Втори ден без следа от изчезналия в Пирин турист, включват и дронове в издирването

Телефонът на човека все още е включен, но дава свободен сигнал, въпреки това няма достатъчно обхват, за да бъде локализиран

Обратно в новината

Коментари - Втори ден без следа от изчезналия в Пирин турист, включват и дронове в издирването | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пратете да го търси военният дето преди се беше изгубил уж на Витоша. Има опит.

99% от коментиращите си нямат и най-малка идея за какво става дума. Душата на планинаря си остава на същите години на които е бил когато е излязъл по баирите за първи път. Дали е на 69, дали е на 99, все е същата. Седете си на топло, яжте си, пийте си, но поне не петнете паметта на толкова светли хора които останаха горе завинаги!

Защо спирате естествения подбор не мога да разбера...

Ако се спре държавното финансиране на планинските служби и станат частни подобни неразумни походи ще намалеят с 90%. Не разбирам защо трябва да плаща държавата (т.е. Ние) за егоизма на някой?

Щото е нерентабилно, пък и друга песен ще пееш ако ти или твой близък е загубения.

Да е дете да го търсят кой знае с какви претенции а акъла му като на кокошка да се оправя сам

Ако е тръгнал към Вихрен щеше да си остави колата на Бъндаришка шоляна. Този е хукнал към Тодорка, получил е инфаркт и е пукнал като куче. Снегът ще го затрупа и че го намерят през лятото. Това което е останало от него и не са изяли зверовете.

"автомобилът на мъжа е оставен на паркинга в местността "Шилигарника", след което не е известно накъде е тръгнал." Ще си остави колата на Шилигарника па че слезне пеш долу на Бънадришки плац. Спасителите на Банско са малоумници, пияници и негодници за сметка на това самочувствието им е до небесата. Който си е имал разправии с тях го знае.

В средата на 21 век сме. Лесно може да се направи онлайн тракер. Да се изисква от туристите да въведат елементарни данни като брой хора, телефон, час на тръгване, дестинация и предварителен маршрут и прогрес. Та като не се върнат, ПСС по-лесно и по-бързо да ги търси.

И как точно да стане онлайн когато в гората няма средства за интернет, няма нито ви-фи, нито гсм покритие, от къде да дойде тоя интернет? Единствената възможност е сателитен телефон или интернет, които са все още доста скъпи.

поредния тъпак, на всичкото отгоре и дърт...

Пречи ли ти? Ти нали не си тъпак?

От Бъндеришка поляна вероятно е избрал да се качи или през Казаните и северната пътека(по-малко вероятно, защото е много по-дълго) или през Джамджиев ръб. Но и двата пътя са много опасни зимата. В горната си част и двата маршрута са много стръмни. Дано не се е подхлъзнал, защото надолу няма спиране…

На 69 години нормалните хора вече по два байпаса и два инфаркта имат, тоя тръгнал планини да ми катери.

Колко да е опитен, щом е тръгнал сам??? То и опитните гъбари се тровят фатално с гъби.

Опитът със Сашко показва, че трябва превенция. Ако бяха започнали да го търсят предварително, щяха да го намерят още преди да е тръгнал нагоре.

Моля, някой запознат да обясни значението на "Теренът е син лед, не е хлъзгав, син лед е" ?

Ганьо и цифровия /123/ се изявяват като баш планинари. Може би ще благоволят да ти отговорят. Най-вероятно да те напсуват и да те набедят за русофил. Аз амо знам, че дори екипиран сам из планината не трябва да се моташ. А ако си лаик като мен - хич без някакъв инструктор не се ври. И да има и да няма лед.

Някой те кара насила да ходиш в планината ли?

Щото е от леФски. Ледът де.

Няма да се плашите - Сашко оцеля 9 дни бос, гладен и жаден. Няма какво да го мислите този човек!

Дано го открият човека жив и здрав. Опитните планинари що не помислят да носят в себе си тракери, всичко се случва - паднеш , потрошиш се..няма обхват на телефона..

Опитните носят. Българинът винаги е по- велик от някой и от нещо и на него точно това не може да му се случи. Никакво уважение към природата, никакво съобразяване с климатичните условия. В планината дори и в хубаво време не се ходи сам. Дядото се е направил на юнак посред зима.Дано го намерят жив, че да си плати масрафа по издирването.

Във високата планина само една грешна стъпка е достатъчна. Никой не излиза за да я направи, но така е. За повечето от диванните лъвове, тръпката на планината е непозната, но поне може да имате елементарно уважение към тези хора. Доататъчно е да мълчите! Много е възможно да се отърве човека ...

Всичко е под контрол, ще бъде открит не по - късно от лятото, възрастта е без значение, опита също, тръпката е търсил. Ами що не забранят да се покорява Еверест ?

Защо трябва сам ,зимата да тръгнеш в снега да изкачваш баирите????Че аз поне 15 пъти съм минавал над Хималаите,пиейки си уискито на топло в самолета,слушайки приятна музика.

Уууклл

Виещата немска овчарка от снимката казва всичко!...

За младите - дръзновението и авантюрите, за пенсионерите - спомените.

ПРи температури -5, че и по-ниски, след като са минали 2 дена , вече го търсете при Свети Петър

И по-млади хора получават инфаркти, инсулти, хеле пък при екстремни условия. А на 69 ....

ама омръзна ми с тия планинари и катерачи.. не там са казали старите баби…който сам си го направи,никой друг не може така… не го жала… да бе мирно седяло,не би чудо видяло

На 69г. би трябвало да ти се е получила някоя гънка в мозъка и да знаеш,че сам,зимата ,в планината не е съвсем безопасно.

