Коментари - Синдикалист: Икономиката може да си позволи по-добри заплати | Днес.dir.bg

Синдикалист: Икономиката може да си позволи по-добри заплати

Икономиката в България вече може да си позволи по-високи заплати, каза снощи в Силистра президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Обратно в новината

Коментари - Синдикалист: Икономиката може да си позволи по-добри заплати | Днес.dir.bg

Коментари

БГ-работодател=мафиот=крадец=лъжец

икономиката на наи-бързо измиращата нация в света?

В момента търсенето на работна ръка превишава предлагането. Това логично води до увеличаване на размера на заплатите. КНСБ да бъдат така добри да не се месят. Пазара сам ще определи нивото на заплатите.

симо

Да ти го ръгна в пазара.....

Бизнеса със съмнително гангстерски произход у нас иска да няма средна класа. Т.е. доволни бедни, такива каквито са доволни от заплатата си. Е като няма такива и бизнесмените ще ги издухат скоро, защото няма да има никой, който да ги пази и те са толкова малко, че няма да оживеят и един ден ако някой наистина богат иска да ги премахне. Та да продължават да се стискат и да си мислят че ще ги пазят циганите.

Възможности много, но с твърде много условия, които ТРЯБВА да се изпълнят, което го прави трудно достижимо.

В БГ все още и икономиката е в голяма степен имитация на пазарна икономика (политическата система е 100% имитация ня многопартийна система). Как освен с централно "планиране" се обясняват факти като примерно това, че пакетче немско масло струва близо 2 пъти повече отколкото струва в Германия. Да имаше конкуренция между веригите да беше поне опитала някоя да превземе пазара при такава ситуация. Реалността е, че разните им тукашни "директори", "собственици" и подобни дебелосерковци са все ченгьори под общо командване.

Абсолютно несправедливо е да се "доплаща" само заради определен брой навършени години! Компетентността се доказва по-друг начин. Но и това недоразумение от КНСБ да умува за възнаграждения и бизнес при положение, че цялата му кариера е минала на това приятно местенце ми се струва меко казано арогантно!

или викаш да си мълчим и това е?

под "няма квалифицирани кадри" се разбира, няма балъци да учат 10 години, да работят за "опит" още 10 години и после да искат да му работят за 500 лева по 12 часа 6 дена в седмицата

Направете заплащането почасово както е в белите държави!!! минимум 5лв на час. И стига с тая производителнос но труда и неквалифицирани кадри. Как тези същите кадри в белите държави работят за по 7-8 евро на час а за БГ са неквалифицирани. Проблема е в това ,че повечето ни бизнесмените са все разни вифаджий с 1 пръст чело (кухи лейки)!

Стига с това почасово плащане . От много време го има в България . Само Държавните Служители са на Заплата .

Една касиерка във веригите взима 1000 лева - това е повече от 5 лева на час. Аз съм да направят заплатите по 10 000, че да ви гледам сеира как купувате хляба по 500 лева и пак мрънкате.

да спреш да пишеш глупости, но мисля, че и на двама ни няма да се уреди въпросът.

тип "Балкански" смята работниците си едва ли не за роби. Увеличението на заплатите е последното нещо което би направил. Да даде на другите, вместо да го сложи в джоба си - от къде на къде? Затова ще пищи, ще се оплаква, ще реве, че няма квалифицирани кадри, но няма да плаща. А този който уважава себе си няма да се моли - намира място където и него го уважават и не го баламосват, а му плащат. Толкова е просто.

Ще окрадат и гарантираните добавки към заплатите ни , да им е честито на гербаджийте! БРАВО !

не грабне тоягата - свършено е с него!

Гадно а? Да ти резнат едни 10-15% само защото си навъртял едни годинки.

Заплатите в България са подпазарни. Няма хора, а има работа - значи трябва да се увеличава цената на труда. Да ама като се повтаря една мантра десетилетия и никой не може да се пречупи. Всеки, който почне да действа пазарно ще се чувства като балък. Имайте обаче предвид, че ако часовата стаака е висока тогава назначаването на хора става внимателно - дават се доста пари, но и се изисква повече. Освен това с увеличаването на цената на труда почва да излиза изгодно намаляването на персонала за сметка на машините. Т.е. най-вероятно ще се пречупим, но това не означава, че всеки ще получи висока заплата - част от хората ще останат без работа, защото далеч не всеки може да издържи на висока заплата. Давам ви следния пример - решавам, че ще плащам минимум 1000 лв. на месец, а не 500лв за нискоквалифицирана работа. Правя анализ и виждам, че хората, които работят на 500лв. на месец работят не повече от 3 часа. Значи или ще минат на половин работен ден на 500лв. или ще съкратя половината и останалите ще взимат 1000. Или купувам машини и оставам с 30% от персонала. Заплатите са като цената на петрола - бизнесът няма да умре от високи заплати, както оцелява и с високи цени на горивата. Ако правителството трябва да се занимава с нещо то е какво да прави с хората, които няма да бъдат наети на по-високи заплати.

Много добър коментар. Само искам да добавя, че освен вземане на заплата има даване на труд. Според пазарната логика ако един човек взема 1000 лв заплата, а изкарва 800, резултатът е фалит на фирмата. Дали вината е в работника, щото е некадърен или в ръководството, което е некадърно все едно. Ако един човек ми носи 10 000 чиста печалба на месец, мога и трябва да му дам поне 5000 заплата. Ако му давам 500, той ще ми тегли една и ще отиде да прави богат конкурента ми. Не си мислете, че работниците са глупави и не могат да си направят сметката колко струват.

