За матурата, закостенялостта и системата, която винаги казва "не"

Или как няколко деца няма да получат равен шанс, защото не отговарят на нормативи, спуснати от МОН

Обратно в новината

Коментари - За матурата, закостенялостта и системата, която винаги казва "не" | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами правилно! Дай сега ако някой е с шарка или две счупени ръце да му дадем 2...3 дати за кандидат-студентски изпити или кандидатстване след 7ми клас. Как да стане а? Ами няма как да стане - това е положението, да не се е разболявало или чупило ръцете си.....

Разберете МОН е паразитно образУвание и трябва да се изреже! Трябва да се разкарат тези гнусни чиновници, които нямат и грам интелект! Съсипаха образОванието за едни 30 години и не пускат колала! На тези 21 деца можем само да пожелаем да се преборят с психическия натиск на тези уж толкова важни събития! Пожелавам ви да се образовате напук на МОН и да успеете да разбиете този тумор, който има за цел да съсипва!

Дано следващият път когато нещо важно ти предстои да ти се случи да се разболееш и да си счупиш и двете ръце! Подобни индивиди сте на дъното заради липсата на какъвто и да е интелект! Дебил!

Доста тъпо, най-важните 5 години от образованието ти всъщност се определят от 2 дни по 3 часа. Няма втори шанс - това е. Тези 5 години понякога са основата, в която се подготвяш дали да си строителен работник или строителен инженер, монтьор или създател на двигатели, санитар или лекар.

Ами..... такива като теб го лапат! Щот си издънка! Дебил!

За висше можеш да кандидастваш всяка година, ако искаш, след средно обаразование, но за след 7 клас нямаш никакъв шанс. Така ,че изказването ти е недомислено.

А е толкова просто - пуска се втора дата в определено училище за съответния град - и се явяват всички деца, които са пропуснали първата дата по здравословни причини.

Много изпити и тестове не подлежат на отлагане или отмяна - включително такива, за които се заплаща - пример - в ИТ индустрията сертификационните тестове. Плащаш си за второто явяване пак.

Ама не се смееше така, когато ми го поемаше !

В България хората все още са с онзи комунистически манталитет- каквото каже партията, не е нужно ние да разсъждаваме.

Точно в ИТ индустрията можеш да се явяваш повече от един път! Всички включват опция при неуспех от първия път. Стига. писахте глупости, от които си нямате понятие!

Ела да видим кой ще се смее последне, дебил!

Второто явяване да не е безплатно бе, идиот, минал съм повече от 50 теста

Нормално е да се дадат две дати, примерно в рамките на две седмици... Така, който е пропуснал първата дата по болест или друга сериозна причина, отива на втората..

И още три страници да напишеш той няма да вдене! Вижго какъв изказ има и си прави сметката какво нищожество е!

Тъпако, да :) Включено е в цената :) Ама как да го знаеш, като си виждал само изпит за вземане на шофьорска книжка с подправена диплома :)

Убеден съм, че ако се допусне повторно явяване на деца, които са с болничен лист, то тези деца няма да са 21 както сега, а ще са няколко хиляди...

Да, но имаш шанс за второ явяване. А на тези деца просто са им отнети всички шансове, по независещи от тях причини. И от изпитите за сертификати, не ти зависи бъдещето до такава голяма степен, защото вече имаш професия най-малкото.

Това, че сме заобиколени от измамници, значи ли, че трябва да проваляме живота и на хората, които не мамят, а имат легитимни причини да искат втори шанс? Вместо да се борим с измамите, наказваме невинните.

Най-добре да направят като матурата при 10клас. Явяваш се Май, ако не я вземеш се явяваш на поправка Септември преди началото на новата учебна година. Две дати са неуместни, най-,малкото защото въпросите и отговорите ще изтекат в интернет и оценяването ще се опорочи. Или ако има втора дата трябва да е с различен тест и тема.

