За едни боклук, за други злато

Два контейнера книги в кофа за смет на столичната ул. "Солунска"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Иска ми се да вярвам, че стремежът към знание и самоосъвършенстване все още е жив - там някъде под битовизма, чалгата и гъзарията. Но има две неща, които оставят леко горчив вкус - забелязахте ли, че повечето от търсещите са възрастни (има само един, който изглежда по-млад), а другото е, че не ме оставя мисълта, колко ли от тези, които претърсват контейнера всъщност търсят, някоя ценна книга, която после да продадат (т.е. търсят далаверата, а не знанието, печалбата, а не културата). Дано да греша и за двете - всички са търсели хубаво копие на добра книга, по-младите не са влезли в кадър или просто всичко се е случило в тази част на деня, когато всички млади са на работа.

Яд ме е ,че след като починаха родителите ми изхвърлих толкова много кники ,някъде към 2000 тома.Имаше Достоевски събрани съчинения, Пушкин ,Лермонтов,Ги дьо Мопасан събрани,Хайне,Вики Бьум,Пърл Бък,Яков Васерман,много по физико-химия на радиационните елементи,БСЭ второ издание 52 тома-синя подвързия ,издадени в периода 1952-1958,разбира се Ленин ,Сталин ,философски речници,Жул Верн,Майн Рид,Ал.Беляев, Франсис Карсак Математики /разни ,като итегрално и диференциално смятане -стара,теория на вероятностите -стара ,с една дума много.Книги в областта на автоматиката и телемеханиката и т.н. и т.н.

Изхвърлящия не ги е дарил на Софийска библиотека.

С голямо желание бих ровил в не една и две кофи за боклук, за да намеря, макар и малка нова порция знание.

Писна ми да слушам колко важно било да се четат книги, докато всеки ден срещам кръгли идиоти, обаче всеки ден четели книга нали. Голямата работа... Каква е връзката между това дали си набяваш информацията, която те интересува от книги или от интернет или от други хора или от каквото и да било? Човек може да е интелигентен и начетен без да чете книги, а просто като намира нужните му знания търсейки си ги където и да било. Четенето на книга може да е удоволствие, но не и критерии за това колко зле, прост, глупав, прасе или какъвто и да било друг е човека!!!

обогатява речника, развива въображението, предава емоции и знания, даже си е вид медитация, ако щеш - да успееш така да се потопиш в света на книгата, все едно си там, и за момент да забравиш за света около себе си. Но да разчиташ, че книгата ще направи от идиота гений - еми няма как да стане... Между другото - идиотите нямат никакъв афинитет към книгите, дори и да твърдят обратното...

Точно така, абсоютно съм съгласен, но това са плюсове, които нямат общо със знанията и интелекта на човек, както масово обществото се опитва да наложи, за хората, които не четели книги.

споко, веднага след като започнат да имплантират чипове в главите на хората библиотеките ще станат музеи.....

засега чета и пиша на лаптопа - имам неизличимо старческо заболяване, което прогресира. Казва се "дегенерация на макулата", каквото и да значи това, но е неизличимо. Но не махам и книга от библиотеката си. Преди години реших по примера на приятелки да се освободя от излишното - само една книга махнах "моето куче" - едно, че то умря и друго, че знам много повече за кучето, отколкото пише в книгата. Радвам се, че синът ми също обича да чете, а и помни прочетеното. Понякога общуваме с реплики напр.от "Дванайсете стола" или "Мечо Пух", но ние май ще сме последните мохикани, защото в ръцете на внуците ми са перманентно телефони.

Със съпругата ми имаме и много активно ползваме лаптопи - основен работе инструмент. Имаме и около 3 000 тома книги - на български, на английски, на италиански. Предимно художествена литература. Преди време даже дарихме на едно читалище в едно село около 1 000 (имахме доста дублиращи се книги след като се оженихме и обединихме библиотеките). Малко време ми остава да чета книги. Не знам, как е за вас, но въпреки че основният информационен поток идва от компютъра, а и доста често чета книги на него, не е същото като отпечатаната книга. Като отвариш една печатна книга усещането е доста по-различно, по- как да кажа - по-душевнно, по-емоционално някак си. Да четеш печатана книга се иска емоционална нагласа. Ако сложа слушалките, виртуалните очила - сигурно ще е много близко до посещение на концерт, а и звукът ще е по-качествен и наситен, отколкото ще го чуя в залата. Но не е същото - няма го контакта с музиката, нагласата, чувството което изпитваш като влизаш в залата... След време, сигурно по електронен път направо ще могат да "преливат" информация в мозъка на човека. Сигурно ще се приема и за естествено - натиснеш клавиша и "знаеш" целия Хемингуей или цялата "Война и мир"... Не знам, дали бих искал - получил си "информацията", но музиката на словото не си.

