В Спешна помощ минават на 7-часов работен ден за повече пари

Здравният министър Мирослав Ненков съобщи, че работният ден в Спешна помощ става 7-часов. Така ще се увеличат заплатите на служителите.

Обратно в новината

Коментари - В Спешна помощ минават на 7-часов работен ден за повече пари | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

в момента медицината е бизнес.Това е което трябва да се промени!

Хем искате качествена СП хем ви се виждат много парите коитоще получават.Добър лекар безплатно няма да се качи на линейка да работи за чест и за слава, и да го побийват от време на време.В момента в СП няма добри лекари.Има добросъвестни и не толкова съвестни.Но това не е достатъчно

бреййй, то само в бг-то може министър сам да пренебрегне целия трудов законник и да издаде заповед нарушаваща закона. защото там е казано че извънредния труд се брой от 8 часа нататък.. А кат е толкоз умен кат соломон, що не им го брои извънреден труд от втория час??? - ше земат още повече пари... А по въпроса за стари и млади специалиси е знайно; младите не знаят как да работят, а старите знаят как да не работят...

Няма как лекарите да са добре с изключение на 20-30% защото българина е беден-работещ... Умира, ходи без зъби, с болки, крив, куцащ.... Не може да плаща...

Никой не се е родил лекар и всеки е свободен да учи да кандидаства, да следва 6,5 години и да специализра още 4 и да е добре. Гледам в Африка покрай Еболата, заплащането на лекратие е над 4000 долара на месец, така че ето че може и в най-голямата мизерия заплатите на лекарите да са нормални. Иначе остваме без тях. Вижте що народ измря чакайки линейка.

На фона на цялата мизерия да искат 4500?

Искат 4500 за да получат 100 лв увеличение. Много си тъп!

...за да получат 45 -50 лв ...

На фона на цялта мизерия в София виждам повече Поршета отколкото в която и да е било европейска столица.

Не знам за Румъния как е, но явно вие сте запознат и може да ни осветлите? Знам за България- абсолютна незаинтересованост, презрително отношение и търсене на най- близкия спешен център, където да изсипят товара. Ако им дадеш нещо или си по- настоятелен може и да отидат в някое специализирано болнично звено. И това няма да се промени с по-високите заплати, а с цялостно преустройство на системата за спешна помощ.

...абсолютна незаинтересованост... Надявям се не очакваш пристигналият екип да писка и да плаче заедно с близките на пациента . ... презрително отношение ... Вероятно някаде го има. ... търсене на най- близкия спешен център ... Това е задачата на линейката и дежурния екип .Да овладее колкото евъзможно състоянието на пациента и да го транспортира по най бързия начин до най близката болница , която е обявила прием по спешност на съответното състояние . ... Ако им дадеш нещо ... Това също вероятно някаде го има. ... може и да отидат в някое специализирано болнично звено ... Звена няма , но ако си с менингит или хепетит ще бъдеш транспортиран в инфекциозна болница ,ако си с инфаркт - в дсжурен кардиологичен център , ако си бременен - в дежурно родилно ,а ако имаш вирусна инфекция или някакъв сърбеж , или гъдел ,ще бъдеш насочен към личния лекар и оставен на място в къщи . ... И това няма да се промени САМО с по-високите заплати, а с цялостно преустройство на системата за спешна помощ ... За това може би наистина си прав.

Е ти за 700 лева доктор Хаус ли очакваш? Като станат заплатите 4500 ще почнем и да си подбираме лекарите. Може да назначим и чужденци. Като ходиш за риба първо червейче ли слагаш или първо чакаш рибата да клъвне.

Крайно време е да излезем от смъртната хватка на социализма и неговото вредно мислене и да поставим нещата на мястото си ! ВОДЕЩО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОБРАЗОВАНИЕТО И ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ЦЕНЗ !!!Младите висшисти трябва да започват със заплата по- висока поне с 50лв. от най-високата заплата на работник от бранша! Не може един шофьор който не се е изпотил на изпити ,не е учил ,а само от уч. скамейка е "щракал с пръсти"да взема заплата по -висока от учител или лекар и т.н. ! Трябва да се сложи край на тази порочна практика !!!!

