които гледат лошо. Самата гробница е покрита с едни найлони, в които април месец не се дишаше. как ще е лятото- не ми се мисли! за да ти отворят трпбва да звъниш на мобилен телефон, за да дойде жената от селото да отвори. а иначе находките вътре са прекасни- каменен саркофаг с дарове (сега са копия, защото нали знаете ако са истински какво ще стане), останки от колесница и скелетите на конете, в които е впрегната. Та ми се струва, че и с Провадийската ще стане нещо подобно.

Нека Божката го освети в името на вечеn господ бог български Бойко.

Евара на м-р Рашидов.

Нема ли евала?

ЗА ДА ДОБИЕТЕ ПРЕДСТАВА КАК ТОВА ЗЛАТО В ПРОВАДИЯ И ВАРНЕНСКОТО СЪКРОВИЩЕ СЕ ПИСВАТ В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ . ТЕ СА НАПРАВЕНИ : - 1500 ГОДИНИ ПРЕДИ ПО ГОРЕН НИЛ ДА ВДИГНАТ ПЪРВАТА ПРИМИТИВНА ПИРАМИДА - 1800 ГОДИНИ ПРЕДИ СТОУНХЕНДЖ - 3000 ГОДИНИ ПРЕДИ РАЖДАНЕТО НА МОЙСЕЙ (МУСА НА АРАБСКИ) :)))

И около 1000г преди шумерите!

...и няколко хиляди години след Гьобекли тепе

Между другото, няма две мнения, че най-старите златни обекти са намерени на територията на България. Балканите са мястото откъдето цивилизацията навлиза в Европа - все пак Балканите са мост междъ Близкия Изток и Европа. По това време златото е било използвано за накити и не е имало функция на пари. Металите, който обръща историята са медта и калая, и след това желязото.

А пари за охрана на разкопките осигурили ли са ?

Ма това нашто алтън бе, да са обаждам на родата, да си го прибираме, че това българите че го окрадат!

След като ви наритват да крадете другаде ли решихте, че навсякъде другаде е ваше?

ГУГЪЛ ИЛИ Ю ТЮБЕТО The Lost World of Old Europe: The Danube Valley 5000-3500 BC ИЗЛОЖБА В НЮ ЙОРК :)) НИЕ СМЕ БИЛИ ПЪРВИТЕ ЦИВИЛИЗОВАНИ ХОРА В ЕВРОПА , ОБАЧЕ КАКТО ПРОФЕСОРА ВЪВ ВИДЕТО СИ ГО ПРИЗНАВА , АНГЛО-АКСОНСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ НЕ СА ГИ УЧЕЛИ ЧЕ ИМА ТАКАВА ЦИВИЛИЗАЦИЯ - НЕ БИЛО ИДЕОЛОГИЧЕСКО ПРАВИЛНО :)))

Е ОТНОШЕНИЕТО НА РАШАНИТЕ ПО СЪЩАТА ПРИЧИНА!

ПРОБЛЕМА Е ЧЕ ГЕРМАНЦИТЕ И АНГЛОСАКСИТЕ ПРОИЗЛИЗАТ ОТ НАС :)) ОБАЧЕ ПОДОЗИРАМ ЧЕ ПРОТОТРАКИТЕ СА ОПРАШВАЛИ И НИЕДЕНТАРЛЦИТЕ ПО АЛБИНОНА .. ЗАТОВА СА ПО-ТЪПИ :))

Освен кокалаци и счупена посуда - злато не видех! А как се прехласват разни другари... едва ли не - тук, по нашите земи се е зародила човешката циЛИвилизация!

От по високо да се не мъчиш от завист урод.

Много старо това злато, сигурно бая е ръждясало.