Някога са смятали че и киното ще измести книгите :) Но.. не, оцеляват вече хилядолетия. Съгласен съм че усещането е коренно различно когато хванеш книга в ръце нагласата е различна и можеш да възприемеш книгата пречупена през собственото си съзнание и въображение. Само ще добавя една бележка под линия , не всички книги стават , някой от написаните са си откровен боклук и не ми навирайте "за всеки влак си има пътници" боклука си е боклук.

всеки си решава дали иска книги или други неща. Но тъпото е, че като не му се занимава да ги занесе в някоя градска библиотека или да намери някой на когото да ги даде - поне да ги остави в кашони до кофите за боклук и да напише безплатни книги? тва е абсолютна тъпня да изхвърлиш книгите в гнусните омазани контейнери.

Поинтересувайте се как става дарението и ще разберете защо се стига до изхвърляне.. В мазето чакат около 500 книги прибрани от изпразнен апартамент:::защото ги имаме в къщи, познатите ни също ги имат а което го нямаша си го взеха..

Респект за заглавието "За едни боклук за други злато". Не е дир-ско ,на потребител е...

Аз

Абе... така си е, ама... Аз книги не хвърлям, ама... не хвърлям книгите, които сам съм си купил. Пък имаме вкъщи няколко хиляди тома на Бард и др. разни... либоф, страсти... ум да ти зайде... розово, да ти се доповръща... Сичките ги чака контейнера или печката, ако не се намери кой да даде некой леф...

Вижте как Бойко Борисов се излага в ефир Коритаров: Бъдете откровен. Наистина Западът предаде ли Украйна на руснаците заради Крим? Борисов: Напротив. Коритаров: Е, как напротив? Взеха им територия. Все едно Румъния, давам този драстичен пример, да ни вземе южна Добруджа, щото с аргумента, че тя ни е дадена със споразумение между Сталин, Хитлер и граф Чано ... Борисов: То е обратно. Коритаров: Как ще е обратно? Осми ноември 40-та година къде отива Южна Добруджа? Борисов: Е, отива при Румъния. Или къде? Коритаров: Ха ха, господин Борисов.... Борисов: Ние не сме взели територия на никой Коритаров: При последното Ви идване говорихме за история и тогава не се справихте със задачата закон за защита на нацията. Сега Ви питам осми ноември 40 година Крайовската спогодба какво регламентира за статута на Южна Добруджа? Борисов: Не съм бил жив тогава. Коритаров: Премиер е Георги Кьосеиванов на България. Борисов: Не знам. Коритаров: Е стига глупости, нали се учи по география? Борисов: Не си го спомням. По-добре, да не кажа някоя глупост. Коритаров: Сега, господин Борисов, ако беше студентски изпит, не септември , а не знам.... Борисов: Сега и аз мога да ви питам нещо, което вие няма да си спомните Коритаров: Със сигурност няма да си спомня Борисов: Ако е такъв изпитът и вие няма да го вземете. Коритаров: Не, не, със сигурност вие ще ме скъсате по-лесно. Така, Крайовската спогодба е споразумение между нацистка Германия, Румъния, Съветския съюз, Молотов на Сталин и Царство България с премиер Георги Кьосеиванов за мирно предаване на Южна Добруджа на България. Борисов: това става 40-та година. Аз се обърках за 46-та какво става после. Коритаров: Какво става па 46-та? Борисов: Давай нататък..

Аз

Ся... Пръво - не е чесно. Коритаров се е готвил за интервюто преди предаването. Боко, говедото, откъде да знае къде ше го чекнат... Фторо... пак не е чесно - нормално ли е мъж да бие дете, щото се блъснало, да речем, в него? Че откъде накъде Коритаров ще се бъзика с боко? Се едно да се подиграваш на инвалид... Не че е се едно - баш същото си е. И трето... И аз се обърках - кой кой е в тая уйдурма - да речем, че Южна Добруджа е Крим. Ама измежду Румъния и България, кой е Русия и кой Украйна? Щото в крайна сметка Южна Добруджа си е в България, където ѝ е мястото. Същото и с Крим. И Коритаров нещо се е объркал в инсинуациите...

