Танев се обяви за по-малко университети

Министърът на образованието Тодор Танев се обяви за промени в Закона за образованието, с които тясно профилираните висши училища да не се наричат университети.

Обратно в новината

Коментари - Танев се обяви за по-малко университети | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ето това е - да видиш ти! За този кадър на ГЕРБ,понастоящем министър на образованието,му е странно как Военен университет е университет,а не висше училище, защото той е главно училище по "едно нещо".На мен пък ми е странно,как такива хора стават министри и то на образованието! Във Военният университет се учат различни специалности - Факултет за пехотинци във Велико Търново,отделно има алтилерийски факултет в Шумен и факултет ВВС в Долна Митрополия. Обучителният цикъл на всяка една от тези специалности е 5 години,като получаваш квалификация само за нея.Човекът не разграничава обучението на пехотинец от това на пилот и му е "едно и също"! По същата логика този герберски кадър може да каже,че и във Медицинският университет е обучение по "едно нещо".Все доктори! Няма значение,че единият е анестезиолог,а другия патолог. Наистина,все доктори,макар,че единият го учат да те преспива преди операция,а другият и да иска му е невъзможно да те събуди! Но.....нека говорят. В края на краищата,когато си мълчат е трудно човек да прецени, що за компетентни министри има за щастие на едни и за нещастие на други управляващата партия.

В България за жалост всичко е хаотично, мода след 1990 г ние бяхме като отприщена вода , не се мисли а се прави. много учебни заведения , ниска продуктивност на знания . Но една реформа започва от долу на горе . Основнотото образование - децата да имат широк спектър на познания , извън кластната форма да обедени по интереси и да се даде възможност за добрите да се развиват Средното образование- повече актуални професии които да дадат възможност за кадри на производството . Много добрите , да те ще кандидатстват но професии , кадри отново за икономиката . Тя има нужда от реални кадри . Защо не се въведат договори на фирми със студенти, възможност за практикуване по време на обучение , както и работно място за тях. Хората които са завършили , искат да работят на запад, добре е , но следва да имат задължителен период на работа примерно 5 г а не с лека ръка да си инвестирал и да пускаш специалиста даром в чужбина . Има ли държавата интерест в тази област . За мандатност при директори, ректори е примерно 2 х 4 г . По отношение на многото университети, институти може би Висше техническо училище е по правилно. По ради факта че сме отворени за новости няма лошо , но кадрите преподаватели са все на път . Ще ви предложа друг метод. Няма нужда от толкова виши учебни заведени я, може да има дистационно обучение , така се прилага в много учебни заведения пос вета.

Кое е това производство, останало без кадри? Дали не пишеш като следваш журналистическата мисъл?

т. нар. родни университети на практика работят за индустрията на чужди държави; т. нар. родни университети на практика раздават дипломни на сови хора; т. нар. родни университети на практика режат главите на способните и амбициозните; т.нар. родни университети на практика се занимават с глупости .........

Отдавна искам да изкажа мнението си,че през последните 20 години се нароиха прекалено много университети,висши институти и т.н.Сега почти няма човек,който да е пожелал да учи и да не следва,освен по финансови причини.Или по-точно казано в действие е ИМАШ ПАРИ ЗАВЪРШВАШ ВИСШЕ,НЯМАШ ПАРИ -НЕ ЗАВЪРШВАШ.Умишлено употребих думата завършваш,а не учиш,защото това са две различни понятия.Всяка година завършват един куп висшисти и после...бармани,сервитьори и т н Крайно време е броя на висшите учебни заведения и приема на студенти да става на база нуждите на икономиката основно по успех.Какви специалисти ще излязат щом ги приемат с двойки и тройки?

ИМАШ ПАРИ и наглост - ЗАВЪРШВАШ ВИСШЕ, НЯМАШ ПАРИ и не си нагъл -НЕ ЗАВЪРШВАШ ВИСШЕ!!!

принципът бе един: всека селска кръчма - университет! и дипломите от купени - станаха платени.

