33 хиляди у нас взимат заплата над 5000 лв.

Πoвeчe oт 160 xиляди дyши y нac взимaт зaплaтa нaд 2000 лeвa, a нaд 33 xиляди ca тeзи, чиeтo възнaгpaждeниe e пoвeчe oт 5000 лeвa месечноĸъм ĸpaя нa 2016 гoдинa

Обратно в новината

Коментари - 33 хиляди у нас взимат заплата над 5000 лв. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На програмистите в чужбина дават горе-долу същите пари, само че в евро. Само че в чужбина, данъците са МНОГО по-високи, наемите - също са х2. Накрая като теглиш чертата излиза, че заплатите на програмистите, са просто едни средни европейски заплати. Които обаче за Българската мизерна действителност, са от най-високите заплати! Има една малка подробност обаче: продуктите, които изкарват българските програмисти, се продават НА ЗАПАД, в България няма пазар! От тук следва да се запитате: защо средния българин, ако производството му е за износ, НЕ ИЗКАРВА средноевропейски заплати? Защото шефовете крадат от приходите, да си купуват коли и апартаменти, затова! А това е възможност, защото нямаме съд и прокуратура, всички кражби стават с одобрението и подкрепата на самите депутати (защото и те имат обръчи от фирми), които ВИЕ избирате, вече 25 години едни и същи! Замислете се, тези от вас които работят и продукцията се продава чужбина - дали шефовете ви щяха да могат да крадат в такива мащаби от мизерните заплати на работниците, БЕЗ това да бъде забелязано и разследвано от прокуратура и съд, ако имахме некорумпирани държавници, работеща прокуратура и съд?

възрастовата граница на получаващите такива заплати за да им изчислим и бъдещите пенсии, които ще вземат за сметка на робите работещи за тях!

Това да не би да е продължение на историята от оня ден където безработен и на социални помощи човек, по документи бил полуил 45000 лв, уж?... Колко от тези 33 хиляди знаят, че получават над 5000лв?... Перачницата България работи с пълна пара...

Съм един от тези, които взима заплата над 5000 лв. Над 50 съм. Инженер. Знам 7 езика. Работя за българска фирма, която продава труда ми на голяма германска. Мога да работя директно за немска, но така ми е по добре- данъци ;) Е вярно не чакам за пенсия макар да плащам огромна сума във фонд който е каца без дъно, но пък да са живи и здрави тези сънародници, на които помагам. Иначе аз моята лична пенсионна програма съм я направил. Имам майнинг програма, ( копае биткоини:) която всеки ден ми вади, по днешния курс на BTC не по малко от $25 на ден и с времето се увеличава:) Който иска да се увери клика на линка чете, информира се, ако му харесва включва се и печели. Трябва само Laptop or PC., плаща се само ел. енергия и интернет. А който като мен живее в голямата си част от живота на хотели дори и това не плаща;) На който му е интересно за справка тук https://link/217308

Всичко е чудесно, ама ти миньорите в хотелите ли ги носиш? И трите ли? Кажи честно :) И как спиш на тоя шум?

Смешници, това пари ли са, толкова е минималната заплата в Англия! Пък МРЗ в Русия е цели 9500 рубли, има да я гоним 100 години!

9500 рубли колко евро са

възрастовата граница на получаващите такива заплати за да им изчислим и бъдещите пенсии, които ще вземат за сметка на робите работещи за тях!

9500 рубли са 260 лева, пак русофилистични глупости плещите троловете!

Най странното прозрение в изроденото електорално мислене е,че на всеки му се полага да живее в къща с басейн и джакузи,невероятна спираща дъха гледка,отпред паркирани два семейни мерцедеса ,а в чекмеджетата пачки с долари и евро!Да ама не каза един трезвомислещ човечец навремето!Материалната необходимост не е следствие на интелектуалните способности,а на чисто човешко качество...да му е кеф!Б Германия децата на милиардерите карат автомобили за по 10-20 евра...тук ако не е с 300 коня и по малко от 100 хиляди изпитват срам и унижение!

глупости. на кой милиардер децата карат кола за 10к?