Една удобна тема за оплюване на младите и на съвремието, в което всички живеем. Обаче не с всичко мога да се съглася. Книгата е нещо, което не зависи от носителя. Едно време въртяхме плочи, ама сега трудно можеш да намериш работещ грамофон, за да ги слушаш. И с книгите е така - променя се носителя, но книгата си остава. Аз съм филолог и животът ми е свързан с книгите. От известно време имам таблет и чета двойно повече. Книгата е идеята, художественият факт, своеобразната виртуална реалност, ако щете, не хартиеният носител. Мнозина слагат знак за равенство, а не бива. Важно ли е дали слушаш винилова плоча или CD, ако слушаш Бетовен? По-важното е КАКВО четеш и слушаш, а не НА КАКВО. В главата ти остават идеята и образите, а не паметта на ръцете, които държат книга. Обаче категорично смятам, че децата трябва да четат именно хартиени книги, с илюстрации, за да имат понятие що е книга и учебник. А впоследствие могат да минат и на модификация на носителя. Моят личен опит в подобна ситуация беше също печален. Звънях в читалища и библиотеки, за да даря, но навсякъде ми беше отказано! Ако те отказват, кой ще ги вземе? Звънях и на обяви за изкупуване на книги, пари не исках, исках да подаря, но пак уви. Накрая се молих на приятели, някои взеха, други дадохме на цигани за вторични суровини. Все техническа литература, художествените, след жесток подбор, занесох вкъщи. До онова време, когато моите деца ще се чудят какво да ги правят. Защото мястото на прочетената книга е в главата, а не да събира прах по лавиците. Затова младите, които са много по-инициативни, могат да направят хубави неща като платформи за размяна и подобно. Това може да бъде едно нелошо решение. Защото колко пъти ще препрочиташ някоя книга, освен ако не е книга от твоето детство? Инак всеки е в правото си да предпочита един или друг носител, точно така, както един обича червено, а друг бяло вино. Аз лично предпочитам електронния носител, но имам книги, които никога не бих подарила дори, толкова са ми скъпи.

Книга, книжнина, книжовност. Как ще се наричат в "съвремието"? Таблет, таблетина, таблетност - бе най-добре да е дебилност. Никой не ти пречи как и какво четеш, но остави на мира наше братство "книжните плъхове". Има място за всеки. Но проблемът е да, че се изхърля на боклука. Какви ги плещиш, да не ходим на концерт, да не посещаваме киносалоните, да не се любуваме на изложбите? Я си представи, Мона Лиза на живо в музея или 3D на таблета?

Изоставаш, брато....

"Защото колко пъти ще препрочиташ някоя книга, освен ако не е книга от твоето детство?"???? ТЪЪЪП ВЪПРОС.

няма да ти чета дългия коментар - спрях до грамофона - всеки самоуважаващ се ди джей все още пуска на грамофон.... а тва, че има дигитални книги, не значи, че трябва да изхвърлим другите.

ти може и да нямаш работещ грамофон но ако въобще те интересува грамофона превъзхожда по динамика и качество твоите съвременни носители...... слушкай си мп3ките и за музика не приказвай че смях

И грамофоните-качествените и грамофонните плочи се завръщат. И всичко това съвсем не е инцидентно, нито случайно. Това означава КАЧЕСТВО НА ТОВА, КОЕТО СЛУШАШ.

