12 специалности в университетите вече са ”защитени”

Правителството определи като "защитени" 12 специалности във ВУЗ. Одобрени бяха и над 138 000 лева разходи за стипендии на талантливи ученици.

Обратно в новината

Коментари - 12 специалности в университетите вече са ”защитени” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Моя син завърши в Поморие с 2 дванадесети клас в ел техникума и го приеха с дипломата му от 11 клас 3.40 като платих в бсу Бургас 3000 лв като IT специалист

БАН какво общо има с образованието, не е университет...

Ще ми пръднете моя син завърши с 2 12 клас и аз го записах в бсу Бургас като дадох 3000 лв за 2семестъра като му признаха дипломата от 11 клас 3.40

Вече си личи намесата на пишман-министърката кунка. И на заместника и - "лукративния", както го нарече някакъв тъп доброжелател , зам министър Стаматов. Усвояване на пари и подлоги за всеки дошъл в България - това ли ще се прави и така ли ще вървиме. Съд за кунка и по-лоши неща.

инженери, физици, химици, учители да се чувстват свободни да напускат. Тук държавата се кахъри за кавказкологията, кавказколистиката и кавказколистите... да ме прощават тези специалисти, но както сме я подкарали, скоро няма да има кой да говори български език по тези земи!

какво се кахърите толкова. бг ще, и вече е пенсионерска държава за евтино изживяване на последните 10-15 годиниот живота. малдите ще се реализират на вън а старите от цяла европа ще си карат кефа в бг. в това няма нищо лошо. ще се развие здравеопазването, услугите, спа бизнеса.

С мед да ни намажеш... По-скоро сме концентрационен лагер за бежанци и други малцинства. А българите, "нереализирани" навън - обслужващ персонал. Това е...

"младите ще се реализират на вън а старите от цяла европа ще си карат кефа в бг." Свършва тя вече дебилчо реализацията, Европа ще бъде ислямизирана по-бързо отколкото сме очаквали. Прочете ли "новинката"? Шотландски полицайки с ислямски забрадки. Ти европейска полицайка със забрадка виждал ли си? Ще видиш, споко. Първо ще се ислямизират Полицията и силовите служби. И по-нататък все в таз посока към укрепване на "европейските ценности." Тъй че не бързай да погребваш България идиот.

Защитени може да са само Българите !!! А студентите по тия специалности- арабистика, индоистика, китаистика, японистика трябва да си ПЛАЩАТ таксите за обучението и всичко останало. България трябва да има печалба от арабите. Иначе, да умират.

Значи преподавателите остават на общежитие до пенсия , или до смъртта си? А студентите, които не се класират - на квартири?! Ей ... срама нямате! Ако преподавателят е толкова ценен кадър, учебното заведение трябва да му плаща в началото целия наем от квартирата, а след 5 години - половината от наема. Но не трябва да са в общежития, те са за студентите.

Министрите които искат да се учи- арабистика, иранистика, кореистика, китаистика и японистика са ПРЕДАТЕЛИ. Смърт за Предателите на България. Ако искеме да ИМА Свободна България, трябва да ги махат такива МИнистри- Предатели... Така тия май искат да дават ВИСШЕ образование на всякакви Пришълци- Нашественици. И не само това, но и да им плащат стипендии( помощи) от парите на Българите. Свобода за България !!! Смърт на Предателите и Арабите !!!

О, напротив. Пришълците нямат нужда от висше образование по тези специалности. Ако приемем, че арабите, иранците, китайците, корейците и японците са ни врагове, трябва да ги познаваме. Да ги изучаваме.

Щом "китаистика" е защитена специалност, значи кандидат-студентите нямат акъл. Напълно е възможно докато НАТО, ЕС и Русия си разменят любезности китайския бизнес тихомълком да завладее света.