Българското образУвание отива към Закриване -скоро на абитурентите ще дават Буквар и Таблицата за умножение ...

И аз това си мисля. Но трябва и нов тест и нова тема, защото иначе няма да е много честно, спрямо тези които са се явили на първата матура.

Животът понякога не е справедлив! Някой използват несправедливостта като оправдание, други извличат ползи от нея! Това е разликата между силния и слабия човек. Съжалявам за детенцето с шарка, но работата на родителите е да му вдъхнат смелост да гони мечтите си. Една година не е нищо - ако не се класира в това училище, ще иде в друго, ако не е в София ще учи желаната специалност в Перник, например! Ще види какво е да живее в общежитие и ще се запознае с нови яки приятели! Ще бъде самостоятелно! Нещо, което е табу в българското общество - още има хора, коото смятат, че трябва до петдесетака да живеят с мама и тате, докато ония хвърлят топа! Успех на всички! Живота ни поставя на изпитания, и както по-долу споменаха - направят ли се изключения, системата ще бъде опорочена! От двадесет човека, ще се явят 2000 на трета дата!

Май е прав проф. Христов за % дебили в България ,а може би и доста ги е подценил.

Приятел, изпитите след 7-и клас са може би най-важните в живота. Приказваш пълни глупости

Някога и за университет имаше по 1 изпит и каквото направиш. И си мисля, че тогава висшето образование беше по-добро.

в седми клас да живее самостоятелно - тоест да си изкарва парите за прехраната и ежедневните нужди самостоятелно в Перник , балансирайки с учлище и някак си заобикаляйки БГ законодателството, за работа и живот без надзор от възрастни на малолетни и непълнолетни , а и паралелно да си следва мечтите за усвояване на някаква професия, което налага дипломи, което налага присъствие в училище и всичко произлизащо от това? Добра идея, може да следва мечтите си като децата в Китай , Индия, Непал, Руанда, Боливия..Хей, чудесна идея , като не може да се пребори с трудностите на живота в развита европейска държава, член на ЕС, да емигрира лигьото в третия свят, да види как катачйчетата блъскат във фабриката и гонят образование в същото време.

Познавам деца, които се преместиха в елитни училища след 8ми клас. Трудно е, но не невъзможно

Винаги ще има неразбрали! Колкото по-рано едно човече се научи, че да излезе от зоната си на комфорт е най-доброто, което може да му се случи, толкова по-добре! Няма да говоря за личния си живот и какво съм постигнал, но в живота е така! И когато обстоятелствата са срещу теб и не можеш да ги промениш имаш два избора - или се нагаждаш, или вкарваш всичките си усилия и енергия да ги промениш! Но това винаги коства и време. И за да не си another brick in the wall избираш една от двете опции. Примиряването те вкарва в каймата!

Защо изобщо има матури ? в 4-ти, 7-ми , 10-ти и 12-ти клас ?! Как така преди всички завършваха средно образование без нито една матура ? По-слабо ли са образовани ? Какво постигаме с тези матури , освен пълнене гушите на определини индивиди ? А всичко , което причиняваме на децата ?

Не изкривявайте думите ми! Никъде не съм казал, че детето трябва да работи! Но работата на родителите е да му дадат самостоятелност и да го научат на отговорност. Много бойни мами сте се събрали във форума, да защитавате съкровищата си! Повярвайте ми, правите им мечешка услуга!

Така е , животът не е справедлив. Но държавата е длъжна ! Държава , в която няма поне малко ред и справедливост, бързо приключва. Нашата държава в момента е поела по този път.

И какво токова им е важното ? По мое време нямаше подобни дивотии. Да сравним кой е по-образован а ?

Няма нищо идеално в този живот. Няма идеално справедливи изпити, конкурси, закони, съдилища. Все някой е ощетен несправедливо. Те това е.

... тук съм съгласен, необходим е стремеж към по-добро. Вариант е възможен с малко повече ресурси. Но за съжаление в нашата държава често се случва така, че едно добро решение се използва за собствени облаги!