Къде са днешните - Чочоулу, Горуня, Митка Гръбчева, Вела Пеева!!!!

Стига ни една госпожа ЛЪЖА!

А, да. В тези 160 000 са и дУпетатите, министрите, съдиите и т.н., които вземат над 3000. Интересно колко от 33-те хиляди с по над 5000 са чиновници?

депутатите за 240. министрите са 15. Съдиите са 550. Общо под 1000. останалите до 160000? Губят ти се 159000.

Само програмистите взимат луди заплати. Жалко, че са прекалено смотани, за да им връзват яките мадами. Така, че "не всичко е пари, приятелю ..."

Не позна баце - в момента изборът е много голям - чукаш и хвърляш. Средният програмист е доста по-умен от средния футболист. А тъпите кифли ровят във фейса за спонсори и доста често са просто употребени и изхвърлени.

До колкото разбирам - това са данни от осигуровките в НОИ, а тези пари, дадени на ръка никой не ги контролира. Така че бройката е много по-голяма.

Браво за 29 години капиталъзъм масовата заплата е 250-300 евро! Ако това ни го дават за някакво постижиние, значи или тия са луди или нас искат да изкарат луди. Извън София кой взима 700-800лв. чисто той вика направо ура. В такава разкапала се и крадлива кочина като България трябва да се въведе безусловен базов доход от 1000лв. при сегашните цени, и при инфлация да се индексира.

А при соца колко беше масовата заплата? 160лв, ама доларът на черно 3лв. Демек 55 долара.

БОЛШЕВИК

ти ако живял по това време, и си малко умен, ще знаш, че тия 160лж. тогава са със стойност на 1200 лв. сегашни пари. Отедлно тогава имаше куп социални придобивки, примерно аз съм ходил на стол с купон за 1.00лв. и ядех първо, второ и трето. Освен това 160лв. беше минималната заплата, която не се облагаше с данъци, масовите заплати бяха по 250,360, 420лв. други вземаха и по-високи-анадънмо?

БОЛШЕВИК

и долара официален курс беше 0.99лв за 1.00 долар, а на черно беше 5 -лева преди 1989 стана и 7-лева, но пак се обменяше и хората си купуваха от корекома, защото имаше кинти, и се изкарваха с удоволствие и лекота, а не като сега да се гърбиш при ненормалния и крадлив, стислив чорбаджия.

Има страшно много народ, чиито доходи не са "на светло" и реално са доста над декларираните. Това важи с пълна сила за занаятчии и предлагащи услуги към краен клиент. Отделно, българския бизнес не обича да осигурява работниците си на реалните им доходи. Голяма част се осигуряват на минимална заплата, а останалото е в пликче. Викат му данъчна измама, за която до голяма степен вина имат и самите работещи. После ще реват, че няма за пенсия, но ще е късно. Обикновено сериозните западни компании, както и тези от IT сектора осигуряват хората си на реалните им заплати. Който е кадърен, грамотен и способен заслужава си заслужава парите. Все пак има много хора, инвестирали в образование. тази инвестиция трябва да има възвръщаемост.

А максималният осигурителен доход продължава да бъде 2600 лв. Дали това е само заради депутатите и министрите, за да им удържат по-малко данъци.

Трябва да се вдигне осигурителния доход , но и да се пребори сивата икономика. Само с механично вдигане на данъци, не се прави икономика - така тези на трудов договор ще плащат, а тези от сивата икономика - ще имат пари.

90% от работещите ядат картофи, 10% месо, средно всички работещи ядат мусака :D

По принцип 2000 лева трябва да е минималната заплата, а 5000 лева да е средна заплата за страната. Това са нормалните стойности за страна от ЕС. Но в момента е нещо средно между феодализъм и ранен капитализъм с елементи на робовладелски строй. :)

На база какво трябва да ти дадат 2000 лв. минимална заплата? Няма как това да стане без съответните умения, ценз и квалификация.

а какво да кажем за фризьорки, маникюристки и други подобни професии, които никога не пускат касова бележка, а печелят няколко стотин на ден

печели и ти бе, кой те спира ?

ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗКАРВА, ТОЙ МОЖЕ САМО ДА ЗАВИЖДА И ЗЛОБЕЕ

Стар НАП-аджия 'ударник' прави толкова за ден.... Само дето не ги декларира, но това е документна формалност....

само в софия има над 20 000 строителни работници със заплата над 2000 лв. които не плащат и лев данък към тях прибавете автомонтьорите те са от другата група с доход над 5000 лв. и те така...инак пари няма ...щото няма кой да сбира

според статистиката имало 3.5 милиона заети. Бре как ги преброиха тия !?! Интересно ми е

ChatGPT

Лесно.... По осигуровките!

Ами това са депутати, държавни висши служители, частни клиники, телевизионери, някои чужди компютърни фирми...

Пишете когато един магазинер получи 2000 лв. Кога ?? след 200 години ???

Ами магазинерите няма как да вземат по 5000 просто защото тези дето са се потили 5-10 години над учебниците все още не вземат толкова или поне масата от тях.А и не виждам къде един прост магазинер по света взима толкова?В Германия бруто може и да стига до към 2200-2500 евра,но чисто е не повече от 1300-1400 ,така че си понаспи,помечтай па си легни отново!!!02

и аз вземам такава, ама годишно

професори и доценти са на поне 2000 лева, отделно взимат подкуп под форма на услуги, хитри са и знаят ако взимат пари рисковано, услуга по трудно се доказва и пак води до пари.

Затрупа ни с пари тази демокрация, хората се побъркаха. Не знаят какво да ги правят ! :) :)

Вноска за москвич и лихвоточки. Кво му трябва друго на човек?

Не знаят те, балами ми били! Не си ходил по моловете, в Кауфлавд да видиш какво знаят!

остана само да добавим по една нула накрая към доходите и повече нещем

До: пример 03.04.2018 15:02Тц, стандартът в Норвегия не е много по-висок от този на Швеция, а са изцяло сравними!

Капут казах ти да не ми ползваш ника!!

5000 лв трябва да е средната заплата, а не изклучение

ЗАЩО 5 000 лв. защо не 10 000 не 15 000 или просто реши така да напишеш нещо?

там някъде е средната европеиска. не бъди алчен.

ChatGPT

ако аз вземам 9500, а ти 500 нали се сещаш, че средната ни заплата е 5000 :)

Ама ако един взима 9500, а 20 взимат по 500 средната не е 5000. Това е проблемът.

ДИР.БГ КОГА ЩЕ СЕ НАУЧИТЕ ДА ПИШЕТЕ ГРАМОТНО? Четете си бисерите: "Meждy 2013 и 2015 гoдинa oбaчe тe ca пoвeчe 150 xиляди дyши, ĸaтo пpeз 2016 гoдинa нaмaлявaт знaчитeлнo" ДА не сте забравили нещо в предишното изречение?

Интересно ще да изкарат и колко от % от тях за на държавна работа и колко в частния сектор..

Някой по долу беше написал,че ако си учил и умееш ще взимаш 5 000 лв и нагоре... Да,ама в България не е така! Професори с по няколко езика взимат не повече от 2 200 лв заплата,това не е нормално! В чужбина професор 2 000 ги взима за 2 дни!

Тури му пепел,бе!

Пари се дават и взимат за свършена работа. Тия професори в БГ не свършват работа и за 200лв.

До:Многи си тъп 03.04.2018 15:02 Много фурни хляб имаш още да изядеш, за да имаш капацитет да ми кажеш нещо! Не говоря за ругатните, там може и да си силен. Пак ти казвам, заплатата е резултат! В ИТ сектора заплатите са високи, защото резултатите от труда на работещите са високи!

Виждаме, че си ,,седмаче,,!

Бе, нали и тия имат дечица, имоти, вилички ...!?

Трябва да се грижат за тях!

Единственото хубаво е демографията! Предвид това, че останахме малко грамотни, поради липса на желаещи чужденци за работа у нас, доходите ще растат искат - неискат. Много сектори вече са с драматично положение с по 1-2 човека в звено. Като си отиде и последният по някаква причина, критичния минимум кадри пада и се помисля за повишение на възнагражденията. Трудно му е на Баро да проумее, ама работниците в много сектори на икономиката вече започнаха да диктуват условията.....