Вината е в работодателя, който е наел неподходящ човек , не е организирал добре работата и не го е уволнил навреме. Работниците не са глупави, но нямат общ поглед на нещата. Работникът освен за фирмата следва да изкара парите и на своя ръководител, на счетоводството, на чистачката, за инструментите с които работи, за машините, за наема на офиса....А от друга страна цената , която може да договори фирмата за труда на работника е пазарна и не зависи от себестойността. Тук говорим за трудов договор - работникът получава определено възнаграждение на час, месец, година. Който иска да работи на свършена работа става самоосигуряващо се лице. С всички позитиви и негативи от това. И това е редно да се разбере от всички - разликата между различните взаимоотношения.

Синдикати единствено на работещите в бюджетната сфера! Абсолютно импотентни в защитата на работещите в частния бизнес. Защо бе???? Да не би и вие да сте работодатели???? Що се касае до тавана на пенсиите.... съд ви чака от ощетените с години пенсионери...и тоя съд ще е извън БГ.

Абе то и работниците могат да работят по-добре, ама не го правят!!!

Хем твърдим, че ще увеличаваме доходите, хем искаме да замразим увелиението за прослужено време като го вкараме към заплатата?!?

Абе те и извънземните са възможни , ама.....

СОБСТВЕНИЦИТЕ И НЕ МОГАТ ! НЯМА ДА ИМА ЗА ЕКСТРИ!

От около 15 години състоянието на икономиката позволява масовите заплати да са между 1000 и 5000 лева, като 1000 лева да е минималната заплата и средна заплата като медиана, някъде около 2500 лева, а тази средна дето ни я дават официално, да е около 3500 лева. Това са възможностите на икономиката, но мутрите решават колко да плащат и затова българите бягат от България.

Е защо не станете един работодател - 2 лева за една фирма и потичат реките от вили, коли, почивки, камшици за робите..?

Махат класа, заплатите падат и това е резултата. Това намаление на заплатите, някои го наричат повишение. Вторият резултат от намалението на заплатите с махането на класа е, че още половин милион българи ще избягат от България в държави, където и добавка за клас плащат и ен смятат, че по-опитният трябва да взима по-малко.

Ако герб и фашистите останат на власт до края на европредседателството то загубата на още половин милион българи, намерили по-добър живон навън, ще е най-малката беда споходила България.

Няма работодател, който да не си кътка ценните специалисти. Персонални асистенти, дето се грижат за личните му дела, за да не си губи времето той, служебни автомобили, всякакви бонуси, изнесен офис и какво ли не. Като говорим за ценен специалист, не става дума за касиерка, дето поднася продукта към баркод-четеца - работа, която може да върши и маймуна срещу банан. Ако не взимате добри пари, ако на работодателите не им пука за вас - замислете се колко сте ценен. Ако всеки ден на личния си мейл получавате 3-4-5 предложения, персонални! за работа - значи сте ценен и търсен.

Разбира се, че може да си го позволи. В изказването си даде цифра от 20 милиарда лева печалби за бизнеса (90% чуждестранен между впрочем). А заплатите са 30 милиарда. 3 милиона заети по средно 1000 лв. Това е нечувана норма на печалба ! Нечувано ограбване ! Капиталът трябва да сподели печалбата с труда, както е в цивилизованите страни. Иначе чакай лоши неща.

А дано, ама надали...

Прост народ, слаба държава.

Вярваш ли си, че понеже ти си прост, държавата ни е слаба?

Расистко изказване.

давайте ги като са възможни! Иначе как да ви повярват хората!

ДОБРЕ ЧЕ СА ЗАПАДНИТЕ КОМПАНИИ ДА ПЛАЩАТ ВИСОКИ ЗАПЛАТИ (над средните имам предивд за софия) И ДА ОСИГУРЯВАТ НА РЕАЛНАТА ЗАПЛАТА, че иначе икономиката и държаваща щеше да бара.... Даже се чувствам прецакан като ми одържат 500 лева от зпалтата, а масово в БГ ФИРМИТЕ на минималната

Ела в прованса да видиш така ли е. Плащат колкото българските, че и по-малко.Да не говорим пък за търговските вериги.

Интересно как частният сектор може да бъде накаран да повиши заплатите?! 28 години никой не можа да ги накара да увеличат заплатите, като възможностите на икономиката бяха досега за поне 2-3 пъти по-високи заплати, а в началото след 1989-та година и повече.

Има само един начин - стачки до дупка. Нищо друго не е измислено, нищо друго не е в състояние да накара капитала да сподели свърхпечалбите си с труда. Но профсъюзните "лидери", като този на снимката, вместо да поведат хората, тихо си мърморят под сурдинка.

Очевидно е, че няма начин в частния сектор мутрите да бъдат накарани да увеличат заплатите, ако се махне добавката за клас. Всъщност махането на класа ще засегне само тези, които са на минимална заплата или близко до нея, защото при останалите работодателите отдавна се намалили заплатите отчитайки добавката за клас.

много хубаво. само и е интересно как ще накарат фирмите да се разделят с 20% от печалбите си.

Бедните да го духат... ахахахахах

Симеонов да се маха

Възможни са бури.

Да отпадне класа за прослужено време и да се включи в щатната заплата? Как по-точно ще се осъществи това? Очакваме шефовете да преизчислят заплатите в зависимост от това кой колко е работил? А дано ама надали.