Добър подход! По времето на Живков имахме арабисти и дипломати в Изтока, както и отлични отношения, дори печелехме от икономически договори с тях! После всичко беше разрушено и безсрамно, родоотстъпнически, делящи се на червени и сини предадохме националната си сигурност с дивашки звуци от кеф при разкриването на имената на българските разузнавачи. СРАМ! УЖАСНО СЕ СРАМУВАМ ОТ НАРОДА СИ за този факт, въпреки че съм заклет патриот, вярващ в историята на един велик народ, гордеещ се с воинската чест и победи на дедите си, вярващ в корените,силата и духа на народа. НО... Браво, че отново се възстановява разрушеното, което градихме повече от половин век. Когато не уважаваме създаденото от поколенията и дедите си, когато няма приемственост между поколенията, когато разрушаваме с лека ръка труд и усилия на поколения, тогава предателството ни ще се наказва с бедност, плячкосване на постигнатото от народа в полза на хитрите антибългари, УПАДЪК ! НИКОЙ, НИКОЙ не го заболя за разкритите разузнавачи - едно от най-високите постижения на държавност, дипломация, образование и обучение, класа и аристократизъм. НИКОЙ НЕ ВЪЗРОПТА! НИКОЙ НЕ СЕ ВПЕЧАТЛИ от предадения от Доган списък на турското посолство с разузнавачи. ТОВА в друга държава щеше да изведе хората на улицата за достойнството, честта и сигурността на нацията. А само, плюем, ругаем и недоволстваме. Когато УЗРЕЕМ за ПАЗЕНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ИДЕАЛ, ИДЕНТИЧНОСТ и ЕДИНСТВО, без да се делим в такъв важен момент на сини и червени, граждани и селяни, ДС, партийци и демократи, чак ТОГАВА БОГ ЩЕ НИ ВЪЗНАГРАДИ С УСПЕХ, НАПРЕДЪК и БЛАГОДЕНСТВИЕ! Засега ще изчезваме като нация, щом предаваме националните си интереси.

По-важни са: Кифлонистика, мутронистика и депутатистика. Иначе пари явно има само за алабалистика, за са останалите презкурамистистика!

Арменистиката и юдаистиката са защитени, а математиката и програмирането не са. Има и инженерни специалности, които са бъдещето на света, а не са защитени. Остава да сложат и циганистика, за да се циганизираме напълно.

не виждаш ли кой управлява държавата ни - е защо искаш тези хора да взимат умни решения ???

Програмистите са доста повече от въпросните специалисти. Имам позната, която учеше подобна филология и знам, че завършваха по 2-3-ма на година. Като цяло реакциите тук са пресилени и първосигнални.

Покрай хербаистиката намазаха още 10-на студенти... Двойни стипендии.

арменистика ? Как можем да получим информация, това защо е важно и защитено?

Щото едни хора в СУ трябва да получават заплати.

За кво ви е арменистика, бре? Язе и Хаго Агасян че ви превеждаме (сумите).

айдиии изхвърлиха социолози, политолози, психолози, ...... прависти и други паразити

И програмистите изхвърлиха. Само че друг път. Желаещи за прависти и социолози бол.

Позволяват на научните работници и преподавателите във ВУЗ да живеят неограничено време в студентските общежития - абсолютни идиоти!На преподавателите и на научните работници още с назначаването трябва да им се осигурява поне средно статистическо жилище плюс стая за кабинет!

Това да не ти е Холандия, или Дания, или Германия? Тука сме не третия, а петдесетия свят...

Искаш да кажеш заплата, която да му позволи да наеме или изплаща заем за закупуване на такова жилище. Само, че сегашната е 650 лева и хората живеят в абсолютна мизерия - мръсотия, течове, хлебарки, шум в стая и бокс в коридорчето, но пак са доволни, че могат да съществуват.

Българистиката погива,арабистиката е важна.

To хубаво, че се набляга на специалности подпомагащи общуването- филологиите, но за какво са ако няма съдържание в общуването. А съдържание идва от инженери, агрононми, физици, химици, биолози. Да знаеш как да говориш и да се изразяваш без да има какво да кажеш е херактерна черта за ориенталците и присъщите им дейности - търговия, следене, клюкарстване. Те тези черти са и подходящи за политиците. А ние политици имаме, а и в света са все повече и повече. Но държавници липсват. Иначе тези защитени специалности се вписват добре в новата линия в Европа и света - обещания, приказки, емоции, празнодумие, нищоправене и отсяване на наши, ваши и тези, които ни са комуняги, ни са вреи, ни са арабели, ни са продажни ( дет се вика щом не умее да се търгува е глупак). Нищо лошо срещу филолозите, но и те като магистралите са само посредници, но ако градовете са изпразнени от хора, селата от живот и хората от идеи и съзидание за какво са тези 'мостове' за връзка между градове и хора?

