WWF: Нелегалният дърводобив убива българската гора

Как да заменим дървата за горене и да бъдем енергийно ефективни?

Обратно в новината

Коментари - WWF: Нелегалният дърводобив убива българската гора | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Статията Ви е ала-бала. Гражданите извършвали незаконна сеч, и това нарушавало баланса на горският фонд. Промъква се и модерното понятие "Въглероден отпечатък" за по-голяма тежест на написаното. Нищо подобно драги ми писачо, в България незаконната сеч се извършва от фирми подпомагани и закриляни от високопоставени фигури в правителството, така наречената дървена мафия нарушава горският фонд. Поголовно изсичаните гори, в Странджанско, Карловско и други региони на България, и изнасянето на дървесината зад граница, това нарушава горският фонд. Другото е прах в очите на хората.

Бедност, енергийна зависимост за бита водят до мишкуването по горите. Ако не е алчността на политиците ни и лакейските дърводобивни фирми под тях въпросът с дивата, варварска сеч ще е решим. Дали ако имаш евтино отопление, ток и газ ще сечеш за да палиш печка да топлиш дома си??? Ноо важното на управляващите ни политмародери е народът ни да е зле и да се дере до кокал. Соларните панели можеше да са по покривите на къщите на хората, а не по полето и шепа измислени алчняци да калкулират печалби. Сечта, дивото отношение към гори, полета, природа е плод на идиотската политика на шепа ненаяли се политици и пишман бизнесмени

Глупости на търкалета, незаконен добив няма и не може да има - резачките се чуват отдалеч и горските стриктно следят за сеч, за която не знаят. Полицаите също проверяват документите на камионите с трупи, сами се сещате, че ако нямате разрешителни ви трябва протекция на много високо ниво, която да смачка запечените служители. Което няма как да мине без дебела разправия. Така че проблемът е точно законния добив като разрешителните са давани с мотиви нямащи нищо общо с никаква лесотехническа наука и добра практика, някои политически партии са известни с подобни съмнителни практики на пример

Ами то първо трябва да се почне от далаверата на служителите после фирмите нарушитеши

Премахване на всякакви регулации за извличане на паднала дървесна маса. Да се следи единствено транспортирането на прясно отсечени трупи. (Ако не можеш да правиш разлика между двете, не ти е работа да регулираш). По-малко суха дървесна маса, означава по-здрави гори и по-малко горски пожари. Отоплението на суха дървесна маса в цял свят се приема като неутрално за природата - дървото ще изгние със или без човешка намеса. В много региони сухата дървесина не подлежи на регулация. Падналите дървета стават само за огрев - от тях пари не могат да се спечелят, но могат да помогнат на хората в най-бедните региони. Това ще ограничи влиянието на дървената мафия по тези места и ще намали незаконната сеч. Също така ще намали отсичането на дървета за огрев. От десетилетия България е сред първенците в Европа по разрастване на горските масиви и по изчезващи и застаряващо население. Всички да се хванем дружно и това да работим от сутрин до вечер, не може да съберем всичката паднала дървесина по горите. От регулации при събирането на паднала дървесна маса печелят единствено контролните органи и дървената мафия.

Думата е в "да се следи за прясно отсечени трупи", които споменавате и там е огромното розковниче на проблема. Дори и да се направи генерално разчистване на падналите дървета на прима Виста, нищо не може да компенсира възстановяването на вековна гора, ПОДЛОЖЕНА НА ПОГОЛОВНА СЕЧ, както се случи в няколко ключови райони в Родопите, Странджа, Стара планина(западните и централните части), Рила, и още няколко планински масива с далечна локация. Лично съм виждал тези оголени места..... Ако се направи сбор от изсечената гора от типа на 60-90 годишни дървета, ще излезе, че всичката тази дървесина надминава по брой тази на падналите. Това са реалните и тъжни събития. Знаете за колко време е нужно една такава гора да се възстанови след подобна сеч(ако не е разорана или съсипан ландшафта) - поне 30 години трябва да минат, за да нова гора! Направете си сметка колко много е това! А по времето на така лошия социализъм (не съм му привърженик, но нека не си криви душата за някои истини) НА МЯСТОТО НА СЕЧИЩЕ, СЛЕД СЪБИРАНЕ НА ИЗСЕЧЕНИТЕ ДЪРВЕТА СЕ ПРАВЕШЕ ЗАЛЕСЯВАНЕ, ЗА ДЯ СЕ ВЪЗСТАНОВИ ГОРАТА. И ТАКА СЕ ПОЛУЧАВАШЕ СЕГМЕНТИРАНЕ И СТЕПЕН НА ВЪЗВРЪЩАЕМОСТ НА ДАДЕН ПРИРОДЕН РЕСУРС! ТОВА Е. Сега не знам или не съм чувал да де прави такова нещо, последно знам, че такава бригада за залесяване(от моя край) приключи за последен път работа някъде през далечната 1998 година.... Правете си извода как нищо сега не се прави както трябва заради алчността и простотията на някои индивиди, плюс тези, които са овластени.

И каквъ е смисъла от тази "новина"? Че в България има корупция и се краде? Новина щеше да бъде ако се каже нещо конкретно. А то общи приказки - колкото да се отчетатат и да искат нови пари "Ми ние, значи, направихме доклад". Такъв доклад всеки оснокласник може да направи. И почнете най-накрая да обозначавате ясно и неприкрито платените реклами, а не да ги маскирате като новини.

Аз твърдя, че ЛЕГАЛНИЯТ ДЪРВОДОБИВ убива българската гора! Алчност и простотия - поголовна законна сеч! Не съм видял нито едно дърво да бъде засадено, където е имало сеч.

То няма и нужда да се засажда, ако сечта е проведена правилно! Гората сама ще се възстанови. Проблемът е, че горите се разболяха и огромни площи са засегнати!

Значи на другрите им пречи сеченето на дърва за огрев, но не им пречи индустриалния добив и износ на дървен материал. Не им пречи да се изпозлва за биомаса. Не им пречи, че забраниха да се почиства гората от паднали дървета и тя се разболя и зарази с всякакви гадинки. Хиляди декари бяха убити от "еколозите". В Германия вековна гора си замина, заради подобни забрани, та не само при нас пробутват тези идиотии!

Абе, преди горските, кой се е грижил за гората 500 милиона години да я разчиства?

Местното население се е грижело, кой да се грижи!?!

Дрипавите цигани с каручките и все по-одрипавяващите българи и турци от малките населени места с разбити трошки втора ръка не са виновни.

"WWF насърчава постепенния преход към нисковъглеродна икономика, сериозен дял от който заема използването на биомаса." Демек тези които секат безразборно за да правят пелети са добре дошли, а тези които продават природен газ - не са! Няма по опасно и сбъркано нещо от западната либерал-демократична пасмина!

Съучастник му е и легалния дърводобив. Докато тези, които ивършват дърводобив, не се принудят да залесяват двойно повече от отсеченото българката гора е обречена.

Най-вече легалният. То всичко е легален дърводобив, с подписи, печати и тежка техника.