Експерт: Политиците се опитват да подчинят езика

Езикът винаги е оръдие в ръцете на политиците. Възможно е създаването на законопроектите за български език да се прави чисто предизборно.

Обратно в новината

Коментари - Експерт: Политиците се опитват да подчинят езика | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Експерт, Конституцията урежда ли наказателни мерки за тия , които не говорят български език в училищата и обществените институции? Далеч си от истинската ситуация в живота! Ела в училище да видиш колко е лесно да накарашдете от етнос да говори на български и да застанеш срещу родителите му, когато го караш га говори официалния език! Май не живеете тук и сега!

Никакъв закон не ни спасява. И какво като има закон? Някой ще го спазва ли? Толкова, колкото се спазват и другите закони. Проблемът ни е, че нямаме ценностна система. Не вярваме в нищо, не ценим нищо; нищо освен собствените си задници и задниците на най-близките ни не е ценно за нас. Заради това полицаите пренебрегват закона. Заради това Прокуратурата не работи. Заради това и Съдът се проваля. Депутатите са корумпирани, защото ние сме такива. Закон няма да ни спаси - трябва сами да се спасим. Как - не знам. А и си мисля, че вече е твърде късно...

Да допълня, че в деня, когато в. "Дневен труд" публикува тази идея за нов съвет За опазване на езика или каквото там са решили идиотите, на същата страница под материал беше публикувана друга информация за някаква наша археологическа находка на гроб на някакъв римски БИЗНЕСМЕН. Та се запитах откога в Древния Рим са се подвизавали БИЗНЕСМЕНИ, а не просто търговци, лихвари, занаятчии, богати собственици на земи и имоти. Е, когато редакторите на такива многотиражни вестници проумеят, че чистотата на езика не започва от утре или от вдруги ден, а от днес и веднага, тогава ще стане ясно как ще го опазим чист БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК.

Ех, госпожо, госпожо! Казвате "Аз не виждам един съвет новосъздаден, как ще свърши тази работа по-добре от нас". А къде в предложенията за създаването е написано, че съветът ще РАБОТИ? Те не го създават за да работи, а да осигурят топли и добре платени местенца на свои хора, който пък (от благодарност) ще гонят точно такива като вас - учените. В Държавата на мутрите, учените и образованите са престъпници и (най-малкото) следва да бъдат държани изкъсо, нали така? Бойко каза ли, че българите трябва да бъдат държани на къса каишка - като кучетата? Каза го. Българистите са точно от тези, които (според него и гавазите му) трябва да бъдат на най-късите каишки. Докато не заменят книжовния език с този на шопите от Банкя.

Съвършенно правилно е изразеното мнение за стойността на предложените "нови закони" за българския език Пак прах в очите и възможност на още една кохорта /най-вероятно некадърници/ лапачи от софрата на нещастните данъкоплатци. Има една компетентна, доказала се институция в тази област и вместо нови хрантутници, трябва да й се дадат повече правомощия и власт, но на сегашните политици им се иска всичко да е в ръцете им. Те да колят и бесят. Но защо ли пишем, като никои от полуграмотните ни висши политици едва поглежда мнението на обикновенните хора във форумите.

В досегашната си дейност Институтът по български език не защитава езика ни от навлизането на чуждици, вкл. и заместването на съществуващи точни български думи с чужди. Това се върши от журналисти и търговци, желаещи да внушат, че говорят за нещо "много специално". Затова е нужна комисия, която да превежда новите понятия и да върне изхвърлените от езика ни точни поняти и думи и също така повече езиков патриотизъм от журналисти, вносители, политици.

Нещата по въпроса за езика отдавна са изпуснати и никакъв закон няма да ги промени. Български език се изучава в училищата. Лошото е, че отклоненията от него във всички посоки- чуждици, жаргони, диалект и наречия се смята за някакво предимство пред официалния български книжовен език. Смята се за предимство от хора с нисък интелект, а той не се изучава.

Закон за Българския език е нужен, за да регулира обществената употреба на езика - медии, реклама (вкл. и рекламните табели по магазини, офиси, фирми и фирмички), а защо не и (ах... мечти...) да санкционира неграмотните депутати и министри, неспособни да завършат изречението, което са започнали. Преди няколко години от някакво Българско министерство изпратиха на Български гражданин отказ на негова молба, написан на некадърен английски. Някой трябва да страда в такива случаи. Отделен е въпросът дали трябва нова службица. Контролът може да се вмени на съществуващи вече контролни органи (СЕМ, полиция), които при по-сложни случаи, надхвърлящи тяхната компетентност, да запитват ИБЕ. Съвсем отделно пък е ясно, че личната употреба на езика е почти неконтролируема. Но няма лошо, че дядовците не разбират внуците си, че съществуват камара жаргони или някой си псувал най-юнашки. Говорейки Български, ние говорим много езици. Важното е да знаем кой Български къде и кога се ползва. Факт е, че мнозинството нито знае всички Български езици, нито знае границите на употребата им, и най-лошото - не знае официалния си език, не познава нормата, която е универсална. Това със закон не се регулира, това е работа на училището, на семейството и на обществото. И може би е добре, че не се регулира, щото е добре човек за минутка да може да прецени със що за идиот си има работа, който не си знае езика, щом няма закон да го задължава да го знае. Форумът е пример за това. Затова и нормата трябва да е по-сложна, отколкото изисква практиката, а не по комунистически да премахваме пълния член, щото някой си не го употребявал. В този смисъл Антонов от по-долу е прав - да върнат изхвърлените букви! Що англичаните или французите не си оправят смахнатия правопис?!