"кавказология" или арменистика" са много важно специалности, няма що, без тях ще пропаднем??????? Нонсенс!

Забравяш, че сме в НАТО, а това са райони от стратегически интерес за Западната Цивилизация.

Тези стипендии за талантливи деца са нещо хубаво, но понеже сме у БГ пак е измислен начин да не можеш всеки път да ги получаваш;о) Например - можеш да ги получаваш само до навършване на 18 г.! След това, нищо че още си ученик и нищо, че продължаваш да печелиш призови места за училището - не можеш! Моето дете например, което е родено през януари на два пъти се размина с получаването им, нищо че училището иначе не спря да се хвали с успехите му!

Здравей Пипи, радвам се детенцето ти се учи. Напиши в търсачката юсюниверситис бай стате и избирай от над 3500 университета и колежи във Великите Американски Щати. Можеш да напишеш и ранкинг. Избираш университе, пишеш адмишънс и почва да се дзвериш колко много и разнообразни стипендии предлагат ЩАТИТЕ. Няма ограничения за брой университети за кандидатстване. Се ще му излезе на детенцето някоя друга пълна стипендия. Стига да даде прилични тоефл и сат. Не е задължително да е някоя бръшлянка. Качеството на обучение в първите двеста практически е еднакво. Е, след това традиционно брашлянките ги взимат с предимство, но и за останалите има бял хляб.

Благодаря за препоръките, ама то "умното си е умно", да ме прощавате за майчината гордост;)) Вече е студентка в Германия и вече си издейства стипендия за успех след първата година;)

на България и трябват не сякви филологии, които само бълват ненужни писарушки, а практически производствени специалности. Всички видове инженери трябва да са защитени! Инженерите реално произвеждат нещо! Останалата паплач филолози, икономисти, счетоводители, маркетингчета, банкери ... само лапат и се правят че работят. За да се измъкне някога България от калта и трябва някво качествено производство което да изнася на световния пазар. Трябва ти къдърен ръководен състав демек инженери със знания и опит, и свесни работници с умения и опит. Ролята на филолозите в едно такова "измъкване от калта" би била да си седят в ъгъла, че да не пречат на истинските мъже да работят!

Не си схванал идеята. Защитени се водят само тези специалности към които има слаб интерес, но са стратегически. Към инженерните специалности винаги е имало наплив. За какво си се притеснил?

Към истинските инженерни специалности, като машиностроене и строително инженерство, напливът е направо обратен. Който е влязъл иска много бързо да напусне.

моите уважения за техническите специалности, но бълването на инжинери не създава интелигенция... това беше доказано през комунизма. трябват и други. И за да ви спестя - не, нямам фиологическо образование.

На 1-во място - пише се инжЕнер. На 2-о - т.нар. интелигенция се състои от мислещи и търсещи хора. А истинските инженери, не само тези по диплома, са си точно такива. На 3-то - през т. нар. комунизъм беше много престижно да имаш титла пред името си, т.е. инж. или арх. Кое друго образование, изключвайки медицината, дава възможност за това?

Видно е, че нямаш и друг вид образование. Уточнението е излишно. Но си прав -С унищожаването на промишлеността, инженерите се явяват баласт. Проблем е, когато някой реши да инвестира в промишленост. Инженер и лекар не се създават за два месеца, като месар, примерно.

Потомствените "разузнавачета" в първо главно на дс не стават за нищо и крайно време е да се подберат способни и почтени деца с "обикновен" произход, които да попълнят запазените потомствено територии във външно.

Я, две кадесарски отрочета във форума са се засегнали.

Кадесар си, ама под прикритие, а не в пенсия. 1. В КДС влизаха с предимство "наши момчета", но само за кариера. Изпълнителският състав беше от деца с "работническо -селски произход". Сега ви е лесно да плюете по всички, но на тихия фронт се гърмяха именно обикновените. Накрая, когато се развъртяха мутрите (които са видимата част на айсберга, защото и те са от простия произход), "достойнствата" на "демокрацията", ги отнесоха пак тези, от предната линия.

12 специалности в университетите вече са защитени 13- тата защитена специалност, е политическата, която за разлика от другите 12, хем е финансово подплатена, хем не се търси , хем не е обществено необходима.