Икономиката на България винаги е можела да си позволи много по-високи заплати след 1989-та година. Проблемът е, че мутрите-работодатели искат да печелят максимално веднага, без да планират още по-големи печалби в бъдеще и затова плащат възможно най-мизерните заплати. Ако заплатите бяха според възможностите на икономиката, сега България нямаше да е в демографска катастрофа от 28 години, работодателите щяха да имат много по-голям бизнес и да печелят много повече, но за това се иска акъл, какъвто мутрите нямат, вкл. и когато са в изпълнителната власт на България.

С едно допълнение - защо ниската производителност се вменява във вина на работещите? Тя почти винаги е функция и резултат от лош мениджмънт, т.е от капацитета на работодателите.

Разбира се че е така. Но има един икономически закон. Нека въведа понятието "устойчива заплата". Това е заплатата, която "е на пазара" в даден момент, на която хората се навиват да работят, а работодателите да плащат. Тоест - истинската, реалната, на която се случват нещата. Та законът гласи "За да се увеличи устойчивата заплата с е 1 лев, в икономиката трябва да се вложат между 5000 и 10000 лева". Този закон има три черти: 1) Задължителност - ако искате увеличение трябва да има такава инвестиция; 2) Неотменимост - този, който влага парите предизвиква въпросния ефект, независимо, че може въобще да не го желае; 3)Единственост - няма друг начин, освен този. Накратко - за да се увеличат устойчиво заплатите на 1 милион човека със 100 лева, в икономиката трябва да се вложат между 50 и 100 милиарда лева. Това е обективен закон и нито желанията на профсъюзите, нито добротата/лошавината на работодателите могат да го променят. Германци, англичани, американци не взимат по-високи заплати защото работодателите им са по-човечни (тези, които работят за западни фирми тук, в България ще потвърдят), а защото техните икономики имат огромната материална база. При това, забележете, няма съществено значение на кого точно принадлежи материалната база, самото ѝ наличие определя нивата на заплащане.

Бърза справка в ИСУН 2020 показва, че по новите оперативни програми централата на КНСБ е бенефициент или изпълнител на следните проекти: Достоен труд за доставчиците и подизпълнителите на мултинационалните компании - 2499898.00 BGN, Активни на пазара на труда - 241319.60 BGN, Активност, обучение и заетост - 226863.60 BGN Общо 3 МИЛИОНА ЛЕВА смуче централното КНСБ (а има много други фирми и фирмички, които са собственост на КНСБ, които нямам време да издиря). За активистите на КНСБ, смучещи от нашите данъци вдигането на заплатите е напълно възможно. Сега виждате и защо синдикатите ближат задниците на правителствата - защото им се затварят устите с тлъсти хапки. А вие ако сте глупави, очаквайте от тях да ви защитят интересите.

Тия три милиона са им джобните бе братче. Я хвърли едно око на Проект BG05M9OP001-1.010 Обучения и заетост. Там са 50 милиона и са спретнати така, че без профсъюзите на практика няма как да минеш.

Купени и прекупени профсъюзи. И си траят. Няма кой да поведе хората на стачка. А без стачка никой няма да увеличи и с един лев заплатата.

Кнсб са паразити-псевдосиндикати, начело с вечния Иван Кокалов, които са готови да оближат задниците на всяко правителство, и изобщо не им пука за членската им маса. Подкрепа по времето на Тренчев беше пропаднала също. Сега при Манолов се забелязва една тенденция към връщане на доверието на работещите, коеточсе доказва от нарастването на членската маса. Но все още няма синдикални лидери които да грабнат доверието чрез безкомпромисна борба за общите интереси, а не само на личните. Трябват СТАЧКИ за да разберат тези лайнари които наричат себе си работодатели че трябва социална справедливост.

Сега ще ви го обясня простичко. Това е пазар. Пазар на труда. Ако мога да намеря някой, който да ми работи за 500, да не съм луд да плащам 1000? Вие, като си търсите примерно майстор за ремонт наистина ли си казвате "ааа, на тоя човек няма да му е добре за 12 лева на квадрат, я да му дам аз 20". Напротив, пазарите се до последно и ще сте доволни, ако намерите някой да ви залепи плочките на 6 лева. И още нещо, трябва някой да обясни на синдикалистите и на всички, които мислят като тях, че печалбата не е нещо, което се появява от въздуха, тя е наградата за риска. Тоест, на печалба има право само този, който би понесъл и загубата, ако нещо не тръгне както трябва. Когато тръгнеш да правиш нещо ти гледат сеира и се кефят максимално ако се издъниш. Но, ако имаш успех, веднага се нареждат при тебе и ти изтъкват всякакви морални, духовни, религиозни и каквито се сетите аргументи, с които да се включат и те в разпределението. Затова момчета ви го обяснявам простичко - ако участвате в риска, участвате и в печалбата, ако ви няма в риска, няма ви и в печалбата. И не съм ви мама и татко, че да ви мисля как свързвате двата края по същия начин по който и на вас не ви пука как аз се справям.

На теб трябва да ти се обясни простичко - шансът някой да ти залепи плочките за 6 лева е нулев. Ако платиш 20 лева, може и да попаднеш на добра работа. А ти не бъди луд да плащаш. Народът отдавна го е казал - евтиното е скъпо.

Точно това казвам. Че има пазар на труда - търсене и предлагане. И този, който не направи труда си такъв, че да го продава на добра цена пищи тука, че били лоши работодателите да не му плащат както на него му се иска.

