Това съобщи при посещението на министър Вежди Рашидов на обекта ръководителят на проучванията проф. Васил Николов.

Вижте снимки >>>

Сред откритите находки има и няколко златни артефакта, предаде БТА. Златните находки са датирани от средата на петото хилядолетие пр. Хр. Едната от златните находки е апликация, която е била отливана вероятно във восъчен калъп, каза Николов и обясни, че находката е на около 6500 години.

При разкопките в по-горните пластове на могилата са открити и находки от късния елинистичен период. Открити са и фрагменти от т.нар. мегарски чаши, които са произвеждани в Южна Гърция, като досега те са намирани само по Черноморското крайбрежие. За първи път са открити на 50 километра навътре, посочи проф. Николов.

През тази година археолозите са открили и кладенец на около 6400 години. Той е разкопан до осем метра и предстои укрепването му. Кладенецът се намира зад третата отбранителна система на археологическия обект.

Николов каза още, че през тази година е направена анастилоза на част от втората крепостна стена - консервирани са напълно запазените части и са възстановени съборените камъни.

Интересни находки са открити и при разкопките на некропола. Според Николов селището "Провадия-Солницата" се очертава като най-атрактивният праисторически паметник в Югоизточна Европа.

Министър Рашидов каза, че през тази година министерството е отпуснало 37 000 лева за разкопките в "Провадия-Солницата". Той допълни, че независимо от това тези средства пак не са достатъчни.

Рашидов допълни, че ще се радва, ако през следващата година бъдат осигурени повече средства за археологически проучвания. Министърът каза, че ще иска поне 3 милиона лева за тази дейност.