Контрол -ДА, закон- НЕ! Рибата трябва да се чисти, независимо от къде ще започне. Чистенето би трябвало да е задача на всеки. Правоговор и правопис се изучават . Трябва да се контролира правилната им употреба.

Мизантроп

Езикът, който употребяваме в личния си живот, зависи от образование, възпитание и култура - все незадължителни неща. Тук няма нужда от закон. Обаче има области, в които законът е необходим: - държавни институции - от Президент, НС и министерства, чак до мустакатата лелка на гишето (бахти грозната дума - "гише"); - медии; - реклама, улични надписи, PR... уупс(чуждо възклицание)... Връзки с обществеността и пр. Възоснова на какво да се осъществява контрол, ако няма закон? Къде да са описани санкциите, ако не в закон? Къде да са описани контролиращите и санкциониращи органи, ако не в закон? Отделен е въпросът, че колкото и малки да са санкциите, санкционирането само на Бойко Борисов и Цветан Цветанов може да ни изплати всичкия дълг и да ни финансира дефицита, така че не е ясно каква ще да е тая институция, която да санкционира Президент, депутати и министри, след като именно те трябва да създадат правилата, по които после да ги дерат. Но такива правила трябва да има и има само един начин да ги има - Закон.

Има нужда, защото Конституцията не урежда наказателни мерки по неспазването и. На прост език: когато един български по паспорт гражданин заяви, че не разбира български, това е противоконституционно. Но няма как да бъде наказан, защото липсва законова разпоредба.

погледнете вдясно за онзи помак, Юзеиров, и ще ме разберете. Регламентиране и на официални събития (като посещение на турски държавен глава или друго официално посещение на чужденец) да се говори или на български, или изрично да се превежда, и това да е ЗАКОВАНО в законите.

Този в дясно, не е помак, а е потурнак, и ни показа по безспорен начин, че нямаме държава.

Ако се прави закон за езика,той ще политизира още едно от малкото опазени от орезиляване пространства в българската култура и манталитет.Кой ще го сътвори този закон-услужливи на властта "експерти"Кой ще го гласува и приеме този закон-доказали се с неграмотността си множество депутати.Мераклиите да сложат юзда на езика да четат Конституцията,да отделят повече пари от бюджета за образованието...и дообразоването на чиновниците/т.н.държ.служители/даскалите/т.н.учители/,намножилите се "журналисти"репортерки-хубавелки и пр.

Закон за българския език е НУЖЕН! В годините на т.н. демокрация се извършва невероятно безобразие с българския език, в който разни самозабравили се журналя, овластени невежества и развихрила се чужда агентура съзнателно или плагиатски ИЗОПАЧАВАТ българския език, подменят българските думи с английски и турски и разпространяват тази убийствена зараза като официално звучене на бълг. език и пример за подражание. Защо някакви журналя с микрофон казват напр."илачи" като си имаме утвърдената българска дума "лекарства", а турската е отдавна забравена, но те я нагнетяват и съживяват? Цял роман може да се напише от подобни безобразни примери. Затова е НУЖЕН ЗАКОН за българския език и ЗАДЪЛЖЕНИЕ във всички обществени изяви да бъде спазван. Без роден език и родна земя НЯМА НАРОД И ДЪРЖАВА.

Добре, и като се направи такъв закон, какво ??? Независимия районен съд ще осъди някоя медия, че не го спазва ! После още по независимия апелативен или ВАС ще отмени решението с някакъв мотив в смисъла, че така щели да бъдат по добре разбрани от публиката. Така става по тези територии или по точно местности.

Смятам за правилно решението да има закон за българския език. Крайно време беше. Когато има закон, има задължение, а и санкции. Да, езикът с времето се развива, но се развива по своите си закони като същността му е непроменима и от български не става английски или турски. Сега българският език всъщност се изкоренява и подменя с английски и турски сурогати, защото политическите и медийните ветропоказатели нямат никакво чувство за уважение и съхраняване на националната идентичност, за която българския език е изключително важен белег.

