Парламентът наложи безсрочна забрана за шистовия газ

Със 166 гласа "за", 6 - "против", и трима въздържали се, парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

Обратно в новината

Коментари - Парламентът наложи безсрочна забрана за шистовия газ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Шеврон са не веднуж осуждани от обикновени американци за нанесени човешки щети. отравяне на чисти води навсякуде кудето се копае за този газ не е останала вода годна за пиене. ако вие можете да пиете вода вув която има газ,живак и тежки метали и химикали успех. и ако си мислите че някога ще пречистите тази вода жестоко грешите. екологичното замурсяване остава за много дулго време. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Руските полезни изкопаеми са най-полезните изкопаеми на света! Докато има руски полезни изкопаеми, по възможност е хубаво НИКОЯ ДЪРЖАВА да няма СОБСТВЕНИ ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ!!!

Мораториумът е добър и максимално умерен. Правителството е притискано от потърпевшите в Добруджа от една страна и от САЩ и техните приятели от друга. Уорлик, открит политически лобист на Шеврон, се изказа "Нима ще кажете не на компания като Шеврон?". За всеки запознат с дипломатическият език това е една почти неприкрита заплаха. За това трябва да се действа максимално умерено.

Ronin

Нещата са пределно ясни.Съществуват четири "енергийни"лагера.Нек да ги подредим за да се знае кой,кой е!... 1.)Първи лагер-комунистите-костовисти,десебари и седерасти са в ролята на български патриоти-американофили.Те са "ЗА" шистов газ добиван от американците и "ПРОТИВ" руския газ и руската атомна енергетика. 2.)Втори лагер-комунистите бесепари и комунистите-атакисти са в ролята на български патриоти-русофили.Те са"ЗА"руския газ и руската атомна енергетика и"ПРОТИВ"шистовия газ добиван от американците. 3.)Трети лагер-ислямо-комунистите дупесари са в ролята на български патриоти-туркофили.Те са "ЗА" азербайджанския газ прекарван през Турция,както и за египетски и либийски газ прекарван с кораби- цистерни и контейнери и "ПРОТИВ" както руските,така и американските икономически интереси. 4.)Четвърти лагер-привържениците на"Зелената енергия" добивана от ветрогенератори и слънчеви панели.Аз съм в този лагер.Изненадващо към този четвърти лагер се прикалъмисаха комунистите-герберасти,които иначе аз винаги бъзикам,както и свободните "независими"електрони гравитиращи около тях.Учудващото е,че герберите най-неочаквано направиха"сечено"както на руснаците,така и на американците!Браво на тези техни национално отговорни действия.Може да ги бъзикам злостно за други неща,но евалла за това,че прецакаха и руснаците и американците!Иначе,доколкото знам в лагера на"зелената енергия" са и Баба Меркел и Цветелина Бориславова,браво за което.Това май е Западноевропейската позиция.Така де нали сме в Европейския съюз!...

Ronin

Драги колеги форумяги!Ужким сте все средноинтелигентни и над средноинтелигентни хора,а не можете,или не искате да проумеете толкова прости неща.Всички български политически партии без изключение са отрочета на БКП.Те просто се чудят как да лавират между интересите на Русия и Китай от една страна,интересите на САЩ,Израел и Западна Европа от друга страна и интересите на Турция и Арабския свят от трета страна!Политиците ни са се видели в чудо,на кой Господ да се кланят и в коя църква свещ да палят!Плюс това са се налапали предварително с комисионни от всички страни,които май-май трябва да връщат.А те винаги са били на принципа:"Кръв повръщам,пари не връщам!"Затова аз сега предполагам,че ще им направят от всички страни,такъв фракинг,факинг,шибинг,лизиг и духинг,че свят ще им се извие!Сега ще ни"таковат"и от руска страна,и от американо-западняшка,и откъдето се сетите!Вместо да поствате линкове,кое е вредно и кое-не е,направо дайте линк към някой порно сайт с грандиозен Ганг-Банг...И руснаците и американците са хора злобни и отмъстителни и яко ще ни атомизират, шистоват и таковат! Иначе аз съм за "Зелената енергия"-ветрогенератор и слънчеви батерии.Така и така теглите кредити за какви ли не глупости,купете си поне по един ветрогенератор и няколко слънчеви панела.Държавата ни е задължена да изкупува"зеления ток"на четворна цена! И ще запеете "Здравей живот!"..."Дас ист шапка на тояга"-както би се изразила в Бате Бойков стил-любимата му Баба Меркел!

elena_ole

Пак ли почваш да злоупотребяваш с мизерията и некомпетентността на хората.

