Закон премахва запрещението на физически лица

Министерски съвет прие проектозакон за физическите лица, който премахва запрещението и урежда правата на хората в будна кома и на тези с психични увреждания.

Обратно в новината

Коментари - Закон премахва запрещението на физически лица | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Щом ВСИЧКИ са РАВНИ, значи всички извършили престъпления трябва да лежат в КЛЕТКА в Затвора. Ако са психичноболни, но не са направили престъпление, може да ги пратят в Лудницата....Всякакво друго тълкуване на законите е просто ИЗМАМА с цел определени хора да имат ПОВЕЧЕ ПРАВА от останалите.... Дивите животни стоят в Зоологическата градина....

.... а и лекарите в психиатриите и болниците, не са някакви Пазачи- охранители за да се занимават с крадци, сериини убици и изнасилвачи, дори и да са психичноболни.

"всички хора се раждат равни пред закона, дори и хората с ментални увреждания имат право да упражняват самостоятелно своите права" ЩО ЗА ИДИОТИЗЪМ Е ТОВА ДА СЕ ТРЕТИРА УМСТВЕНАТА ИЗОСТАНАЛОСТ КАТО "СПОСОБНА" ДА УПРАЖНЯВА САМОСТОЯТЕЛНО ПРАВА?

Аз имам на главата си точно двама психично болни, единият с органично налудно разстройство и деменция, а другият само деменция. Вдигат квартала, полиция, спешна помощ с две думи целият град. Продадоха цялото си имущество. А грижите за тях са на плещите ни. Този законопроек е абсурден. След като отхвърлят запрещението, защо като вършат глупости търсят близките им? Закриват домове или пък нямат места. А ние които се грижим за тях, как да се защитим? Лекарствата скъпи Сомазина една опаковка е между 16-19.00 лв.нужни са четири опаковки на месец, памперси и куп нерви. Хора, които не са полага ли грижи за хора с психични заболявания не могат да разберат хора които полагат същите.

Чудя се и се мая тези изобщо имат ли връзка с центъра... Как ментално болен ще се грижи за своите работи, не мога да си обясня. Аз имам в семейството си поставен възрастен човек под запрещение, защото живи щеше да ни продаде, да не говоря и за други страшни неща, а те седнали да ми обясняват какви права имали тази група хора. Господи, не мога да повярвам, че всеки ден се събуждам и ставам свидетел на такива безумия, които акълът ми не ги побира. Но ясно разбирам, че всичко се прави ей така, да ти е гадно, трудно и да ти скъсят живота на всяка цена.

Според този закон отпада забраната за лудите да бъдат държавни служители, съдии и прокурори. Това да не е намек за нещо?

Само човек, който не се е грижил за психично болен и агресивен може да измисли такава идиотщина. Съвместно решение и още други простотии. Има моменти, в които някой трябва да поеме отговорност за такъв човек, ти не можеш да го убеждаваш да вземете съвместно решение, когато той не осъзнава тежестта на състоянието си, което го прави крайно опасен освен за него и за обществото.

Вярно е, че не може да се вземат съвместни решения с психично болен, то не може да го накараш да си взема лекарствата и си мисли, че ще се отрови. Нямам думи за нашите законотворци.

За да не бъда разпознат не пиша с известния си синоним. Майка ми беше болна от шизофрения. Роднини бяха решили да заграбят семейния апартамент злоупотребявайки с болестта й Успяха да впишат в картона й, че въобще не болна. По този начин я лишиха от медицински грижи след дълго време успях да й стана настойник. Но беше късно. Без принудително лечение тя не се оправи, влоши се и се самоуби. Като се вземат такива идиотски закони трябва да се вземат правата на болните и обществото. Живеем в свят на тероризъм. Някой може да натъпче болния с експлозиви и да го взриви.

"запрешчение"??? -на български не беше ли "забрана"?

защо пищите?Избрали сме си ги да решават законите.Затова ще си ги слушкаме.А вие коментирате глупостите.А аз пък се чудя да се смея ли или да плача?дайте ми съвет;докато ми назначат попечител.

Да разбирам ли, че всеки луд има право да убива и да не подлежи на наказание? Да разбирам ли, че цената на свидетелствата за психични разстройства ще се покачи? Да разбирам ли, че броят на издадените свидетелствата за психични разстройства ще се увеличи?

