Жена почина, а над 50 души са в болница след зараза от свинско в Испания

Обявена бе национална тревога след откриването на причиняващата заболяването бактерия листерия

Обратно в новината

Коментари - Жена почина, а над 50 души са в болница след зараза от свинско в Испания | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Много пара могат да изкарат корумпираните ни управници от тая работа.

Ас напоследък се обучавъм на френска и италиянска кухня. Просто ми ареса като пробвах неколко нещица. Френската ползва щедро, сосове и бульони, пресно направени. Ноо ме впечетлиха какви хитри Фкусотии правът. Сичко максимално пресно, ама иска доста въртене над печката и по продуктите .... но резултата си заслужава. Ние усещаме огромна разлика между ресторантско ядене и домашно. Не е само да купиш хубаво продукти, но и процеса на готвенето можеш да контролираш в своя полза. След неколко разочарования, малко спрехме да одим по ресторанти. Нема по-убаво от домашна хубава пресна храна, сготвена с мерак . ПС: верно е че летния сезон е отличен за ббк, обаче това е доста тежка храна, ние обикновено готвим месото на супи, гулаши, оне пот (слагаш зеленчука и сочкото и вариш много бавно, на слоу кукър, да кажем 120'С за 3-4-5 часа). Хапваме, но не сме пристрастени, понекога откарвъме по 3 месеца без месо. Не се сещаме просто. Не че нещо, ама хранителните навици са ноо важни. Философията и естетиката на храненето. Очите требе да се нахранят също. Тогава насладата е пълна, и се нахранвъш с по-малко в стомаха. Също трябва да се яде бавно и да се дъвче добре. Така не се преяжда и не се стига да ужасии. Мда, и основното хранене да е дневно време, никога след 4-5 следобеда, 6 най-късно, 6 е даже късно. Това, за да дадеш време на стомаха и телото да обработът храната преди лягане. Оставишли храна в стомаха да се обработва за нощното време, то си гарантиръш сигурни здравословни проблеми. Първия и веднага проблем да се появи и лош детокс, защото червата се задръстват с храна и тая храна започва да гние и да трови организма. Когато си легнеш около9 - 9:30 вечерта, веки стомаха требе да е празен и да си огладнел отново. Никога не се лега на пълен стомах. Това докарва маса болести, само от легане с пълен стомах, въпрос на време е да си съсипеш нервната и други системи, дробове, бъбреци, черен дроб най-веки. Лега се гладен, изпива се колкото може повече чиста течност като пресна хубава филтрирана вода, или билков чай, или преварена, каквото имате, колкото може повече да поеме стомаха и да се промие вътрешно, и да свали и последните остатъци храна надоле по червата. Требе да се спи чист, изкъпан, и гладен. На, ноо прости правила, и не съ мстъпила на дофтур за последните 20 години. Да не са и 30. Не е нужно да си високоентелегентен, малко акъл, ама да доде овреме.

За минусаджията. От лекар го научих, селска докторка с дълъг стаж, през 80-те години, ми каза, изпивай вечер огромно количество чиста вода, колкото можеш да изпиеш ударно, наведнъж, колкото се може по-бързо. И ми обесни защо - защот оводата работи като водна стена, буквално помита като метла, токсините и бактериите, вирусите и замъсеванията по кръвните пътища, органите и тъканите. Тя каза, че това е много известна древна практика, тя самата се интересуваше от аюрведа, и каза, че го е научила в Индия. Тя каза, немъш нужда от натибиотици, нема и да се разболееш, просто даже и да носиш вирус или бактерии, те ше бъдат изхвърлени от организма при редовно пиене на ударна доза вода по този начин. Еми работи. На, от 80-те досега, ас ги практикувам редовно, секи път като се сетим, или съм на зор. Антибиотици не са нужни, ако устройваш на организма си редовно прочистване по тоя начин. Може да се комбинира с вана със соли, разни масажи (аюрведа е пълна с трикчета и практики, некои са адски преятни, некои не толкова, ас примерно малко ми идва нанагорно да си чистим стомаха с повръщане, а това е редовна и много известна йога и аюрведа практика). Но, водата на юруш е много лесна и удобна практика. Сам овнимавайте да е чиста и добре филтрирана, да не се нагълтате с помия и после да се чиуите защо не работи съвета. Водата прави истински чудеса. Не много хора разбирът това.