Мъка: Студентка счупи тъпомера в “Стани богат”, слънцето изгрява от запад… (виж всичките й безумни отговори – ШОК ВИДЕО) От Силвия Борисова - 11.04.2018 Студентката Александрина побърка зрителите и водещия на “Стани богат”! Започваме с това, че Александрина от “Стани богат” е студентка. Не обикновено момиче, което едва е изкласило средното си образование, а студентка. Как точно е успяла да влезе в университет и с какви знания, не е ясно… Фактите са пред нас и те са потресаващи. Снощи иначе сладката и миловидна Александрина разтърси зрителите и самия водещ на “Стани богат” Михаил Билалов. С безумните отговори на елеменарни въпроси. Всички тях може спокойно да изгледате във видеото по-долу. Ако преди това не решите да пийнете малко мента, глог, валериан за успокоение. Те така… Участничката в “Стани богат” хвърли същинска бомба и направи ново откритие с думите си, че е чувала за прочутото “западно сияние”. От което си правела извода, че слънцето изгрява от запад. Не била сигурна, но логиката сочела натам… След това, по бързата процедура, студентката изпрати Анкара в Гърция. Всичко това произлезе от супер “сложния” въпрос “В коя от столиците слънцето изгрява най-рано?” – В Анкара (Турция), Душамбе (Таджикистан), Тбилиси (Грузия) или Техеран (Иран). След като оправи въпроса с помощта на публиката, разбира се, Алекс се хвърли презглава в следващия. А именно “Срещу какво стотици лекари от Квебек подписаха протестна петиция през март 2018?”… Най-напред Александрина започна да разсъждава къде се намира Квебек и дали това не е някаква източна страна. През ум не й мина, че това е град в Канада. Сред отговорите беше посочен и “Изкуствен интелект”… Който тотално показа умствения багаж на девойката в “Стани богат”. Защото се оказа, че според нея, забележете, изкуствен интелект означава човек с претенции за интелигентност, който обаче не е чак толкова интелигентен. Мъка, драма, тотален погром… Алекс успя да си тръгне от студиото със сумата от 2500 лева, които според зрителите са й наистина много. Тя остави с отворени усти и водещ, и публика като едно поне е сигурно – започнихме я и ще я помним дълго време. Хвала на такива студенти!…

Всичко е хубаво, но защо ДушаМбе...

а бе то и в моята библиотека има доста книги за в контейнера, защото през соца за да купиш на изток от рая, или шогун примерно, ти ги продаваха в пакет с още десетина книжлета които си са само за в контейнера но когато беше време да ги изхвърля ме мързеше, а сега като одъртях ми се свиди да ги хвърля! вероятно с възрастта всички ставаме плюшкиновци!

чакай да позная, книгата на Иво Сиромахов ли са изхвърлили???

Имам над 3000 книги, в това число и доста учебници от техникума и университета. Никога за нищо на света не бих изхвърлил и празен лист от книга. Така съм възпитал и децата ми. След жена ми и децата най-ценното са книгите ми. Така са ме учили така уча и децата си.

"Тургеневъ" от Андре Мороа ( колкото и пъти да я чета тази интересна форма на биография на Тургенев с толкова много философия за живота в нея, няма да ми омръзне!!!!) и "Преди Адама" от Джекъ Лондонъ

451 градуса по Фаренхайт. но в кофата за смет... радвайте се!

Съществува и инициатива "Къщичка за книги" в много градове, включително и на един от черноморските ни плажове бе направена импровизирана библиотека Всеки може да "заеме" книги или да остави сам.

Смятай каква безпросветност и липса на култура мори народа и причината за това е изключително изпростялата изпълнителна власт, която мисли само за строителство, но не и за култура. Така е като народа гласува за мутри и келеши...ще ровите по кофите за книги, после за храна и Т.н.

Предполагам, че книгите са издадени по времето на омразния тоталитарен режим. Сега някой да се бие или прави опашка пред книжарница за СЪВРЕМЕННИ издания???

А през '65-'66-та,като чавдарчета,със стара хартия ПОСТРОИХМЕ ,,РАДЕЦКИ" !

Мани, колко сме изискани! Да гледаш какво пишат хората по Фейса и форумите, ще речеш, че ката ден се будят с черен чай със сметана и веднага започват да четат Достоевски и Ницше. Пък реалността всички си я знаем - 1 книга годишно и то я книгата на Криско, я Коелю, че да изглеждаме Ентелегентни на плажа.

Ха- ха може да са били томовете на Тодор Живков и Ленин - но бързате да се възмущавате...

"Слънцето изгрява от Запад" Представителка на е-поколението

За мен хартиените книги са отживелица, при наличие на е-четци, това е разход на средства и място. Никога повече няма да си го причиня (от 7-8 години, от как съм на електронна книга се преродих). Та може да е такава причината.

Абсолютно! Да се режат дървета, за да прочетеш веднъж книга и после да ти прашасва по рафтовете.

Вие сте богати хора и не може да си дадете сметка. Един на 100 души на планетата може да си позволи компютър и подобни "лигавщини". Не съм убеден и в екологичните предимства на електронната книга, макар че и аз също ползвам Kindle. По същата логика е абсурдно да се водят записки на хартия, децата да се учат да пишат на хартия и т.н, но очевидно все още е икономически по-изгодно. Освен това при един евентуален катаклизъм, електронните книги няма да могат да се ползват.

