Наполовина паднал оборотът на заведенията заради забраната за пушене

Индустрията на българските ресторантьори търпи рекордни загуби заради въведената от около три месеца пълна забрана за пушене на обществени места. Спадът на оборота е 50%, което може да съсипе сектора.

Обратно в новината

Коментари - Наполовина паднал оборотът на заведенията заради забраната за пушене | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Няма промяна в продажбите на цигари в САЩ".Май някой нещо не е разбрал.Целта не е да се ограничат продажбите на цигари.Ако е така, трябва да се започне от забраната за производството им.Целта е да не се произвежда отровен тютюнев дим в закрити помещения за обществено ползване.Толкоз!Какво не е ясно тук?В къщи, или навън, си димете колкото искате.И аз обичам бира с картофи, водка с тоник, но не обичам някой миризлив мърлъо да ми дими на съседната маса.

Ти си селяк по душа - прост, но добродушен. Все едно е дали си изкарал пари зад граница или под масата, все едно е дали си близо или далеч от града. Селенията е в душата ти и е за цял живот. И навлизането в личното пространство на хората, било то с воня, отрова, или пък дебилни изказвания е типичният изблик на тази дълбока селения.

Май трудно вървим към европейските правила, все разни уговорки, простотии. За да са спокойни всички - нека има заведения за пушачи и такива за непушачи, но не на едно място и в една зала да се смесват, защото това беше пълна порнография.

Пушачи, стига с тая форумна злоба, пушете една цигара преди да пишете. Правителството трябва да проведе експеримент: въвежда се тотална забрана за пушене и ако 50% от населението се разбяга зад граница, тогава наистина проблемът на заведенията е заради загубата на пушачите. Но как ще се разграничат данните за хората бягащи от мизерията и другите - от наркотична абстиненция? Но имайки предвид, че над 2 милиона са извън България преди такава забрана, то можете и сами да си направите заключение.

Извода е че ти си на аванта :) Тоест някой от пушачите ти плаща сметката ...

"...устойчивост в този преломен момент на пречупване на обществото, към който вървим Някой разбра ли ТОЧНО какво ни чака всички/пушачи и непушачи/ и каква им е целта на тези ...Аз разбрах --> Ще ни ги пречупват...

Отдавам го на пушенето, защото заведенията, които сме оборудвали с климатични инсталации, т.е. направили сме огромни инвестиции, масово се напускат. Отдавам го, разбира се, и на икономическата криза, допълни експертът. Последно - колко е влиянието на наредбата и колко на кризата? Май просто искат финансови облекчения!

... както казва народа: Май този път кръчмарите са си направили сметката без кръчмаря.

е, успокоително е, че самите хотелиери се жалват. а дали е истина - това е съвсем друго. като видя истинските обороти, тогава ще повярвам.

"..като видя истинските обороти.."А дано, ама надали!

Teo

до колкото се сещам точно собствениците на заведения са основните нарушители на данъчното законодателство, кодекса на труда, наредбите за шум на общината и освен това прецакват клиентите си със стари манджи и фалшив оверпрайсд алкохол - т.е. те бидейки в такъв ущърб на обществото, мислят ли, че на некой му пука дали ше оцелеят? както обикновено, ше оцелеят иновативните и добрите, които успяват да привлекат масата и да и измислят забавления за разтуха докато не пушат...всъщност, когато са правили големите кинти не се сещам да добринасяха с нещо към инфраструктурата на градовете и обществото....то некой път наглостта нема граници...

rado_7_6@

Аз затова се бутам при Умни хора - чунким попия некоя мъдрос. Иначе ми дай мене нали - пошлости разни :)

Пич, тъпото и да го подостряш, то си остава тъпо.

rado_7_6@

Е Вие хубаво сте си ги оформил параграфите, но това не Ви прави по-малко жалък продажен герберски парцал :))

Евлампи, кое от параграфите ми според теб е в полза на ГЕРБ?