Интересни неща хортуваш. В коя група може човек да намери писано от теб?

Не знам каква гупа имъш преТвид. Емигрант съм. Чешем си езика тука, че скоро ке ме подгони светивъртипуха. Цоциални медии не държим. Като видех глупостите изписани тука, и ми се прище да помогнем на заблудените. безплатно е, гепи.

...отново ще отчете рекордно високи приходи и ще си раздадат бонуси за заслуги вместо да бъдат осъдени за липсата на елементарна киберсигурност с данните на 5 млн. българи.

А в България дето е бъкано със свинско от там няма ли жертви??или ние вече сме обригнали на всякакви гнусотии...

Като има нещо подобно в чужбина се знае името на фирмата. В България винаги се премълчават

от тази партида има ли внесено у нас и дали вече сме го оплющяли, ако има, що няма пострадали, ако няма има ли гаранция че няма да бъде внесено месо и продукти точно от тази фирма или да чакаме търпеливо и да хапваме

Интересно е как новородените са яли свинското

майките им, техните майки са плюскали

Рискът от предаване на инфекцията по вертикален път е много голям. Листериозата при бременни протича в катарална форма – повишение на температурата, болкови усещания в гърлото и подуване на лимфните възли. Листериозата се предава от плацентата на плода, дори бременната да не проявява никакви симптоми на заболяването.

IZRODI ZIGANSKI

пичи грип

Не яжте свинско през лятото. Само студена мастика със салатка.

Ако човекът беше месоядно щеше да е устроен да яде сурово месо като хищниците.

Човека е устроен да яде печено за това не е като хищниците.

Ами месоядно е защото има кучешки зъби.... Ако хищниците знаеха да си запалят огън и те щяха да пекат ....ама не могат да си запалят...освен това и човек може да яде сурово месо, нищо няма да му стане...просто не е толкова вкусно.....но трева не може да пасе.

уроците си в трети клас, човекът е всеядно животно. Може да не звучи добре, но е като свинята и мечката. Само цитирам учебника.

Ако човек беше тревопасен щеше да има голям стомах с много много дълги черва за преработване на целулозата, каквито имат преживните животни. Но еволюцията е решила друго. В месните продукти се съдържат витамини от животински произход - D, В2 и В12, както и незаменимите аминокиселини (от тях се структурират белтъчините). А растителната храна не може да запълни техния недостиг. Това води до отслабване на зрението, паметта и интелекта. Човек развива малокръвие, разрушават се костите и зъбите му. Месото, млякото и яйцата са най-добрите източници на енергия. Особено в студените месеци на годината е много важно да се приема животинска храна, та дори това да е само яйца и мляко. Не може да се сравняваме с Индия например, където зимата е по-топла от лятото в северните страни. За да се адаптира човек към студа, трябва да се храни с животински мазнини, а за да може и да работи - трябва да осигури на организма си и животински белтъчини. Освен това структурираните белтъчини от есенциалните (НЕЗАМЕНИМИ) аминокиселини в месото са източникът на здрав имунитет за човека.

Тия там сурово месо ли ядат?

Ядат алангле, щото са много фешън.

