Войната срещу козешката чума: как ни налази "болестта на бедните"

Чумата по дребните преживни животни увеличи чувствително градуса на напрежението в страната. Той и без това е висок заради нагнетени емоции от къде ли не и по какви ли не теми

Обратно в новината

Коментари - Войната срещу козешката чума: как ни налази "болестта на бедните" | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

БМБ и ОП обещаха, преди мандат 3 на Боеко, че ще назначат полицай във всяко село да го пази от битовата/ разбирай циганската / престъпност. Сега година и половина по-късно същите хубавци пращат маскирани, като ветеринари цигани да влизат с взлом в къщите на хората и да им избиват добитъка. Направо се умилявам, като чуя шефа на МВР да заявява с апломб, че от утре евтаназията продължава /евтаназия е актът, с който някой отнема живота на друг по негова изрична молба/. Моля, искам запис как козите и овцете са помолили да бъдат евтаназирани. Искам да видя поне една коза/ с номер от марката и клинична история/ умряла от чума , а не убита от "ветеринар". Ако няма такава цялата шайка да си подава оставката поради служба на чужди интереси.

e комунизъма! и простите комунисти искат да си останат бедни, или да са богати за сметка на милиони други, живеещи в нищета, дарена им от продажните комуняги :)

Болестта на богатите е капитализмът. Идеята една шепа хора да живеят на гърба на останалите без да работят, да имат повече отколкото могат да изхарчат и промитите мозъци да пригласят, че така било правилно. Неслучайно протестиращите майки издигнаха лозунга "Системата ни убива". Да, тази човеконенавистна система убива.

Системата не ни убива,а ние не убиваме системата.Какво траем 1% да граби 99% от хората

Дебили, народо-епидимиолози. Дори здравитерживотни са преносители на болестта. Пускали животните в гората....Най-накрая ще се очистите сами, сган тъпа. Застреляйте всички кози в региона, иначе от тъпотия ще се наложи да застреляте изобщо животновъдството в България. И тъпата бабичка гръмнете ако толкова мрънка за чумавите козички.

май тебе треба да те гръмнат, а не животните ...

Иди се нареди с козите, да не разпространяваш наглата си простотия. Старче ...

Добре де, нека някой да каже - има ли поне едно животно от тези райони което да е умряло от тая чума - щото както казват "умните" глави - чумата е страшна болест - 90 процента смъртност. То ест ако има наистина чума трябва да има поне десетки или стотици мъртви животни от болестта? Засега има неколко хиляди мъртви животни от ръцете на "ветирнарите"? А от чумата - колко?

Вземаме мерки.Скоро ще има .Колко,ще кажат чиновниците от ЕС

От какво да се плашим?Има ваксина по 0,25 евро,около 50 стотинки.Докога ще ги чакаме с ваксината? В министерствата са едни лежачи от 20 години,някой вече не могат да се обърнат и влезнат през вратите.

Защо да излиза заразата от Странджа? Нали тази чума се лекува. Въпросната баба само да изолира една болна коза и други няма да се заразят. Въпросът остава - кой има интерес от избиването на животните дори и здрави?

Козешката чума идва от ул."Козяк". От там ни спряха "Южен поток" и АЕЦ "Белене". И джендъризма от там ни го налагат.

Сега ще ви наложим и демонкратичните ценности

Много ми харесва лафът "козешката чума"! "КозЕшката", "козЯшката" - все си е чума, значи ... Мислех си дали не е "КОЗЯ чума", ама не - козешка била или козяшка, все тая ... :-)

вНИМАВАЙ! Платили сме отново да ви облъчваме със "Свободна Европа"и този път ще има санкции за тези,които не се съобразяват с "демократичните ценности",за мачкане на света

Козешка? Що за дума си измислихте?!!!

Няма чума в стадото на баба Дора, казва го министъра!

В Англия за един предатлл-Скрипал и уж Новичок проглушиха света. А тук явно умишлено се заразява поминъкът на една цяла бедна страна. Това не е ли диверсия? А тук и ЕС мълчи. Двоен стандарт. Джендърски.