А беше време, когато всяко следващо поколение излизаше по-образовано от предишното. Беше време, когато децата знаеха доста повече от родителите си. Сега е точно обратното, да видим докъде ще стигнем.

А дали може родителите, чрез наети адвокати да заведат един колективен иск срещу МОН и правителството за нарушени права и дискриминация на болни хора и такива със специфични потребности. И след решението на нашия съд, ако не е в тяхна полза да заведат едно дело в Европейския съд за правата на човека. На BG дебилните чиновници и законотворци им трябват само европейски съдебни решения, иначе не могат да мислят и изпълняват служебните си задължения!!!

Инженерче, какво общо имат личните ти драми, с това което пише в статията? На децата, по независими от тях обстоятелства, им е отнета възможността да се явят на изпит, който в голяма степен предопределя бъдещето им. Тия глупости как живота бил несправедлив не би трябвало да са приложими в този случай.

Има нещо много грешно в цялата система. Как така все повече ги изпитваме децата и все по - необразовани излизат от тази система. И защо се налага родителите да хвърлят хиляди левове за частни уроци, за да може детето да се представи добре на въпросните изпити. Защо този материал не се покрива както трябва в нормалните учебни часове? А когато отворя учебник направо ми се плаче - все едно учебника не е писан от учител, а от ученик (при това неграмотен)

За да има оценяване по общи критерии, а не в село долно нанагорнище да пишат 6-тица и на тези дето не знаят да пишат, а ученици в елитни училища да имат по-ниски оценки въпреки че знаят много повечче. Външнпто оценяване в 4, и 10 клас (наричано погрепно матуури) е да се види нивото на знания и качеството на преподаване , за самите ученоци няма съществено значение

Няма матура в 10ти клас

Тогава образованието беше по - добро не защото имаше един изпит, а защото преподавателите бяха класи над сегашните. Но нека не забравяме, че по времето, за което говориш, имаше и едни хора, които влизаха без изпит в най - търсените специалности.

С едно изречение: благословен е този, който успява да обърне лошите обстоятелства в негова полза. Научете децата си на това! Едно дете няма да се научи да върви уверено, ако не падне на носа си два пъти! И не, не казвам, че системата е перфектна, но като напишат подобни провокиращи статии, та като се нададе един вой ... Една коренна промяна на изпитния процес, която ми идва на ум е всеки ученик си има уникално ID, дава се времева рамка с два кабинета в училище, където има наблюдател. През предварително направен app детето се чекира, че е в стаята и му се спуска уникална тема. Матурата да се провежда в рамките на един месец, като всеки ще има стимул да я завърши отначало, а не в края, защото точно накрая ако те хване шарка или се разболееш - ами ... да си я направил по-рано!

И какво се видя? Все по-необразовани са учениците !

Някой си в долно нанагорно имал шестица ! А сега какво е ? Шестици имат само тези, които са ходили на правилните уроци ! Кое е по-порочно ?

Не знам... От друга страна, ако вече знаеш матурите върху какъв точно материал са...

Ами навремето на това му викахме - Живота е несправедлив!

Баси глупостта е това външно оценяване. Само тормоз на децата и все по-лоши резултати. Ако искаме да има добро образование, ТРЯБВА ДА КОНТРОЛИРАМЕ УЧИТЕЛИТЕ ! Не само учениците.

Ако някой в горно нанандолно има само шестици , кой е виновен ? Учителят или ученикът ? Защо не контролираме учителите ?

Обяснението е просто. На тоя нов свят не му трябват образовани и мислещи хора. Трябват му глупави, лесно манипулируеми индивиди, който да бачкат тъпа работа, да плащат данъци и много да не се обаждат. Затова образователната система е пълна каша, учебниците са абсолютна бъркотия - едно за главата, друго за краката. Умните деца, които ще са бъдещи лидери успяват да изплуват от тази тиня. Другите - виж по-горе.