Алангле е най-доброто, но изисква висока хигиена и безкомпримисна чистота и разбиране на продуктите. При полу-сурово месо, организма получава най-важните съставки на незаменимите аминокиселини. Койт ое ял добре приготвено алангле, знае отлично, че с малко парченце месо ,се наяждаш все едно си изял цело кило, просто хранителната му стойност е много по-висока, без да поемаш излишно много калории, получаваш най-важните съставки веднага и организма се засища. Има едно старо правило, ако ядеш нещо, пък не се чувстваш наяден, то това като правило означава, че имаш много лоша и бедна на необходими вещества, диета. Най-добрата диета е тази, която ти доставя всичко необходимо. Но идеотите мислът само за калории, това е офецялната политическа идеология, да мислиш за калории, а не за хранителна стойноЗ. И сички изчеислевът калории, и стоят гладни. А то е толко просто, ядеш само онва, коет одава най-доброто и най-необходимото на организма ти. Тогава и получеваш желаното засищане. Усещането за засищане идва, когато имаш подходяща и добре организирана диета (ако требва, даже може да е лично и персонално направена за тебе и нуждите на твоя организъм ком тоя момент). Ако диетата не е добра за теб, то вечно ше се разождъш гладен и недоволен.

Преди години свинарниците баха по хуави от западните Като влизаш винаги минаваш приз банята минаваш през душ Вътре си с работни дрехи. Като излизаш пак през банята.

90 годишна испанка почина от................ В БГ как да оцелеем до 90? ................

Ами то и сладко от боровинки не трябва да правим-горски ягоди и билки-забрави !

- Как я искате пържолата? - Кървава, да не ми я препечете! Дори саламите на западняците са едни такива възсурови. За това мюслимите не ядат свинско. Трябва да се препича добре - телешко, пилещко, свинско - без значение. Трябва да се яде със загоряло по краищата и твърдо до самата среда!

Вкусната скара е опасна с това, че се получават концерогенни агенти – хетероциклични амини и полициклични ароматни въглеводороди. И като следствие ракови образования. Барбекю сосовете обикновено пък съдържат захар и други не толкова полезни съставки като мононатриев глутамат. За предпочитане е да използвате лек грил и да приготвяте сосовете си към месото сами. Следващата степен на скарата, при която се получава прегоряла коричка е още по-опасна за здравето, тъй като мазнините вече са се превърнали в молекули, които причиняват възпаления в организма. Тяхната сериозна вреда не спира дотук, те сериозно объркват хормоналната настройка на организма, при което го правят по-малко чувствителен на инсулин. Това е и причината прекаляващите със скарата да страдат от натрупване на мазнини. Изменените протеини от своя страна потискат имунната система и затрудняват храносмилането. Излишно е да се споменава, че храната е богата на канцерогенни агенти и субстанции, които довеждат до мутации. Глутаматът в големи количества като невротрансмитер превъзбужда и довежда до смърт мозъчните клетки. Всичко това води до усещане на умора и бързо остаряване. Ако искате да сте здрави, никога не яжте прегоряло месо. Най-здравословният вариант при това приготвяне е, когато външната коричка е станала кафява, а не прегоряла, а средината е леко изпечена, а не недопечена или кървава!

Да, дори отоплението на печка е канцерогенно... опс, нашите пра-пра-родители са се топлели само на дърва и са яли печено директно на жар, но са имали рак много по-рядко от нас!!! Иди да плашиш някой друг!!!

Муйка, ти само на трици и ориз ли я караш:)))???

Имали са рак много по-рядко, просто защото средно са преживявали до около 40-45 години и са нямали време да дочакат такова развитие на туморните процеси. Ако не знаеш всеки тумор е като лакмус за отровите и отпадъците в човешкия организъм. Така че, ако искаш да си спестиш туморни образования, просто се храни здравословно, т.е. пълноценно без изключване на месото и то приготвено по здравословен начин. Начинът на приготвяне на храната я прави пълноценна енергия или отрова!

