Взрив на бойлер разруши 3 жилища във Враца (снимки)

Бойлер гръмна тази сутрин в жилищен блок във Враца. Няма пострадали, но са разрушени три гарсониери. Собственикът се е спасил, защото си сменил спалнята.

Обратно в новината

Коментари - Взрив на бойлер разруши 3 жилища във Враца (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Гледайте снимките - в такова живеят избирателите на БСП, за които тя е погрижи да живеят добре цели 70 години! Четете и тепликите и ще разберете пък как се епогрижила за интелекта им. А бе много грижовни комунисти!!! Да вземем да гласуваме пак за тях, а? То направо мечта. Целия свят му текат лигите за такава панелка и за такъв интелект, който блика от обитателите. И да живее във Враца, една от бастилиите на комунизма. Нямам думи от наслада и доказателство колко е прогресивен и просперативен комунизмът!!!!

това село Борово не беше ли н'екво комунистическо свърталище? Щото ако е - това обяснява всичко!!

Ти само комунисти май сънуваш! Как не можаха комунистите да ти пръснат тиквата навремето с един калашник, да има един по малко кретен по тия земи!!!

бойлера не трябва да е много мощен и да не стои включен повече от 3 часа на ден.

Турски бойлер. Бойлерът е бил турски!

+++

Абе и Фламината са същата порнография. Три такива съм сменил по квартири, през година-две. А бойлера от соц-време още работи, вече 30-тина години!

Там стана бум-бум-бум! Ще има малко шум... И после пак ще си драпем мъдете

Ебати грозната панелка,като циганска сергия .Абе вий как изобщо живеете в тези кокошарноци?Язък само а Аудито добър музеен експонат беше.

Ти па понеже си големия гъзар Софиянец от Драгалевци, много ти поздрави. В такива "кокошарници" живеят нормалните средностатистически българи в тая държава. Понеже държавата е гръмнала най-напред и всичко й е като тази разруха!

Тук тези уреди имат два предпазни клапана. Първия при 4,5 бара налягане се отваря и след спадане се затваря. Другия 5,5 бара след отваряне не се затваря и се оттича в тоалетната или улука. За 20 години не съм чул бойлер да гръмне.

При вас черните гърмат.

Във Враца се икономисва от всичко и се краде всичко. И винаги е било така. Стоян Заимов, който е бил апостол на Врачански революционен окръг например окрал парите с които трябвало да се купят пушки за възстаниците и си направил къща. За това във врачанско въстание не е имало и когато пристигнал Ботев не заварил никой. Скоро е втори юни та се сетих. Първата ми жена беше от Враца та там са ми ясни как стоят нещата.

Кажи нещо и за Софроний Врачански, че сал на теб разчитаме!

Ще ме фанеш за дъртия. Мама Клавдия рече, че нищо не е цапардосал както трябва и и се е наложило да ся пусне, та да ни изхлани беее. Ти маани това дето гледаш в "Цар и генерал " - комунистически шашарми са това. Мене слушай!

Не беше ли БСП водеща в този прекрасен богат и хубав за живене град?

Равносметка на коментариите досега е: 109 за взрив на бойлера в БГ; 766 за падането на руската ракета в петък. Явно, злобеенето по форумите по ни се отдава от градивната дейност и загрижеността за собствената ни държава.

Ти пък, то това държава ли е? Миризлив турски кенеф. Чешкият художник го изобрази съвсем точно и го изпрати в Брюксел.

Миризливия турски кенеф е мястото където те е родила шалварестата ти майка като е мислила, че и се сере и те е изтропала в дупката на кенефа в двора. Казват, че дни наред не са могли да те изровят от лайната и те са ти оставили отпечатък за цял живот в изглед, мисъл и т.н.

Пак добре, че човека по чудо е оцелял, а иначе лоша работа по отношение на щетите.

Гледам дограмата е била хваната само с пяна - класика при 'майсторите' !

Тая Враца е възможно най грозният град който съм виждал някога.

като гледам - просто един амортизиран блок се вижда.никой не го е стопанисвал - само ползвал.