1chovek

Червените успяха да си прокарат тяхната. Това, за съжаление не отразява нагласите на обществото - няма консенсус по този въпрос, чудно ми е защо ГЕРБ клекнаха толкова бързо, при положение че така си оставаме вързани за руснаците за неясно колко години още...

Има една платена подлога и проамериканска мижитурка , която се пени във форума...И това е хамериканският слуга и гъзомийникРаспутин ... Распутине , марш от форума ,да не го мърсиш повече с платените си простотии .Я се огледай наоколо .- какво виждаш ... Аз виждам , че си сам самичък във форума , никой не споделя твоето мнение и никой не те бръсне за слива .. Съветвам те да изчезнеш по най- бързия начин от форума, за да не си вамлечеш справедливия гняв на хората ...Американска мижитурка, за колко сребърника се продаде на американските мръсници ...

На всички мухльовци, които мрънкат и политизират темата - да им го на... Малка страна като България се опъна на големия брат от Америка за нещо, което в собствената им страна хората не знаят какво да правят с екологичните последствия. Дали е политическо решение, или не - няма значение.

Прекрасно! За особенно малкото привърженици на Шервон ще спомена само, че законите пазят тези, които сами не могат да се опазят.

Руската агентура спечели . После народа пак ще плаче че парното е скъпо и енергоностелите поскъпват . Никой не може да ти навреди както сам си вредиш.

За кой ли път доказваме,че сме против българските интереси,т.е.против себе си...

вярно сме били много тъпа нация

че ти си един от "тая тъпа нация"? Като не ти харесва българкия народ свободен си другаде да си търсиш щастието. Но спри да обиждаш,не ти прави чест.А може би не знаеш що е то чест?!

Нищо ново под слънцето. Няакога църквата е отхвълила, а инквизицията е наказвала тези които са твърдели че Земята не е център на Вселената и че е сфера. Ще минат 20 години в поскъпване на енергията за домашни нужди и за производствени, ще се търси как да се вдигне забраната...Ще поживеем, ако...оживеем.

определящо се като Рур ще кажа:Да, разума този път взе превес! А ти вземи се вразуми малко и стига с твоите простотии

Никъде не съм написал, че трябва да ХАРИЖЕМ добива на Шеврон! Който може ДА ДОБИВА! И АКО има добив, ще е с КОНКУРС - КОЙТО ДАДЕ НАЙ-НИСКА ЦЕНА И НАЙ-МНОГО КОЛИЧЕСТВО НА ДЪРЖАВАТА! Най-важно е да бъде ЗАЩИТЕН ДЪРЖАВНИЯ ИНТЕРЕС И ИНТЕРЕСА НА ХОРАТА!!!

С такива конкурси плащаме на французи за българската вода Не! мерси!

Кога най-после нашите журналисти ще започнат да пишат грамотно? защото досега преграсно доказаха, че влавеят уличен и/или неграмотен български. Правилното заглавие е, че са гласували забрана на проучването и добива на шистов газ по предлаганата технология. А после се удивляваме, че вече няколко поколения са или изобщо неграмотни или не могат да говорят и пишат правилно на български език.

Браво,Грамотний! Имаш само три грешки!Открий си ги сам!

Прав е Грамотен. А ти също имаш една повтаряща се грешка в три изречения.

Здравите сили казват - България сама да добива своите подземни богатста и да си ги ползва!