Рака е модерна болест разбработена слецялно за избиване и геноцид, в последнот оедно столетие. Никой никога не е намерил раково болни по стари скелети и човешки останки. Най-ранния намерен раково болен датира от нещо като 17 век, ако помним добре. Никой не е знаел какво е рак, до към началото на 20 столетие. Просто не е имало рак. И да е имало тук-таме некой на мелион, то е минавало между капките като нещо непознато, каквото е и било. Рака е модерна болест на психична основа, основно се получева от стрес, технологии, индустрия, химия и неестествености, като примерно живот под часовници. Само 2 столетия назад, само ноо богаи хора са имале часовници, масата нарот е живеел с понятия като, по икиндия (плус минус 1-2 часа), или полунощ (плус минус ден-два...) :)))) Стреса и неестествения начин на живот ви трепът. Рака е следствие от гнусотиите, с които си пълните изпържения единствен неурон. Требе да държите ума си чист от злоба, завиЗ, нечисти помисли, гнусотии. Трудно, но не и невъзможно. Даже нема нужда от лекарства, само со психична и обща култура помощ, и нема никога да имате рак. Никога.

Забравих, ума требе да е чист от похот и други извращения също. Нема ни една свещена книга, която да не призовава към ум, чист от човешки ментални нечистотии, като основно средство за отличен живот и здраве, просперитет и просто необходимоЗ. Описанията са детайлни до степен, че хората са подаревали целото си имущество и са забегвали в пустинята, за да се оттървът от завист, алчноЗ, злоба, стрес, похот, плюскане, прекалеване с лукс, и други подобни, арабите наричет сичкото това обобщено, impurities. Менталните гнусотии. Но вие се тъпчете с огромни количества храна, не се упражневате физически достатъчно, измързеливихте се, лежите по диваните и пиете алкохол, гледате филми пълни с извращения и гнусотии, и после се чдуите защо имате раци и други болести, еми как нема да имате. Само преди 1 столетие, дедоФци и баби са работели на полето от ранна утрин до късен здрач, по 12 часа и повеки. С малко храна, сичката органик, никфо гмо (гмо-то беше синтезирано през 80-те, и навлезе масово в края на 90-те). Никфа химия, никъс стрес, никва телавизия, нема новини, нема часовници, да трепериш на минутката и секундата. И се чудите защо сте масово болни? Давъм щедра гаранция - идете на село, живейте там по тоя начин, по който дедите ви, и работете физическа работа по 12 часа на ден, не гледайте часовника и новините, и ви давъм щедра гаранция - РАК НЕМА ДА ВИДИТЕ НИ-КО-ГИШ! И аутизам. Махнете ваксините, нема да имъте нужда от ваксини при текъв лайфстайл. Никва химия, никво гмо- и гаранция ке живеете над 90. Спомнете си как живееха наште баби и дедоФци. Ако имаха добър зъболекар, доживеваха лесно до 90-100. Моите си отидаха на по 90, 90 и нещо. Работеха тежка физическа раута и не се жалеха. Не беха виждале дофтур никога. Ядяха джанки на полето, и само по празници, ядяха месо. Ако попа разреши. Вие искате сичкото, искъте го веднага, и порно, и секс, и извращения, и не се спирате пред нищо, еми нема да доживеете до 90, гаранция.

В Библията къде се яде свинско?!

"... севилската фирма Магрудис"??? Значи, ако беше българска фирма, в новината щеше пише "Свинско пакетирано от една фирма и продавано в голяма верига в голям български град." Новина отсекъде. Но понеже е чужда - всичко е ОК. :)

Понеже на запад мислят за здравето на хората. Затова не крият името, да не се обърка някой.

Те свинете, че ще свършат - ше свършат. Лошото е, че човешкото и то не става за ядене!

е, как да не става... ценителите казват че по вкус човешкото е най-близко до свинското.

Тръгваме на лов за двуноги теленца и това е, пък били те на вкус по-скоро като свинско (и аз съм чувал същото като тебе).

.. с мулти-култи традиции в това "кулинарно" изкуство. "Елит"-ите се грижат да регулират и балансират европейската популация до политкоректни норми и стандарти.

