Заснеха потънал испански галеон с товар, оценяван на $17 милиарда

Дълбоководният робот Remus-6000 направи уникални снимки на кораба на морското дъно

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Много ме кефи какви измислици си пишат журналята :) Като се провери в нет-а сумата на "оценяване" е от 1 милион британски лири до 22 милиарда лири ... сигурно и други ще намеря ама тия набързо ги нацъках :)

Цената е писана с гъза си.

Що ли си мисля,че немалка част ще поемат страничен път ...

Яко!!! Завиждам на тези, които работят такава работа. Да търсят и намират потънали кораби, съкровища, останки от миналото. Вечно в приключение, вечно на път, винаги романтика и спиращи дъха гледки...Ееееееееех...

Ще ги потънат пак

Ето. Говорим за велики нации къде са потъналите руски кораби от 1702 ? или славните български ханове ? къде са ? историци? фанатици?

Нашите ханове ги НЯМА в историите за геноцид над местни и чуждестранни племена, а историите на Великите нации присъстват в историите за геноцид над такива племена и народи. Е там са нашите ханове - в добрата история, която не е грабителска.

Великите нации са извършили най-големия геноцид над местното население в двете Америки!!! Някои от тези "велики" са били на служба в Османската империя и срещу пари са не клали и убивали по време на робството. За Азия и Африка сещаш ли се какво е било!?! И не на последно място сега ти си наред с твоята рода и деца покрай всички европейски ценности, които ни пробутват.

Да бе, така е - ние сме добри, а всички останали са лоши:))

Ти пък с твоите рашистански ценносии не си идиот, ама изобщо.

Сериозно оценяване - милиардите вече са нищо. Искам да дойдат тези оценители в БГ и да сметнат заплатите които трябва да получаваме.....

На коя сергия и на кой битак ще ви ги дадат тези милярди?!

имаме сега . Стига сте плакали за старите !

Малиииииииииииии, бацета! Некой е изтъркал големото талонче!!! Сега остава само Рая по бански да му даде наградата...

Гмуркам!!!

Не бъркай екскурзията с емиграцията. Всяко нещо си има цена и ако наистина го искаш трябва да си готов да я платиш.

Неграмотници, стига сте го писали това "Й" както ви дойде: ...артефакти, който ще дадат...!

Вие от дир.бг, кога ще се научите да пишете? Администратори и редактори ми били. Едно "които" и "който" не знаете правилно да употребите. Всяка статия грешите. Буквално във всяка статия допускате тази грешка. Може ли такова нещо, уж нов сайт нов "мениджмънт", по-професионални ама все същата глупост правите. Да вземем заплатата на редактора ви и да си я разпределим, защото това вече е извън допустимото да допускате такива детински грешки. Смешници

Баси само емигранти ли я бачкат тази работа...

Те първо да сметнат колко изработваш и колко си квалифициран.... Не е ли така справедливо?

САЩ изпратиха ли самолетоносача, да приберат съкровището?

започнат да ви плащат според заработеното,ще има да дължите на работодателите

Глупендер, в развитите страни масовото производство изисква само сръчност, всеки мангал, попаднал на точното място ще изкарва добри пари.

+ от мен.

Ispaniya , Angliya - vse izvestni mezdunarosno priznati piratski durjavi !!!!

На тия шпаньоли само един кораб е по-скъп от КТБ.

Ейй, ама тия са знаели как да краднат, ей! И не от своя народ, а от индианците!

Не си съвсем прав/а. Ако имаш предвид втория абзац, Филип V Бурбон и Филип д'Анжу се отнасят за едно лице, така че единственото число на "който" си е съвсем правилно. За сметка на това има грешка в пълния член при "...се е съхранявал барутЪТ...".

Сан Хосе (San Jose) е заложен през 1696г. Строителството му започва през 1697г. и е завършен през 1698г. Корабостроителят Педро Аростегуи умира по време на строителството му и ветроходът е завършен от сина му Педро Франсиско Арестогуи. Започнат е като галеон, но е завършен като линеен кораб ІV-ти ранг. Дължината по кила е 38.91м, ширината 12.06м, газенето 5.50м Водоизместването е 1051 тона. Въоръжен е първоначално с 44 оръдия /като галеон/. Впоследствие артилерията му е увеличена до 62 оръдия - 26х18 фунтови, 26х10 фунтови и 10х6 фунтови на полубака и квартердека. Екипаж 570 души. На 28 май 1708 г. напуска Портобело с курс Хавана. На борда му има 22 000 000 златни песо. В битката при Бару състояла се на 08.06.1708г. Сан Хосе /62 оръдия/, неговият кораб-близна Сан Хоакин /64 оръдия/ и Санта Круз /44 оръдия/ влизат в сражение с английска ескадра водена от Чарлз Уеджър. В нея влизат линейните кораби Expedition (70 оръдия), Kingston (60 оръдия), Portland (50 оръдия) и брандера Vulture (8 оръдия). Kingston атакува Сан Хоакин, който след двучасова битка успява да отблъсне нападателя и да се оттегли. Expedition атакува Сан Хосе с намерение да го абордира. Когато двата кораба ги делят 60 метра Сан Хосе внезапно експлодира. Оцеляват само 11 души от 600 човека екипаж. В 2 сутринта е пленен и Санта Круз с цената на 14 убити англичани и 90 мъртви испанци. На кораба няма съкровища - само 13 съндъка със заплати за гарнизона в Хавана и 14 кюлчета сребро, собственост на частни лица. Понастоящем съкровищата на Сан Хосе се изчисляват на 662 милиона лири стерлинги.

Даам, нашите ханове са били кротки като агънца...мммм един човешки живот не са докоснали