То и от писане на хартия се отвиква. Поглеждал съм лист и съм се чудил къде са ми бутоните. ;)

Някой дъртофелник се е гътнал в "елитния център" и сега наследодателите му бързат да разчистят след него...Това е неуважително и към неговата памет, и към КНИГАТА.

да гооба!

На българина се пада по половин книга годишно. ПОЛОВИН книга!!! ПОЛОВИН България не е отваряла книга!!! Това е по-страшно от война. От нация на четящи България се превърна в нация на мутри и силиконки. Учудващо ли е, че 80% от българите издигат в култ еднокнижниците Боко и Цоко?! Цецо МОЗЪКА участва в едноседмични Конференции на МОЗЪЧНИТЕ тръстове във Вашингтон... Човекът си заля главата с ледена вода заради каузата за "деца, БОЛНИ ОТ АЛТРУИЗЪМ"... Народе????

Чакай сега... ако на българин се пада по половин книга, а знаем, че Боко е еднокнижен, то тогава Цецо е чел единствено менюто на благодарствената закуска във Вашингтон.

Навсякъде по света е така, пич. Мина това време. То и 99% от човечеството не се е качвало на парен влак. Това, че не се купуват книги, не значи, че не се чете. Интернет в момента е по-голяма библиотека от всички съществували някога в историята и всеки има достап на секундата.

Не съм съгласна, че навсякъде е така. Българите са НА ПОСЛЕДНО МЯСТО по купуване/четене на книги на хартиен носител. В другите държави защо купуват?! С очите си съм виждала легнали по английските ливади с книги в ръце; За метрото в Москва да не говоря - седящи и правостоящи с книга в ръка. Всички. И стари, и млади. Разтърсваща гледка. Винаги се кефя на четящите българи по парковете и на четящите вестници в откритите летни читални. Но са малко. Мнооого малко. Като полезни изкопаеми са :( За мене книгата е свещена. Чета и електронни книги, но не допускам, че мишката ще изяде книжката. Никога няма да се лиша от удоволствието да си купувам книги. След прочитането им част от тях подарявам на приятели, които нямат финансовата възможност да си купуват.

Дали няма да четеш нищо или ще четеш Арлекини и тям подобна плява, няма кой знае какво значение. Някои не четат книги, но четат Плейбой. От книга до книга разликата може да е от земята до небето. Неотдавна, когато си купих жилище, старите собственици ми бяха оставили цялата си библиотека. Завидна библиотека, която много ме зарадва. Очевидно е принадлежала на някой покоен роднина и т.н. Но измежду многото книги, не липсваха и пропагандни материали от соца - Диалектически материализъм, Научен комунизъм, научния "дрисък" на разни соц. философи и величия. Семейството ми е изпатило много от комунистите, но не само заради това - разгърнах, попрочетох от тук от там, погнусих се и вместо да взема да ги изгоря, ги изхвърлих в кофите за боклук. Но пък загрижен интелектуалец на по-горния етаж, ги прибра и направи своеобразно агиттабло на стълбището - инсталация от вестници "Работническо дело" в ракма, своеобразни библиотечка с безценните книжки и т.н. Откровено казано, не зная как да реагирам на това, струва ми се налудно.

Да, хигиената на четенето е важна. За мене книгата е свещена. Подарявам книги, но не хвърлям. За всеки влак си има пътиници, за всяка книга си има читатели.

Нямаш достатъчно много, затова не хвърляш, някой бешек азал, че когато човек си купува книга, трябва да си купи и времето д я прочете. Да се използват за украса или за събиране на прах е неуместно. Дарявал съм книги, но не всички книги стават за дарение, тези в полуразпад не ги взимат. Книгите все пак не са скрижали - стареят и се разпадат. Отделно - макар че за всеки влак си има пътници, не всички влакове ще отведат пътника на полезно място, може да отведат и в поредният бункер, концлагер, параноя и дори - сигурна смърт, в случая с книгите -духовна смърт!

"Нямаш достатъчно много, затова не хвърляш..." Как така го решихте?! И кой Ви е казал, че книгите ми не са запазени и че ги използвам за украса?! И по какво съдите, че си купувам книги, водещи до "духовна смърът"?! Свободни съчинения...Спорът е безсмислен.

Как точно я смятат тази половин книга годишно? Много мои приятели и аз включително, имаме електронна книга и четем всеки ден, но не влизаме в "страшната" статистика. Изборът на призведения е голям, и не само на нелегално качени книги.

Статистиката е за закупени хартиен книги на глава от населението. Новите книги не можете да намерите в електронен вариант.