Амче това беше в основата на социализма! Така си продължаваме и сега - тоест социализма не си е отишъл все още. В училище ни учеха (по Научен Комунизъм), че интелигенцията била "буржоазна прослойка", която трябвало да се мачка! Работа било да си миньор, с чук и каска, да се потиш като работиш. Работа било да си металург, зидаро-мазач, стругар и т.н. Затова по трудово изкарахме курсове за стругари в училище. А това да си художник - не било работа. Работа било да си бояджия, ако си художник - само мацаш насам-натам с четката безгрижно! Не било работа да си писател - чаткаш клавишите на пишещата машина по цял ден и измисляш глупости! Разбира се, имаше изключения - псевдоинтелигенцията, която пишеше, рисуваше и "твореше" други шедьоври... ама по поръчка от Политбюро на ЦК на БКП. Явно да си лекар също не е работа. Пишеш рецепти за някакви си хапчета и си седиш в кабинета на топло! Хирург? Ама моля ви се! Режеш там с някаква чекийка дето и викат "скалпел". Касапина с големия сатър се поти много повече! Е затова става въпрос, и докато този социализъм битува в главите ни - все ще сме така зле!

Точно това е социализъма. В пазарната икономика заплатите се определят от търсенето и предлагането на работна ръка. При фиксирани ниски заплати, просто кадърните хора отказват да работят. Един прост пример - специализант по хирургия стана един от най-слабите студенти в Медицинския университет в София. И ще стане хирург и ще Ви лекува. Ефтинко ще ви излезе, почти за без пари.

Много интересно как страни, съвсем различни като политически модел една от друга като Тайван, Турция, Етиопия и Куба са въвели почти еднакви системи на здравеопазване, които са изключително ефективни, а при нас не могат (или някой не иска) да се въведат?

Ама вие сериозно ли мислите, че дори и при 4500лв. месечна заплата ще се увеличи качеството на медицинските услуги в Спеша помощ?? В мисленето им нищо няма да се промени, повярвайте ми! Пак ще те гледат в ръцете, ще си претупват дежурствата и ще тичат за втора и трета работа. Е това е жалкото, а не увеличението на заплатите им.

Иди виж в Румъния как работи тяхната Бърза Помощ и какви са им заплатите там, пък после пак се върни да си коментираме.

"В края на май от БЛС поискаха началната заплата на млад лекар без специалност в Спешна помощ да е 1500 лв., а старите лекарите да получават около 4500 лв. В момента заплатите са средно около 700 лева." Всеки помияр дупеклат получава повече, да не говорим за другите им тарикатлъци, и не само, че нищо не правят, ами и съсипват държавата!

БЛС никога няма да повиши заплатите на лекарите, защото не им пука. Лекарите са тези които трябва да си извоюват това увеличение! А приципът на заплащане е много прост. Средна заплата 800 лв, лекарите започват с 2500. Това е! Който бъде хванат в немърливост или вземане на пари под масата, отнемане на дипломата! Това е! Всеки който посегне на лекар, в затвора!

КАК ЗА 25г. НИТО ЕДНА ПАРТИЯ НИТО ЕДИН ПОЛИТИК КАТО СЕ ПОЧНЕ ОН ВИДИНОВ , ПРЕЗ КОСТОВ ДО СТАНИШЕВ , НИКОЙ НЕ УСПЯ ДА СЕ СПРАВИ С БЪРЗА ПОМОЩ ! Това говори ,че са или пълни некадърници или безотговорни типове ,крадци ! Е тъпият български избирател на всички избори се .....СПЪВА В ЕДНИ И СЪЩИ КАМЪНИ ....! ГЛУПАКЪТ СИ ИЗБИРА ГЛУПАЦИ И МОШЕНИЦИ ДА ГО УПРАВЛЯВАТ , СРАМ ,СРАМ ...!

Предлагам да се върнат и дежурните кабинети, който до преди години имаше във ВСЯКО ДКЦ /Поликлиника/. Така много ще се облекчи работата на лекарите от Спешната Помощ.