Навремето един приятел работеше по проекти за милиони и заплататат му беше над тази на Президента. Беше на 24 режим на повикване във всяка точка на света. Но от как Бойко си вдигна сам зплатата (по предложение на Дянков де) сега този мой приятел взима 1/2 от тази на Президента. Но иначе отговаря вече за проекти за половин млрд. на месец. И тук подчертавам отговяря, защото за разлика от политиците, които са си приели закон, че каквото и да овапцат, то не носят отговорност, при него не е така.

От тези проекти за милиарди да съдейства за насочване на един проект от 100 милиона към мене и повече няма да ходи да се бута сред ахмаците да си чака заплатата.

Стига с тия измислени доводи. Какво значи отговаря? Една касиерка ,в Метро например, прехвърля на смяна поне 20 свои заплати, а годишно няколко милиона. По вашите измислени правила каква заплата трябва да получава.

5000 лв е горе-долу средната заплата в Германия, значи ние имаме 33 хиляди работещи, които имат стандарт на среден германец, това от 500000 работещи. Обнадеждаваща новина, браво! Не е много , но по-добре да има такива хора, отколкото всички да получаваме по 1000 лева.

Да, похвално е, но онези, бачкаторите в Германия плащат данъци, осигуровки и тем подобни данъци върху доходите си, а тези лешпери тук, които са обявени в статията с големите заплати са си чисто, и просто едни... "наши хора", които ако не са на тези позиции, които са им спуснати от горе...просто загиват, това е основната разлика!!! И на всичкото отгоре, малка част от тях се осигуряват персонално, повечето са на издръжката на онези долу, които са с малките заплати, което ако не беше трагично, щеше да е направо... комично!!!

данъците тук са значително по-малки от тези в Германия. да има големи данъци ,в случай , че няма корупция е добре. но в България случая не е такъв. ако получаваш заплата задължително плащаш данъци, няма как да укриеш пари от заплата. така, че тия 33к са добре дошли за държавата, дано не ги изгубим

Milen Gagov

Минусджиите, истината боли, нали, ама трябва да свиквате, защото не ви остана много, балъмите взеха да привършват дори и в кочината:)))!!!

Кои са те и каква работа вършат? Те ли я вършат или някой друг изгърбил се в пек и дъжд с минимална заплата. После е ясно кой обира плодовете, тези с по 5 хиляди заплата, които мачкат тези под тях (истинските пчели)

Аз печеля по над 5000лв и нямам никого под мен.

Бизнесмен? Не всеки има възможност да върти бизнес, а и не всеки има нюх към търговия.

Ще те мачкам я ! Като си тъп и си се хванал при мен на работа, като само бачкаш и мълчиш - така ще е целия ти живот ! Мързи те да се стегнеш, да си направиш фирма, да работят за тебе. Така че - ще търпиш !

Всички сте големи фирмаджии и сте велики, но жалко няма държава която да упражнява контрол върху Вас. Да Ви следи плащате ли данъци.

Ще мачкаш, така ли? А да ти се смачка тиквата или да ти бъде взривена луксозната лимузина?

дъра - бъра, два чадъра! как точно един лекар , който приема пациенти от ранни зори до мрак тъпче хората под него? ами ръководителите на въздушно движение? ами един инженер, който поставя подписа си под проекта за някой блок? има професии, който са толкова натоварени, че ти няма да изздържиш дори да ги гледаш докато работят. милисш ли , че 5000 лева могат да овъзмездят труда им? не!

Тъпанар такъв, защо лекарите масово бягат в чужбина тогава. Не говоря за лекари и други хуманни професии. Говоря за държавната администрация и средния стандарт на живот в Република България. Що се отнася до диспечерите в РВД е оправдано да взимат високи заплати, но при тях е за сметка на здравето, защото радарите облъчват и те работят при специален режим. Недейте веднага да гледате как да се заядете и не гледайте едностранно. Гледайте средно статистическия българин в работна възраст.