След ликвидацията на животновъдството ни - преди на овце, крави, а сега и на свинете ни, ето кои ще ни доставят "свежо" дълбоко замразено трупно месце от братската еврей...(извинете) европейска общност...

Не ти ли писна да си все посран от тия напъни бе, та и плюсове си цъкаш сякаш ще маскират вонята.

Нещо много проблеми със свинското - започва да мирише на Ислямска държава, ама дали е тя или някоя друга с икономически интереси..........

Фирмата е куча марка, там е работата. Нарушен е бил хладилния режим. И като се остави на жегата месото се разваля. Иначе една 90 годишна баба може да умре и от настинка и от задавяне. Изобщо тъпа история. И тези дето са го предлагали даже не са ги помирисали.

В кашоните с банани има наркотик.Съвсем случаино някакви работници ,разтоварващи бананите са открили наркотика на пристанище в Бургас.Особено на малки деца е рисковано да се дават банани.

Избягвайте да консумирате готови миксове със салати, готови сандвичи и хот-дог, дълбоко замразени зеленчуци, картофи, зеленчукови миксов от фризерите от хранителните молове, без достатъчна термична обработка с температура над 70 градуса по Целзий. Избягвайте и разни био органик вегетариански модерни храни, например масла, топинги, пастети, сосове, шейкове и сладоледи, приготвени с НЕпастьоризирани млечни продукти.

Никой не работи днес с НЕпастьоризирани мл.продукти, а само със сухо мляко и по-рядко - с кондензирано.

Защо да избягваме и салатите?

Нарязаните и готови миксове салати много по-трудно се мият и изкисват в сравнение с цели зеленчуци и плодове. Освен това те са опаковани във фолио като смес от зеленчуци от различни географски райони, торени с различни почви и поливани с различна вода и е достатъчно един от зеленчуците да е заразен, за да предаде и на другите листерията. Листерията я има навсякъде - в почва, вода, въздух, храни. Може да вирее във всички продукти, в плодове, в зеленчуци, в месо. Веднъж били в контакт със заразена почва, плодовете и зеленчуците развиват тази бактерия. Тя може да оцелее дори при 4 градуса. Ниските температури на хладилните камери благоприятстват размножаването й. Ако сте сигурни, че миксовете със салати са приготвени при най-високи хигиенни норми, изключващи контакт с листерията, може спокойно да си ги консумирате.

Български тирове чакат в Испания да товарят свинско месо за България.Това пишат хората в някои коментари.Всичко е политика .Унищожиха българското животновъдство,за да се купуват боклуците от вън.Както при колите.Старите коли ги внасят в България.Хората ги купуват ,средства няма за нови.

Ами защо ги купуват, като нямат пари? Щото са почти без пари - и по тази причина малоумницте се трепят с тях!

Свински, телешки, птичи , овчи тероризъм на кукловодите в сянка - една малка част от средствата им на унищожение. Цел - изтребване на главоломно растящото население на Земята - преди 100 години сме били 2 млрд, сега сме 8 млрд. И ако някой се съмнява да се запита, защо науката бясно напредва, а болестите 10 пъти повече.

Отде ви изравят бе. И той наука и той конспирации. Не е трудно да провериш колко е средната продължителност на живота днес и колко - преди 100 години. И не е трудно да съобразиш, че по-високият процент стари хора означава повече болести.