Хора, има само един изход. това правителство на ГЕРБ да си подава оставката и да изчезва. направо съсипаха държавата. МАРИОНЕТКИ!

Интересен ми е коментарът, че заразата е минала през границата с животни. Та как ще стане, като сума ти пари за огради дадоха, та и гаранция, че пиле не може да прехвръкне! Ааа, пардон, това е коза, може да се катери по дървета, та сигурно и по оградата може да се катери.

Има ли нещо дето не разрушихте за 30г. Преди 30г България изнсяше близо по 1 000 000 шилета . Навсякъде имаше ветеринар контрол. Животните се ВАКСИНИРАХА. Сега няма нищо . Имаше села с по 60 000 овце че и повече Производство на мялко -2 385 хил. тона през 1990. Сега колко е десетки пъти по малко. Как няма да има такива неща

Къде са ДАНС, службите за сигурност, институции, Президент, Европейски съюз??? Та това е национална сигурност на държавата. Все едно е дали ще те убият от войска или заразят и умреш от чума. Разлика няма. Това е нападение на страната.

Със този " специален случай" да се заеме Цацаров. В най- кратък срок да излезе и публично обяви самата истина. ИСТИНАТА!! Ако ли не, да си взема куфарчето и да изчезва бързо от прокуратурата. НАРОДЪТ ИСКА ИСТИНАТА И КОИ СА ВИНОВНИТЕ!

Кой каза истина? И ако излезе, какво ще я правите?

Ще я заврем в лицето на лъжците и ще искаме тяхното отстраняване. Ще ги поведем и под отговорност.

хахахаха, Че малко лъжи ли чухте.. хахаха ще навират... хахаха

НЯМА ЧУМА!! ИМА КООРПОРАТИВНИ ИНТЕРЕСИ!! ТОВА Е!

Не мога да си отговоря на въпроса, ако има такава зараза, тя не е ли преносима от хора, вятър,диви животни, птици, храни, транспортни средства и т.н. т.н. Няма как да се предпази заразата, без да има строго правила. А няма такива. ЗАЩО??? Нещо ни правят на идиоти, ако наистина не сме такива.

Не ви правят - идиоти сте си.

Колкото повече гледам и слушам информация около тази "чума", все повече като разумен и мислещ човек се убеждавам, че има пълен хаос относно информацията. Има чума, има положителна проба, после няма и отново. И това става пред очите ми, не от фалшиви новини. Извод: ИМА НЕЩО, КОЕТО СЕ КРИЕ ОТ ХОРАТА!!! УБЕДЕН СЪМ!! ПРАВИТЕЛСТВОТО СИ ИГРАЕ С ОГЪНЯ! НАРОДЕ??

Не зная дали тази статия е поръчкова или не, но тя дава много логичен отговор на основният въпрос: Защо българските институции действаха така панически и извършиха и продължават да вършат неадекватни действия при решаване на проблема ? Оказва се, че нито в ЕС, нито в България има опит за справяне с тази болест и е взето най-лесното решение- да се изгори юргана. Само, че в случая тази паника и некомпетентност ще имат много висока цена - затриването на животновъдството в големи райони на България.

Борисов .... БООРИИСООООФ .... вониш .... вониш гадно .... на .... ЧУМА ..... с ЕВРОАТЛНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ ..... примесена е вонята ти ..... Ей .... и ЧУМА няма да оставят тия .... "управляващи" от ГЕРБ .... по тази нашата си БЪЛГАРИЯ .... Не им стигнаха парите и .... не знам още каквото окрадоха ... и на ЧУМАТА посегнаха ....

