Отказ от мобилен оператор - до 7 дни, договорите - до 2 г.

В седемдневен срок след сключване на договор с мобилен оператор потребителят ще може да се отказва от услугата.

Обратно в новината

Коментари - Отказ от мобилен оператор - до 7 дни, договорите - до 2 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

бях зарибен буквално , чрез метода измама от растояние, операторито го наричат 'сделка от растояние' Нима е възможна подобна гавра с правото и културата на взаимоотношенията ни в 21век?

Предлагам всеки който има сайт или блог или дори просто фейсбук регистрация , да напише там общите си условия за договори с всякакви оператори и когато подписва договор просто да го добави като условия. Както те имат общи условия , така и всеки от нас може да предяви такива . В края на краищата парите са наши ...

това момченце с прерязаните ленти да се вземе в ръце,тогава ще му кажат браво....нито с операторите,нито с цигарите се справи....предател долен,за колко сребърника се продаде бе п.......л

Голяяяяма новина! Ако не се откажеш до 7мия ден - после няма отърване и няма инстанция - роб! В договора абоната няма права, а само сметки. Дори и оператора въобще да не си изпълнява задълженията - няма значение! Те имат право на всичко! И най-смешното...този, който злоупотребява с личните данни е натоварен да ги пази и да те уведомява! Баси безобразието! Направо си е чист колониализъм...

само така време беше някой да сложи край на безумието наречено мобилност,То иначе неможеш да се откажеш,бяха станали като топлофикация --развод няма

Абе тези изроди от Вивакома ми се правят на интересни!Баба ми е на 95г и твърдят,че имала двугодишен договор с тях!Идиотите искат неустойки да го прекратят!Не дават инфо кой го е подписвал тоя договор!Дотука бяха тези тарикати мизерни!Ще им завра кабелите да не казвам къде...

Може да са сключили с баба ти т.нар. дистанционен договор. Там не се изисква подпис. Обаждат се добре обучени call агенти и започват да те омайват какво ще получиш и само дебнат да кажеш "ДА" някъде в контекста на разговора. Например може да са я попитали иска ли нов телефон. На мен преди време ми звъняха да ми вкарват оферти да подпиша нов едногодишен договор. Два пъти ги карах да ми поясняват какви точно са новите условия и се отказах. Друго си е да видиш черно на бяло договора, да прочетеш и да се подпишеш

И какво като ме уведоми.Отивам по безбройните инстанциизапочвам безкрайни процедури за смяна на личните данни ли.Голям майтап.Веселяците ще ми опоскат сметки и имоти,а аз .....А бе дори и не мога да си представя какво ме чака.

Въпроса с мобилните оператори е защо въобще трябва да се сключват договори. Отговор - за да мародерствата хората и да трупат печалби на техен гръб. Ползвам една услуга- плащам. Спирам да плащам -услугата не ми се извършва.Господа депутати, до кога ще приемате закони в ущърб на народа и в полза на монополистите !

Хубаво е това ,което е гласувано ,но дали ще се случи ,тази дългоочаквана промяна?Имам чувството,че у нас мобилните оператори са най-голямата законна мафия.И по точно М-тел, откакто смениха софтоера, лично на моето семейство сметките набъбнаха многократно.Защо ли ?За мен няма логично обяснение,но съм решила да се разровя тук-там,и ако вие като потребители не сте доволни ,разровете се стига сме си траяли!

Обаждам се на М.тел да ми кажат кога ми изтича срокът на договора към тях. Прехвърлят ме към друг служител и, естествено, си чакам напразно този друг да вдигне слушалката. Така бе преди време и с Виваком. Едвам се оправих. Оставете правната страна на техните нарушения. За мене това са хора без никакъв бизнес-нюх. Създават напрежение у хората, изнудват, рекетират, отвращават. В коя държава и в кой век живеем и как е възможно да има толкова долнопробни грабителски фирми? Грозна картинка! Излагация! Позор!

абе друго не мога да разбера - като стане дума за високите цени всички едно знаят - монопол! ама никой не скача да направи конкурентна компания с народни цени за GSM-а.. надявам се не очаквате държавата да направи оператор...

Не чакаме.Държавата си имаше работещ и печеливш оператор наричан БТК,но го продаде на стойност по малка от цената му за скрап.

Пременил се Илия погледнал се пак в тия.По старите абонати помнят колко забавиха втория GSM оператор.Надявахме се конкуренцията да сработи и цените да паднат,но това не стана.Появиха се и по нови играчи,но незнайно как се договарят,цените им са сходни и никога надолу. Конкурентният вариант,който си работи без грешка в чужбина в България не сработи.Ако чакаме народните избраници да ни спасят,пак сме в грешка.Същите скочиха презглава да търсят безплатни телефони,та забравиха къде се намират.Такава скорост не са развивали на прегоряла манджа.Малко мъмрене и обратно в строя.Всички са от един дол дренки!