Има една теория ,че хомо сапиенс е създаден изкуствено от извънземна цивилизация колонизирала земята преди хиляди години , заради златото . Метал с уникални свойства , който не се среща често във вселената . Предците ни са били използувани като миньори за добива на златна руда . След като почти изчерпали залежите на златна руда , извънземните си заминали , като забравили да дръпнат шалтера на помощниците си . Като спомен от извънземните са ни останали древни артефакти и паметници , чието предназначение днешната наука така и не може да обясни . Древни рисунки , намиращи се на територията на пустинята Наска в Перу , сред които има фигури на астронавт и извънземно с размери видими само от голяма височина , пирамидите и странните рисунки в гробниците им , на някои от които има изобразени летателни апарати подобни на космически кораби . Легендите в религиите ,които също описват същества , носещи се на кораби високо над хората .

БРЦК

Теорията е за Анунаките. Историята е описана на каменните и глинени шумерски плочи(датирани на 10000 години). Те още не са преведени - досега са превели към 10%. На един от камъните пише :"After the kingship descended from heaven, the kingship was in Eridu. In Eridu, Alulim became king; he ruled for 28,800 years. ". Иначе в пирамидите няма нито една рисунка. А в Африка , където извънземните са създали човека чрез генно инжинерство има над 100 000 известни мини. Много от тях за разрушени и засекретени за да се скрие истината!

Те световни учени не пускат до вътрешността и кухите помещения, ще ти пуснат посетители туристи.

Най-древните златни украшения, около 10 века по-стари от египетските, са открити във Варна през 70-те години на миналия век.

БРЦК

Най-старото злато е на 4500 пр.хр години открито до Пазарджик.Това е горе долу на същите години.

в Варна !!!!

наи-старото обаботено злато в света е във варна!! можете да го видите във варненскят музеи безродници...не си знаете исторята повече от 6000 г пр н е ....

БРЦК

Пускаш си гугъл и пишеш 'oldest gold in the world'. След това четеш и ревеш.

Знаем я! Ама не си виждал колко селски се държат лелките в музея!!! Водих племенниците да разгледат. Разказвам им едно-друго, изведнъж изскача едно турме и дига скандал защо били снимали! Ами платили сме си пълната такса бе, за това! Врътна задника и излезе. Няма извинете, няма съжалявам... Децата после един въпрос не зададоха. А се бяха запалили да направят страница на училищния си сайт в Канада.

Как иманярската мафия без съвременни средства можаха да разберат че това злато е на толкова хиляди години.

България винаги е била и ще си остане на най-стратегическо място в Европа! Ако има достатъчно пари ще излязат още много и невероятни находки :)

Само тракийските пирамиди са десетки хиляди. Това само на територията на България, а има и по цяла Евразия. Преди десетина години излезе една оценка, че иманярите годишно изнасят археология за 2млрд.

"пирамиди" = могили

Велико. Много се кефя на такива новини. Имаме страшно много интересни места, имаме какво да покажем и в туристически план. До преди време не ме трогваха историческите забележителности, повече гледах природата, докато преди няколко години не посетих музея и разкопките на древния град Дион в Гърция. И сякаш ми се отвориха очите и попаднах вдруг свят - само като си представех, че същите тези камъни ги е пипала ръката на човек, живял преди стотици, че и хиляди години! Не че беше нещо невиждано, но явно тогава ми е дошло времето да го почувствам. Сега с удоволствие ходя по такива места. У нас има много потенциал и дано умно да се направи така, че да привлича все повече туристи. Имаме с какво да се гордеем!

Само където не видях злато на снимките... Дирници, винаги съжалявам, ако ми се наложи да разглеждам снимките към статиите ви!

Восъчен модел, а не восъчен калъп.

И аз това забелязах. Восъчният калъп ще се разтопи веднага и златото ще изтече. Технологията е да се излее черупков калъп около восъчния модел, да се разтопи восъчния модел и в кухината се налива златото. Скъпа технология, която все още се използва тук-таме, ако си струва.

ЛЕЕНЕТО ПО ВОСЪЧЕН МОДЕЛ Е НАЙ-МАСОВАТА ТЕХНОЛОГИЯ В БИЖУТЕРИЯТА И ЗЪБОТЕХНИКАТА .... ... ИЗПОЛЗВА СЕ И В МАШИНОСТРОЕНЕТО ... LOST WAX CASTING МУ ВИКАМЕ НИЕ АМАТЬОРИТЕ