Яано е че Мигранти Негри и Араби са я пренесли на наша територия. Еврогейски

Горе долу вече е ясно за какво става дума в случая с "евтаназията" на болни от "чума" животни в Странджа. Няма диверсанти, мигранти, дори болни животни няма. Има поръчка на едрите фермери, които имат възможност да се преборят с евробюрокрацията и да изнасят за страните от ЕС, да се избият животните на дребните фермери, които работят за местния пазар и евентуално за износ в южно направление-Турция и Близкия изток. Спекулира се с лабораторни изследвания за антитела, които са положителни в два случая-при болест от чума и при ваксинация против чума. Оказа се че в Турция покрай границата в Странджа няма огнища от болни животни, а серологични огнища вследствие ваксинация на здравите животни с жива ваксина, която е от омаломощен причинител и може да се предева от животно на животно, без да се боледува. В Турция ваксинацията е задължителна и не се притесняват от положителната серология, а си лапат месото от ваксинирани първично или вторично животни. Болеста не ходи по хората. В ЕС обаче е забранено да се консумира месо с положителна серология, не се правят ваксини, работи се по мъртви ваксини, но те в случая не са ефективни. За това се налага карантина. Едрите фермери се опасяват, че и техните стада ще бъдат ваксинирани вторично и ще попаднат под карантина, т.е. ще им секне износа за Европа и за това са дали пари на на ветеринарите от долу нагоре по веригата да предизвикат паника и да започват тотално изтребление на здрави животни, само на база серология на 2-3 животни от стадото. Въобразяват си, че като избият животните и ликвидират бизнеса на дребните на тях ще им се размине и ще продължат да си лапат евра, а другите да го духат. Важно е те да спасят бизнеса и кожата, за сметка дори да се запали половин България с напалм. Както каза снощи много умния ни министър председател. Който вместо да хукне по арабския свят да търси пазар на поставените под европейска карантина български месни и млечни кози и овчи продукти, е мобилизирал циганите от ямболските и бургаските цигански махали и всичката герберска гнус от югозападна България и става изпълнител на поредната платена поръчка за убийство. Този път не на разни конкурентни мутри от ВИС, Мултигруп и сие, а на българското село. Нищо лично, бизнес. А Пасков да си разтяга конспиративните теории. :)

как може да сме най-изостанала страна в ЕС при толкова много капацитети по всичко!

в грешка си ако мислиш, че дори един освен твои много близки четат писанията ти. И защо си ми взел ника - сега трябва да пиш поне пет пъти "ха"

всичко е ясно - Корнелия е най-голямата специалистка по домашните животни, аз мислех че разбира от коне, но тя разбира от ВСИЧКО! нАЙ-ВЕЧЕ ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯ , ОТ ПРЕМИНАВАНЕТО ОТ ЕДНА ПАРТИЯ В ДРУГА - ОТ кОСТОВ В БСП САМО ДА ИМА ДАЛАВЕРА. Как хубаво обяснява за чумата -. то ако беше лека болест нямаше да се нарича ЧУМА! А защо не ми обясни как така хвали всич(ко в Русия и правилно, на мен ми се струва, че образованието е на ниво, но защо синът й учи в САЩ, в най-скъпия колеж, а сега работи в НюЙорк в американска банка. То и синътг на прекрасния ни президент учи в САЩ, т. е. доведения но ми се струва че не прави разлика между свои и доведени деца.