За съжаление,нещата не са добри.Телефонът да дава свободно,а никой да не вдига. Трябвало е да спре или да се движи в екип.Той и Каролев беше опитен планинар........

Еййй, добре че беше ти да ни разясниш как стоят нещата! Без такива дървени философи като теб ние простите хора нямаше да успеем да съобразим.

не е Баневски, а Баненски. това за лаиците... освен телефона има и други джаджи. след като е толкова "опитен" туриста. дано е жив и го намерят. иначе - напролет. като се разтопи снега на Кутело.

Сам човек е само за кенефа! Поздрави, не съм робот!

Той и Боко Тиквата вдигна по тревога бойни хеликоптери да издирват сам човек, а се оказа, че опитният планинар си е направил лагер като е почнала бурята и после докато боковите екипи го "издирваха", се прибра на собствен ход до хижата, понеже разбрал човекът, че го издирват. На Боко много лошо му се провали планираният ПР.

глупак си..

Беше Сашко да оцелее ама май няма да го бъде

"На върха има камъни"... - сериозно ли на връх има камъни?!? За пръв път чувам!

Едно време банскалии качваха камъни нагоре с идеята да надстроят 10 метра и да минат връх Мусала.А сега-всяка снежинЧа,стотинЧа.

Дир, не можахте ли да сложите по-зловеща снимка :D

Каквото е търсил, го е намерил.

Такива планинари като се разболеят от някоя тежка и неизлечима болест, която ги тормози, съсипва и не им дава мира имат неистово желание да уврат в планината.

Ето заради такива откачалки сигурно трябваше да купим медицински хеликоптери. За да може спокойно да си упражняват екстремните хобита.

Трябваше, ама Тиквата за 12 години не се побара. Петков започна процедурата, ама откакто обединените усилия на ГЕРП и ДПС го свалиха, и тя спря.

Къде е тръгнал даивъ неговата мама

Опитен планина-не турист!)

Когато един човек е решил да мре, не го спирай, защото той така или иначе пак ще повтори.

Като го намерят и му дадат сметката щото няма застраховка ще каже Ма аз не съм бедствал не съм ви викал

Пълно е с откачалки, които ги търсят с дни и седмици, щот имат глисти и ги сърбят ауспусите, а парите ги плаща народа.

Сашко 9, този след 19 дена. Спокойно.

Е колко па да е опитен щом се е загубил? Кой тръгва през зимата към Вихрен, който и през лятото не е хич лесен за качване? Всяка година отива курбан по някой " опитен" планинар.

Аз не съм съгласен да се харчат от моите пари за някакъв идиот, който е решил да качва най опасния връх в България през зимата по тъмно. Дайте ги на някое годно дете, вместо на този, който догодина ще се загуби тях.

Щом си ги дал на държавата, парите ти стават нейни, така че задръж си мнениетоза какво да се харчат!

Не решавате Вие как ще се харчат 'парите Ви', така че по-спокойно!

Не бил съгласен нам какво си...Много си се объркал, щом мислиш, че изобщо имаш нещо...

Хей хора, може би е време да се обеденим, както когато търсехме Сашко! Имали във Фейса група за доброволци?

Има фейсбук група, да. Казва се "да помогнем на откачените баирбудали да се самоубиват по по-лесен начин"

70 годишен няма да си седне на задника, ами тръгнал в планината. За кво изобщо ги търсите такива луди хора?

От 70-годишен до 70-годишен има голяма разлика. Преди 20 години ходихме да качваме Триглав - първенеца на Словения в словенските Алпи. Водеше ни Сандю Бешев, алпинист на 70 години. Слаб, жилав, търчеше нагоре по баира и се катереше по железните скоби набити в скалите като младо яре. Една немалка част от групата вкл. мъже на по 30-40 години бяхме изплезили езиците в опит да му държим темпото. В статията пише, че е опитен и добре екипиран, така че не е в това проблема. По-скоро е доста самонадеяно в края на деня да замръкваш на в. Вихрен и то през зимата.

Знам го този Сандю Бешев! Беше студент на баща ми и често ходеха на екскурзии. Но той бе опитен планинар, почти професионален водач.

В дроновете е бъдещето. И това е един отрасъл, който дори в България може да се развива. Един дрон с обкват 5-6 км може да се вземе за под 1000 лева и се носи в малка чанта. А има и такива с термовизионни камери. Всеки спасител, всеки военен, всеки полицай трябва да има такова нещо в оборудването си. Пускаш дрона от ръката и за няколко минути може с една термо камера да обходиш половин километър разстояние около теб. Приложенията са безброй.

Под 1000 лева... Много си мислят, че дроновоте, с които си играят в къщи, стават за такива операции. Едно време ного си мислеха, че обикновено ПС става за сървур и вика, ще взема сървър под 1000 лева...

Абе има си доста професионални дронове за 3-4К. Говорим просто за такъв порядък, а не за стотици хиляди за джобен дрон. За военни цели си има големи разузнавателни дронове. Става въпрос, че дори малките дронове със средно любителски към професионален клас, могат да се ползват за какво ли не.

"Знаем, че мъжът се е обадил в 17:10 часа на около 10 метра под върха. Казал е, че ще се обади пак, когато стигне върха", заяви Методи Баневски от Планинската спасителна служба." Колкото и да е опитен човека е доста самонадеяно на 69 години да качваш и слизаш сам по тъмно в зимни условия в. Вихрен. Дано да го открият жив и здрав, макар че шансовете са малки при тия условия в планината.

Тук бъркат 10 метра с 10 минути, както той е казал.

дано го открият на не знам дали ще има късмета на Сашко, казват че Вихрен и опасен и през лятото не съм била

дано някой го е отвлекъл да го храни и пои и да го пусне, че там няма оцеляване...