В МОМЕНТА НА БЪЛГАРИЯ Й ТРЯБВАТ ПРОЗВОДСТВЕНИ ТЕХНОЛОГИИ С ВИСОКА СТЕПЕН НА ИНОВАТИВНОСТ В ПРОДУКТОВ И ПРОЦЕСОВ АСПЕКТИ - ИЗВЕЖДАНЕ НА ПРЕДЕН ПЛАН ИНЖЕНЕРНО-ТЕХНОЛОГИЧНИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ. ВСИЧКО ДРУГО СВЪРЗАНО С"БЛЯ БЛЯ..." ДА ОСТАНЕ НА ЗАДЕН ПЛАН.СПЕШНО ДА СЕ ИЗВЪРШИ КАДРОВИ КАТАРЗИС И ХОРАТА С НАЧНИ СТЕПЕНИ И ЗВАНИЯ КОИТО НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА БЪДАТ НА РАБОТА В УНИВЕРСИТЕТИТЕ ДА СЕ ОТСТРАНЯТ. СЕГА В УНИВЕРСИТЕТИТЕ БЪКА ОТ НЕКАДЪРНИЦИ.

...и ти си живото доказателство

Така е г-н Министре, много са университетите у нас, а качеството на обучението е ниско. Трябва да се оставят без субсидии, тогава ще намалеят поне. Предполагам, че ще е много трудно да се измъкне кокала от ръцете им, дето го облизват вече години. Колкото до Софийския университет....там безпаричието е главната причина за упадъка. Преподавателите, колкото и добри да са, все пак семейства имат. Мислят за какво ли не- няма време и сили за идстинсо новаторство. Обучението било остаряло, де само да беше остаряло. ..Няма пари за наука! Преподавателите са добри, само когато тса и добри учени. Не мисля обаче, че някои специалности не процъвтяват. Има куп глупави специалности, предимно хуманитарни, дето обслужват чужди интереси...те се субсидират пре-много! Г-н Министре, познавам Ви не достатъчно, но имам вяра, че сте решителен човек. Успех Ви желая.

И тоя доморасъл тарикат пардон министър намери начин да се изходи по въпроса.Вместо да търси как да популизира висшите ни учебни заведениа в страната и чужбина той се хванал да поправя имената. Всеки що-годе ерудиран човек знае че сред едни от най авторитетните по света центрове за висше образавание са и такива с произволно избрани имена които са се запазили до днес по силата на вековни традиции.

Названието Сорбона е пренесено по метонимия и за целия Парижки университет, който се е наричал така при Стария ред (18-ти век), както и от 1896 до 1971 г. Отделно названието е използвано и за хуманитарните факултети и Факултета по природни науки на Парижкия университет.

Реално погледнато т.нар. родни университети на практика работят за образованието на чужди държави. Погледнете статистиката - почти навсякъде в тези измислени (в болшинството си) университети се учат не повече от30% български студенти и над 70% чужди, най-вече от съседна Турция. Там, в Турция, има остър недостиг на висши училища, защото нацията им е вече над 80 милиона, развива се невероятно бързо и няма как да се построят и открият нови университети за нула време. И ето вариант - пращат ни своите млади хора, ние ги обучаваме, като инвестираме и в тяхното учене, тъй като таксите им по никакъв начин не покриват истинската стойност на това, което струва реално преподаването. В резултат - българското образование работи за чужди студенти. А това никъде по света го няма. В Германия, например, максималният допустим процент на чужди студенти е 8%. В други държави е още по-нисък.

Училищните директори ги направихте незаменими феодали - мандатност господине. Нямате си представа, какви комбини са завъртяли и се чувстват незаменими за свои срещу чужди. И далаверите с матурите едни и същи трапезни, състуденски приятели, кумства, роднини и т.н. Направете един списък на всички с право да проверяват матури и тези от 2014 год. да са разменени през 2015 год. с други. Геогрофията е нарицателна за шуребаджинащина. Ротация.

A аз не мога да разбера как изобщо в България има вузове, когато: преподавателите и администрацията са под всякаква критика всички работни места в страната са за хора със средно образование и то от типа зубрачи и слуги. A?

Прав си за университетите. Но ми отговори на един въпрос: "Защо след като завърших две магистратури, животът ми е в ръцете на бат Сали и Со?" И защо хора, които не са и чували за управление и политика в дадена област, ръководят съдбите ни и решават как да се случват нещата. Нещо съвсем не е на ред, каквото и да си говорим.

Животът на давещия се, е в ръцете на самият давещ се!