Поръчкова статия, научнополулярна. Но животинките, които браним са здрави напук на пишещите поръчкови платени материали. Да броим ли дните, в които не се е проявил и признак на заразяване? Това е факт. Хайде сега да помислим на адекватността на действията до момента: 1.Някой си взема проби (не се знае от кои животни, от кои стопанства и кога), т.е. самите взети проби са съмнителни. А е толкова просто - протокол с вписана дата, място, стопанство, ушна марка на животното , животно; 2.Някой си праща пробата/пробите в някаква си лаборатория (без данни за акредитация или за призната такава). Основателен е въпросът дали и правилно са взети пробите и дали няма замърсяване още при вземането им; 3. Липсват веднага взети или по съответен разписан план в стандарт ,наредба или друго кръстосани проби от същото животно/животни,място,стопанство и пращането им за изследване в акредитирана лаборатория - ами не е направено; 4.В същия или на следващия ден проби от животни (пак с протоколи за проследимост, вид животни,ушна марка,стопанство,населено място, за да има проследимост и безспорна идентификация) и вземане на референтни такива, пращане на пробите пак по същия начин в поне две лаборатории (едната от лабораториите е контролна). 5.При протеворечиви резултати на двете лаборатории, трета,контролна проба.Ами няма такива действия; 6.На база предходните 5 стъпки , в т.ч. и при противоречия - контролни проби - ясна и точна идентификация за наличие/отсъствие на заболяване,антитела или др.подобни. Ами няма , все още няма неоспорими доказателства, стадото на баба Дора, което може да се счита за контролно е живо и здраво вече над 20дни след първата съмнителна проба§ 7.Без да са направени стъпки от 2-6, след първата стъпка (съмнително взети проби, съмнителни резултати) някой си държавен чиновник в БАБХ прави нескопосна заповед и още по-нескопосно я докладва на Заместник, който е инженер-агроном,т.е. не е ветеринар и дори като последен по веригата административен орган не е с със съответната професионална компетентност за да се запознае с фактите и да прецени като административен орган дали да подпише смъртната присъда на ЗДРАВИ ЖИВОТНИ (елементарни правила при провеждане на административно производство не се знаят и не са спазени). Основен принцип на административното право е нарушен - при липса на безспорни факти и обстоятелства и без преценка за най-благоприятния за засегнатите/адресатите на заповедта , малограмотно , некомпетентно, непрофесионално и неправилно и незаконосъобразно филанкишия (представете си заповедта да е подписана от счетоводител например, не че имам нещо против счетоводителите , а ма в случая професионалната му компетентност е същата, а става въпрос за специализиран държавен контролен орган, който трябва да действа строго професионално! ЕТО ГО И ВТОРИЯТ ГОЛЯМ ГАФ, доказващ професионална и административна некомпетентност! 8.ТРЕТИ ГАФ -през целия този период КАРАНТИНА НЯМА! Едва преди 3-4 дни се пращат някакви смешници, които пръскат слама, поставена на пътя , НО СЕ УМЪРТВЯВАТ И ЗДРАВИ И СЪМНИТЕЛНО БОЛНИ ЖИВОТНИ (НИКОЙ НЕ ОТДЕЛЯ БОЛНИТЕ ОТ ЗДРАВИТЕ И НИКОЙ НЕ ВЗЕМА КОНТРОЛНИ ПРОБИ). 9.ЧЕТВЪРТИ ГАФ : Не е работа на полицията (нарочно с малка буква) да проверява законосъобразността на административни актове, за чието изпълнение е поискано нейното съдействие. Но при бурната реакция на гражданското общество , поне политическото , ако не професионалното ръководство трябваше да направи консултации (вътрешни,с прокуратурата), а и трябваше ПРОКУРАТУРАТА ДА СЕ САМОСЕЗИРА! Вместо това се допуска да се противопоставят на едни българи на други българи и да се стигне дотам, че рейтингът на полицията е нулев, че убийците (всички по веригата до мургавите преки изпълнители) си играят на стражари и апаши, че се влиза насилствено в стопанствата на хората и насилствено се убиват ЗДРАВИ ЖИВОТНИ! 10.ПЕТИ ГАФ : При наличие на бурна реакция на гражданското общество вместо веднага да се спре изпълнението, да се направят нови проби в т.