МОН: Абсурд е да се освобождават учители през лятото

Търсят се над 1000 преподаватели, които да бъдат наети на работа

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Избягвам да коментирам подобни постове, но от последните 2 месеца доста разбрах и научих за МОН. Аз като млад бивш учител с 1 година стаж започвам да гледам на тази "система" и "шайка" като на мафия, добре организирана. Никой не го интересува колко опит и какви знания имаш. Никой не го интересува какво и къде си завършил ако нямаш вуйчо владика или някой чичо с добри връзки за да те уреди. Това е подигравка с младите учители! Не може да те назначават с обещанията, че след 10 месеца ще имаш постоянен договор, че всичко ще бъде наред и буквално от днес за утре с едно телефонно обаждане вече да не си на работа. Разбира се без никакво логично обяснение и всички лъжливи обещания стават меко казани "издрискани" в очите на един млад човек, който е учил и се е лишавал години наред за да бъде полезен на обществото. Не мога да разбера как в България има толкова добри млади кадри и на никой не му пука да ги използва и това задръстено от мафия МОН да върви напред! Докога "наши и ваши" ще ги уреждаме в системата? След 15-20 конкурса и то неуспешни един млад човек ще си хване багажа и ще отиде в чужбина. Това заслужава цялата система, защото се подиграва. Заслужава да остане без кадри в МОН, особено мъже!

Проверки не се правят ,нито се наказват Директори.Пример е град Ловеч.Има педагози които са заплашвани и принуждавани да подписват временни договори всяка година.При това положение не може да се очаква наплив на педагози и още по малко качествена работа от тяхна страна. Поради тези причини предпочитам да остана Анонимен.

Настоявам МОН да помисли за изборен характер на длъжността "директор"! В момента директорите са дерибеи, които масово не спазват КТД и правата на работниците си, прикривайки се зад остарялата, но култова фраза "Аз коля, аз беся!" Образуването на заплатите не съответства и не е съобразено с образованието и квалификацията на преподавателите, всеки един с "вишу" може да взима в пъти повече от квалифициран преподавател с не една диплома и не едно ПКС, плюс съответните кредити, само защото имал повече стаж(говоря за разлика в основната заплата)! Проблема не е в учителите, нито в децата, другаде е заровено кучето! Директорите, преди да се явят на конкурс дали познават нормативните документи, трябва да се явяват на тест по морал, за да се провери доколко морални и справедливи са, а не като ги назначат да колят и да бесят едни, а други некадърници да се скътават кротко под крилото им! Призовавам МОН да провери всички провинциални училища и да види на какво са подложени учителите! Учител е състояние на духа, а това състояние не се отглежда и възпитава в постоянен страх!

Абсурд, но това е редовна практика!Аз бях назначена па временен договор,и така си ме освободиха за лятото!Сега,пак на нова сметка....само заради малките им бюджети!

Нека директорите имат мандат от 4 години. После да сменят училището пак като директори. Така ще имат опита за длъжността, но попаднали на ново място ще е по-трудно със своеволията и злоупотребите. Така правят в Истанбул (видях го от един проект).

Учителсаката професия е сезонна тъй като учителите се назначават за 1 година. МОН да направи проверка в училищата колко учители са с годишен договор и колко пъти са преназначавани и тогава да се изказват. На учителите не се заплаща и трудов стаж преди учителския. Никой не упражнява контрол на директорите за спазване на колективния трудов договор.

Увяжаемо МОН,РИО,Дипектори и т.н.,това със обявените свободни раб.учителски места е фарс,защото появявайки се кандидат за съотв.позиция бива убеждаван по всички начини да не подава документи за работа,защото видители ще останат учители с непълен норматив и с това място пр(.философия) ще се запълнят нормативи на учителя по ФВС може би музика ,история и т.н.Та ако този кандидат философ упорства ,бива назначчен и и след сложни врътки или сам се отказва или му намират ,,цаката,,!Е то философията всеки може да я преподава...даже физкултурника.Та заключението ми е по-добре 1 безработен отколкото 4 с непълни нормативи всезнаещи наши ,може и пенсионери...!

"Тревожно би било, ако нямаше кандидати за тези свободни учителски позиции. На този етап се явяват кандидати"" Не ми става ясно търсят ли се или и там се блъскат като при военните.... Не е ли мон това министерство дето е създало правилата за назначение или и те като Банов прехвърлят вината на директорите дето едва ли не ''своеволно'' са освобождавали учители или просто са спазили срока на назначението им..