Ясни сте ми - диви капиталисти, накрая ще останат да ви работят циганите и тогава вече ще ядете дебелия! Тоя вълчи апетит за печалби ще ви изяде главите. ;)

Работодателите винаги искат да плащат по-малко, а това винаги е против интересите на работниците и държавата трябва да подкрепя работниците, а не работодателите, особено на фона на изключително ниските заплати в България. Как работодателите ще плащат по-малко за работниците. Като се намали или премахне минималната работна заплата, като се махне добавката за прослужено време (класа), като се намали максималната осигурителна сума, като се прехвърли към работника плащането на осигуровките. Това искат работодателите - да плащат малко, а да получават много.

Пролетариатът нещо пак навдига глава и се самозабравя с алчните си искания за по-високи заплати. Срама нямат работниците и служителите, до там я докарахме с техните претенции. Чао, че трябва да отивам да събирам парите от наемите си ... ох на баба!!!

Но Боцо не иска. Той изпълнява чужди инструкции,чиято цел вече всички знаем каква е. Дори и да подхвърлят малко жълти стотинки,в простотия не се живее.

От ден на ден все по-зле ! Лъжи, манипулации, излагации. Синдикати ? Глашатаи на робията.

Принципно мутрите-работодатели, които Симеонов защитава, плащат възможният минимум, а това сега е ограничено от минималната работна заплата и класа. Като се махне добавката за клас, заплатите падат с средно 20%, а увеличение очевидно няма да има.

БЪЛГАРИ! ИЗЛЕЗТЕ И СИ ЗАЩИТЕТЕ КЛАСА! НЕ ЧАКАЙТЕ НА ТОЗИ! ДО ОСТАВКА ЧЕНГЕТО ВАЛЕРИ!

ко речи?

Истината е че дори да е вдигнат със 100 150 лв са крайно недостатъчни заплатите в България. Да и хората ще продължават да бягат в чужбина докато не станат заплатите средноевропейски тоест 600- 700 евро минимална. Към момента са нужни 1000 лв на човек за да живее нормално в България без да си позволява никакви луксове.

Друго трябва да се направи - трябва минималния процент за прослужено време да се увеличи на 2%, вместо сегашните 0,6%. Вместо това, Симеонов иска да изгони нова голяма група работещи българи от България. Питам се що за стока са гласувалите за него, които ни го натресоха на всички?!

В общественият сектор, на практика заплатите не са мръднали от около 15 години и само добавката за клас е повишението на тези заплати. в частният сектор е още по-зле, но там заплатите са по-високи, но не ги декларират. Сега като намалят заплатите като махнат класа, кой ще остане да работи в България?1

Много искам да ги видя головодниците на държавна работа с огромните ДМС-та и гигантски годишни отпуски да вземат да си оберат крушите от там и да излязат на реалния пазар на труда било в България, било в чужбина. Странно защо не го правят и всяка година държавната администрация набъбва все повече и повече.

Премахването на класа означава ново намаление на и без това мизерните заплати. Едва ли някой си мисли, че като се махне добавката за клас, работодателите щели да увеличат заплатите. Няма такъв филм. Най-много да ги намалят на минималната заплата.

превалявания и градушки...

Някой да ми обясни,защо се позволява на милионерите робовладелци да се подиграват с робите си работници!!!??? В провинцията собственик за завод е паркирал в завода си 5 лимузини,негова собственост,като на всяка номерата са с по 6 цифри! Има още 2 спортни коли - Нисан ГТР и Ферари,пак с 6 цифрени номера! Построил си е къща на 5 етажа,кич от всякъде,къща с басейн в Рибарица,хотел на морето,няколко апартамента от над 150 квадрата в София,апартамент във Виена... Сина му също кара лимузини и спортни коли! И робовладелецът не плаща редовно заплати на работниците си,като им дава по 500 лв на месец по принцип,а на някой и по малко... Като се оплачеш,те заплашват или те гонят,набират работници от Бюрото по труда,реват,че няма хора,но продължават да не плащат и да се държат грубо с работниците си,които от немай къде работят в неговата фирма... Защо се позволява това нещо,къде е държавата в случая?!?!? Защо тези мулти милионери не се притискат да плащат на работниците си нормални заплати,а ги оставят да прибират всичко и да си купуват лимузини,къщи,хотели и какво ли не на гърба на робите....?!?!?!?

Имаш ли някакви умения или Образование ? Това което си написал се казва на БГ език - Завист .

Леле,завист срещу тоя дето те ограбва ли?!?!? Много си зле явно,ама много,не знам дали ти не си същия робовладелец за когото се пише...

авиационен инженер съм! е? в провинцията ще ми намериш ли работа по специалността?Ко?

Че е възможно е ясно, но едва ли ще е реално да стане.При това премахването на класа и вкарването му в щатната заплата е твърде изкуствено повишение.Хората му казват на това "мижи да те лажем".Освен това, партиите искат беден електорат,за да може по време на избори да бъдат подмамени с едно кюфте,за да пуснат "правилната бюлетина".Човек със средноевропейски доходи не може да бъде купен с едно кюфте.Затова ако се вдигнат доходите по естествен път ще загине явлението "купуване на гласове".Само революционен е изходът от така създалата се ситуация.Не виждам другояче как ще стане.За съжаление.

Трябва да се вдигне максималния осигурителен доход и тавана на пенсията . Аз работя в частна фирма и се осигурявам на тавана - 2600 лева , колеги се пенсионираха с пенсия изчислена от НОИ около 1200 - 1300 лева , но не им я дават заради ромите - удържат им парите над 910 лева и ги дават на ромски семейства за Алкохол .

