За първи път с помощта на дълбоководния робот Remus-6000 бяха направени снимки на открития през 2015 година край бреговете на Колумбия потънал испански галеон "Сан Хосе", съобщи "Индипендънт".

Военният кораб е потънал през 1708 година. Той е бил част от флота на крал Филип V Бурбон или Филип д'Анжу, който се бие срещу Англия по време на Войната за испанското наследство. Галеонът е бил потопен в Карибско море, близо до пристанището Картахена.

Според исторически източници, корабът е имал екипаж от 600 души, въоръжен е бил с 62 оръдия  и е носил около 11 милиона златни и сребърни монети. Днес стойността на товара му се изчислява на около 17 милиарда долара. От целия екипаж са спасени само 11 души, тъй като снаряд на британски кораб е попаднал в трюма, където се е съхранявал барута и корабът на практика е избухнал.

Ценни са не само благородните метали, но и огромното количество артефакти, които ще дадат нов поглед на историците към живота в Испания в началото на 18 век. Става дума за оръдия, керамика, лични оръжия и предмети от бита на хората от онази епоха. Снимките от робота са с висока резолюция и позволяват да се видят дори гравираните върху оръдията мотиви. Колумбийското правителство обяви ,че ще построи специален музей, в който откритите предмети да бъдат изложени.