Започнете първо да образовате политиците ни, госпдине. Пратете тях на студентските скамейки. И когато имате образовани ръководители на държавата, нещата сами ще се променят. От това, което говорите сега, те чувет само - Ля-ля-ля.

съм съгласен! По - добре е всеки българин да си има университет. Всеизвестно е, че сме професори по всичко.

В Софийския базата е допотопна, както и обучението. Спомням си като дете минавах с баща ми от там и съм запомнил един счупен прозорец. Преди две години завърших там и същия прозорец си стоеше непипнат. Ето на такава традиция се осланя Софийския - нищо не е подобрено откакто е построен университета. И това е "нашата гордост" - учебното заведение не е помръднало и на йота, откакто са го построили Евлоги и Христо Георгиеви. Но това не е повод за радост, а за дълбока скръб.

И все пак попада в първите 600 университета в света.:)

Според коя класация и по кое отдавна отминало време? Високата оценка от акредитациите в България е в следствие само от броя на студентите. Не се гледа нито реалзация на студентите, нито научна дейност, нито техническо оборудване и база, нито начин на преподаване - НИЩО СЪЩЕСТВЕНО. Всичко е пълна пунтипластика. То според нашите малоумници и средната заплата за страната е 500 Евро, но се смята по формулата - аз изядох 9 кюфтета, ти - 1, значи средно сме изяли по 5 кюфтета. Нищо не е реално отразено в тази държава, всичко е крайно безотговорно представено и е на принципа - каквото ни кажат, това правиме.

Да, да. И ние сме най-умни в Света и затова сме на това положение. От много първи места и много акъл.

И аз очаквах да залепят прозореца я с найлон, я с хартия. Нищо такова не се случва за последните 20 години. Впрочем прозорецът не е един, а десетки. А тоалетните, вкл. в Ректората, на 20 метра от ректорския кабинет са пригодени за незрящи - отдалече ги намираш по аромата.

Съгласен ( нерегистриран ) 27.11.2014 15:08 Правилно! МНОГО правилно! Веднага да се закрият СУ, УНСС, ТУ, МУ, ВТУ, ВФСИ, ИУВ! Само пречат на истинските ковачници на фолк певици като Нов хххх университет, Свободния университет в хххх и най-много на "Европейски политехнически университет - Перник"!

Защо ви е да учите в университети, бе хаирсъзи. Депутат се става и с килийно образование, премиер - с пожарникарско училище, а президент, докато спиш по паркинЗите в Германия.

Много коментари по темата, повечето от тях с правописни грешки. Добре щеше да бъде да пишат хора , които наистина са завършили висше образование!Вярно е, че много висши училища се създадоха по време на така наречената демокрация.Ами... разкриват си училища, взимат си дипломи от тях, после ги закриват! Разкриват си банки, взимат си пари от тях, после ги фалират....и все така " тихо и напоително "ни "управляват".... Какво да се прави... Яка ни душа, хора, както е тръгнало, няма да можем да им покрием масрафа..,още повече, че се наблюдава напоследък и някаква потомственост по отношение на заеманите постове в управлението...Ясно е , че сме включени в Матрицата, но това е друга тема! А във връзка с настоящата тема, мисля, че Софийският Университет наистина предлага добро и качествено образование и правилно заема водещо място в класациите на Университетите в България.

Перфектно написано. Прочетох текста внимателно, гледах "под лупа". Приятна изненада, благодаря!

Нещо не разбрах. Ще променят имената от университет на институт и, хоп - проблемът на висшето образование е решен. Да, ама името е върхът на пирамидата висше образование, а пък тя е обърната. Стои на челна стойка, в неустойчиво равновесие. Я са пипнали там, я се е катурнала. Значи: първо да обърнат пирамидата да стои на основата си, пък после останалото.

Като всички министри на образованието и Танев избягва примери с Библиотекарски университет, П....А, Варненски Свободен, Нов Селски и т.н. Защо бе другари? Дали защото пак те управляват? А Танев само изпълнява.

Беше време , когато за 1 място в Софиският Университет по специалност- ПРАВО се бореха по 130-140 кандидати!!?! Тази година с РАЗДУТИТЕ си "специалности СУ проведе 4-ри класирания???! Студент става и магаре АКО си П Л А Т И таксата?? Как ще има добри специалисти??Струва ми се че висшите училища в Б-я са около 52-54 бр???- Това нормално ли е ?? НЕ Е !!!!