На "Славейков" изкупуват книгите по лев-два на парче, в зависимост от тематиката, състояние на книгата и т.н. После ги продават по 20 кинта.

,,...Много анкетирани посочиха континентите, когато бяха помолени да посочат конкретни държави. Един от участниците успя да намери Южна Америка, но не успя да се справи с търсенето на Хондурас, намираща се в Централна Америка. Друг участник в експеримента прокара показалец към Австралия, когато тя бе помолена да покаже една от страните в Европа. След това обърка Африка с Южна Америка и не можа да си спомни страна в този континент. Един от интервюираните увери, че е завършил училище и колеж. Само най-малкият участник в експеримента, ученик, се справи със задачата. Той изброи поне 15 държави на неназована карта....,,???

тва къде, у масква ли?

Цената на хартията на пунктовете на ,,Вторични" е 6-8 стотинки. При това от сумата ти УДЪРЖАТ 10% ДАНЪК!!?? Или за кутия цигари днес,трябва да влачиш с количката барем 100 кила 5-10 километра в тая жега!

А какво да ги прави след като има толкова бюрокрация при даряване ??Когато един дом се опразва от обитателите а наследниците имат почти същите книги защото така са били възпитани да четът да се развиват не може да трупаш от нямай се къде.. Чета как се леят обвинения срещу хора които наистина нямат друг изход когато трябва да опразнят някой дом който не им е нужен вече:(((((

Не е проблем в това, че някой иска да се отърве от книги. Но защо на боклука? Трудно ще го асимилираш. По закон трябва да са в кофите за хартия. А ако беше културен човек, поне да ги пакетира и остави в страни от кофата.

В центъра това не е новост. Мутрите - милиционери на ГЕРБ си набелязват някой стар човек. След като му помогнат да умре, мутрата отива с 5 цигани и заявява - “ До два дена тук да се е опразнило!“. Има ниша за улични търговци на книги, за стари прибори като лъжици, чаши и прочие.

Кой може да ги изхвърли ли?На 100% това е или са безполови джендъраци и фейсбук герои-лайна, млади, редки и миризливи,които без Гугъл умират прави.Свободиите водят до това.Яжте го сега, щото след 1989 година ревнахте за демокрация.Не виждате ли, че на снимката са само възрастни хора с поне малко пипе в главата.Коя силиконова пача-кифла и кой обезкосмен-метросексуален педал четат книги-никой.надрусани таблеткаджийчета-книга четат ли.За х.й се хващата, ама за книга-не.

Остро, но правдиво, жалко и тъжно!

Светът се променя. Можете да стоите отстрани, да се чумерите и да обиждате, а може и да се адаптирате. Когато аз бях малка, все се намираха възрастни да клатят глава и да обясняват как младите за нищо не ставали, а беше още комунизъм, та колко да сме били по-лоши и различни? Сега и на мен не ми харесва как се променят нещата и ми се струва, че не отиват на добре, но да стоя отстрани и да наричам бъдещето ни фейсбук герои -лна, с какво ще направи света по-добър?

Честно казано от години не мога да чета книги. От постоянното седене в интернет и само търсете, четене и писане, хич не ми се чете още. Реално ми е писнало от четене, но не е на книги.

Сигурно си в ИТ сферата. Аз съм същия. И хората като кажат, трябва да се чете, чети книги и т.н. По цял ден чета материали в интернет за това как да си свърша качествено работата, така че не мерси. Не искам да чета, не ми се чете повече. Па нека съм тъп и глупав.

Да, така е, айтитата са по природа социопати. Вършат посредствена, механична работа, с която може да се справи и 10-годишно дремещо пред компютъра хлапе, безполезна и непроизводна по своята същност. Мозъците им са отдавна изпържени и неспособни на собствени мисли. Лесни за управляеми зомбита.

Уцели сектора. След като цял ден четеш, накрая пак да четеш и книга, ми идва в повече. А съм се опитвал да чета почти насила. Не че някога съм чел много. Но дори покрай осмиваното за Винету, книгите на Карл Май бяха 20 в поредица тук - поне което помня. Та дори само тях да вземеш, без да броим другите, не е като да не съм чел. Макар да не като на по-старите хора дето са с огромни библиотеки от край-докрай на стените и до тавана и на места малките книги са наредени една пред друга в 3 редици. Вече хартиената книга постепенно става антика.

