Жена почина, а над 50 души са в болница след зараза от свинско в Испания

Обявена бе национална тревога след откриването на причиняващата заболяването бактерия листерия

Обратно в новината

Коментари - Жена почина, а над 50 души са в болница след зараза от свинско в Испания | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Оппппа, основно свинското месо, което се внася в БГ е от Испания....

няма удържане! Всичко дето квичи под ножа! Има и едни едри шопари от управлението! И те под ножа!

някой е чувал да е налагана някога забрана за износ на свинско месо от Испания или друга метрополия (напр. Франция, Германиля или UK) ?!?

Интересно че преди 1989 нямаше такива чудесии. Ама то и нямаше индустриялни мафии де.

Kalin

Почват платенети статии за да предизвикат паника сред хората и да оправдаят простотиите които правят със селското ни стопанство

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKCN1VA1FY&ved=2ahUKEwiB3MqP9ZHkAhWhwqYKHatlBL4QFjAAegQIBBAB&usg=AOvVaw0U-3Fs8AZitKxrDUaZ6OOt&cf=1

дали испанците ще си избият прасетата, както направиха нашите малоумници?

Истината е че не си струва да се яде свинско месо. И по етически и по икономически съображения. Даже и по екологични (радост за еко талибаните). Свинята е доста умно животно, вероятно по-умно от куче. (гледахме на село, докато бях дете съм ги наблюдавал и съм сигурен в това). Икономически е крайно неизгодно. Първо садим фураж, торим го, прибриаме го, преработваме го, храним прасетата, грижим се за тях да станат свине.... Иде време да ги колят, и.... неква болест изпревари и айде сичко това у земята. КПД на този процес, като финал няма и 2% сигурно. Ако това безумие не се субсидира, то икономически нема как да се върже отглеждането на свине. И не е ясно защо всички трябва да субсидираме тази дивотия.

Тежко и горко на свинете в Европа емигранти неядящи свинско се разпространили заразата като теракт срещу консумиращите го! Свински тероризъм. А в БГ като екологична държава започнаха внис на банани с кокаин?

с любимия ни "Листерин", дето избива до крак всички бактерии в устата?!

Е нали в западна европа е с най чистите кочини защо има болести . Значи болеста не зависи от чисто или не Само ни карат да въвеждаме техни стандарти да се купуват техните изделия . А като идеш в Кауфанд место отвратително на вкус.

хм, оня ден от Била си купих испански вратни пържоли....оооох!

На 90 да нажмъцаш со свинкята ко да чакаш. Сигорно и три оки вино омаала и после леле шо стана...

Листерията представлява пръчковидна бактерия, която съществува почти навсякъде – има я в почвата, във въздуха, водата, храната. Най-често попада в човешкото тяло чрез храната, в стомашно-чревния тракт. Листериите оцеляват в различни условия, могат да бъдат унищожени в среда, където температурата е над 50 градуса. Най-благоприятното време за развитие на бактерията е през периода на пролетта – тогава околната среда им предоставя идеалните температури, за да се развиват. Колко опасни са тези бактерии за организма ни и кой е застрашен да се разболее? Листериите са опасни най-вече за бременни жени, възрастни хора и такива със слаба имунна система. За онези, които имат добро здраве, не представлява някаква особена заплаха. Болестта, причинена от този вид бактерия, се нарича листериоза. При бременните жени тази болест е особено опасна, защото може да причини непоправими вреди на плода, дори да предизвика спонтанен аборт. В кои хранителни продукти има най-голяма вероятност да се съдържа бактерията? Може да вирее във всички продукти, в плодове, в зеленчуци, в месо. Веднъж били в контакт със заразена почва, плодовете и зеленчуците развиват тази бактерия. Тя може да оцелее дори при 4 градуса. Какви са симптомите на листериозата и можем ли да се излекуваме? Симптомите, които причинява листериозата много напомнят на грипното състояние. Бактерията се открива лесно – с кръвно изследване, след което може да се излекува сравнително лесно, защото не е устойчива на много видове антибиотици. Какво да предприемем, за да не допуснем тази бактерия да влезе в нашия организъм? Единственото, което можете да направите, е да измивате много старателно плодовете и зеленчуците, да подлагате на достатъчно дълга термична обработка месата, както и да спазвате достатъчно висока лична хигиена.

Африканска чума ли е ! Слава на Бойко,че изкла прасетата и спаси хиляди човешки живота ! Не,че сега ще излрат повече от глад !