Браво, братя българи. За пореден път показахме, че заедно сме по-силни, отколкото по единично. Време е да си върнем България! А на защитниците на шистовия газ ще кажа: Стига с тези манипулации за енергийна независимост! Каква независимост бълнувате след като не държавата, а чужда фирма ще извлича газта от нашите недра? В договора с Шеврон има точка, според която страната ни ще трябва да изкупува газта от американците. Познайте дали цената ще е изгодна? Колко печелим от това, че чужденци изнасят тонове злато годишно от България? Позаинтересувайте се и ще видите, че буквално сме си подарили подземните богатства. Истината е, че докато сами не извличаме природните си богатства, докато нямаме производство и разчитаме дори за елементарни неща на чужди фирми, няма да бъдем независими. Национализация му е майката и много работа.

Много си прав! Освен това този договор е противоконституционен, тъй като нарушава правата на землевладелците.

Подкрепям ви.

Браво за решението. Ако бяхме позволили такова нещо да се случи, това щеше да бъде бавно и мъчително самоубийство. И в Ирландия го забраниха.

По-добре да се внася газ, отколкото чиста храна, че и вода. Технологиите се развиват достатъчно бърсо и след 10-тина години току виж изкочил по-подходящ метод за извлияане. Па до тогава може и нова АЕЦ да се пръкне. Всичко друго може да се произведе, но за храната и водата (дори били те и генно модифицирани) все още се изисква чиста природна среда, от където да се добиват. Тия неща не се снаждат в цеха на някакъв завод.

А стига бе - само руски агенти ли сме избрали в това Хародно събрание ?

Добро решение за българския народ. Демокрацията изисква вземане на мнението на българския народ. Я умниците дето казват, че било лошо решението да отидат да питат хората от Нови пазар или Добрич искат ли шистов газ, пък после да плещят глупости. Пък ако намерят някое населено място в България дето жителите му да искат да им дупчат земята за шистов газ да дойдат да ми се обадят.

Най-добрите специалисти по добив на шистов газ са в Нови пазар и Добрич! Освен богат опит в тази индустрия те имат завидно добро, предимно основно образование. Някой от тях дори познават голяма част от буквите, само дето имат малко проблеми с правоговора. Все пак не всички са българи, а ние обичаме да се кланяме на чужденци.

за разлика от академиците, които ни уверяваха, че Чернобил не може да ни навреди

Иронията ти е неуместна.И в Добрич и във Варна и в Нови Пазар дори има хора с образование,с достатъчно култура и интелект,пред които можеш и ти да се почувстваш неудобно.След като хората от Североизтока ще теглят от последиците ,те имат най-голямо право да кажат да или не на проучването и добива...С такива изказвания ще ме накараш да съжалявам,че подкрепях протестите на учените от БАН.

Вие не усещате ли как ни баламосват и ни отвличат вниманието от важните неща, а именно, че цената на руския газ е скъпа заради посредниците, за които никой не говори да се махнат?! Уж през 2012 г. ББ щеше да ги маха, да видим какво ще направи и какъв ще е ефектът върху цената. Ето това е важното, защото ефектът върху цената на газта ще е много по-осезаем, отколкото добива у нас.

Нещо много си се разпенил май. На никого не пречи да се знае каквото и да е било, освен ако проучването не застрашава някого. По данни на US федералното правителство, при тази технология под земята се инжектират над 750 химикала, 29 от които са доказано канцерогенни за хората. Много от тези химикали са патентовани и съставът им не се разкрива. Как според теб нашите умници ще направят екологична оценка да влиянието на химикалите върху околната среда, като не се знае какви са?! 80% от тези химикали остават под земята и не се връщат обратно. Ако според теб тези химикали са безопасни, сигурно нямаш нищо против да дойда и да ти дам да изпиеш някой и друг литър, какво ще кажеш, а? И това, че имаме газ, и че някой друг ще го добива, съвсем не означава, че ние ще го ползваме. Най-вероятно концесионерът ще го изнесе нанякъде и ние ще духаме супата.

"По данни на US федералното правителство...". Къде ги чете тези данни? Вярваш ли си?

Ура! Победа за българския народ! СДС и ДСБ и техните подлоги доказаха, че са националните предатели, а ГЕРБ са опортунисти, които се ръководят от народните настроения. Въпреки това решението е добро за единството на нацията. СДС и ДСБ с антируската, ретроградна проамериканска и антиевропейска политика са отживелица от 1990- та година. Долу синята коалиция!