Смешници мамини, сладки, не е интересно, какви заплати по размер вземат някакви си хора, а къде са назначени тези... "хора", защото, обзалагам се, повечето от тях са на държавна ясла, което ще рече, че всичките са си... "наши хора", нали така?!?

И аз като колегата/колежката по-долу работя в ИТ сектора, но да кажем с малко по-малка заплата (споменатата по-долу е за служители с много опит). По интересното е, че получавам директни предложения за работа в чужбина и мога да ви кажа, че стойностите са умопомрачителни, спрямо тези тук, а това са нормални заплати там. Говорим за нещо като добра месечна заплата в София, ама на ден! А тази статистика се връзва идеално със заплатите в държавния сектор!

И от кога затвориха границите за такива като теб???

Не са затворили границите. Но аз имах някаква наивна мечта как ще си живея в България като нормален човек. Докато не ми се наложи да отида на лекар за нещо по-сериозно от грип и да ми обяснят в един списък кое не се заплаща от здравната каса. Така си дадох сметка, че ако не плащах данъци щях да имам тези пари, а не да ги плащам втори път. Та сега се отръсвам от тази мечта и ще съм поредния заминал... Мечтата на властта...

ПО СЪВЕТСКИ МОДЕЛ!

Нещо не е така. Нека са само 33000, нека получават само 5000 лв на месец. Това прави по 60000 на година на човек. Или общо на година за всички 33000 прави 1 980 милиона лева. Защо са декларирани половин милиард? В банкер не могат да смята, някой е излъгал или всичко е шменти капели?

Ти си бая тъпичък. 33000 хиляди са с доход НАД 5000. Това значи, че в тази бройка влизат и тези с доход 50000 на месец. Елементарни неща не можеш да съобразиш. Скоро няма да влезеш в тези 33000 най-добре платени.

та да му е ясно! За да ни има 20-те процента, 80 процентовите са ни нужни, да гласуват за нас!

Тъпичък си ти. Когато 33000 взимат поне 5000 месечно, годишният деклариран доход от тях е поне 2 млрд, а не 1/2 млрд както е написано в "статията"

Milen Gagov

Гледай по-добре ти да не излезеш от там,защото 2020 година наближава... неумолимо дори!!!

А изкарват ли си заплатите тези с 5000 лв заплата?!

, а останалите 3 милиона работещи са с по 500-600лв. ...

оциалната структура на българското общество по равнище на доходите е горе-долу следната: много богати 3-4 %; богати 5-6 %; средна класа до 10 %; бедни 60 %; много бедни към 20 %. Като заетост и място в обществото тези съотношения отразявт, както следва: Много богатите това са онези, които наричаме олигарси и конторлираните от тях най-високопоставени политици, т.е. това е ядрото на мафиотизираната ни държава; Богатите са десните ръце на първите най-доверените им лица, посредниците и партньорите им в държавния апарат, в бизнеса у нас и в чужбина, както и обслужващите ги в най-чувствителните им зони специалисти финансисти, адвокати, медийни слуги, подставени където трябва лица; Средната класа си има слоеве, но в горния се намират висшето държавно чиновничество, настанените в най-облагодетелстваните корупционно позиции в централната и местната държавна власт и техните бенефициенти в частния сектор, експертите в чуждестранните компании в България, а също и най-доверените експерти, заети в октоподите, ангажираните с мениджмънта на проекти, финансирани чуждестранно, собственици и мениджъри на успешните средни и по-големи български фирми, извън октоподите, заетите в частния сектор на здравеопазването и мениджърите в големите държавни предприятия, банки, болници, медии и университети; Бедните са основната част от наемните работници и специалистите в държавния и в частния сектори, повечето от занимаващите се с дребен бизнес, учители, лекари в малките и средите държавни и общински болници, учени, журналисти, артисти, музиканти, художници, пенсионери с големи пенсии и служители в централната и местна власт, останали без други , допълнителни към заплатата, доходи; Много бедните са всички останали.

Много сложно си го написал. Един депутат го каза много просто, едните са 80%, другите са 20%!