Че то и сега има дежурен кабинет. Събота и неделя и през нощта се обслужват пациентите на GP-тата.

А какво да кажем, които сме с 400 лв. заплата?

Ми да ги направим заплатите в Бърза помощ 400 лв също искаш ли? Отиди за 1 ден като доброволец в една линейка и дай ти предложение колко трябва да бъдат.

А кажете де!

Ами ще кажа, ще кажа! Завършил съм с отличие Френската гимназия и след това Историческия факултет на СУ през 2003 г. Между 2003 и 2008 г. съм работил различни неща не по специалността, но със заплата, малко или много по-висока от тази, която бих взимал, ако работех нещо по специалността. Най-накрая през 2008 г. започнах работа по специалността като информатор в Етнографски музей с "великата заплата" от 400 лв - бруто. Карах така почти 1 година, като почти от самото начало се убедих, че в бъдеще да работя това заради заплащането, колкото и да обичам историята. Тъй като освен френски, владея и английски, и съм на ти с компютрите, кандидатствах по обява в кол център, и в края на 2008 г. ме взеха със стартова заплата, 3 пъти по-висока, отколкото като специалист в музей. След известно време се прехвърлих в друга компания и на друга позиция с още по-висока заплата (вече в Бизнеспарка), а в момента съм на доста висока позиция и заплатата ми е малко по-близко до горната граница на предложеннието за лекарските заплати. Та въпросът е: ВСИЧКИ ЛИ ТРЯБВА ДА СИ "ГУБЯТ" ВРЕМЕТО ДА УЧАТ, ПОСЛЕ ДА ЗАПОЧНАТ РАБОТА ПО СПЕЦИАЛНОСТТА ЗА НИКАКВИ ПАРИ И ДА Я НАПУСНАТ, РЕАЛИЗИРАЙКИ СЕ В НЯКАКВА ДРУГА ОБЛАСТ ЗА ПО-НОРМАЛНИ ПАРИ?

Ми да сте поучили за доктори, а да не сте се натискали в шубраците, докато хората са учили.

А ми ако аз получавах 400 лв щях да си сменя професията или работата.

В края на май от БЛС поискаха началната заплата на млад лекар без специалност в Спешна помощ да е 1500 лв., а старите лекарите да получават около 4500 лв. Предполагам, че БЛС , са поискали това по-скоро от Германския Бундестаг. Нерде Ямбол,нерде Стамбол, при средна заплата 800 лева.

Няма никакъв проблем да се направи стига държавата да спре да плаща за образованието на хилядите паразити, които учат в 73-те медицински университета и после отиват в Израел и Германия да стават санитари.

Ама не са само лекарите.Ако бяха само те с мед да ги помажеш.

Значи, ако на един общ работник в строителството или хамалин предлагат заплата от 600 лева, няма как заплатата на един квалифициран лекар да бъде 800. Може, но ако на хамалина му плащат примерно 80 лв. или най-много 100 лева месечно. Е няма такъв филм - не си ли съгласен? Това беше при социализма, даже не при Тодор Живков а при Вълко Червенков. Затова социализма УМРЯ!

Има и сега лекари, които си изкарват по 4-5 хил.лева на месец, а и повече.Но това по принцип са най-добрите или тези които развиват частен бизнес. В държавните болници , да чакаш на държавата да ти осигури добри доходи , направо си е загуба на време.

Трябва хорат, които внасят вноски в т.н. ЗОКаса да са със заплати поне 2-3 х.лв, за да могат и лекарите да получават исканата от тях запшлата. 8%, колкото е вноската върху 500-600 лв заплата осигурява тези лекарски заплати. Това е простата аритметика. А и 2 мил. неусигурени, роми и тем подобни съвсем изкривяват аритметиката

показва,че финансирането и заплатите тук НЕ СА ПРОПОРЦИОНАЛНИ НА БЕДНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА,изразено в БВП,и на глава,А Е 5-10 ПЪТИ ПО-НИСКО-СПРАВКА В ЕС ПО СПЕШНА ПОМОЩ по държави