Преминахме към зимното часово време

Тази нощ страната ни премина към зимното часово време. В четири часа след полунощ на 28 октомври върнахме стрелките с един час назад.

Обратно в новината

Коментари - Преминахме към зимното часово време | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дано да е за последно това гадно зимно време

Ритъмът на човека се е изменил достатъчно. Вече хората не стават по 'изгрев', за да изведат добитъка на паша и не си лягат по залез, за да не палят свещи! За какво ни е да е светло в 6 сутрин? Огледайте се - в 6 часа няма никой по улиците!

Абе то аз те разбрах от първия път. И ти си си прав да искаш квото си щеш. Дет се вика - секи сий башка луд. И баш поради тая причина ще се намерят хора, които да им е кеф (без никви причини) датата да се сменя не само в който и да е час, ами и коя да е минута, секунда и пр. Оказва се, обаче, че е по-удобно (без никакви астрономически аргументи) датата да се сменя точно когато Слънцето ни е отдолу, така че светлата част да е в една дата и ако личните предпочитания за точния час са равномерно разпределени... излиза, че най-малко ще е недоволството, ако това става в 00:00 часа. Пък то... никъде не е казано и че трябва да са 24 часовете. Напротив - има бая предложения и тук да въведем десетичната система - 100 часа в ден с по 100 мин. в час с по 100 сек. в минута. Наистина изглежда по-лесно и сметките ще се опростят, ама... колко ли проблеми ще възникнат докато влезем в час... Пък смяната е съвсем друг въпрос. На мен не ми пречи, ама пък като им пречи на хората, да почнат да се обаждат на депутатите СИ (СИ!) и да им врънкат за промени.

Не Слънцето, а Земята го е казала, щото се върти тъй, че в 00:00 Слънцето да ти иде баш отдолу, а в 12:00 - баш отгоре. Зимъска е тъй, а лятоска, като меним времето, не е. Е те затуй зимното е астрономическо, а лятното в момента не е.

Идеята за лятно часово време се е появила в епохата, когато масово са се използвали свещи и основната цел е била икономия на свещи. Сега, когато навлизат LED лампи по 3 - 5W и с живот на светене 50 хил. часа - май смяната на часа се превръща в архаизъм. При това едно време са имали по 1-2 часовника в домакинство. А сега освен ръчни и стенни, часовници има и в пералните, кафемашините, фурните, микровълновите, колите и на още безброй места. Много досадна задача навсякъде да променяш часа. А пролетта смяната на часа съвпада с пролетната умора и прави живота гаден за поне 1-2 седмици.

Вече е доказано, че положителният икономически ефект е минимален, а вредите и неудобствата за човека и за някои животни са сериозни.Няма ли да я премахнат тая глупост вече.Я поне за това да се преборим.

самнителен е икономическия ефект от смяна на часовото време, но без самнение този акт е стресс за човешкия организам. много страни се отказаха от смяна на часовото време, но у нас човека е наи малкото, за които се мисли. у нас човека е след кучето.

и при зимно и при летно време все ще ви еме.

Не е зимно часово време, а астрономическо. Защото е нормалното време. Лятното се нарича по-специално, защото е преместено спрямо астрономическото.