Не чакай отговор от Евлампи. Той гледа сериали, не е лоялно да го прекъсваш:)

rado_7_6@

Тролвам си профилактично :) Иначе съм напълно съгласен с всички параграфи и много добре си го казал.

dreadman

Приветствам такъв "гениален" анализ - "алкохола не пречи на никого освен на този, който го приема" !!! Вие господине, май сте истински "джигит", даже "мултимегаджигит" - само да ни осведомите, това злоупотребите с алкохол и последвали ежедневни в БГ: 1.Побоища, водещи до трайни увреждания и/или смърт. 2.Пияни шофьори-убийци. 3.Грабежи. 4.Изнасилвания. 5.Самоубиства или инциденти в дамашни условия или на работа. и тн. са някакъв мит ли?! Срещу починали в следствие на "пасивно пушено" - колко това? А относно "миризмата на мърша" - да нямате собствено някакъв медицински проблем? И да, щях да забравя - моля, когато пишете тук - съобразявайте се с това, че този форум е достъпен за доста читатели - има хора алергични и/или с непоносимост към глупости, може да се травмира някой!

Тогава не пишете глупости и вие, или не го съзнавате навярно?

Дедмен, за побой в нетрезво състояние си има законови и наказателни последствия, докато за причиняване на белодробна болест чрез цигарен дим - няма. Така че позволи ми да не се съглася с "аргументите" ти.

dreadman

Предвид съдържанието на коментара Ви е наложително да смените името си на "Куку" - приблизително същото, но в пълно съответствие с демонстрирания от вас тук интелект! Ще подкрепя с аргументи становището си: 1. Нарасналите Ви разходи с 200% са абсолютно неуместна и излишна фактология по темата, освен ако разбира се не са поне 200 лв. ежедневно (което все пак е някаква фантазия), така, че да компенсират липсата на приход от 10 пушачи, седнали да обядват или вечерят! 2."Цигарената смрад" е изключително субективна оценка - доста нормални хора например се дразнят от "родители", повлекли малките си деца си по кръчмите след 20.00 часа, да се търкалят по земята, да крещят и пищят неистово, пречейки на всякакви нормални разговори между посетителите, което си е нормална последица от ниска култура и финансова необезпеченост (може да си вземат бавачка и да излязат нормално навън), което по същество е факт, но обаче е друг пример за субективна оценка. 3.Така предственото от Вас "по често излизане с децата, което им доставя удоволствие", прави впечатление, че или нямате адекватна идея за нормални детски забавления извън дома или за темата, която коментирате - акцента на проблема с пушеното на закрито все пак не е със сладкарници, детски градини, забавачки, детски развлекателни центрове, кина или театри, а с питейни заведения, в смисъл кръчми и дискотеки!

rado_7_6@

Аз в паузите между интензивните романтични сериали, които следя в интернета сега преглеждам една книжка и некви симпатяги се тревожат за некви орбити и кое как било и точно същото си помислих - да им имам и проблемите :)

rado_7_6@

Здравейте приятели, настоящата тема ме накара да се замисля над следния логически парадокс и бих се радвал ако някой ми помогне да го разбера за да заспя спокойно: Определена група хора поддържа едновременно следните тези: В темите засягащи пушенето: - Пушачите са значително преобладаващи като брой; - Пушачите са преобладаващо успели хора, които обичат да се веселят всеки ден на сладка раздумка по кръчмите; - Непушачите са пренебрежимо малко и преобладаващо от класата на озлобените социално-слаби; Ообаче - в темите засягащи положението в България: - Преобладаващо хората бедстват и са с ниски доходи, тоест - непушачи; Сега аз понеже съм родом от Чепръчене и само най-елементарната аритметика зная, като събера две преобладаващости и ми излиза над сто процента. Кое е което не виждам в цялата картинка? Северното сияние? Божествената частица?