Едва ли може да се каже по-правилно, браво, адмирации, жалкото е обаче, че онези, "бедните" сами са си виновни след като избират доказани... мафиоти да ги управляват!!!

Ами точно те са 80 процентовите!

Понеже хората от дълбока древност много обичат да си мерят едни други - започвайки от п-ш-ите, преминавайки през недвижимите и движими имоти, и стигайки до заплатите, ще съобщя какво е имал предвид в цифри г-нъ Ставревъ като годишен доход: много богати - над 1 000 000 лв; богати - 100 000 - 1 000 000 лв; средна класа - 12 000 - 100 000 лв, от нея: - горна част - 48000 - 100 000 лв; - средна част - 24000 - 48000 лв; - долна част - 12000 - 24000 лв.; бедни - 4000 - 12000 лв много бедни - под 4000 лв. Честито на печелившите!

Прекрасно! 2% от българския народ взема заплата достатъчна за да може да живее нормално. За останалите, да се оправят както могат.

Интересно, кои са тези със заплати от 5000 лева ? От кой сектор ? Държавни служители или от частния бизнес ? Малко повече информация.

100% са в държавния, където сами си вдигат заплатите! Ама в тази статистика не са включени бонусите по държавните структури. А те са колосални!

Аз взимам над 5000 и никога не съм бил на държавна работа.

"Πoвeчe oт 160 xиляди дyши y нac взимaт зaплaтa нaд 2000 лeвa, a нaд 33 xиляди ca тeзи, чиeтo възнaгpaждeниe e пoвeчe oт 5000 лeвa" Каква прекрасна новина! Сега скъпи "джурналисти" бих ви помолил да поискате данни по закона за достъп до обществена информация и да ни осведомите нас одраните бачкатори, дето пълним този бюджет: 1. Колко от тези 160хил души разделени в 2 категори над 2 и над 6фил лв доход са на работа в община, държавна администрация, държавни агенция? 2. Колко от тях им удържат ДОО и ЗО, защото на тези от МВР и МО не ми се удържа! 3. Колко от държавните и общински служители попаднали в тази извадка са на пенсионна възраст? 4. Колко от тях са и действително пенсионирани към момента на подаване на декларациите?

Първата думика на зглавието трябваше да е ЕДВА. Щото това си е тъжна статистика

Така е Пешев. Хората които стават за нещо в БГ са все по-малко. Повечете българи са толкова мързеливи и некадърни, че и 200лв им са много.

Ти, по себе си ли съдиш!

Нима депутатите и роднините им по общините стават за нещо

Milen Gagov

Олигофренино, ти за 200 лева ще работиш ли??? Защото за толкова даже и бай Мангал няма да ти се върже!!! Как става тази, че некадърните тук стават... кадърни, когато са вече на Запад, а тук оставате само... "кадърните" като теб и ревете, че нямало кой да ви работи?!? Ами, че извадете си левите ръчички от задниците и започвайте да си я вършите, какво чакате??? Можете даже и да си вдигнете заплатите от... 200 на... 250, примерно, ей така, за стимул да имате!!! Смешник, тръгнал да ми говори за некадърници!!!

А колко според статистиката получават заплати под 700 лв и пенсии под 300 лв.??

А бе защо сравнявате България със страните от Западна Европа? Кое е същото при нас и при тях? Съзнанието на гражданите ли, на политиците ли, нивото на държавните институции ли? Вие с Чехия можете ли да сравните Блъгария, със Словения?

Ти за съзнанието на гражданите не плюй, ако има достойно заплащане българинът работи и по-добре от западняците, това си личи и като отиде да работи в чужбина. Циганите не ти са база за сравнение.

Тц, поставяш каруцата пред коня, грешно сравнение! Българинът, който работи сега в една западна фирма, работил ли е със същото съзнание в България? Доходът е резултат на вложения труд и не е даденост! Пожелавам ти да станеш един щедър работодател и да даваш заплати, които не са изработени! И ще ти остане само да се молиш да не фалираш

Аха и малцинствата са най-съзнателни, дайте им по 2000 и гледайте чудеса!