Коментари - Синдикалист: Икономиката може да си позволи по-добри заплати | Днес.dir.bg

Синдикалист: Икономиката може да си позволи по-добри заплати

Икономиката в България вече може да си позволи по-високи заплати, каза снощи в Силистра президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Обратно в новината

Коментари - Синдикалист: Икономиката може да си позволи по-добри заплати | Днес.dir.bg

Коментари

БГ-работодател=мафиот=крадец=лъжец

икономиката на наи-бързо измиращата нация в света?

В момента търсенето на работна ръка превишава предлагането. Това логично води до увеличаване на размера на заплатите. КНСБ да бъдат така добри да не се месят. Пазара сам ще определи нивото на заплатите.

симо

Да ти го ръгна в пазара.....

Бизнеса със съмнително гангстерски произход у нас иска да няма средна класа. Т.е. доволни бедни, такива каквито са доволни от заплатата си. Е като няма такива и бизнесмените ще ги издухат скоро, защото няма да има никой, който да ги пази и те са толкова малко, че няма да оживеят и един ден ако някой наистина богат иска да ги премахне. Та да продължават да се стискат и да си мислят че ще ги пазят циганите.

Възможности много, но с твърде много условия, които ТРЯБВА да се изпълнят, което го прави трудно достижимо.

В БГ все още и икономиката е в голяма степен имитация на пазарна икономика (политическата система е 100% имитация ня многопартийна система). Как освен с централно "планиране" се обясняват факти като примерно това, че пакетче немско масло струва близо 2 пъти повече отколкото струва в Германия. Да имаше конкуренция между веригите да беше поне опитала някоя да превземе пазара при такава ситуация. Реалността е, че разните им тукашни "директори", "собственици" и подобни дебелосерковци са все ченгьори под общо командване.

Абсолютно несправедливо е да се "доплаща" само заради определен брой навършени години! Компетентността се доказва по-друг начин. Но и това недоразумение от КНСБ да умува за възнаграждения и бизнес при положение, че цялата му кариера е минала на това приятно местенце ми се струва меко казано арогантно!

или викаш да си мълчим и това е?

под "няма квалифицирани кадри" се разбира, няма балъци да учат 10 години, да работят за "опит" още 10 години и после да искат да му работят за 500 лева по 12 часа 6 дена в седмицата

Направете заплащането почасово както е в белите държави!!! минимум 5лв на час. И стига с тая производителнос но труда и неквалифицирани кадри. Как тези същите кадри в белите държави работят за по 7-8 евро на час а за БГ са неквалифицирани. Проблема е в това ,че повечето ни бизнесмените са все разни вифаджий с 1 пръст чело (кухи лейки)!

Стига с това почасово плащане . От много време го има в България . Само Държавните Служители са на Заплата .

Една касиерка във веригите взима 1000 лева - това е повече от 5 лева на час. Аз съм да направят заплатите по 10 000, че да ви гледам сеира как купувате хляба по 500 лева и пак мрънкате.

да спреш да пишеш глупости, но мисля, че и на двама ни няма да се уреди въпросът.

тип "Балкански" смята работниците си едва ли не за роби. Увеличението на заплатите е последното нещо което би направил. Да даде на другите, вместо да го сложи в джоба си - от къде на къде? Затова ще пищи, ще се оплаква, ще реве, че няма квалифицирани кадри, но няма да плаща. А този който уважава себе си няма да се моли - намира място където и него го уважават и не го баламосват, а му плащат. Толкова е просто.

Ще окрадат и гарантираните добавки към заплатите ни , да им е честито на гербаджийте! БРАВО !

не грабне тоягата - свършено е с него!

Гадно а? Да ти резнат едни 10-15% само защото си навъртял едни годинки.

Заплатите в България са подпазарни. Няма хора, а има работа - значи трябва да се увеличава цената на труда. Да ама като се повтаря една мантра десетилетия и никой не може да се пречупи. Всеки, който почне да действа пазарно ще се чувства като балък. Имайте обаче предвид, че ако часовата стаака е висока тогава назначаването на хора става внимателно - дават се доста пари, но и се изисква повече. Освен това с увеличаването на цената на труда почва да излиза изгодно намаляването на персонала за сметка на машините. Т.е. най-вероятно ще се пречупим, но това не означава, че всеки ще получи висока заплата - част от хората ще останат без работа, защото далеч не всеки може да издържи на висока заплата. Давам ви следния пример - решавам, че ще плащам минимум 1000 лв. на месец, а не 500лв за нискоквалифицирана работа. Правя анализ и виждам, че хората, които работят на 500лв. на месец работят не повече от 3 часа. Значи или ще минат на половин работен ден на 500лв. или ще съкратя половината и останалите ще взимат 1000. Или купувам машини и оставам с 30% от персонала. Заплатите са като цената на петрола - бизнесът няма да умре от високи заплати, както оцелява и с високи цени на горивата. Ако правителството трябва да се занимава с нещо то е какво да прави с хората, които няма да бъдат наети на по-високи заплати.

Много добър коментар. Само искам да добавя, че освен вземане на заплата има даване на труд. Според пазарната логика ако един човек взема 1000 лв заплата, а изкарва 800, резултатът е фалит на фирмата. Дали вината е в работника, щото е некадърен или в ръководството, което е некадърно все едно. Ако един човек ми носи 10 000 чиста печалба на месец, мога и трябва да му дам поне 5000 заплата. Ако му давам 500, той ще ми тегли една и ще отиде да прави богат конкурента ми. Не си мислете, че работниците са глупави и не могат да си направят сметката колко струват.