Sielo

Аз съм единственият непушач в моята компания. Трябва ли всички да седят в непушачи заради мен? И периодично да оставам сама, защото примерно на тях им се пуши? Да, мой си е изборът да вляза в залата за пушачи, защото приятелите ми са там. Не казвайте, че приятелите ми са болни или нетолерантни. Лудите непушачи са нетолерантни. Също така познавам много пушачи, които като са малцинство в компанията сами предлагат да се седне в зоната за непушачи, а останалите не се противят.

Много те моля, запознай ме с единствените пушачи в България, които доброволно са сядали в зоните за непушачи! Ще лобирам да им дадат Нобелова награда за мир!

ЛЪЖА, работят та се късат

Това е временно явление..Навсякъде вече не се пуши в заведенията..Със всичко се свиква..Ще свикнат и без цигари..

Що пак ни хвърлят в оркестъра. Оборотите в заведенията намаляват поради замразените доходи на българите.

И защо никоя от изброените от теб страни дори не обмисля да маха забраните?

Уважаеми, не е ли по-добре да апелираш към пушачите тогава да ходят по заведенията, че да не фалират милиони, заради тях! Пак ще си пушат, само че навънка!

Лесно беше га отсякъде валяха кинти да се трупа "фискален резерв". Като дойде ГЕРБ гледай ги бутнаха и Гърция, Испания, Португалия, без малко и Италия... Ех тоя Бойко много способен бе цяла Европа успя да затрудни. Та при положение, че изброените страни са така остро обеднели се питам заслуга на Боко ли е, че и ние сме така, или просто си е един нормален ход на икономиката в ЕС?

Не разбирам какво ви пречи, като ви се допуши, да излезете навън на по цигара да глътнете малко "чист" въздух$

А на теб какво ти пречи,ако има заведения за пушачи и непушачи?Ще кажеш-приятелите пушат.Ами ако сте приятели наистина,не случайно събрана група алкохолци ,то ще се разберете.

Пречи ми да се разправям всеки път с приятелите си заради тази им болест. Затова е по-добре така да си се знае.

Dobromir Dimitrow

Да разбираме се - толкова много мрънкат пушачите, че все при вонящите се завираме. Ти би ли стоял на барче или кръчма без да пушиш? Нали затова мрънкате все по форумите - че не можете без да пушите! Ако бяхте по-отзивчиви, нямаше да се стигне до законова наредба!

Той живее на принципа клин клин избива и бори махморлука със сутрешната бира.

А на теб ти се разтрепераха пръстенцата като си представи жена без гащи,та чак не улучваш клавишите, а:)))))))))

Мда даже ако съдя по първите срички от името ти ,даже ти е прекалено редовен :))).А ти докато си пиеш сока от крава с пастичката аз ще съм бухнал две бири и една порция дробчета.А вечета е вече друг въпрос .Къде са тези орди платежноспособни непушачи?

Голям си мъж да сравняваш с жените и кафетата им! Ела да се надпиваме с облаци?

Вие непушачите изпуснахте през лятото да му спретнете един протест срещу пушачите пред някоя Черноморска дискотека ....... А облака - много текезесарско питие - аз отавна съм на сингъл малт или марков коняк , въпреки че съм цитисън на родината на бърбъна :)

Наздраве момчета, аз тая вечер съм на джак. И съвсем между другото явно алкохола събира хората, които цигарите разделят :)

Не разбрах само що изтри коментара на "аха" , който отбеляза че "Дебеланките като гледат сапунки си мислят че имат полов живот " бисер !

А,аз не пия твърд алкохол.Виж падам си по вкусните вечери.Ама ти пък си баси жената да пиеш облаци!

Дамите с нередовен сексуален живот все го избиват на "сладко" ....

Алкохола пречи на околните далеч-по вече от цигарите.Пиянски свади, домашно насилие -и двете често водят до убийства.Отделно катастрофите с пияни водачи.Защо не го кажеш на родителите на 5 те деца размазани от "безопасен" шофьор на Великден това.