Благодаря за коментара!

ezine.bg » Здраве » Здравна Енциклопедия » Листерия и листериоза Листерия и листериоза Росица Стоянова отРосица Стоянова Дарт Вейдър / Автор Листерия Какво са листерия и листериоза Листерия /Listeria monocytogenes/ представлява много издръжлива бактерия, която е изключително устойчива на външни явления, като силно загряване и студ. Това е патогенна бактерия, която е силно заразна за хората и причинява опасното заболяване листериоза. Бактерията се намира във водата, почвата и дори червата на някои животни. Главният проблем се проявява в липсата на всякакви симптоми от страна на заразените животни. По този начин бактерията може да се пренесе върху суровите храни и млечни продукти, плодове и зеленчуци. Много плодове, които имат пореста структура, каквито са пъпешите например, се инфектират с листерията дори само при допир със заразени почва и вода. Рискът от заразяване е най-висок при хората с отслабена имунна система, болните, бременните, възрастните и кърмачетата. Една немалка част от случаите на зараза с листерия завършват фатално. Източник на заразата могат да бъдат диви и домашни животни, както и самият инфектиран човек. Като преносител на заболяването могат да се проявят и кърлежите. Начините за предаване на листериозата са няколко – въздушно-капков, алиментарен, контактен и трансмисивен. Не са изключени и половият път и вертикалният път – от майката на бебето. Инкубационният период на заболяването варира от 4 до 45 дни. Когато листериозата е предадена по вертикален път /вродена листериоза/, клиничната картина е много сериозна. Новороденото бебе е със силно изразена жълтеница, увеличен черен дроб и слезка. По вътрешните органи се намират листериоми. В голяма част от случаите бебето развива менингит и дори изоставане от развитието на нервно-психическата система. Смъртните случаи при новородените са много чести. При възрастни хора листериозата протича в няколко определени форми. Първата форма се нарича ангинозна. Тя се характеризира с болки в гърлото и силно увеличени сливици с налепи върху тях. Регионалните лимфни възли също са увеличени. Следващата форма се нарича очно-жлезна. Тя протича с появата на регионален лимфаденит /значително увеличение на лимфните възли/ и остър конюнктивит. Третата форма на листериозата е нервната. При нея се развива гноен или сериозен менингит, като не е изключено да се получи засягане на различни черепно-мозъчни нерви. Рискът от предаване на инфекцията по вертикален път е много голям. Листериозата при бременни протича в катарална форма – повишение на температурата, болкови усещания в гърлото и подуване на лимфните възли. Листериозата се предава от плацентата на плода, дори бременната да не проявява никакви симптоми на заболяването. Диагностициране на листериоза За да се постави правилната диагноза трябва да се направят изследвания на кръвта и други телесни течности, а чрез прилагането на различни микробиологични методи се откриват бактериите листерия. Нервната форма на листериозата трябва да се разграничи от друг тип неврологични заболявания. Лечение на листериоза Острите форми на листериозата се третират с антибиотици от групата на тетрациклините, които се прилагат комбинирано с гентамицин и пеницилин. Тетрациклинът не се препоръчва при заразени бременни жени, те трябва да се лекуват с пеницилинова терапия. Прогнозата за изход на заболяването при деца под 1-годишна възраст и възрастни над 60 години е много лоша. Предпазване от листериоза За да се намали възможността от инфектиране с листериоза се препоръчва спазването на определен хранителен режим. Трябва да се избягват меките и сини сирена, пресни месни пастети, пушени риби. Преработените на топлинна обработка риби могат да се консумират. Непастьоризираното прясно мляко и храна, която е приготвена с него не бива да яде. Месата трябва да бъдат обработени много добре. По време на процеса на готвене се препоръчва отделянето на месо, риба и зеленчуци от вече приготвените ястия. Преди консумация суровите плодове и зеленчуци трябва да бъдат старателно измивани.

От Испания се внася висок процент такива.

Свински, телешки, птичи , овчи тероризъм на кукловодите в сянка - една малка част от средствата им на унищожение. Цел - изтребване на главоломно растящото население на Земята - преди 100 години сме били 2 млрд, сега сме 8 млрд. И ако някой се съмнява да се запита, защо науката бясно напредва, а болестите 10 пъти повече.

Български тирове чакат в Испания да товарят свинско месо за България.Това пишат хората в някои коментари.Всичко е политика .Унищожиха българското животновъдство,за да се купуват боклуците от вън.Както при колите.Старите коли ги внасят в България.Хората ги купуват ,средства няма за нови.

Избягвайте да консумирате готови миксове със салати, готови сандвичи и хот-дог, дълбоко замразени зеленчуци, картофи, зеленчукови миксов от фризерите от хранителните молове, без достатъчна термична обработка с температура над 70 градуса по Целзий. Избягвайте и разни био органик вегетариански модерни храни, например масла, топинги, пастети, сосове, шейкове и сладоледи, приготвени с НЕпастьоризирани млечни продукти.

В кашоните с банани има наркотик.Съвсем случаино някакви работници ,разтоварващи бананите са открили наркотика на пристанище в Бургас.Особено на малки деца е рисковано да се дават банани.