Вината е в работодателя, който е наел неподходящ човек , не е организирал добре работата и не го е уволнил навреме. Работниците не са глупави, но нямат общ поглед на нещата. Работникът освен за фирмата следва да изкара парите и на своя ръководител, на счетоводството, на чистачката, за инструментите с които работи, за машините, за наема на офиса....А от друга страна цената , която може да договори фирмата за труда на работника е пазарна и не зависи от себестойността. Тук говорим за трудов договор - работникът получава определено възнаграждение на час, месец, година. Който иска да работи на свършена работа става самоосигуряващо се лице. С всички позитиви и негативи от това. И това е редно да се разбере от всички - разликата между различните взаимоотношения.

Синдикати единствено на работещите в бюджетната сфера! Абсолютно импотентни в защитата на работещите в частния бизнес. Защо бе???? Да не би и вие да сте работодатели???? Що се касае до тавана на пенсиите.... съд ви чака от ощетените с години пенсионери...и тоя съд ще е извън БГ.

Абе то и работниците могат да работят по-добре, ама не го правят!!!

Хем твърдим, че ще увеличаваме доходите, хем искаме да замразим увелиението за прослужено време като го вкараме към заплатата?!?

Абе те и извънземните са възможни , ама.....

СОБСТВЕНИЦИТЕ И НЕ МОГАТ ! НЯМА ДА ИМА ЗА ЕКСТРИ!

От около 15 години състоянието на икономиката позволява масовите заплати да са между 1000 и 5000 лева, като 1000 лева да е минималната заплата и средна заплата като медиана, някъде около 2500 лева, а тази средна дето ни я дават официално, да е около 3500 лева. Това са възможностите на икономиката, но мутрите решават колко да плащат и затова българите бягат от България.

Е защо не станете един работодател - 2 лева за една фирма и потичат реките от вили, коли, почивки, камшици за робите..?

Махат класа, заплатите падат и това е резултата. Това намаление на заплатите, някои го наричат повишение. Вторият резултат от намалението на заплатите с махането на класа е, че още половин милион българи ще избягат от България в държави, където и добавка за клас плащат и ен смятат, че по-опитният трябва да взима по-малко.

Ако герб и фашистите останат на власт до края на европредседателството то загубата на още половин милион българи, намерили по-добър живон навън, ще е най-малката беда споходила България.

Няма работодател, който да не си кътка ценните специалисти. Персонални асистенти, дето се грижат за личните му дела, за да не си губи времето той, служебни автомобили, всякакви бонуси, изнесен офис и какво ли не. Като говорим за ценен специалист, не става дума за касиерка, дето поднася продукта към баркод-четеца - работа, която може да върши и маймуна срещу банан. Ако не взимате добри пари, ако на работодателите не им пука за вас - замислете се колко сте ценен. Ако всеки ден на личния си мейл получавате 3-4-5 предложения, персонални! за работа - значи сте ценен и търсен.

Разбира се, че може да си го позволи. В изказването си даде цифра от 20 милиарда лева печалби за бизнеса (90% чуждестранен между впрочем). А заплатите са 30 милиарда. 3 милиона заети по средно 1000 лв. Това е нечувана норма на печалба ! Нечувано ограбване ! Капиталът трябва да сподели печалбата с труда, както е в цивилизованите страни. Иначе чакай лоши неща.

А дано, ама надали...

Прост народ, слаба държава.

Вярваш ли си, че понеже ти си прост, държавата ни е слаба?

Расистко изказване.

давайте ги като са възможни! Иначе как да ви повярват хората!

ДОБРЕ ЧЕ СА ЗАПАДНИТЕ КОМПАНИИ ДА ПЛАЩАТ ВИСОКИ ЗАПЛАТИ (над средните имам предивд за софия) И ДА ОСИГУРЯВАТ НА РЕАЛНАТА ЗАПЛАТА, че иначе икономиката и държаваща щеше да бара.... Даже се чувствам прецакан като ми одържат 500 лева от зпалтата, а масово в БГ ФИРМИТЕ на минималната

Ела в прованса да видиш така ли е. Плащат колкото българските, че и по-малко.Да не говорим пък за търговските вериги.

Интересно как частният сектор може да бъде накаран да повиши заплатите?! 28 години никой не можа да ги накара да увеличат заплатите, като възможностите на икономиката бяха досега за поне 2-3 пъти по-високи заплати, а в началото след 1989-та година и повече.

Има само един начин - стачки до дупка. Нищо друго не е измислено, нищо друго не е в състояние да накара капитала да сподели свърхпечалбите си с труда. Но профсъюзните "лидери", като този на снимката, вместо да поведат хората, тихо си мърморят под сурдинка.

Очевидно е, че няма начин в частния сектор мутрите да бъдат накарани да увеличат заплатите, ако се махне добавката за клас. Всъщност махането на класа ще засегне само тези, които са на минимална заплата или близко до нея, защото при останалите работодателите отдавна се намалили заплатите отчитайки добавката за клас.

много хубаво. само и е интересно как ще накарат фирмите да се разделят с 20% от печалбите си.

Бедните да го духат... ахахахахах

Симеонов да се маха

Възможни са бури.

Да отпадне класа за прослужено време и да се включи в щатната заплата? Как по-точно ще се осъществи това? Очакваме шефовете да преизчислят заплатите в зависимост от това кой колко е работил? А дано ама надали.