Самият факт,че заведенията са празни и собствениците готвят протести е показателен,А когато фактите говорят и джедаите мълчат.

И при най-добра воля изказванията на заведенията са смешни. Има заведения за ядене, има такива за пиене... ако беше толкова доходоносно щеше и да има такива за пушене. Всъщност има т.нар. шиша барове, които са си баш пушилни. Е префасонирайте си заведенията на пушилни като толкова милеете за пушачите. И апелирайте към "толерантността" на непушачите в тези пушилни.

+100

Я ми кажи ,ако заведение без дим беше толкова доходоносно,защо НИКОЙ не направи такова.Такава огромна пазарна ниша остана незаета...Факта,че салоните за непушачи стояха празни също е показателен,Дори сега,навън е пълно с непушачи ,просто за компания на приятелите си.

Dobromir Dimitrow

По повод на последното ти изречение - преди беше обратното, благодарим за връщането на жеста!

А ако почнем и ние да пушим, ще задминем сащ!

БЛАГОДАРЯ ТИ ГОСТ.МНОГО ТОЧНО ОТГОВОРИ НА АХА.МНОГО ОЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАБОТИ С МАНТАЛИТЕТА НА БЪЛГАРИНА.

ул. Шишман, Комерсиал

Не знам за коя част от света пишеш, но едва ли там летят торбички из целия град и висят по клоните надд реките като целогодишна 'украса'. Пушенето в заведенията из Европа не се усеща, както в България. Все ходя по заведения, не ми мирише. Като съм в България, се овонявам на лайна и трябва да си пера дрехите, за да не мириша на лумпен. А за цените на храните се засмили какъв страхлив народ мсе, след като позволяваме на мутрите да обсебят хранителните доставки. Те са прчината, а българите мълчат и плюят правителството. Няма съдебна ссистема, която извинявай до сега беше на Първанов. Правителството не може да направи много без съд. Е, не отказвай да чуеш Тройната коалиция като фактор, защото и днес тя е такъв с всички последствия, които мънем като камъг на гърба си.

Ами иди на някоя мутра в дискотеката и се пробвай.Само съобщи тук предварително кога и къде да дойдем да гледаме сеир.Как охраната ще играе футбол като те ползва вместо топка.Само че ти никога няма да посмееш да го направиш.Достатъчно си се из-рал с глупостта си тук.

Че то пушенето е като ср-нето, същата мизерия! Както не с-реш пред хора, така и не пуши, където не се приема! Някой да ти е забранил да пуши сам? Не! Какво все недоволствате, абстинентни ли ст, к'ви сте?

Казва се пушалня. Ти от ходене по заведения ли не си научил български?

Ако здравето е залог за работни места, съм 'за' забраната и за съкращаването на работни места. Ако в този случай се нарпави компромис, то да започнем да даваме и алкохол на непълноетни, да лансираме официално дрога... знаеш ли какви приходи и работни места ще има... за няколко години, докато после увиснат като парцали на крехката ни данъчна система да ги лекуваме? Опичайте си ума и не гледайте без очила, ако сте късогледи. Може да попруснете важни неща от бъдещето, което чука на вратата ни настойчиво. Не бъдето тесночели глупаци, като ви продават коня за кокошка! Нацията ни бедства от нездравословно хранене, пушене и пиене! АКо не се спре с това, скоро ще се срине до нивото на първите години от посткомунизма и Жан Виденовото време. Бъдете хора, не посредствени човекоподобни! За децата ви става дума, една кучка повече би се замислила за кутрето си, откокото българимът за детето си, за срам!

В крайна сметка, питейните заведения са за да се отдаваме на пороци: пиене ,пушене, ядене. Никой никого не задължава да се отказва от пороците си. Да ли сред непушачите няма педофили или отдадени на други пороци, които са още по опасни за обществото от пушенето? Заведенията за това са създадени, едни за пиене , пушене и танцуване, други за платен секс, трети за вегетарианци и тн. Все ни навират Брюксел та Брюксел. Та в Брюксел всички ли са непорочни девици? Казаха ни да пръднем пък ние се осрахме.