ч. кръстосани, да се пратят на минимум една основна и една контролна лаборатории (без разбира се лабораториите да знаят това, коя е основна и коя контролна) продължават убийсвата на здрави животни. Защо здрави ? Ами защото продължава да няма безспорни доказателства ,че са болни, заразени и че точно това е болестта. Същевременно властта се заиграва с "бизнесмените" от животновъдния сектор , за да се увеличат обезщетенията, които първично са определени (незнайно как - това е и към първия гаф). И от вчера Караколев и компания нагло заявяват "само бизнес бейби", след като яхнаха вълната на протестите за спиране на убийствата на ЗДРАВИ животни. 11.ШЕСТИ ГАФ : Властта, вместо да постъпи професионално, управленски се мята като риба в мрежа , прави "ченгесарски номера" - и увеличава с жълти стотинки обезщетенията за убитите НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО ЗДРАВИ животни и едва преди 2-3 дни вземат проби (незнайно къде,незнайно как от кои животни - живи, мъртви и от кои стопанства). Междувременно "загробените професионално" убити животни (уж по правилата в траншеи с дълбочина над труповете 2м) се разнасят от чакали и плъзват данни, и , че мургавите ни събратя ги изравят и месо се повява ту тук, ту там. Нали данните за въпросната чума, доколкото я има са, че не е опасна за хората и при термична обработка изобщо няма опасност (така пише в книгите,в интеренет базите данни и т.н). 12.СЕДМИ ГАФ : Гърмят като бушони Зам-министър на земеделието и още 2-3 държавни чиновници в същото министерство, но НЯМА и дума, че от тях е допусната професионална и административна грешка/грешки. Гражданското общество възприема оставките точно така - като страх на властта и гърмене на бушони, за да се замажат очите. PR кампанията за обясняване на действията, фактите и мерките се води безобразно , непрофесионално и малоумно! Може би и зарради това, че тезата за заразените животни не издържа (няма безспорни факти и доказателства). Духът на гражданското недоволство от властта е изпуснат от бутилката, всяка информация,обещание,мерки и т.н. се посрещат и ще се посрещат на нож, ще се усъмняваме в професионализма и компетентността им и ще се приема, че властта плаши гаргите, за да замаже собствените си гафове с убийствата на живите животни. 13.ОСМИ ГАФ : Не се правят аутопсии на убитите вече животни. Т.е. пак няма доказателства за зараза и , че точно това е болестта. Още повече би трябвало според "експертите на властта" клиничната картина да се е проявила навсякъде. 14.ДЕВЕТИ ГАФ : Вместо да се назначи експертна комисия от видни ветеринари с авторитет (и разбира се , които не са оцапани с непрофесионалната и безобразна намеса), в т.ч. с преподаватели от селскостопанската академия , вирусолози, биолози с авторитет и професионална компетентност, се дрънка оръжието на властта и заплахите "влизат убийците да убиват всеки момент", ченгесарските номера със спиране на зареждането на магазина в Шарково, връщане на коли и хора , при наличие на уж вече "карантинни мерки за обеззаразяване" се нагнетява допълнително напрежение сред стопаните и бранещите животните хора и гражданското общество, бранещо невинните, унижените, мачканите хора и убиваните здрави животни. ИЗВОДИ : Некомпетентни, неправилни и незаконосъобразни действия, груби политически и професионални грешки, граничещи с престъпления. Това не се прощава, защото хората дори и в мизерна България в 21-ви век, заради образованието си (не е заслуга на властта обаче) вече няма да допуснат да бъдат лъгани. Всяко действие на политиците и властта ще се подлага на съмнение, което означава едно : Властта/изпълнителна,политическа,законодателна и съдебна нямат доверието и не могат да управляват по старому, а народът, който въпросните смятат за "електорални единици" не иска и няма да бъде управляван по старому и от изчерпалата доверието ме власт. Правете си изводите (другите) сами!