Не мога да разбера ние държава ли сме или сме от Бандустан? Никъде в Европа няма такива фокуси.Хората си правят даден отговор за определено време и това си е. След като свърши тоя договор ако не го подновиш,просто си отпада.Тъй ли няма един кадърен адвокат,който да се застъпи с тоя казус.Ако е нужно да му се открие една банкова сметка.където гората могат да изпратят по някой лев,за да се плати на тоя адвокат.Също така имаме и Омбуцман той защо е поставен там? И последно има си и международен съд в Страсбург,и там може да бъде отправен този въпрос.Намерили овце защо да не ги доят.

Какво правим, ако обаче мобилният оператор отказва да приеме предизвестието?

Те са монопол - не разбирате ли.Където и да отидеш все е тая.Ако премахнат монопола тогава ще се оправят нещата с закони няма да стане това са предизборни пушилки

ха-ха... и какво точно е монопол? нали може да смениш оператора, когато си поискаш, при това дори номера може да си запазиш. Ако се съмняваш, че трите мобилни оператора (а всъщност има разни елементи дето също се бутат да се броят за такива, но не са) принадлежат на един човек - провери - ще видиш, че не са.

Ти изобщо не си в час. Как ще ти променят условията на договора без да го подпишеш когато стане безсрочен. Така знаеш ли в каква правна набутвация ще се вкарат. А да не говорим че ще е основание за моментално прекратяване на всякакви отношения

ами.. не е така. ако операторите не предлагат различни условия по различните планове няма и смисъл да ги има. Респективно ако договора ти е за един срок ползваш едни преференции, при друг срок - други. Например - договорите на бтк за мобилни телефони имат различен промоционален период в зависимост дали си подписал за 1 или 2 години. респективно в новите общи условия ще пише, че с изтичането на договора за план Х, неговите префернциални цени изтичат и започваш да си плащаш по "стандартните" цени, които обикновено съвпадат с тези на предплатените услуги на съответният оператор. те естествено са най-високи. Въпроса в този случай е доколко е легално да ти събират месечна такса и колко да е тя. Но съм убеден, че и това ще го има някъде написано. И като стана дума за написване, то ще иска и четене.. аз когато подписвам нещо чета точките и запетайките и даже проверявам за текст със скрито мастило (параноя). Но явно съм един от малцината. Останалите ще горят - и бих казал заслужено!

kgb777kgb

Дори и да си прав , не е нормално да има договор , който да не можеш да прекратиш 2/две/ години ! ВСИЧКИ нормални договори могат да бъдат прекратени с 1-3 месечно предизвестие ! Ти някога виждал ли си нормален договор от м-тел??? Тия крадци НИКОГА не се имали нормално нещо , ВСИЧКО е само кражба и дърво за потребителя !!!

Я още един глас в пустинята.... Какво направиха за потребителя всички, които се клеха пред екрана, че Той е в центъра на всичко? Кандидатката за президент какво направи, когато оглавяваше ресора? Защо когато мобилните оператори си платят където трябва, всичко се урежда в тяхна полза? А тези, които трябва да плащат надути сметки кучета ги яли :)Цялата гмеж, която ни управлява само гледа да ни изклати от избор на избор и да ни предаде на някой монополист да си разиграва камшика :) А привидната свобода, която имаме по нищо/не/прилича на крепостничестката зависимост от миналото. Само сега не ядем бой за щяло и нещяло, а само си сърбаме попарата, която донякъде и сами си дробим.

"Кандидатката" за президент в качеството си на Комисар, заедно с ЕК стартираха тези клаузи, но явно нашето мнозинство нямаше интерес да промени Закона! Или изчака предизборната обстановка....! Другите страни направиха промените за един лесец в далечната 2009 година!

ако беше така в световен мащаб щяха операторите да си платят да няма преносимост на номерата, защото това е безумно оскъпяващо за мрежата - несъразмерно с потенциалните приходи.

Скоро и без туй всичко ще е на мобилен интернет и неща като Скайп. Договори, такса за минути, есемеси, всичко тва ще изчезне. И те го знаят. Духа на Времето си знае работата.

така де, ама такива благини като 3g и 4g мрежа не се подаряват. Макар и правено в китай оборудването си струва пари. А тези пари се набавят със сметките на абонатите.

Браво! Остана само това да стане факт, а не само написано....

Тука законът е променен в услуга на мобилните оператори.Защото законодателите услужливо са пропуснали да напишат дали тези нови правила важат за старите абонати.Защото мобилните оператори ни финтираха,че новите условия важат за нови абонати.И откъде ще им дойдат тия нови абонати като 99% от населението са вече абонати.

Закона важи за всички. Щом имаш срочен договор като изтече го оставяш безсрочен и готово

Дори да може да се прекрати договора до 7 дни- ако си взел телефон на 0 лева или за малко пари заедно с картата, ще те карат да доплащаш до цена по ценоразпис- а тя нали се сещате колко ще е. Така че пак ще си държиш СИМ-а. Справка- програмата на Глобул директора им, който рекламира колко са готини.