Неведнъж е говорено, че малка страна като бг може да има не повече от 10 университета и ограничен брой специалности. Докато това не се случи всичко друго е ала бала.

Танев се обяви за по-малко университети, тъй като повечето са образователни пирамиди за ограбване на наивници с дипломи които никой не признава.

А бе г-н професоре, какви реформи, какви 5 лева?! Ха си посмял да закриеш 1-2 университета и на другия ден ще трябва да си търсиш нова работа. Това го казвам НЕ АЗ, а политиката, която провеждаха до сега ВСИЧКИ твои предшественици! Затова го карай по-кротко, докато ти върви мандата!

Мафията не се занимава само с алкохол, оръжия, цигари и наркотици. У нас тя е тясно свързана с нощни заведения и университети - оттам първо идва много пара, второ се пере много пара. Никой, който иска да живее не трябва да се опитва да разбива тая схема.

А професорите, доцентите и докторите излюпени в последните 2-3 години...

Щом НОВИЯТ ЗАКОН го позволява; значи- МОЖЕ!

това е проблема на висшето образование с това недоносче на професора-египтолог.трябваше или всички водещи лекционни курсове да бъдат професори ,както е в много страни,или да се модернизира ВАК.Но както е сега се създават условия за влошаване качеството на преподаването

Че Амон Ра е недоносче е вярно. Но че всички водещи курсове се четат от професори в света е абсолчтно невярно. Даже докторанти, не защитили и далече от защита четат. Преди да пишете лесно проверими твърдения, направете справка, защото заблуждавате читателите. Проблемът не е в това кой чете, а каква е структурата на университета, какви са водещите ценности, кой и как е призван да ги опазва. Иначе и студенти могат да вършат тази работа, ако хората, които следят какво се върши знаят и внимават за нивото.

А не мислите ли, че имат някакви заслуги все пак? Поне 80 % от тях са се скъсали да четат лекции и да водят упр. къде ли не, за да свързват двата края, да поемат непосилни нормативи, да пътуват...какво знаете изобщо за този труд? Не знаете какво е да ставаш в 5, да гониш рейсове и влакове, после да си на крак и на ниво 10 часа, да се прибереш каталясал от незнам си къде си по нощите и на другия ден пак, и пак , и пак... Да поемаш нови и нови дисциплини, за да се задържиш, да няма събота и неделя, да си непрекъснато в стрес...Да знаете, че тези 2 месеца почивка, които имаме през лятото (понякога са и по-малко), изобщо не стигат да се възстанови човек! Да, всеки си избира как и къде да работи и живее, но не завиждайте за това, че понякога, този труд се възнаграждава! Обикновено е случайно и доста рядко!

Ти бил ли си на лекции в Софийския. Е отиди и ще си смениш мнението.

От толкова много ВУЗ-ове се стигна до ниско ниво на знания, купуват се дипломи на килограм,много хора имат по няколко "висши"образования ама са безработни и търсят работа,защото нямат знания за нито една от дипломите си/освен,че много от тях не могат и да говорят добре български!/.Комерсиализацията и в образованието натвори незнаещи млади хора.На България не са и нужни повече от 6 университета -3 в Северна и 3 в Южна България.

И 6 са много, ако студентите трябва да завършват със знание.

Всеки нов министър на просветата, като дойде на власт започва да си мисли, че той е новият Господ в образованието. Бодряшки се обявява за някакви НОВИ реформи, но само след няколко месеца затъва в блатото на статуквото, подвива опашка и започва да прелива от пусто в празно до края на мандата си (ако до тогава не го изгонят). И така този филм го гледаме вече цели 25 години!

войната между университетите да се докаже кой от тях е по-по-най важен от другите. От дълго време представителите на СУ се отнасяха надменно и с насмешка над другите университети (ЮЗ, Бургаски, Търновски, НБУ и т.н.), но не пропускаха възможността като летящи чети да преподават и в тях. И самият министър е един от тези летящи четници. Ето защо. Проф. Танев е роден през 1957 година в София член на Гражданския съвет на Реформаторския блок. Завършил е социология в Софийския университет Св. Климент Охридски. Той е един от създателите и дългогодишен ръководител на катедра Политология (от 1993 до 2000 г.) в СУ и pъководи и катедрата Публична администрация. Преподава още в НБУ, Американския университет в България.