ГЕРБ наистина се ръководят от гражданските настроения и това поддържа рейтинга им висок. Пускат слух или изразяват намерение за нещо и ако се вдигне врява бият отбой. Може би в години на криза това е мъдрото управление...

браво! това е истинско решение!

Едно навременно и правилно решение. Дори е чудене, че ББ се е решил на тази стъпка, след като Ворлека ще му тегли ушите... Нека да оставим обаче политиката и да си помислим кое ще бъде само след 10-20 години по-ценно - водата или някава си газ. Който е добре информиран, нека да си отговори сам. И ще се убеди, че народът принуди народните ни представители да се възправят срещу американските интереси.

прее..хме се това мога ви кажа,лобитата надвиха националния интерес.

Може би ТВОЯТ интерес е да пиеш вода с циановодород в нея? Това обаче не е НАЦИОНАЛНИЯТ интерес. Чистата околна среда трябва да е приоритет 1. Апропо, не съм нито фил, нито фоб на руснаци и американци и намирам за тъпо делението на два лагера - привърженици на САЩ или на Русия. Тези империи НЕ се вълнуват за добруването на БГ, те преследват само имперските си ИНТЕРЕСИ. България има нужда от национално-отговорни НЕПРОДАЖНИ политици, които със зъби и нокти да отстояват националните ни интереси и ... по-малко да ограбват собствения си народ, защото и брашняният чувал все някога свършва, да не говорим за търпимостта.

Сещам се как Америка може да работи за нашите интереси. Майкрософт да прехвърлят част от разработките си у нас. Имаме потенциала да се справим. С парите, които ще спечелим, ще си покрием разходите за транспортиране на газ от САЩ.

Целта е да купуваме газ от Русия на високи цени. Затова не трябва да се добива газ в Б-я. Благодарим!

Явно руснаците плащат добре. В същност с чужда пита помен правят, понеже де факто ние ще платим даваните щедро от руснаците подкупи. Да ни е честито!

ZZ: Вие трябва да се прегледате. Да не ми идват парите от руснаците, че да защитя правата си като собственик на земя? Ако руснаците решат да направят подобно нещо като шеврон и на тях ще се опълчим, независимо от това че съм русофил и на една осма руснак.

По евтин ШИСТОВ ГАЗ означава ПО-ЕВТИН ТОК, ПО-ЕВТИНО ПАРНО, ПО-ЕВТИН ГАЗ ПРОПАН-БУТАН, В КРАЙНА СМЕТКА И ПО-ЕВТИНО ГОРИВО! Тези, които протестират за ПО-СКЪПО, са ЧУЖДИ(РУСКИ) АГЕНТИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ! А НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО досега се наказваше с една присъда - СМЪРТ ЗА НАРОДНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ!

КОЙ ТИ ГАРАНТИРА ЦЕНАТА НА КОЯТО ЩЕ СИ КУПИШ ШИСТОВ ГАЗ, ОТ БЪЛГАРСКИТЕ НЕДРА, ПРЕДЛОЖЕН ОТ ЧУЖДА ФИРМА?

Нямам нищо против политическата ти агитация, но не я подкрепяй с технически глупости и безумства.

Искам да Ви попитам защитници на Шеврон, няма ли да е по-лесно да си позваме тока от АЕЦ-а и да имаме ниски сметки за ток - да ползваме удобството на климатиците а не от въглища и газ. Председателяна ДКВР се изказа че много хора можело да си позволят отоплениена Ел енергия за а това не било нормално - за това трябвало да се вдигне цената. Когато започнем да използваме слънчеви колектиро за ток и топла вода, да използваме ВЕЦ и други щадящи природата методи тогава ще сме нормална и независима държава. За сега аз като човек роден в Добруджа и милеещ за родината си казвам НЕ на шистовия газ, Не на отоплението и рока от въглища и други замърсители. А за пропан- Бутан-а - добива се като вторичен продукт при преработване на нефт...

Рас-путин,пропан-бутанът няма нищо,ама нищо общо с шистовия газ!Под сурдинка ти казвам,че е отпаден продукт от преработката на нефт!

Еничарю, за какво ще ти е евтин газ и др. ако отровят половин България.Мисли малко, ако имаш с какво.А и след 20-ина години водата ще стане много по-скъпа и от газта и от нефта.А под Добруджа е пълно с вода.Колко ти платиха да пишеш тия глупости, Рас-путкин?