Икономиката на България винаги е можела да си позволи много по-високи заплати след 1989-та година. Проблемът е, че мутрите-работодатели искат да печелят максимално веднага, без да планират още по-големи печалби в бъдеще и затова плащат възможно най-мизерните заплати. Ако заплатите бяха според възможностите на икономиката, сега България нямаше да е в демографска катастрофа от 28 години, работодателите щяха да имат много по-голям бизнес и да печелят много повече, но за това се иска акъл, какъвто мутрите нямат, вкл. и когато са в изпълнителната власт на България.

С едно допълнение - защо ниската производителност се вменява във вина на работещите? Тя почти винаги е функция и резултат от лош мениджмънт, т.е от капацитета на работодателите.

Разбира се че е така. Но има един икономически закон. Нека въведа понятието "устойчива заплата". Това е заплатата, която "е на пазара" в даден момент, на която хората се навиват да работят, а работодателите да плащат. Тоест - истинската, реалната, на която се случват нещата. Та законът гласи "За да се увеличи устойчивата заплата с е 1 лев, в икономиката трябва да се вложат между 5000 и 10000 лева". Този закон има три черти: 1) Задължителност - ако искате увеличение трябва да има такава инвестиция; 2) Неотменимост - този, който влага парите предизвиква въпросния ефект, независимо, че може въобще да не го желае; 3)Единственост - няма друг начин, освен този. Накратко - за да се увеличат устойчиво заплатите на 1 милион човека със 100 лева, в икономиката трябва да се вложат между 50 и 100 милиарда лева. Това е обективен закон и нито желанията на профсъюзите, нито добротата/лошавината на работодателите могат да го променят. Германци, англичани, американци не взимат по-високи заплати защото работодателите им са по-човечни (тези, които работят за западни фирми тук, в България ще потвърдят), а защото техните икономики имат огромната материална база. При това, забележете, няма съществено значение на кого точно принадлежи материалната база, самото ѝ наличие определя нивата на заплащане.

Бърза справка в ИСУН 2020 показва, че по новите оперативни програми централата на КНСБ е бенефициент или изпълнител на следните проекти: Достоен труд за доставчиците и подизпълнителите на мултинационалните компании - 2499898.00 BGN, Активни на пазара на труда - 241319.60 BGN, Активност, обучение и заетост - 226863.60 BGN Общо 3 МИЛИОНА ЛЕВА смуче централното КНСБ (а има много други фирми и фирмички, които са собственост на КНСБ, които нямам време да издиря). За активистите на КНСБ, смучещи от нашите данъци вдигането на заплатите е напълно възможно. Сега виждате и защо синдикатите ближат задниците на правителствата - защото им се затварят устите с тлъсти хапки. А вие ако сте глупави, очаквайте от тях да ви защитят интересите.

Тия три милиона са им джобните бе братче. Я хвърли едно око на Проект BG05M9OP001-1.010 Обучения и заетост. Там са 50 милиона и са спретнати така, че без профсъюзите на практика няма как да минеш.

Купени и прекупени профсъюзи. И си траят. Няма кой да поведе хората на стачка. А без стачка никой няма да увеличи и с един лев заплатата.

Кнсб са паразити-псевдосиндикати, начело с вечния Иван Кокалов, които са готови да оближат задниците на всяко правителство, и изобщо не им пука за членската им маса. Подкрепа по времето на Тренчев беше пропаднала също. Сега при Манолов се забелязва една тенденция към връщане на доверието на работещите, коеточсе доказва от нарастването на членската маса. Но все още няма синдикални лидери които да грабнат доверието чрез безкомпромисна борба за общите интереси, а не само на личните. Трябват СТАЧКИ за да разберат тези лайнари които наричат себе си работодатели че трябва социална справедливост.

Сега ще ви го обясня простичко. Това е пазар. Пазар на труда. Ако мога да намеря някой, който да ми работи за 500, да не съм луд да плащам 1000? Вие, като си търсите примерно майстор за ремонт наистина ли си казвате "ааа, на тоя човек няма да му е добре за 12 лева на квадрат, я да му дам аз 20". Напротив, пазарите се до последно и ще сте доволни, ако намерите някой да ви залепи плочките на 6 лева. И още нещо, трябва някой да обясни на синдикалистите и на всички, които мислят като тях, че печалбата не е нещо, което се появява от въздуха, тя е наградата за риска. Тоест, на печалба има право само този, който би понесъл и загубата, ако нещо не тръгне както трябва. Когато тръгнеш да правиш нещо ти гледат сеира и се кефят максимално ако се издъниш. Но, ако имаш успех, веднага се нареждат при тебе и ти изтъкват всякакви морални, духовни, религиозни и каквито се сетите аргументи, с които да се включат и те в разпределението. Затова момчета ви го обяснявам простичко - ако участвате в риска, участвате и в печалбата, ако ви няма в риска, няма ви и в печалбата. И не съм ви мама и татко, че да ви мисля как свързвате двата края по същия начин по който и на вас не ви пука как аз се справям.

На теб трябва да ти се обясни простичко - шансът някой да ти залепи плочките за 6 лева е нулев. Ако платиш 20 лева, може и да попаднеш на добра работа. А ти не бъди луд да плащаш. Народът отдавна го е казал - евтиното е скъпо.

Точно това казвам. Че има пазар на труда - търсене и предлагане. И този, който не направи труда си такъв, че да го продава на добра цена пищи тука, че били лоши работодателите да не му плащат както на него му се иска.