Предпазни вентили се сменят на 12 месеца, пише го в документацията на всеки бойлер.

Тоя па, аз масло на колата на такъв период не сменям, па на бойлер ли. На село имаме един бойлер неръждавейка от над 35г. Работи с ток, може и въглища. И сега продължава да работи безотказно над 35г. , а в жилището само за 15г. сменихме 4 бойлера. Е, какви вентили какви 5лв. искаш да сменям, като след няколко години тоя бойлер новия се е пробил??? Не мога да си домъкна стария бойлер от село в жилището, иначе досега да съм им теглил една майна на всички фирми за производство на бойлери!!!

На българите война не им трябва ...

Че то на кой му трябва война. Много тъпанарско изявление. Ти явно си малоумен и получаваш пенсия за инвалидност.

Кога най-после журналистите ще започнат да се изразяват правилно. Едно е "разруши три жилища", а друго е "причини щети на три жилища". От снимките личи, че се е случило последното. Монтажът на съдове под налягане трябва де се извършва от техническо лице. Но такива изисквания във фирмите няма, пък и като замисля какви кадри подготвят професионалните гимназии, не ми се мисли. Например завършил ПГ по машиностроене а не може да измерва с микрометър...

То и завършилите Техническия университет не могат да измерват с микрометър. А повечето не могат да четат и пишат. Но имат "вишу".

То па е гати философията да инсталираш бойлер.

Кв. Металург..., егати не съм чул във Враца да има металургия. Там мисля, че копаят кюмур някъде в Балкана. По времето на Живков успешно се тровеха с хлор и с прахоляк от циментовия завод. Сега се опитват да се изтребват с бойлери, но явно безуспешно.

Защото трябва да се назначи една проверка на всички производители на бойлери! В последно време взе доста често да се случва да се взривяват бойлери още в гаранция!!! Явно е,че качеството им е занижено!!! Да се назначи проверка,в последно време,за да се изкарват пари,се пести от материали!

И какво ще му провериш на бойлера? Аман от хора дето нямат елементарна обща култура.:)Един бойлер колкото е по качествен, толкова по силно гърми и повече поражения нанася. Невеж и необразован матриял.

Ключовата фраза в тази "новина" е че нито един апартамент намя застраховка, може даже да се болдва или напише с главни букви. Ваш, Баш-Застрахователя

МАКАР И РЯДКО СЕ СЛУЧВА ДА ГРЪМНЕ БОЙЛЕР, МАКАР И ОЩЕ ПО-РЯДКО СЕ СЛУЧВА ДА ГРЪМНЕ НЯКОЙ АЕЦ , НО НАЙ-БОГАТИТЕ НЕ ИСКАТ ДА РАЗБЕРАТ , ЧЕ ТОЧНО ТЕ ЩЕ ЗАГУБЯТ НАЙ-МНОГО АКО ТАЗИ ПЛАНЕТАТА БЪДЕ ПРЕВЪРНАТА В ЧЕРНОБИЛСКА ПУСТИНЯ !!!

Бойлери се инсталират от куцо и сакато. Предпазни вентили се монтират обратно. Пълна липса на техническа култура и безопастност витае по българските села и градове

Музовирите пък генетично и биологично са си проста измет. Въбще не ме учудва, че е гръмнал бойлер. Чудя се само как на времето не гръмна Химко, че да ги изтрови до крак и да отърве природата от тях.

Бойлер на 4-ри години! Производителя може да бъде отговорен само ако всяка година са проверявани терморегулатори и предпазни вентили. Кой от вас го прави? Ха сега ходете да запалите по една свещ и не забравяйте да проверите вашия бойлер.

Музовирът от простотия на практика се е самозатрил. Сега комшиите ще го сцепят и ще плаща докато е жив. Искрено ще съжалява, че не е опънал петалата при взривът.

Хъ, ще, ама друг път За да го "сцепат" трябва съдебно решение. То ще отвлече min 10 г + 2 обжалвания в ЕС. През това време музовиринът или ще гушне букета, или жалещите се ще гушнат букета, или, което е най-правдоподобно, блокът ще падне!