ezine.bg » Здраве » Здравна Енциклопедия » Листерия и листериоза Листерия и листериоза Росица Стоянова отРосица Стоянова Дарт Вейдър / Автор Листерия Какво са листерия и листериоза Листерия /Listeria monocytogenes/ представлява много издръжлива бактерия, която е изключително устойчива на външни явления, като силно загряване и студ. Това е патогенна бактерия, която е силно заразна за хората и причинява опасното заболяване листериоза. Бактерията се намира във водата, почвата и дори червата на някои животни. Главният проблем се проявява в липсата на всякакви симптоми от страна на заразените животни. По този начин бактерията може да се пренесе върху суровите храни и млечни продукти, плодове и зеленчуци. Много плодове, които имат пореста структура, каквито са пъпешите например, се инфектират с листерията дори само при допир със заразени почва и вода. Рискът от заразяване е най-висок при хората с отслабена имунна система, болните, бременните, възрастните и кърмачетата. Една немалка част от случаите на зараза с листерия завършват фатално. Източник на заразата могат да бъдат диви и домашни животни, както и самият инфектиран човек. Като преносител на заболяването могат да се проявят и кърлежите. Начините за предаване на листериозата са няколко – въздушно-капков, алиментарен, контактен и трансмисивен. Не са изключени и половият път и вертикалният път – от майката на бебето. Инкубационният период на заболяването варира от 4 до 45 дни. Когато листериозата е предадена по вертикален път /вродена листериоза/, клиничната картина е много сериозна. Новороденото бебе е със силно изразена жълтеница, увеличен черен дроб и слезка. По вътрешните органи се намират листериоми. В голяма част от случаите бебето развива менингит и дори изоставане от развитието на нервно-психическата система. Смъртните случаи при новородените са много чести. При възрастни хора листериозата протича в няколко определени форми. Първата форма се нарича ангинозна. Тя се характеризира с болки в гърлото и силно увеличени сливици с налепи върху тях. Регионалните лимфни възли също са увеличени. Следващата форма се нарича очно-жлезна. Тя протича с появата на регионален лимфаденит /значително увеличение на лимфните възли/ и остър конюнктивит. Третата форма на листериозата е нервната. При нея се развива гноен или сериозен менингит, като не е изключено да се получи засягане на различни черепно-мозъчни нерви. Рискът от предаване на инфекцията по вертикален път е много голям. Листериозата при бременни протича в катарална форма – повишение на температурата, болкови усещания в гърлото и подуване на лимфните възли. Листериозата се предава от плацентата на плода, дори бременната да не проявява никакви симптоми на заболяването. Диагностициране на листериоза За да се постави правилната диагноза трябва да се направят изследвания на кръвта и други телесни течности, а чрез прилагането на различни микробиологични методи се откриват бактериите листерия. Нервната форма на листериозата трябва да се разграничи от друг тип неврологични заболявания. Лечение на листериоза Острите форми на листериозата се третират с антибиотици от групата на тетрациклините, които се прилагат комбинирано с гентамицин и пеницилин. Тетрациклинът не се препоръчва при заразени бременни жени, те трябва да се лекуват с пеницилинова терапия. Прогнозата за изход на заболяването при деца под 1-годишна възраст и възрастни над 60 години е много лоша. Предпазване от листериоза За да се намали възможността от инфектиране с листериоза се препоръчва спазването на определен хранителен режим. Трябва да се избягват меките и сини сирена, пресни месни пастети, пушени риби. Преработените на топлинна обработка риби могат да се консумират. Непастьоризираното прясно мляко и храна, която е приготвена с него не бива да яде. Месата трябва да бъдат обработени много добре. По време на процеса на готвене се препоръчва отделянето на месо, риба и зеленчуци от вече приготвените ястия. Преди консумация суровите плодове и зеленчуци трябва да бъдат старателно измивани.

Африканска чума ли е ! Слава на Бойко,че изкла прасетата и спаси хиляди човешки живота ! Не,че сега ще излрат повече от глад !

От Испания се внася висок процент такива.