Ясни сте ми - диви капиталисти, накрая ще останат да ви работят циганите и тогава вече ще ядете дебелия! Тоя вълчи апетит за печалби ще ви изяде главите. ;)

Работодателите винаги искат да плащат по-малко, а това винаги е против интересите на работниците и държавата трябва да подкрепя работниците, а не работодателите, особено на фона на изключително ниските заплати в България. Как работодателите ще плащат по-малко за работниците. Като се намали или премахне минималната работна заплата, като се махне добавката за прослужено време (класа), като се намали максималната осигурителна сума, като се прехвърли към работника плащането на осигуровките. Това искат работодателите - да плащат малко, а да получават много.

Пролетариатът нещо пак навдига глава и се самозабравя с алчните си искания за по-високи заплати. Срама нямат работниците и служителите, до там я докарахме с техните претенции. Чао, че трябва да отивам да събирам парите от наемите си ... ох на баба!!!

Но Боцо не иска. Той изпълнява чужди инструкции,чиято цел вече всички знаем каква е. Дори и да подхвърлят малко жълти стотинки,в простотия не се живее.

От ден на ден все по-зле ! Лъжи, манипулации, излагации. Синдикати ? Глашатаи на робията.

Принципно мутрите-работодатели, които Симеонов защитава, плащат възможният минимум, а това сега е ограничено от минималната работна заплата и класа. Като се махне добавката за клас, заплатите падат с средно 20%, а увеличение очевидно няма да има.

БЪЛГАРИ! ИЗЛЕЗТЕ И СИ ЗАЩИТЕТЕ КЛАСА! НЕ ЧАКАЙТЕ НА ТОЗИ! ДО ОСТАВКА ЧЕНГЕТО ВАЛЕРИ!

ко речи?

Истината е че дори да е вдигнат със 100 150 лв са крайно недостатъчни заплатите в България. Да и хората ще продължават да бягат в чужбина докато не станат заплатите средноевропейски тоест 600- 700 евро минимална. Към момента са нужни 1000 лв на човек за да живее нормално в България без да си позволява никакви луксове.

Друго трябва да се направи - трябва минималния процент за прослужено време да се увеличи на 2%, вместо сегашните 0,6%. Вместо това, Симеонов иска да изгони нова голяма група работещи българи от България. Питам се що за стока са гласувалите за него, които ни го натресоха на всички?!

В общественият сектор, на практика заплатите не са мръднали от около 15 години и само добавката за клас е повишението на тези заплати. в частният сектор е още по-зле, но там заплатите са по-високи, но не ги декларират. Сега като намалят заплатите като махнат класа, кой ще остане да работи в България?1

Много искам да ги видя головодниците на държавна работа с огромните ДМС-та и гигантски годишни отпуски да вземат да си оберат крушите от там и да излязат на реалния пазар на труда било в България, било в чужбина. Странно защо не го правят и всяка година държавната администрация набъбва все повече и повече.

Премахването на класа означава ново намаление на и без това мизерните заплати. Едва ли някой си мисли, че като се махне добавката за клас, работодателите щели да увеличат заплатите. Няма такъв филм. Най-много да ги намалят на минималната заплата.

превалявания и градушки...

Някой да ми обясни,защо се позволява на милионерите робовладелци да се подиграват с робите си работници!!!??? В провинцията собственик за завод е паркирал в завода си 5 лимузини,негова собственост,като на всяка номерата са с по 6 цифри! Има още 2 спортни коли - Нисан ГТР и Ферари,пак с 6 цифрени номера! Построил си е къща на 5 етажа,кич от всякъде,къща с басейн в Рибарица,хотел на морето,няколко апартамента от над 150 квадрата в София,апартамент във Виена... Сина му също кара лимузини и спортни коли! И робовладелецът не плаща редовно заплати на работниците си,като им дава по 500 лв на месец по принцип,а на някой и по малко... Като се оплачеш,те заплашват или те гонят,набират работници от Бюрото по труда,реват,че няма хора,но продължават да не плащат и да се държат грубо с работниците си,които от немай къде работят в неговата фирма... Защо се позволява това нещо,къде е държавата в случая?!?!? Защо тези мулти милионери не се притискат да плащат на работниците си нормални заплати,а ги оставят да прибират всичко и да си купуват лимузини,къщи,хотели и какво ли не на гърба на робите....?!?!?!?

Имаш ли някакви умения или Образование ? Това което си написал се казва на БГ език - Завист .

Леле,завист срещу тоя дето те ограбва ли?!?!? Много си зле явно,ама много,не знам дали ти не си същия робовладелец за когото се пише...

авиационен инженер съм! е? в провинцията ще ми намериш ли работа по специалността?Ко?

Че е възможно е ясно, но едва ли ще е реално да стане.При това премахването на класа и вкарването му в щатната заплата е твърде изкуствено повишение.Хората му казват на това "мижи да те лажем".Освен това, партиите искат беден електорат,за да може по време на избори да бъдат подмамени с едно кюфте,за да пуснат "правилната бюлетина".Човек със средноевропейски доходи не може да бъде купен с едно кюфте.Затова ако се вдигнат доходите по естествен път ще загине явлението "купуване на гласове".Само революционен е изходът от така създалата се ситуация.Не виждам другояче как ще стане.За съжаление.

Трябва да се вдигне максималния осигурителен доход и тавана на пенсията . Аз работя в частна фирма и се осигурявам на тавана - 2600 лева , колеги се пенсионираха с пенсия изчислена от НОИ около 1200 - 1300 лева , но не им я дават заради ромите - удържат им парите над 910 лева и ги дават на ромски семейства за Алкохол .