Нещо много проблеми със свинското - започва да мирише на Ислямска държава, ама дали е тя или някоя друга с икономически интереси..........

След ликвидацията на животновъдството ни - преди на овце, крави, а сега и на свинете ни, ето кои ще ни доставят "свежо" дълбоко замразено трупно месце от братската еврей...(извинете) европейска общност...

Те свинете, че ще свършат - ше свършат. Лошото е, че човешкото и то не става за ядене!

Никой не работи днес с НЕпастьоризирани мл.продукти, а само със сухо мляко и по-рядко - с кондензирано.

"... севилската фирма Магрудис"??? Значи, ако беше българска фирма, в новината щеше пише "Свинско пакетирано от една фирма и продавано в голяма верига в голям български град." Новина отсекъде. Но понеже е чужда - всичко е ОК. :)

- Как я искате пържолата? - Кървава, да не ми я препечете! Дори саламите на западняците са едни такива възсурови. За това мюслимите не ядат свинско. Трябва да се препича добре - телешко, пилещко, свинско - без значение. Трябва да се яде със загоряло по краищата и твърдо до самата среда!

Ами защо ги купуват, като нямат пари? Щото са почти без пари - и по тази причина малоумницте се трепят с тях!

е, как да не става... ценителите казват че по вкус човешкото е най-близко до свинското.

Ами то и сладко от боровинки не трябва да правим-горски ягоди и билки-забрави !

Тръгваме на лов за двуноги теленца и това е, пък били те на вкус по-скоро като свинско (и аз съм чувал същото като тебе).

Не ти ли писна да си все посран от тия напъни бе, та и плюсове си цъкаш сякаш ще маскират вонята.

Отде ви изравят бе. И той наука и той конспирации. Не е трудно да провериш колко е средната продължителност на живота днес и колко - преди 100 години. И не е трудно да съобразиш, че по-високият процент стари хора означава повече болести.

90 годишна испанка почина от................ В БГ как да оцелеем до 90? ................

Вкусната скара е опасна с това, че се получават концерогенни агенти – хетероциклични амини и полициклични ароматни въглеводороди. И като следствие ракови образования. Барбекю сосовете обикновено пък съдържат захар и други не толкова полезни съставки като мононатриев глутамат. За предпочитане е да използвате лек грил и да приготвяте сосовете си към месото сами. Следващата степен на скарата, при която се получава прегоряла коричка е още по-опасна за здравето, тъй като мазнините вече са се превърнали в молекули, които причиняват възпаления в организма. Тяхната сериозна вреда не спира дотук, те сериозно объркват хормоналната настройка на организма, при което го правят по-малко чувствителен на инсулин. Това е и причината прекаляващите със скарата да страдат от натрупване на мазнини. Изменените протеини от своя страна потискат имунната система и затрудняват храносмилането. Излишно е да се споменава, че храната е богата на канцерогенни агенти и субстанции, които довеждат до мутации. Глутаматът в големи количества като невротрансмитер превъзбужда и довежда до смърт мозъчните клетки. Всичко това води до усещане на умора и бързо остаряване. Ако искате да сте здрави, никога не яжте прегоряло месо. Най-здравословният вариант при това приготвяне е, когато външната коричка е станала кафява, а не прегоряла, а средината е леко изпечена, а не недопечена или кървава!

.. с мулти-култи традиции в това "кулинарно" изкуство. "Елит"-ите се грижат да регулират и балансират европейската популация до политкоректни норми и стандарти.

Имаще свинарници краварници по хувави от западните- Преди да влезеш в свинарника минаваш през банята на влизане и излизане- вътре си с други дрехи. Преди години нямаше такива болести .

Преди години свинарниците баха по хуави от западните Като влизаш винаги минаваш приз банята минаваш през душ Вътре си с работни дрехи. Като излизаш пак през банята.

Тия там сурово месо ли ядат?

Ако човекът беше месоядно щеше да е устроен да яде сурово месо като хищниците.

Човека е устроен да яде печено за това не е като хищниците.

Не яжте свинско през лятото. Само студена мастика със салатка.

пичи грип

Ядат алангле, щото са много фешън.

препоръчва киснене поне 1 час в оцет и след това в сода бикарбонат преди да с постави в хладилник. Това да беше написал.

В Библията къде се яде свинско?!

Защо да избягваме и салатите?

Фирмата е куча марка, там е работата. Нарушен е бил хладилния режим. И като се остави на жегата месото се разваля. Иначе една 90 годишна баба може да умре и от настинка и от задавяне. Изобщо тъпа история. И тези дето са го предлагали даже не са ги помирисали.

Да, дори отоплението на печка е канцерогенно... опс, нашите пра-пра-родители са се топлели само на дърва и са яли печено директно на жар, но са имали рак много по-рядко от нас!!! Иди да плашиш някой друг!!!