Ами допреди да си в IT сферата що не чете.Познавам големи спецове от вашите,които са изключително интелигентни и осведомени по всякакви въпроси

До Да: Самото ти обобщение на ИТ сектора с "айтитата" говори колко си интелигентен. Все едно да обобщиш учителя по физическо с учителя по математика с "учителите". До Тя: Някъде да видя да пиша, че не съм чел никога? Аз пак си чета по една книга годишно на хамака през отпуската ама това не го броя.

Може би е и до поколения. Примерно в моето се четеше по 100-200 книги, в по-предното сигурно е било 1000-2000, а в по-новото 10-20. ;) Малко е и до моментен интерес и после желанието умира. А и вече не очаквам да има нещо което може да се научи от книгите, което аз да оценявам за важно за мен. В моята сфера всичко се чете в интернет и то обикновенно на парчето което те интересува, а не от край до край. Макар там лошото да е, че обикновенно повтарят едно и също, което е твърде базово ниво.

понеже лично съм го преживял: Починал е възрастен човек, интелектуалец или инженер, с много събрани книги, а наследниците му са продали жилището и са побързали да се отърват от книгите... Когато почина баща ми, 3 месеца сме обикаляли и звъняли с жена ми по градски, национални и всякакви библиотеки, да им ДАРИМ книгите, за да не отиват зян... Малка част (които те си избраха) дарихме, друга част взехме ние и семейството на сестра ми, друга рздадохме на приятели, а една част просто оставихме на определено място в един от факултетите на СУ, докато се изчерпят за 2-3 месеца. А най-лесното беше да ги свалим долу до кофите...

Принципно е така, но ако са примерно над 30 тома на Ленин, става проблем. ;) Може и да бъркам в бройката. Или стара техническа/научна литература, но и нея не я четат май вече. Вече и ученето е по друг начин.

Ленин и Живков нямаше. Почти всички книги бяха хубави - купувани за четене, а не от куртоазия. Нашите цял живот ги бяха събирали... Стари технически - да, понеже баща ми беше електроинженер, електроник, енергетик и т.н. Доволен съм, че всичко се раздаде, дори няколко "партийни" книги. Но отне повече от половин година, като и досега има няколко кашончета запечатани тогава и неразпечатани и до сега (от преди 3 години)...

Скоро в Бойковата държава това ще е обичайна гледка. Само тъпанари в тая държава. Какво пречи на ония миндил да ги дари книгите на някоя библиотека?!

Във фашистка Германия са горяли книги по улиците... МАСОВО!

И аз изхвърлям книги, не много но някой са си за боклука нямам идея кой редактор ги е разрешил за издаване но .. Разбира се това са изключения, харесвам хартиените книги, усещането и удоволствието да прочетеш хартиена книга. И разбира се идва проблема с мястото, и за мен в момента е необосновано да се пазят хиляди издания на хартия след като съдържанието им е достъпно онлайн. Хартиените книги са за библиотеките където да се съхраняват добре и да са достъпни за всички хора и ако не дай си боже стане "авария" да не се загуби всичкото това познание. Редуцирал съм библиотеката си до най любимите ми издания, останалите дарих , а съм заделил една малка част за изгаряне в печката, и моля ви не ме обвинявайте че горя книги , авторите на точно тия книги трябва да бъдат осъдени за садизъм към читателите

Явно не всички са на мнението на ГЕРБ и Борисов- да се чете и притежава само едно книжле за цял живот.

PEYTSCH

Само още еин комуняга да напише нещо с Венету и ще накъсам Капитала и 10томника на правешкото говедо...

PEYTSCH

Какво му е на Майн Рид с Венету, че все тази книжка ви е в устата ? Него няма да изхвърля (имам още 3000 тома и годишни течения на Поглед и т.н.да прелистя) защото ми е спомен от детството...

Трилогията "Винету" е на Карл Май.

Винету не е ли на Карл Май?!? Майко мила къде отиваме?

Винету е на Карл Май. Книгите за Винету са 3. А иначе тук имаше минимум 20.

И Майн Рид ли е написал Винету?

Не се ли пише Винету? Бе я вземи я прочети, пък и Капитала прегледай. Поне ще разберем, че нищо не си разбрал. Ама чукчата коментира, какво да го правиш.

PEYTSCH

Венету. Извинявайте...А книгите са в България. Аз съм от 35 години в Германия и донесох стотина книги на руски като мислех че ще са интересни за преселниците от Русия или Казахстан...Уви. Изхвърлих ги...Дори братя Стругацки...Езикът руски ми е вече неприятен, както и русофилите и комунистите...