КВО Е ФАШИЗМА ??? ПРОЧЕТОХ СТАТИЯ В УИКИПЕДИЯ НА АНГЛИЙСКИ ПО ДРЕБНИТЕ ПРЕЖИВНИ ЖИВОТНИ .... СЛЕД ТОВА ПРОЧЕТОХ СЪЩАТА СТАТИЯ И НА БЪЛГАРСКИ .... АМИ РАЗЛИКАТА Е ГОЛЯМА - В БЪЛГАРСКАТА СТАТИЯ ПИШЕ НЕЩА И ЛЪЖИ КОИТО ГИ НЯМА В АНГЛИЙСКАТА СТАТИЯ НА УИКИПЕДИЯ

Чума по дребните преживни животни от Уикипедия, свободната енциклопедия

Разбрахме вече че това е диверсия от ислямския свят и сте безсилни да я предотвратите. Но какво ще кажете след като едно КУЧЕ умря от рак в съседен блок. Ами тези кучкарници дето ги развъдиха селяндурите в центъра на София не носят ли болести. ..... по този повод някои май отгоре бяха казали " Две трети от човечеството ще загине от глад и болести "

Като е дошла от Турция ,там как се справят ...избиха ли си животните ...

Ами сега елате и ме убедете да не вярвам, че пет огнища в България не са саботаж. Но със същата сила може да се говори, че може да е имало чума и по- рано, но никой да не я е диагностицирал, защото в държавата няма подготвени хора за това. Може да се предполага, че медицинсите документи на животните, които идват от Турция са неистински и случаят да премине границите на държавата ни, защото ако в Турция не знаят за чумата лошо, но ако знаят още по- лошо, защото съзнателно са я пробутали и тук.

Твърде дълга статия, прочетох накрая по диагонал и все пак си задавам въпроса, защо някой нелегално е вкарал животно?Като им гледа човек високите изисквания за всяко животно с документи и разни други алабалистики, е как обикновен гражданин да не се изкуши да скрие овцата и да я прекара?Кучето си да трябва да заведеш от една в друга европейска държава луд ставаш, то по-лесно е с детето.Ако не бяха тези тежки изисквания, надали някой ще седне да крие една овца или коза.Не е ли по-разумно да има дежурни ветеринари по границите и да се правят бързи полеви тестове за по-опасни и значими зарази?Много по-ефективно би било да не се изискват какви ли не документи свързани с разправии, губене на време за вкарване на малък брой животни, а просто да бъдат прегледани и тествани на границата.Така никой няма да трепери дали ще минат и да ги крие, а един-двама опитни ветеринари и лаборатория няма как да не установят, ако има нещо застрашаващо живота на хиляди животи в страната.

Чукча не читател. Чукча писател. И аз така с коментара ти.

Дали пък няма да е удачно на всяка коза да назначим личен ветеринар? Дааа, много станаха чукчите!

Бягайте докато можете ... Нищо друго не остава повярвайте.

Защо всички мълчат за украйна с американските био-лаборатории.....там мрът всички и животни и хора........задници ,не журналисти.

Боже , колко налазина ни простотия. Можеше оше 100 страници да се изпишат, а истината е една " Тъпа о ялова политика от която страда народа " . Прости и послушни министри, никаква мисъл как да запазиш поминъка на народа, никаква съпричастност в проблемите на обикновените хора.

Налазила е безпределбата алчност на Порожанов и сие и цялата ГРОБ-арска (пардон герберсатка) клика. И ако не сте забелязали всяка годино поголомно се избива по някой вид животни в БГ (бяха птици, бяха свине, бяха говеда ..). Не ви ли щраква нещо в мозъка?! Случайни неща няма на този свят. Това е организирано мероприятие и то е ясно като бял ден! Трябва да е много сляп човек, за да не прогледне за машиназиите на земеделското министерство. Но да стигнеш до там , че да подлагаш на геноцид собствения си народ?! Що за хора са това герберастите, т.е. има ли нещо човешко останало в тях?!

От 30 години насам над българския народ се прилагат "ПРОГРАМА ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД" - 1988 година и икономическата програма "ПРОГРАМА НА РИЧАРД РАН И РОНАЛД ЪТ" - 1990 година. А сега ни "налази" и ... "болестта на бедните". Това е ДИРЕКТЕН СИГНАЛ към "статуквото" ,за неговият неизбежен "УЖАСЕН КРАЙ". ( IT- геги на уфчерите, дървените чукове на машиностроителите, сърповете и косите на земеделците-КОМБАЙНИ И ТРАКТОРИ, ТИР-ове и автобуси на шофьорите ...). Демек, умната господа и другари, "РЪКОВОДЕЩИ" България в условията на НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД ("Novus ordo saeclorum", в Римската империя).

се нарича корупция...

Нямате ли страх с тези либерални писания?