Става дума за ПРЕПОДАВАТЕЛИ-ВЪЗПИТАТЕЛИ-ПЕДАГОЗИ. Не всеки става за работа с деца. УЧИТЕЛ - УЧЕНИЕ това е ЯВЛЕНИЕ. Учителя било по науки, бойни или пр. изкуства е нещо много специално, уникално, оригинално, творческо...

Напротив, такива директори да се награждават! Хайде стига с тези даскалици, какво работят през лятото? Овчарите ги освобождават на Димитровден, а учителите в края на юни! Напълно логично и справедливо!

Лесно е да бъде прекратена практиката - уволнение за всеки директор, уволнил учител през юни.

Да, може да им дават на учителите малко повече пари, но се отнасят към тях, както не бихте се отнесли дори и с куче. Поне до миналата учебна година изпитателният срок за учител бе 2 ( две ) учебни години. А какво се случва, ако между временно се промени програмата и вече няма часове за пълна бройка? ! Отделно, че учителят на практика няма никакъв авторитет , защото не може да изгони или остави да повтаря никого. Веднага бива обявен за негоден, че не може да ги "научи". А това, че въпросното дете е със СОП примерно, но не е освидетелствано, си е негов проблем. Имам близка, дълго опитваща се да остане преподавател в училище. Та знам.

Сетила се Мара да се побара! Анатема на всички мошеници и лъжци от МОН !

Това трябва да е незаконно. Какво коментират? Да взимат мерки! Горките хора, едно нещо има тая професия - ваканцията, вземете им я и нея и да видим колко кандидати ще се явят на обявите ви.

Абсурд, но е масова практика. И какво ще направи МОН, за да я спре? Или може само да коментира възмутено?

А стига с тия учители бре.... Учители имахме по мое време ,кога бях аз ученик ...преди половин век .... Тогава и образование имахме... Имахме и ...ДЪРЖАВА ! Днес тия са под всяка критика... първо... НИКАКВА ПОДГОТОВКА...учат най-калпавите ,дето за нищо не стават ...педагогика... второ...иматпоне 4 месеца ваканции,почивка ,която НИКОЙ работещ в друга сфера не може да си позволи.... трето... никаква ПЕДАГОГИЧЕСКА ,ВЪЗПИТАТЕЛНА и ОБРАЗОВАТЕЛНА ДЕЙНОСТ ...НЕ ИЗВЪРШВАТ ...Учениците им се качват на главите ,а в тях не влизат НИКАКВИ ЗНАНИЯ...Най-много да се научат да броят от 1 до...12 ако не ги мързи да ходят на "даскало" четвърто... почти всеки втори учител си докарва от "частни уроци" като прибира суми за които не плаща НИКАКВИ ДАНЪЦИ ... пето...днес слушам,че средната заплата на учител била с 200-300 лв. над СРЗ за страната... шесто....КОЙ ДАВА СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ЗАВЪРШЕН ОСМИ КЛАС НА ЦИГАНИ ,КОИТО НЕ МОГАТ ДА СИ ПОПЪЛНЯТ ДОРИ МОЛБИТЕ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВА А ВОДАЧИ НА МПС ? А? АЗ СИГУРНО....

Идиот!!! Като сте толкова светнат в тази професия, що не се кандидатирате? Изкарайте една учебна година и после пак пишете простотиите си.

Работя като строителен инженер във фирма от 15 години, в момента уча за учител. Луд ли съм или мазохист?

И двете?

Услужливи журналисти пишат глупости по поръчка! Истината е далеч . Типична фалшива новина, а уж се борят с фалшивите новини!!!

Недопустима и неприемлива практика е да дадеш на служител власт като на собственик, с каквато се ползват директорите на училища. Те не са нито изборни длъжности, както в някои държави, нито отговарят финансово с имуществото си за нарушенията. Ако за такъв попадне неподходящ, алчен или властен човек, със съответното учили е свършено.

Назначават ги на срочни договори от началото до края на учебната година, за да пестят от заплати заради делегираните бюджети, ако ги назначат за календарна година веднага минават на безсрочен договор, автоматично, това го правят за най-ценните си кадри и за своите хора.

ха-ха, че то в някои вузове съкращават преподавателите, и после ги назначават есента...

Учител е старомодна професия която много скоро ще изчезне, защото никое дете няма да иска да учи по стария начин. Всичко ще е електронно и ще може от вкъщи. Така че не виждам защо трябва да се реве толкова че няма учители, те реално не ни трябват. А това че искат и заплати е вече мааалко нагло...

Училището има и социални функции, но за "прогресивните" като Вас тези неща са трудни за схващане. Вие винаги знаете най-добре и сте най-умните и красвите. Да ама реално е отзад напред!!

Малко си ходил на училище и нищо не си научил.

То да си учител в днешно време у нас значи са си или идиот или мазохист!