Този Венету или ВИнету от свИнетка или Венетка идва:)))

Примитивизмът на ,,чат-ащите,, срещу четящите книги не се скрива...!!!

Бай Радой, мир на праха му, беше написал: Сит търбух, за наука глух. Бата Живойнович би казал: Ове е стандарт. Това е илюстрация на новото време. Най-вече за ул. Солунска. Първо, кофи за боклук там нямаше, всички бяха в специални стаички или вътрешните дворове. Второ, улицата бе приказна с тунела от надвисналите разлистени липи. Трето, времената се менят, но историята трябва да се изучава и уважава, а тя се крие във всяка книга, дори в "комунистическата" литература (между другото "Капитала" и "Моята борба" постоянно се преиздават). Четвърто, книгите са недостъпни ценово за доста хора, в Европа в много страни има преференции и снижен или нулев ДДС. А дежурните мизантропи си знаят своето, разрушиха символично и физически "13 века България", а сега пренаписват историята без да я познават.

Аз хвърлих над четеристотин книги миналата година.Хвърляме ги,защото са стари издания,износени и няма вече къде да ги държим.Света се променя.Има нови по добри издания,защо ви са старите прашлясали книги.

Бе да ги беше върнал на Вторични или хвърлил в жълтите кофи.

четЕристотин книги....трябваше да си запазиш правописния речник, за да ти вдигнат надницата от тролския център на ГРОБ

1. ЧетЕристотин 2. изНОСЕНИ 3. Света 4. по добри 5. защо ви са 6. Липса на препинателни знаци, липса на празно пространство Със сигурност тия четЕристотин книги не са отваряни от тебе. По-неграмотно написан коментар скоро не бях виждал.

В наши дни информацията се прехвърля от хартиени на електронни носители. Дигитализацията е масово явление, а процесът й е необратим. Покрай нея изчезват стари професии и занаяти, хората променят навиците си и бита. Дали е за добро или лошо не знам, но младите поколения не желаят да се образоват - за какво им е да учат като с натискане на копчета могат да получат цялата информация, от която имат нужда. Един ден, когато някой "световен или космичен злодей" дръпне шалтера на електрозахранването, ще настъпи ужас на Планетата и ще дойде краят на човешката цивилизация.

И защото целия свят разчита в момента на електронни носители представете си един ден да стане срив в световната мрежа и цялата база данни да изчезне. Но никой не се замисля за това вече. Всеки си мисли, че компютрите и интернета са даденост.

Който не чете изхвърля.Интернета е безполезен без ток.Една книга може да струва хиляди.

Не слагайте определения на хората без да ги познавате..Ако имате в къщи тези книги а домът на близките ви се продава какъв ви е избора???Да не би да четете от два екземпляра едновременно???или трябва да се зарините с вторите екземпляри за да не ви ''определят'' някакви????

Хм, раздвоем съм. Че има четящи е добре. Но не е добре, че не се изхвърля разделно, а директно в контейнер за обша смет.

Бе кой ти чете книги във време, когато парите стигат само за ядене. И то в най-добрия случай!

Парите стигали само за ядене?! Я погледни заведения, кафенета, ресторанети и т.н.. Това ли е за предпочитане или книгата? защо говорите глупости!? Само за ядене стигали парите - сякашщ живеете в собствен свят и не виждате наоколо...

Които само още малко по-дълго ще се радват на тоя лукс да ядат за 50 лв на меню....обезлюдяването и масовото фалиране поради липса на хора/клиенти ще ви доведе и вас до фалит....представи си го , ако искаш като пресъхващ гьол, на който вие - тия по заведенията сте още в центъра на гьола, но скоро сушата ще стигне и до вас.

Ако стане ядрена катастрофа , ток няма да се произвежда и книгите ще струват многократно повече.

PEYTSCH

Зависи от автора и съдържанието...Аз също редовно изхвърлям просъветски и партизанки лигиот време оно когато пиешеха идиотски книги за да угодят на БКП...Поне 100 досега...Все още не съм изхвърлил многотомника на т.ж., капиталът др. Но понеже идват нови книги мястото за тях следва да се освободи, нали?

А защо си ги купувал? Пребоядисан АОНСУ-джия, като всички "политолози", които ги дават по телевизията

PEYTSCH

Например ако не се абонираш за Раб.дело и Нар.Младеж, няма да получиш абонамент за Поглед...Апропо искаш ли 10 години Поглед, Антени и др.?