Листерията представлява пръчковидна бактерия, която съществува почти навсякъде – има я в почвата, във въздуха, водата, храната. Най-често попада в човешкото тяло чрез храната, в стомашно-чревния тракт. Листериите оцеляват в различни условия, могат да бъдат унищожени в среда, където температурата е над 50 градуса. Най-благоприятното време за развитие на бактерията е през периода на пролетта – тогава околната среда им предоставя идеалните температури, за да се развиват. Колко опасни са тези бактерии за организма ни и кой е застрашен да се разболее? Листериите са опасни най-вече за бременни жени, възрастни хора и такива със слаба имунна система. За онези, които имат добро здраве, не представлява някаква особена заплаха. Болестта, причинена от този вид бактерия, се нарича листериоза. При бременните жени тази болест е особено опасна, защото може да причини непоправими вреди на плода, дори да предизвика спонтанен аборт. В кои хранителни продукти има най-голяма вероятност да се съдържа бактерията? Може да вирее във всички продукти, в плодове, в зеленчуци, в месо. Веднъж били в контакт със заразена почва, плодовете и зеленчуците развиват тази бактерия. Тя може да оцелее дори при 4 градуса. Какви са симптомите на листериозата и можем ли да се излекуваме? Симптомите, които причинява листериозата много напомнят на грипното състояние. Бактерията се открива лесно – с кръвно изследване, след което може да се излекува сравнително лесно, защото не е устойчива на много видове антибиотици. Какво да предприемем, за да не допуснем тази бактерия да влезе в нашия организъм? Единственото, което можете да направите, е да измивате много старателно плодовете и зеленчуците, да подлагате на достатъчно дълга термична обработка месата, както и да спазвате достатъчно висока лична хигиена.

Благодаря за коментара!

На 90 да нажмъцаш со свинкята ко да чакаш. Сигорно и три оки вино омаала и после леле шо стана...

хм, оня ден от Била си купих испански вратни пържоли....оооох!

Е нали в западна европа е с най чистите кочини защо има болести . Значи болеста не зависи от чисто или не Само ни карат да въвеждаме техни стандарти да се купуват техните изделия . А като идеш в Кауфанд место отвратително на вкус.

с любимия ни "Листерин", дето избива до крак всички бактерии в устата?!

Тежко и горко на свинете в Европа емигранти неядящи свинско се разпространили заразата като теракт срещу консумиращите го! Свински тероризъм. А в БГ като екологична държава започнаха внис на банани с кокаин?

Истината е че не си струва да се яде свинско месо. И по етически и по икономически съображения. Даже и по екологични (радост за еко талибаните). Свинята е доста умно животно, вероятно по-умно от куче. (гледахме на село, докато бях дете съм ги наблюдавал и съм сигурен в това). Икономически е крайно неизгодно. Първо садим фураж, торим го, прибриаме го, преработваме го, храним прасетата, грижим се за тях да станат свине.... Иде време да ги колят, и.... неква болест изпревари и айде сичко това у земята. КПД на този процес, като финал няма и 2% сигурно. Ако това безумие не се субсидира, то икономически нема как да се върже отглеждането на свине. И не е ясно защо всички трябва да субсидираме тази дивотия.

дали испанците ще си избият прасетата, както направиха нашите малоумници?

Kalin

Почват платенети статии за да предизвикат паника сред хората и да оправдаят простотиите които правят със селското ни стопанство

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKCN1VA1FY&ved=2ahUKEwiB3MqP9ZHkAhWhwqYKHatlBL4QFjAAegQIBBAB&usg=AOvVaw0U-3Fs8AZitKxrDUaZ6OOt&cf=1

Интересно че преди 1989 нямаше такива чудесии. Ама то и нямаше индустриялни мафии де.

Имаще свинарници краварници по хувави от западните- Преди да влезеш в свинарника минаваш през банята на влизане и излизане- вътре си с други дрехи. Преди години нямаше такива болести .

някой е чувал да е налагана някога забрана за износ на свинско месо от Испания или друга метрополия (напр. Франция, Германиля или UK) ?!?

няма удържане! Всичко дето квичи под ножа! Има и едни едри шопари от управлението! И те под ножа!

Оппппа, основно свинското месо, което се внася в БГ е от Испания....