Добри намерения с лоша цел, как ще се предобиват имоти и т.н. мъка за хората със съвест, за другите - жътва създават професия попечител - добри пари за нищоправени, а работно време и шеф :))) Съдебните актове ги знаем $$$, преди с ТЕЛК сега Попечител, защо винаги държавата плаща?

Този закон е сбъркан принципно. Запрещението е правна конструкция, която защищава хората с психични увреждания. Те не могат да осъзнават значението и последствието на действията си и по тази причина им се запрещава да поемат задължения. По новия закон отпада изискването човек да не е под запрещение при: заемане на държавна служба, съдия, прокурор, адвокат, при закупуване на оръжие и пр. Действително хората с психически увреждания имат своите права, но само до там, а не и при поемане на задължения в обществото.

Лудите ги приравниха с циганите - с права, но без отговорности. СПоред мен нация, която търпи това може да пледира невменяемост и да изкопчи едно колективно освидетелстване. И тогава никой европейски съд повече няма да може да ни съди клетата лудн... държавица.

Тия от ЕС и Народното събрание съвсем откачиха. Дават права на лудите и терористите.

Този закон съгласуван ли е с медицински, а не с правни експерти?

Това значи ли, чу лудите ще носят отговорност и ще могат да бъдат съдени? Или получават само права, а задълженията остават за нас? Започвам да се чувствам малко дискриминиран - трябва да работя, за да имам пари, не ми дават социални помощи, не ми дават общинско жилище, трябва да плащам данъци ... на всичкото отгоре не съм луд и мога да нося отговорност.

това , че не си луд (в момента) , значи ли , че си нормален ?изобщо , дали има нормални на тази територия , които знаят какво е нормалност ? особено , ако съдим най-малкото по настоящия президент+премиер !

виновни сме си само ние , които чакаме това , което няма да дойде -марсианеца ,да ни подреди живота , а ние после да пеем марсиански химн !!!!!!!!!

Е те сега мъдрите докато се намъдруват-лудите ще се налудуват!

от мене само браво !!!+++

Ама, как звучи само "да бъдем всички равни пред закона"! Много е яко, кефи ме! Ще си го татуирам на г..зът!!!

Чета коментари и просто не ми побира акъла, как е възможно да се подиграват някои с такива неща? Искам да попетам "остроумните тъпаци", дават ли си сметки колко злоупотреби се извършват спрямо възрастни хора, обявявайки ги по "вториа" начин за хора, неспособни сами да вземат решения? И че това става точно с помощта на разни корумпирани кметове и др. чиновници? Много правилно, че съдът, съдията, трябва да види пред него и двете страни - кандидата за попечител и човекът, който се нуждае от попечителство! Много е лесно, насаме с кмета и подкупен доктор да се внесе документ в съда, за да се предостави попечителство някому. Спомнете си и за "подвизите" на кмета от Галиче, защото той се разпореждал с имоти точно в качеството си на попечител, като кмет! Направи ми впечатление, че хората, критикуващи този уместен закон, сса хора, изповядващи определени политически пристрастия, което не е и за учудване. Сега остава да дочакаме и закон за фалита на физически лица и ще заприличаме на що-годе европейска, а не азиатска страна.

"... определени политически пристрастия...", за които споменаваш, комунизъм ли са ?

Същото го има и с обратен знак. Понякога това, че лицето наистина е болно и под запрещение, пречи някой да го накара с един подпис, било и пред нотариус да си прехвърли апартамента.

не е нормално в 1335 годишна държава мафията да пише закони за собствения си комфорт и фактическо унищожение на бг нация !!!!

Нация казваш. Общество , което предвижда инвалид да живее със 125 лева и да плаща от тях 100 лева за тръбите на топлофикация, без да ползва услугите, не е нация, това са убийци на свободен режим. И не е нужно някои да иска да я затрива, просто такава сбирщина се е самоосъдила и всеки нормален я напуска без да поглежда назад.

Последните 26 години е традиция всяко следващо правителство да се надпреварва с предходните по внасяне и приемане на нескопосани нормативни актове. От доста време решенията граничат с дебилна некомпетентност. Само за днес това е второто такова. Като държава съществуваме само формално...