ехх жалко, че отпаднаха тия 5-6 годишните договори :)

А за трите телефона, с които ме прецакаха, ги сложих на НАЙ-НИСКИЯ ПЛАН - по 5 лв. на месец и прибрах картите, така хем не им ползвах услугите, хем не платих 10 лв. на месец неустойка, хем не можеха да ми надуят сметката, щото картите бяха в чекмедже и ако изнаглеят да надуят сметката, лесно се доказва, че разговори не е имало! и не ме тормозиха със СМС - на колегата му разгонват фамилията с по 50 СМС-а на ден...:о)))

Ако си риба, която кълве на бастун, то си заслужаваш да бъдеш изпържен и изяден!

абе ти все едно никога не си живял в България.. Тука хората са свикнали първо някой друг да се грижи за техните интереси, и чак тогава те сами да се оправят. специално телекомският бранш в момента е напълно демонополизиран в големите градове - не е като енергото, дето щеш-не щеш - плащаш на 1 компания и нямаш избор. Избора на мобилен оператор или кабелна е същото като да избереш с коя транспортна фирма да ходиш до морето и да си вземеш двупосочен билет.

бях зарибен буквално , чрез метода измама от растояние, операторито го наричат 'сделка от растояние' Нима е възможна подобна гавра с правото и културата на взаимоотношенията ни в 21век?

Значи обажда се каката по телефона и казва:Знаете ли,че вашия договор изтича след един месец и трябва да бъде подновен...Вие казвате Да и готово имате си нов договор.Писмото ви пристига на шестия ден,вие си отваряте пощата след 2 дена и изпускате 7 дневния срок за прекратяване :) и така....

Ако е така, това решава проблема! Не може да вземеш 10 безплатни телефона, защото подписваш 2 годишен договор и после да се жалваш! Ще чакаш да ти изтече договора или неустойки! Проблема беше, че в един момент(опита ми е от М-тел) практически НЕ МОЖЕШ дори да ги уведомиш, че искаш договора да не се подновява! Те те разиграват 1-2 месеца, а накрая ти сервира - сори, ама пропусна срока и договора ти е подновен. Такъв номер ми скроиха за 3 от телефоните във фирмата. След този горчив опит, направо им изпратих нотариална покана за прекратяване и ги сиктеросах. Няма да казвам с кого ги смених, на сега плащам около 60(шестдесет)% по-малко! И пак 2 годишен договор, с 13 безплатни телефона! Прекратяване на автоматичното подновяване РЕШАВА проблема! Оттук всеки да си опича акъла, че съдия-изпълнителите са мно-о-ого ОГЛАДНЯЛИ!!!:О)))

1. Договори, по-дълги от 1 година ?! - това категорично е отстъпление от интересите на потребителя; 2. Крайно нежелателно е изпращане на смс-и с покана за участие в томболи и задаване на тъпи въпроси - адски се дразня (понякога са ме събуждали подобни смс-и) и не знам кой трябва да спре това нахалство на мобилните оператори.

Много е просто да си решиш проблема по т.2. Пишеш официален мейл до оператора на техния къстъмър сървиз с настояването да ти бъдат изключени всякакви рекламни съобщения. Първите отговори са дебилни служебни писаници. Продължаваш да ги тормозиш докато не го направят. И не се връзвай на приказките, че трябва да минеш през някой офис или да звъниш на *88 (или друг). Могат да го направят на основание твоя мейл. Аз така се оттървах и сега на sms от тях получавам само сметката и поздрав за Коледа/Великден. Важи за Ментел и Глобул.

Благодаря за съвета :) ... "Ментел" звучи много точно - ще им пиша .

rouzy@

Никакви промени не са това, то и досега си беше така - с договори за 1 или 2 години.

М тел са най-долните мошеници! Най големите крадци и майстори по надписване на сметки и SMS. особено на тези със специална тарифа с добавена стойност.

Дрън, дрън. Не по гарвани ами по орли! "Ако липсва излишно съгласие, то договора минава в безсрочен". Разбирате ли за какво става дума? Масово хората няма да бъдат уведомявани умишлено за изтичането на договорът им за да продължи агонията още един месец!!

А вие какво искате? Като ви изтече договора - да спират услугата ли? Вероятно ще има уведомление с СМС, но все пак, не сме овце - горе-долу знаем кой договор кога изтича :)

чудесно,само от мен 3 номера излитат от мтел...и се местя каде де е но никога повече там.945 лв.сметки за 4 месеца дали са коректни?!?! а точките ми от 4000 и нещо са се стопили на 2500 без да съм ползвал нищо.

фрееедом. Никога повече м-тел.Това ше бъде най-доброто решение на управляващите Ако това стане ще вия от кеф.БРАВО

защо Близу не предлага договори за 1 година, а само за 18 месеца и 24 месеца?Това не е ли нарушение?

а ти защо се връзваш там? Това са старите кримки от Евроком на които нито нета е нет, нито кабелната кабелна, нито телефона - телефон !

Ама те и до сега бяха за 1 или 2 години :)

На мен тези промени ми харесват, интересно ми е дали ще ги приемат и какво ще стане после!

гАРВАН, ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ, ВСИЧКО КАКТО СИ БЕШЕ