Сам си противоречиш - питейни заведения за пушене?! Направете си пушални или ви мързи!? И кой определи, че в питейните заведения се пуши? Ти ли, че кой си ти? Измислете нещо друго!

ами хората които работят там и дишат смрадта от цигарите.... нямам думи за манталитета български. Все си мислех че като сме в Европа манталитета ще се промени. Не бих се завърнал в България.

аха, оборота(за пред данъчните този) от 100 лева ще стане на 200 лева на месец

ми то и пред ресторанта може да излезеш за една цигара, какво ти пречи.

Ето защо забраната за пушене на закрито трябва да е ПЪЛНА!

В заведение се ходи да се хапне, пийне и сладки приказки с приятели. Не искам да смърдя на пръч след това.

Влизането в затворено заведение се нарича взлом.

Връзката мужду пушача и оборота е че ще почнат домашните партита,аз лично не съм пушач , но ако имам такова ограничение предпочитам да направя купона в къщи или да отида на гости

Пич, дай си адреса да дойдеме и ние.

Ти самият вярваш ли си на това, което си написал?

Абсолютно си прав.

Много станахте пушачите, дето се определяте като непушачи, за да покажете, че и непушачите не приемат наредбата! Айде стига с тези подлизурковски номера! Много моля!

Напълно съгласна съм. Както стана малко по-хладно и навън не ставаше за стоене в градината на заведенията, така с приятелите ми се пренесохме вкъщи. Да, клубовете не могат да бъдат заместени с къщите и апартаментите, но кафето - защо не. Аз лично предпочитам да седя вкъщи с приятели и да можем да си запалим по цигара, а не зимата на -20 да излизам навън. Много са ми смешни всички коментари относно мързела, които засичам напоследък. Не, мили мои, не става въпрос за мързел - става въпрос за удобство. Да плащащ, за да измръзваш на студа - да, това определено е висша форма на удобство. Чакайте и ще видите какво ще се случи със заведенията без отоплявани градини зимата.

Да плащаш за да вони около теб на умряло от разни комплексарчета също е голямо удобство.

Като се качи компания от пушачи и непушачи в автобус или самолет какво става?

БРАВО НА ЕВРОПА ЧЕ ЗАДЪЛЖИ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ДА ПРЕМАХНЕ ЦИГАРИТЕ ОТ ЗАВЕДЕНИЯТА.СЕГА ТРЯБВА ДА ЗАДЪЛЖИ И ХРАНИТЕЛНИТЕ МАГАЗИНИ ДА НЕ ПРОДАВАТ ЦИГАРИ И ЧАЛГАТА В КРЪЧМИТЕ.

А да задължи жените да ходят без гащи не щеш ли?

В 7 от 27 държави от ЕU има пълна забрана ,а от тях 2 вече я смекчават,заради икономическите последствия.Такава забрана няма въобще в Япония,Русия,някой щати също.А дори в Европарламента в Брюксел има зали за пушачи.А ние толкова ли сме европейци?Ако отговора ти е да,то си погледни фиша за заплатата,мръсните улици с помияри и помисли пак

Dobromir Dimitrow

Не, ние сме толкова зле, че ще почнем и на бебетата да даваме цигари! Нали си е закон, щом сме бедни и нищо хубаво да не си правим! Е-гати глупостта! Катранени мозъци!

Не съм съгласен да се връща старото положение с обособени зони за пушачи и непушачи. Нашите ресторантьори и собственици на заведения в болшинството си са ганьовци и не пускат респирацията в зоните за пушачи, в резултат на това хората се давят от дим и смрад. Още повече, ако някой непушач се е излъгал да влезе там заради приятели пушачи от компанията и подлъган от надеждата , че въздухът се пречиства.