На кого ПРЕЧИ ДА ЗНАЕМ имаме ли и колко шистов газ? САМО ДА ЗНАЕМ, НЕ ДА ГО ДОБИВАМЕ!!! Явно Борисов е обърнал резбата и всички приказки за национално отговорна политика остават пред вратата на чичко Путин! Новият сударь! Вечно зависими от руския газ. Това е изводът от това НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО! Сега остава и да направи АЕЦ-а в Белене и да, всички КОМУНОИДИ ще гласуват за него! Но той, Борисов, нещо се е объркал! КОМУНОИДИТЕ в България са МАЛЦИНСТВО! И най-добре ще разбере това на следващите избори! И това, че 5 или 10 хиляди платени руски мекерета или пълни неграмотници(една малоумница РЕВЕШЕ СЪС СЪЛЗИ за унищожената природа!!!) протестират, означава ли че мутрафона трябва да бастиса бъдещето на моите деца??? Ще се сблъска той на изборите с "народната любов"! А и всички робски ГЕРБ-аджийски душички!!!

Да.Хубаво е човек да знае!Но за съжаление безплатен обяд няма. И когато някой /дали Шеврон или руснаците няма значение / вложат пари,то те ще искат и да се облажат от печалбите. До тук нищо лошо. Но нека наистина да се сложи "всичко на масата" ,така ,че и неспециалистите да разберат дали трябва или не да се прави такава стъпка. До момента е само джафкане от две глутници кучета. И тези искат кокала и онези не си го дават.

и с двата коментара на Распутин. Това е първият як фал на ГЕРБ. Толкова се чувствам унизен, че ако утре има избори ще се заключа в къщи с 10 катинара. Червените предатели пак успяха да ни прекарат. Дано да им е за последно!

Благодарим !!!

Хабилитирани лица, а не продажни рубладжии трябва да говорят за шистовия газ! Всичко на масата - и за, и против! Но тези въпроси да се коментират от КОМПЕТЕНТНИ ХОРА, а не от 50% заблудени малоумници, които рИват за "съсипаната" природа и 50% рубладжии, платени от Газпром, за да НЯМА България СОБСТВЕН ДОБИВ НА ГАЗ! Дотогава - това са ПРЕСТЪПНИЦИ, които трябва да бъдат съдени за ПРЕДАТЕЛСТВО!!!

Ти наистина си Разпутин. Но онзи Разпутин поне е имал малко мозък, а за теб значение имат само хамериканските мъни. Осмеляваш се да наричаш целия ни народ "предател" и "заблуден". Хайде, върви у тоалета да се избавиш бързо от твоята мегаломания. Малоумник.

5000 МАЛОУМНИЦИ не сте целия народ!!!

Сините пед*ли няма ли да изчезнат вече от парламента.. Продажни боклуци!

Единственото правилно становище е това на сините. Не може да се дават оценки по спомени на умрели очевидци. Всяко нещо трябва се изследва, проучва и оценява от компетентни хора а не от някаква случайна сбирщина от доказано корумпирани некадърници.

Никой не иска и на никой ме му трябват някакви си там енергийни източници! Всички обратно към пещерите сега, дано мечките не ни изядат.

ЗА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО !!! УРА !!! В 18.00 Ч. НА "ПОПА" ,ТАЗИ ВЕЧЕР !!!

Давай народе, от руското посолство са ви осигурили безплатен сълзотворен газ. Екологично чист.

...ама сигурно е от умиление!!! Вкъщи ми е топло благодарение на руския газ, пък не съм чул да има проблеми с екологическата му чистота.

тук газпром си каза думата: "никаква конкуренция":)

Ти си зле, каква конкуренция. Като позволиш на някой да дойде да експлоатира природните ти богатства, така ли правиш конкуренция! Не мерси!

Как виждаш в случая ако има газ, той да бъде пращан някъде другаде, извън България? Освен ако не е в огромни количества и сами не можем да си го оползотворим. За съжаление не е така, иначе руснаците отдавна да са го изсмукали като урана и цветните метали.