а защо не напишеш нещо за англиъският език драга ми госпожо или госпожице.вече,чак и улиците ги заменят сас англиъски думи на латиница каде остана балгарската азбука.или просто тя беше саздадена за този коъто духа таратора. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Задавай си въпроса КОЙ. Кой върши действието в изречението . Като откриеш кой- сложи на думата пълен член тогава. Има си правила. И още- транслитерирай си сам написаното. Кликваш първо на надпис транслитерация- прочиташ си написаното и чак тогава кликваш на ИЗПРАТИ. Хубаво е да се знае английски, но си прав, че се прекалява с употребата му. Един пример- предаването,,Гласът на БЪЛГАРИЯ,, а на столовете на журито пише-,, I Want You,, - вместо българското- избирам теб. Все пак гласът ще е на България и ние сме българи. Дори да е чужд формат - той е предназначен за българи.

Моите уважения към авторката, но в ИБЕ попадат доста случайни хора, а сегашното ръководство на института в лицето на Васил Райнов, Светла Коева и т.н. изгониха доста от кадърните специалисти. Така че хората, които разбират от норма и кодификация работят и в НБУ, СУ, ВТУ, ПУ и т.н. Така че кодификацията и нормата не трябва да се обвръзва с един институт, който си определя кадрите според това кой е на власт там. ИБЕ като всяка друга изследователска организация тряба да бъде поставен в среда на конкуренция и тогава може би ще си върши работата по-добре. Нормирането на правописа е по-добре да се извършва от комисия от хора от повече организации. Но освен с кодификация тази комисия не би трябвало да се занимава с други дейности.

Не е необходим нов закон за езика, но е адски наложително този език, който все още съществува у нас и по Конституция е официалният език на страната ни, да се изучава, да се знае и да се практикува по всички обществени места - държавни ведомства, медии, издателства, включително Народното събрание. В момента езика, на който говорят журналистите и бръщолевят всички други, показвани по ТВтата, е един каруцарски чорбалък от простотии, недопроизнесени думи, невчесани изрази, неструктурирани изречения, несъгласувани форми - на глаголи, прилагателни, съществителни, причастия и деепричастия, обилно гарниран с чуждици от други времена и езици! Абсолютен кошмар, нито може да се слуша това чудо, нито да се чете, да не говорим, че не се разбира какво точно искат да кажат с претенциозни фрази, които са кухи - в тях смисълът липсва, поради струпване на случайни неща, нямащи връзка помежду си и с темата. Журналистите са особено виновни за тази ситуация!

аве като ва чувам как го говорите този балгарски език направо за резил.като ми го баркате балгарският сас англиският се личи колко даржите на езика си.хората ва направиха американци без воъна.не ва ли е срам да се казвате ,че сте балгари.псувате налево и надесно,че се използва турски език в обществото но маъ хамериканците ви го набига до дупка без воъна в бг.сега се чудите кво да приказвате готверени такива и това ми е било булгаристан.но нито е булгаристан нито е балгария нищо такова ами е чисто американско лаъно голямо насладете се на езика им браво.неграмотни такива.как може чист балгарски език в една страна да не се практикува от балгари.всеки дращи на развален англиъски и им се радвате на тия готверени.така ще ва ебат накрая ,че пушак ще се дигне.наздраве.

Look at yourself! Погледни първо себе си и тогава другите. Грамотността ти е на много ниско ниво за да даваш оценки.

Е как да няма смисъл ? Нова администрациика - поже да са 2 човека но покрай тях ?Задължително помещения ( държавни ) ,сътрудници ,секретарки и т.н. и за всичко това бюджет ( от държавата естествено ) .И нарая родата на няколко дупедата спокойна - уредени на държавна работа ( и тъй като е ново заплатите си определят те ) . Поредната борба за намаляване на държавните разходи -честито.

Аз съм за връщането на стария правопис и двете букви от азбуката, които комунистите премахнаха след края на втората световна война!!!

По-добре се живееше при комунизма и без двете букви. И тлъстите реститути не живееха на гърба на народа. Я сиктир!

До 1989година се държеше на чистотата на българския език. Около тази година възникна едно явление наречено чалга. Именно това явление започна да издига неграмотността и замърсяването на езика като нещо ценно, лишавайки поколенията от ценностна система .

Чуждиците не са най-страшното, по-лошо е изопачаването на самия език, но това е до познаване и култура. Езикът е като жив организъм, той се развива и променя и правилата се правят въз основа на това какво говорят хората и как го говорят. Така че подобен закон наистина е голяма глупост. А и нищо ново няма в него, който знае правилата, просто си ги знае и това е. Друг е въпросът какво правят пишман журналистите в България и какъв език бръщолевят по телевизията, направо да се чудиш как ги оставят да завършат университета.

И като жив организъм може да бъде отровен или изяден от друг жив организъм.