Какво да се прави при земетресение

Поредното земетресение разкри, че много хора не са наясно какво да се прави в подобни ситуации. Мнозина излязоха по балконите, което е неправилно.

Обратно в новината

Коментари - Какво да се прави при земетресение | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

а,какво се прави при ядрен зрив?

абе вземете си парите да не умрете от глад *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

При земетресение-силна прегръдка,защото може да е последна.Другото е инстинкт за самосъхранение.

Най-добре е да легнеш до някоя стабилна мебел.

Значи, трябва всички да си подготвим нещо като бойна готовност - нотарилани актове, големия талон на колата, актовете за раждане, задграничните паспорти, джобен транзистор/радио/ фенерче, свирка /това добре/, джобно многофункционално ножче и консерви, дамаджаната с ракията и една чаша поне.....ама май ще трябва и бельо резервно.....земетресение си е все пак и беж навън! Да, ама блоковете като са на 10 метра отстояние един от друг - къде да застанеш?...- мен ако питате боша лаф работа ами да несе случва

... и две ролки тоалетна хартия, паста и четка за зъби, нокторезачка...

Забрави жената. Нема да има кой да реже салатата.

Начи, всичко ми е ясно ! Като се активизира третото ми око, шесто чувство или кой както си го нарича, се завихрям в кухнята пилешка супичка, сърмички, месо с ориз, квото дойде, после събирам багаж и чакам да почне да люле. После излизам на полето и чакам да каже Боко няма проблем. Та снощи към 01ч. почвам да готвя и събирам най-необходимото, в 03ч ме люлее, от 03ч до сега пък май и още седя в полето и чакам, щото още адекватна информация няма. Нали и вие разбрахте ?

ПРЕДИ заметресение си пригответе ТОПЛА ХРАНА ХАХАХАХА

Ей, гола вода сме !! Как може нито една национална медия да не се включи веднага след земетресението, нищо !Стоим и чакаме някой нещо да каже да ни предупреди , успокои ... няма такова нещо .Единствено dir.bg се включи веднага !!Браво !!!

Е как ще се включат нали първо трябва да получат одобрение от американския посланик.

Аз слушах радио Хоризонт. Имаше много бързо връзка с репортери от Перник, Благоевград и т.н.; шефа на сеизмологичния институт също го издириха. Телевизиите никакви ги нямаше през нощта, даваха записи на стари предавания (а е логично поне БНТ да каже нещо!!!). Обаче днес свсички телевизии се побъркват да говорят на тема земетресение - след дъжд качулка...

ами преди земетресението ли да коментират?

Докато спазя всички препоръки в статията и ще стана полезно изкопаемо.Как да бъдат подготвени хората при такива статични препоръки от уж експертите?Истината е една,а тя е че няма 2 еднакви земетръса.Всеки се спасява според ситуацията като целта е да се стои по-далеч от жилищни сгради.

Всички хора трябва да спазват гражданските и Божиите закони и трябва да се молят преди земетресението!

През комунизма имахме задължително обучение какво се прави при химична, биологична и ядрена атака, както и при земетресение, пожар и наводнение. Сега всеки се води по слухове. При земетресение най-важното е НИКОГА да не стоиш на балкона, защото земетресението ще те изхвърли и човек дори не може да си представи с каква лекота става това. Освен това първо се сриват външните стени, които повличат и балконите. Затова не се стои до прозорец или на балкон. И не се напуска докато има трус. Освен ако не можеш за секунди да се евакуираш. И т.н. и т.н. Не съм най-компетентния да обяснявам, но ме дразни как станахме толкова зле, че елементарна обща култура вече нямаме. Да не говорим за липсата на информация по време на земетресенията.

Колега,на някои хора колкото и да не им е приятно трябва да си признаят,че комунизма мислеше за хората.В една държава щом и САЩ осъзнаха,че най-ценно е хората в нея значи направи си сметка в каква система живеем,където ние сме паплач както се изказват повечето политици за нас.

Колега, първо май до комунизма не стигнахме, а пардон то май на "развитото социалистическо общество" май го класифицирахме като етап на комунизма....няма значение! Относително си прав, да имаше такива обучения още в училище, само че, не мислиш ли , че командата "Атом отляво" или отдясно си е бош лаф работа! Само ще ви напомня онзи скеч, който си разменяхме на аудио касети по онова време дето ти му казваш "Комунизма" за студента, който 13-ти път се явяваше на изпит по гражданска отбрана! Спомняте ли си въпроса "как трябва да държим оръжието при ядрен взрив" и отговора на студента?

Абе.. кога е това "преди земетресението" ? Горе-долу колко време преди него ?

Ами като гледам описаното поне час два преди това :))))

преди година обявиха че в случай на природно действие ( включително земетресение ) ще се пускат автоматично сирените. сега онзи Ц.Ц. казва че нямало нужда щот щяло да има паника. над 5 по Рихтер трябва да се пускат автоматично.

Ти представяш ли си каква паника щеше да настане като забучат и сирените - починалите от инфаркти щяха да са поне 3 пъти повече. Но дори и да бяха пуснали сирените какво от това - да не би да спрат вторичните трусове със сирена ?!!

Какъв смисъл? разбирам да има система като в Япония с датчици на километри в океана, които засичат земетресението след акто е започнало, но преди да достигне брега. Какъв смисъл има от сирени, които реално не дават смислено време за реакция? Цв. Цв. може много работи да приказва.

Как ли да си пазя имуществото, а същевременно съм извън дома си!? А престъпниците, които зползват тази ситуация, тях Господ ще си ги накаже.

Първо - грабваш чантичката с най-важните документи и пътьом подбираш децата и животинките.Заставаш далеч от сградата на открито и се молиш Богу!

значи ако земетресението е божие деяние невиждам какво има да му се молиш - тои вече е решил да те одруса, отново тапа религиозна логика :) *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Странно е къде са компетентните ограни за да огледат всички сгради след заметресението. Все си мисля че в БАН могат да засекат сейзмична активност и някой да предупреди с натискане на един бутон за активиране на сирените. О забравих, че никой не го е грижа за раята.

няма сигнал за предупреждение за земетресение поради очевидни причини.

браво! а сега нека сега някои поп или пастор да каже на хората какво да се прави п р е д и земетресението. хората да се покаят: да спрат да мразят,лъжат,крадат, убиват и още...

софиянци да кажат имаше ли звукови съобщения,сирени,нещо? или само ги надуваме на първи юни ,а гласовите съобщения в паметта на системата са са само от рода на "ВНИМАНИЕ,ПРОБА НА СИСТЕМАТА.ГОТОВИ СМЕ ЗА ВСИЧКО И СМЕ ВЕРИ ОКЕЙ"

Нямаше никаква реакция до сутринта-нито съобщения, нито гражданска защита-поне в Овча купел

Имаше още при първия трес. По Хоризонт пуснаха инфо. Може и по други радиа да са информирали, но аз по не по това чух. Освен това ТВ7 също реагираха много бързо и песнаха информация.