Не подкрепям ГЕРБ, но изказването и идеята са добри. Наистина вече всеки втори е висшист. Да не остане само поредното гръмко изказване без никакви действия. По принцип лидера на ГЕРБ е майстор на изказванията.

Завършил съм точно такова учебно заведение, което е строго профилирано. В името му има Университет макар че през годините се наричал институт. Репутацията му никога не е зависела от това дали има думичката "Университет" и смятам че трябва да бъде премахната. Относно качеството дали се променило истински се надявам утре да не почнат да падат мостовете, сградите и язовирните стени да се рушат :)

Абе Кольо Фичето не знам да е завършил ВУЗ, но нито един мост не му е паднал, да не говорим за другите му обекти!

:) Мда Кольо Фичето е бил велик наистина. Изучавали сме нещата, които е правил и как точно ги е правил. Даже как е съумявал да коригира грешките си в протежение на строителството за да се получат шедьоврите, които е направил. В днешните дни Имаме нужда от хора като него, но докато се намерят ще трябва да разчитаме на знания получени в училищата.

Ами строителите на пирамиди и храмове по целия свят, които днеяната инженерна наука се затруднява да се произнесе като как са строени! Ами онзи отсечен каменен блок от 250 т (да не бяха и повече) в Баалбек - Ливан, дето е изоставен полегнал на една страна, а задната му част е в земята, който не мозе да бъде преместен от никакво съвременно съоражение?!

А сега, може пък и да е добрия човек, който ще спомогне да се подобри образованието.Дипломи бол...., но министре как ще се подобри средното обзование без някакви стимули за циганьорите, ела ти да ограмотиш поне един и ще разбереш за какво става реч...

Олигарсите са виновни р М Тиков ойчев и 15 осте

Лошо няма да се прегледат всички.. но наистина всички висши учебни заведения. Та да видим Софийския Университет дали ще остане университет. Щото е пълен с видни професори-алкохолици или други капацитети, като Таня Буруджиева

Нее,не трябва-чудех се защо всички ВУЗ-ове ги направиха университети-пък то пак до пари и амбиции на властимащите в определен момент от близкото минало било-иначе нямаше дипломи за всеки ,които пожелае-може или не може да се справи (и плати разбира е)

Правилно. Много "калинки" се навъдиха напоследък.

Човече, какви ги говориш. В Медицинския университет в София се учи и преподава, както когато аз го завърших преди 30 години, лекциите се пишат на ръка и се зубри само от учебници, изпитите се провеждат по един и същи начин от памтивека. Така е и в Софийския университет - пълна скръб. Защо спахте през последните 25 години, а сега ревете, като магаре. Като ходите често по Европа, не виждате ли те как провеждат приемни изпити, сесии и обучение. Само университетите в Благоевград и Американския, и държавния имат базата и стандарта за провеждане на съвремено обучение.

Много правилен поглед върху нещата! Наистина в ЮЗУ има свобода, гъвкавост, условия за всичко - само да има на кой да му се учи! Сега имаме студенти от американския у-т, които идват при нас за магистърска степен!

Ако се наблегне на качеството, голямата част от университетите ще отпаднат, без да бъдат специално закривани. Нужна е реформа, не изрязване, за да отпадне гнилото, а не читавото.

Да разбираме ли, че УНСС е такъв 'университет", защото напълно отговаря на описанието. А ако ще затваряте печатарници на дипломи, първо трябва да затворите Софийския, всички манекенки, плеймейки и хубавки водещи имат дипломи от там за юристи, включително Венетка Райкова, Албена Вулева и мн. други, както и такива по психология. Да не говорим за депутатите с дипломи от там. Как ще стане тая работа!? Да не говорим колко пари на ръка се дават, за да си студент в престижните специалности. И да не говорим, че Софийския, освен по броя на студентите, във всяко друго отношение си се е превърнал в една третокласна печатница за пари и дипломи - нито база, нито научна дейност, нито нищо. Министъъра да не се прави на ощипан и да внимава да не прилага двоен стандарт. Ще видим какво ще направи по въпроса. Да не останем само с преименуването на университета в Долно нанагорнище.