А интересно, какво стана с онази клауза от същият този закон (многократно повдигана, като въпрос), според която за да вкараш луд в лудницата, той трябва да изрази писмено съгласие за това, освен ако не извърши обществено опасно престъпление, в следствие на което да бъде прибран насилствено... Благодарение на тази "гениална" процедура, много семейства в България съжителстват дори с опасно лудите си роднини, като реално няма как да ги въдворят в психиатрична клиника, докато лудия не направи някакъв наистина тежък погром... Представете си само тормозът и стресът в такива семейства - ежеминутно, ежечасно, ежедневно и целогодишно!! Нека се запитаме тогава КОЙ, какви права има и докога и в каква степен нормалният човек трябва да се съобразява и съжителства с лудия! Защото иначе и най-общо погледнато излиза, че живеем в общество, в което нормалният, обикновен, конвенционален човечец има само задължения, а всички останали "различни" по всякакви критерии, вкл. и малцинствените групи, имат само права...

Как така всички сме равни пред закона,след,като психично болният ,ако извърши престъпление не се наказва! Дори да убие,пак няма наказание за него! как така е равен с останалите?!?!?!? Дадоха права на циганите,на терористите и джихадистите,а сега и на психарите,еба*и пропадналата сатанистка политика!!!!

"Досега, ако някой изпадне в такова състояние /будна кома/, или го чакат да умре, или да се събуди", коментира зам.-министърът. брей доста зам.-министър, а от сега нататък ще ги сурват по стълбите с главата надолу.

Той допълни, че се предвижда сериозна наказателна отговорност за лица, които злоупотребят с хора с психични, ментални или интелектуални увреждания. И после се чудим защо политиците ни са недосегаеми.

"...всички хора се раждат равни пред закона, дори и хората с ментални увреждания имат право да упражняват самостоятелно своите права." Егаси глупостите! Май болшинството с психически увреждания са политиците ни...

Има нещо вярно в това.

Тези луди ли са?!? Постанянето под запрещение става с акт на съда! Не случайно! И пак съдът назначава попечители, които имат същите права, каквито сега се опитват да им уредят с проектозакона. Защо трябва да се пипа нещо работещо, с дългогодишна и константна съдебна практика по прилагането му, за да се получи поредната каша в облигационното, семейното и наследствено право?!?

Целта е да се улеснят измамите с имоти!

Ей, тези еврогейци пращят от мозък. Той няма акъл да си обърше носа, но ще си упражнява правата в съда, щото бил равен. Явно е равен на измислилите закона.

Смисълът на запрещението не е ОТНЕМАНЕ, а ЗАЩИТА на правата, когато увреденият не може самостоятелно да ги защитава. Честита нова победа на празнодумието над здравия разум!

Министерски съвет прие проектозакон за физическите лица, който премахва запрещението и урежда правата на хората в будна кома и на тези с психични увреждания. Това горе долу се отнася за целия народ.

Че лудите ще бъдат пуснати "боща"? Не че сега някой ги е спрял, дори и поставени под запрещение, поради липса на лудници, те всички са напускани сред обществото!

кметовете трябва да дадат молби- представете си малко кметство, сетете се как се избира том кмет и чакайте той да изпълни закона без рушвет или друга форма на изнудване.

Нещо не разбирам как психично болен НЕ може да отговаря за извършените от него престъпления заради болестта си ама и НЕможе близките му да искат да се лекува за да се предотвратят евентуални престъпления??Значи при едното му се ''нарушявали''правата ама при другото се ''защитават''???

Ха, нищо ново! Поредния лобистки Закон, който ще облагодетелства имотната мафия. Хората поставени под запрещение са освидетелствани и запрещението е именно, да не могат да се разпореждат със собственост, като апартаменти и т.н.

Или са поставени под запрещение от своите близки ИМЕННО, за да им се вземат имотите.....в 90% от случаите е така

дядo_star

Не си живял с такива болни роднини, очевидно.

Според мен човека от където и да го погледнете е БОЛЕН и последната дума трябва да имат лекарите а не близки и съдии. Добре ли ще вие да ви се случи нещо защото не са взети мерки навреме и да не можете да получите правосъдие заради заболяването на човека??? Или може би на ченгеджийницата са и нужни повече такива на свобода че при престъпление си намират оправдание