Аз имам козички и тук-таме някоя офца. Обичам си ги като деца. Водя си ги на разходка с кучето всеки божи ден да рупат тревичка, но те предпочитат долните листенца на дърветата и опскват храстите. Доя си ги редовно - ех, това козешко мляко е НАЙ-ПОЛЕЗНО. и КОЕТО Е НАЙ-ВАЖНО - на вилата си нямам господар. Живея сред природата, в планината и в града слизам да видя близките си, но повечето пъти те идват на гости. Съвсем обикновен, дори прост живот, но това съм аз. И сега.....какво ми говорят тези простаци - да си убия любимите животни..това значи да се самоубия! Шо не си..... Мойте не са ЗАРАЗЕНИ - аз си знам пътечките, където ги водя, знам какво ядат, какво им давам ...в повечето случаи те си го набавят от разходките навън...и сега ще ми разправят, че били заразени! Виж, за птиците - разбирам, кокошките там, петлите. Може просото да е заразено, зърното де и някой петел да е прехвръкнал от Китай през седем морета до нашето...те все пак летят, докато козичките ми само хрупат шумата и дават мляко...вече споменах, че е най-полезно, нали?!

Е. им П.Л. и да ходят да си въртят далаверите на някое друго място. Е например о-в Тамбукту е идеално, а и Винету, дори и да не е местен, може да си позволи да си го купи...

Добре, че кравата Пенка вече я амнистираха, че сега да беше щеше да и теглят ножа, хуманно.

...щом като има ваксина, струваща 25 цента, защо тогава умъртвиха всички тези животни??? Сега е 15 лв., а можеше по 50 ст да плащат на животно. Как всъщност сега се появи информация за ваксина, а преди наколко дни само евтаназията беше решение....Некой от умните глави от Министерството сети ли се да пита за ваксина въобще? Нещо не се връзва....

ако се ваксинират животните, теста чрез антитела не показва нищо. а той им е най-евтин. А ако се дават много пари за здраве(на животни или хора) ОСТАВАТ ПО-МАЛКО ПАРИ ЗА ДВОРЦИ И МЕЖДУНАРОДНИ СИМПОЗИУМИ... Когато не можеш да си обясниш нещо, помни - има ДАЛАВЕРА! Нито са прости, нито не са знаели - те са нагли крадци и убийци и на хора и на животни!

Пари ли, пари, пари? Но-о... душата ти във Пъкала ще ври...

Сто пъти се каза, ама май не искате да чуете, че ваксини се правят там където вече трайно има заболяване.Тук тази чума идва за първи път и дано да е за последен.Не бъркайте тази болест с всички други!

По принцип отглеждането на кози е занимание на бедните.наистина е здравословно да се консумира и млякото и месото,но това е постулат,почнеш ли с козевъдство,значи си я закъсал.И пак казвам нищо лично, но всяко нещо си иска майстора.И в библията се говори само за овце и кози,но" който име брада требе да си има и гребенче'...

Козешка или козя? Или може би козяшка?

а може би козуначена?! :)

не се чудим откъде идва тази болест! Дано мигрантите не ни донесат и човешката чума!

Едно време, ако в България убиваха всички хора заболели от чума, днес българи нямаше да има, защото всички, които днес живеят на тази земя са потомци на хора, оцелели през многобройните чумни епидемии.

Така се нарича местност в "Сините камъни", край Сливен. Името означава "ЧЕРНА ЧУМА".

Лилето - върховният главнокомандващ на кризисния щаб!

Русофилите пуснаха заразата в България!!!

....А всички кирливи комундета в НС и извън него да ви избеси ли народа по диреците, ако тази чума плъзне из цяла България? Грешката на Софиянци е, че не изметоха улиците с онзи кирлив русофил Таско и фльорцата КУРнелия за паникьосващата "новина" за отровената вода!!! АКо това псе си беше получил съд и затвор за лъжливите 'партенки' -сега червените палячовци нямаше да си помислят да си играят на нерви с хората! Виновни сте си всички граждани, че така лесно няколко умрели русофила си правят бъзик с вас по поръчка на руските негодници!!!

че резултатите от подобно мероприятие ще са близки до тези от санирането...