Върти ми се един въпрос. Ако има някой компетентен нека отговори. Ако бойлера е свързан с меки връзки, може ли да гръмне? Не е ли по-логично при такова голямо налягане да се скъса меката връзка?

МЕКИ ВРЪЗКИ ИМА ПРИ ПЕДЕРУГИТЕ, ТУКА ИМА МАФИЯ И САМО МАФИЯ

Меките педерунгелски връзки могат да се разтагат и деформират до неузнаваемост, но никога не се пукат или сцепват. Иначе щеше да гръмне Троенскиют монастир!

Ми тази на студената вода свръхналягането няма да стигне до нея ако възвратния клапан е здрав. Обаче на топлата вода би трябвало да избие. Все пак оплетката и гумата са по слаби материали от водосъдържателя. Обаче в последно време и водосъдържателите ги правят доста тънкостенни, за да не се превръщат в бомби. Кой знае каквъв е тука случая. Просто е поднесен и толкоз

Не могат да се сцепят меките връзки, щото едната е зад клапан, а другата зад въздух... Хора, монтирайте си модерни клапани, за да не се взриявате така.. При съвременните модели има отвор в средата и дори да не сработят, започват да връщат по малко топла вода в тръбата на студената, при високо налягане...

Ficho

Не, че не може и въздуха да гръмне меката връзка, ама много често те са с по-голямо работно и максимално налягане от водосъдържателя на бойлера. А, да се разчита на това кое ще издържи по-малко, ако стане авария е много несигурно. Това че нещо е предназначено за налаягане 10 атмосфери, не значи, че за беля, няма да удържи и на 20 или повече.

Бойлера е съд под налягане попадщ в групата на Съоръженията с повишена опасност! Затова проверката при тях трябва да бъде по сериозна.По принцип бойлера дори без предпазни устройства не трябва да гърми, защото по принцип трябва балона му да бъде целия пълен с вода, а водата е несвиваема и ако увеличаваш налягянето не може да се запаси енергия и после да гръмне съд с вода пълен до горе.Но балона реално не може да се напълни целия с вода а остава една шеста празно пространство и именно там газа се свива при голямото налягане и би трябвало механичната защита/предпазния винтил/ да пропусне налягането във вид на вода или пара навън и да облекчи налягането в бойлера.Другите две защити на бойлера са терморегулатор по температура и токова защита по ток.Тези три защити две електрически и една механично /предпазния винтил/ защитават бойлера от взрив.Ако не сработи терморугелатора температурата ще се повиши и ще се взриви бойлера, ако не сработи токовата защита ще се увели тока и ще въдникне късо съединение, но ако не сработи предпазния винтил и не облекчи налягането в бойлера той също гърми.Затова на всеки 7 дни дърпайте лостчето на предпазния винтил и трябва да потече вода, ако не потече знами предпазния винтил е запушен от варовика и веднага трябва да се смени.Предпазния винтил се слага на студената вода на входа на бойлера, защото това е по късата тръба по долу в балона, докато тръбата за горещата вода която излиза е по дълга.

Виждам, че явно разбирате... Моля, да ми отговорите - ако бойлера е ИЗКЛЮЧЕН от мен, преди САМ да се изключи и има някаква повреда, за която аз не подозирам - при влизане в банята - може ли да гръмне? Самото изключване ( от копчето ) гарантира ли сигурност при къпане ( поне ), ако бойлера не е наред? Моля Ви - обяснете!

+++

Не е точно така. Дори пълен догоре, при загряване: а) водата се разширява, и б) прегрятата вода под налягане е все още течна при 103оС да речем. Една пукнатина, и тези 80 литра стават на пара...