Софийският може и да стане (нормален) университет. За целта всички полу-учени и псевдоучени начело с ректора да заемат полагащото им се място - на посъдимата скамейка. Да се закрият лъжеспециалностите, да се обединят напълно еднаквите специалности и да се въведат поне още 4-5 истински специалности, вкл. военни и инженерни такива. Сигурно не трябва нашите военни да се обучават в псевдо-университети, а както в нормалните страни - заедно с другите студенти. Да се намали (изкорени) излишната преподавателска маса без научна продукция. Еднаквите курсове да се обединят... И т.н.

За такива неща и ние се досещаме, но се питаме, защо ли не се случват. Провеждат се някакви псевдо акредитации, по някакви абсурдни критерии, а образованието ни е килийно. Бълваме зле подготвени кадри, които не са научени да мислят, по една или друга причина, а от всичко това страда обществото ни. Аз смятам, че в последните десетилетия, образованието в някои от най-елитните ни ВУЗ, е превърнато в една голяма подигравка.

Това е Истината професоре. Стискам Ви ръка.

Танев се обяви за по-малко университети По - конкретно Танев трябва да се обяви , за не повече от три университета.

дърпайте шалтера на всички подред. няма какво толкова да му мислите за тези антики. парите за образование дайте на тези, които искат да учат в чужбина и посе ще се върнат.

Научният разбойник се превърна в пътуващия търговец. Не смогва да спре от лекции. Танев, ами как има академия на нЕуките, П.У.Т.К.А. в Перник, Софийски турлюгювеч... Има. Военен университет, ами как ще се нарича тогава Военната академия? А кажи. Вярно, много са. Но по чия воля е така?

Не останаха глупави хора! Всички стан аха висшисти!!!

пазаруват диплома за виШУ.

А бе, професоре къде и на кого ти и твоите колеги ще преподават ? От къде ще си взимате измислените си хонорари ! Вие сте еднакви с катаджиите който взимат подкуп !Т е живеят от измислените шофьори и Вие от измислените " студенти " !

Простите у нас са много, те обичат титлите и се респектират от гръмките, и непознати имена. Булгария е най изостаналата и бедна страна, но с най много университети и професори.

Господин Министър - пиша го с главна буква защото ми се чини, че става. Нека да са подменят хората участващи в проверката на матурите. Мераклиите имащи качества са повече , но има все едни връзкари състуденти на хората от ведомството Ви, които все се уреждат за проверители да гушат мънгизи. Подменяйте ги да има достъп за всички и не за едни същи наши хора. Географията е примери води в тази посока. Догодина с други проверители. Старите може при липса на нови.

А какво ще каже господин министъра за другия парадокс- че т.н. университети започват да набират студенти още през февруари и си попълват бройките със абитуриенти, които не са положили зрелостен изпит и не са получили диплом за завършено средно образование. Ама вече се имат за студенти и даже не стъпват в училище. Все едно да запишеш ученик в 9 клас преди да е завършил и получил диплома за 8-ми. Така до 4-ти от клас в клас без да повтаряш, дори и да не знаеш да четеш. После в прогимназията и средното училище- пак от клас в клас- делегиран бюджет- носиш пари- пак без да знаеш да четеш. И хоп в университета- пак така- нищо че си пишеш името с три правописни грешки...Това е картинката. После и в НС депутат може да станеш-неведоми са пътищата български.

Макар ,че не симпатизирам на политическата сила излъчила този министър -ПОДКРЕПЯМ ГО

Искаш ли да го подкрепим като свърши работа? Че те много хубаво говорят всички, ама дали ще стане май е Божа работа!

Не е лоша идея, нека ги направят както беше едно време. Университет е универсално, всичко се учи. Бих обаче оставил ТУ, защото там се учат много работи, но по техниката. Останалите ги правя институти, напр. Софийски институт по химични технологии. Училищата по изкуство трябва да се водят академии. Не звучи зле, но всеки си има свои виждания.

Директорите на училищата станаха пожизнени! Същото е положението и с педагогическите факултети.Учителят,гордостта и двигателя на Възраждането,остана последния по авторитет,затова че го упражняват тройкаджии!

Прав е. Да не се колебае. Да предлага решения. Макар, че положението е изтървано. България е рай за калинките.