ПОДКУПИХМЕ НЯКОЛКО "НАРОДНИ СЪБРАНИЯ" Т.Е. ДА ГЛАСУВАТ ВИНАГИ ЗА НАШТЕ ИНТЕРЕСИ, МНОГО СЪДИИ И ПРОКУРОРИ ОТ БГ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, ТА НЯМА ДА МОЖЕМ ДА ИНСЦЕНИРАМЕ "ПОВРЕДА" НА БОЙЛЕР,,,, "ДА ЖИВЕЕ И ПРЕБЪДЕ МАФИЯТА, КОЯТО КОМАНДВА В БГ" И ТАКА ДО КРАЯ НА СВЕТА, НО БСП "ЗАГАТНА", ЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗАКОН ЗА ИНДИВИДУАЛНО РЕШЕНИЕ НА ВСЯКО СЕМЕЙСТВО, КАК КОГА И С КАКВО ДА СЕ ОТОПЛЯВА ///БЛАЖЕННИ СА ВЕРАЩИТЕ////

ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ В БГ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 1000Г.

Като пишете, пишете първо каква марка е. Май много се грижите да не накърните името на производителя, а по-добре ли е да измрат сума ти семейства и да им се разрушат жилищата. Досега са гръмнали стотина бойлера, дайте една статистика да видим кои гърмат, така ще свършите нещо полезно.

кви марки ве, сигурно са бойлери останали от втората световна война, на които терморегулаторите отдавна не работят, всичко е ръждясало и тече.

ако беше ръждясало и тече резултата нямаше да е уплътнена бомба

Няма значение марката важно е задкормилното устройство. Това да не ти е BMW или GOLF.

Жена от блока сподели пред bTV: "Силен гръм! И аз си рекох - пак ли вали сега?" Лелеее, тая жена си е направо нинджа бре! Щом такъв трясък й се струва като дъждец... Сигурно е родом от Перник. Там са железни.

Каква марка е бойлера? И без оправдания, че ще развалят на някого бизнеса и може да ги съди.

Каквато и марка да е щом не е монтиран както трябва става "бум".

Всякакви коментари са излишни освен този ,че трябва да се държат отговорни производителите. Стига вече с тези бойлери- производителите на съд и след това на смърт!!! Не е ли така !!????

Трябва да се държат отговорни тези дето са го монтирали.:)

От чисто техническа гледна точка при правилен монтаж и подвързване нов бойлер е невъзможно да гръмне.

Чисто технически затова такива неща, дори колата си не позволявам да я пипат в сервиз изобщо. Ако дори гума отида да ми монтират, седя и гледам от близо какво правят... че и там има цветущи случки от млади момчета на първа работа които никой не си прави труда поне елемнтарно да обучи преди да им даде да пипат. Лично знам една фирма занимаваща се с продажба и монтаж и исервиз на битова техника в наш селски район, дето са абослютни идиоти и некадърници. Фирмта съществува от зората на демокрацията обаче в нея няма нито един компетентен, като се започне от собственика който и той е тиквеник дето от нищо не разбира. Как още оцелява тая псевдо фирма не знам. Идиотия и изпростяване и скотовизация на нацията драги. Свиквайте... това е европейското ни бъдеще.

До авторите на статията: Научете се на правопис, а след това тълкувайте!!!

В парламента няма ли бойлери бре,да хване да ресне и да са свършва един път завинаги с тия блъарници....

Там топла вода им осигурява "Топлофикация" София. Преди години един депутат от провинцията се самозатри от неправилно свързан бойлер.

Добре де. "След ремонт вчера си преместил леглото възможно най-далеч от бойлера". Ремонт на какво? Очевидно нещо е подозирал. Намирисва цялата работа на неясна "журналистика" пак...

"Собственикът се е спасил, защото си сменил спалнята." Евала, титани на клавиатурата!

прави са ората. Ако беше сменил жена си например или бельото си сега щеше да е мъртъв. А той си се накъркал по обичайно му и прилегнал на миндера в кухнята. Да почерпи!

И по радиото натъртиха и гледам тука с черни дебели букви "отбелязано", че никой в блока нямал застраховка! А пък тоз човек, как решил точно от този ден да спи в възможно най-отдалеченото място...... Не съм по конспирациите ама туй много се набива. Малко като вилата където живея. 20г никой не е пипал нищо и изведнъж от предното лято, сума ти къщи изгърмяха и веднага се появиха колите на СОТ-Д да си предлагат услугите. А почти никой не е ходил в полицията да пуска жалба. И пак заради неверието в системата и тежките процедури. До скоро коли се палиха..... Бе масова психоза.....

Бойлерът гръмна Европа стресна общината скочи Металург да брани...

по-съществения текст: Пусти селендури станали ел-техници! Вчерашни овчари - ВиК монтират!

Продължавам да се учудвам на хора които плащат луди застраховки за колите си, но не отделят пари да застраховат жилището си.

Тва е защото е задължително. Ако си вземеш нова кола на лизинг, каското е включено в месечната вноска.

А какво общо има лизингът? Хората си правят каско и без да имат лизингов договор.

Ти опитвал ли си да застраховаш недвижим имот? Или изобщо не искат, или предлагат такъв договор, че дори в случай на предвидените събития, не ти дължат нищо.

глупости на търкалета. Без проблеми си застраховам всяка година апартамента в ДЗИ и като ми протече покрива взеха, че ми платиха в рамките на 20 дни.

Да застраховала съм и застраховам. Преди 2 години ни наводниха съседите и малко се разду мазилката на тавана на едната стая в ъгъла за което си ни платиха в срок и ни преведоха достатъчна сума за отремонтиране.

Още едно преимущество на слънчевите колектори пред обикновените бойлери - не гърмят !

И не хабят ток. Термопомпите на слънчевите системи са 45W, колкото крушка и работят сумарно по 1-2 часа на ден, което изразено в пари е жълти стотинки.

1 - сложи нещо за 4-5 бона на покрива и чакай да го намериш 2 - избягвай да се къпеш през мрачните зимни дни - обтривай се със сняг 3 - при първия смерч (а такива вече се завъждат из Родината) бъди готов да си събереш инвентара от съседните покриви 4 - споразумей се със съкооператорите къде точно да сложиш панела без да пречиш на другите.(мисия невъзмжна) 5 и т.н. и т.н. Това става в къща дето сам си си господар

Ако знаеш само колко много такива "философи" има като теб в България....ум да ти зайде :) Чувал си за нещо, но никога не си го правил, само че това не ти пречи да си "експерт" в областа :) Има толкова много варианти за такива системи, че няма да ти стигне седмица да ги проучиш всичките и да избереш най-оптималния за мястото където живееш. да те светн, че има варианти и за панелки, които не притесняват комшиите по никакъв начин и няма риск от кражба, ама нали е по-лесно да се говори, вместо да се мисли......Плащай си кат поп на ЕРП-то дето дерибейства по вашия край и си гледай кефа :)

Дори и в Дубай към слънчевите колектори има нагреватели. Водата става студена вечерта. Нарочно го изключих в един хотел. Не стига да се изкъпят 3 човека. А там трябва яко къпане.

Накратко :Говориш глупости :) само тва мога да ти кажа :) Моята система е с 200 литров бойлер, който се загрява до 70-80C, от слънцето. На покрива е само колектора, бойлера си е вътре банята. Според теб тва не стига за 3ма човека ли ? И тва че изстива през ноща е пълна глупост. Кат си изключиш ел. бойлера вечер, до сутринта изстива ли ? Нали за тва има изолация, може да изстине с 5-6 градуса, но тва е нищо ако в бил загрят до 70C.

Възвратен клапан бил ли е монтиран?

По всяка вероятност не. Матрияла е толкова прост, че обикновено възвратния клапан, който се намира в кашона с бойлера не се монтира а се хвърля в кошчето за боклук.

Интересно ми е дали е имало такъв, защото според мен ако има няма как да гръмне бойлера, налягането трябва да бъде изпуснато през клапана.

фирмата-производител на бойлера да обезщети всички засегнати!

е сега идват и почват да раздават кайметата. Колкото Енергото обезщетява за подадени 2 фази... Не ме питай, че баш в същия град работех и баш в енергото и помня колко "обезщетиха", така че не си измислям. 2-3 седмици хората влачиха всякакви изгорели уреди, накрая купиха с 300 зора един касетофон, но пари не надаха никуму. А тогава още имаше ред в държавата, някакъв поне

Хора, аз съм човек който разбира от бойлери - главният проблем е ВЪЗВРАТНИЯТ КЛАПАН и след това експлозията настъпва когато не сработи термалната защита.Каквато и да си говорим, излиза, че на пазара има некачествени и смъртно опасни стоки за шир-потреба.

аз понеже съм си леко параноик, винаги слагам и от двете страни на възвратния клапан меки връзки, та поне тяхната некачественост да ме спаси и мен, а и комшиите

Меките връзки са нож с две остриета. Особено китайските. След година и половина две се пукат сами от налягането и ако по това време си на почивка има вероятност да удавиш всички етажи под теб.

Уникално мазало!Добре че,няма пострадали хора.По бТВ съобщиха,че злополучният бойлер-бомба,бил в гаранция.....ако е така,кой,кой ще поеме щетите???????

дали да ти докарат жилището до акт 14 заедно с покъщнината не е велико "пострадване". Ведно с колата на паркинга. Ами то, аз май по-добре да се гръмна, щото в България това се събира за 3 поколения, не за един живот.

Скотът който си го е монтирал сам, че е и икономисал да монтира това, онова...:)

Чета в резюмето, че човекът се спасил защото си сменил спалнята и си викам..." каква пък е тази спалня бомбоубежище", а той сменил местоспането си!

не му е чиста работата на този, явно е имал нещо предвид. А жена си да утрепе, я комшията ;-)

Напил се е човека в кухнята и там си е заспал.

Най-евтиният начин да си разшириш жилището! Бай бабо,да не се случва! Голям късмет е извадил човека. В нашия блок преди двайсетина години гръмна... Маани маани.

Да бе, голям късмет. Взривил си е носещата стена и в един момент комшииката от горния етаж ще падне при него заедно с тавана.:)

Здравей. Не знам кой си, обаче след историята с момчетата и днес гледам продължаваш - коментарите ти са яки! Ти рахат бъди! :)

Хайде софиянчетата да кажат нещо против Топлофикация.

Фалит!

Как зорна да си взривим бойлера. 1. Да не му сработи терморегулатора, 2. Да не му сработи термоограничителя, 3. Да не му избие предпазния клапан, 4. Да не му изпада елипсовидния фланец на нагревателя.(нарочно са с такава форма, за да се изплюе при по голямо налягане), 5. Да не му се избият гъвкавите връзки (маркучите). Колко тъп монтажник трябва да бъдеш, че да елиминираш всичките всичките до една, за да получиш горния ефект.

Немаш идея какви таланти има само

Не знам дали не си сбъркал и с у в името си, но по: 4. елипсовидния фланец не се очаква да изпадне, а да се огъне и протече водата върху ел. частта, направи късо и изключи бойлера, а след това спокойно да си шурти докато всички етажи под бойлера пропищя. Затова вече използват твърди люкове захванати с болтове. 5. Това е много голяма глупост, да разчиташ на мека връзка да се разпадне. Първо бойлера ще гръмне.

Абе ДИРа, що сте толкова смотани? Написах на матрияла да си вика майстор а не да икономисва кинти, за да не се самозатриват и вие ми скрихте коментара.

Не са смотани! Тебе като те видят, че си написал нещо, трябва веднага да го изтриват дори без да го четат! МОМЕНТАЛНО! За тебе свободата на слово(блудство)то не трябва да важи!!!

Марката на бойлера беше...БУМ-БУМ-БУМ...

Някоя самоделка без клапан и без термостат ще да е бил бойлерът. Гаранцията му важи само ако се върже правилно от правоспособен ел. и вик техник. Лошото е, че дори да си поддържаш твоя бойлер изправен, ако гръмне на комшията, пак го отнасяш. Защо няма контрол над тези бомби, които ги има във всеки дом? Държавата си пасува по въпроса.

Сигурно е Теси те изгониха бразилските като опасни, защото техните са безопасни !!!!!

Едва ли, на тях тенекето и заварките им са такива, че пльокат кат балончета...