Рискове в морето

Нормативна слабост е, че липсва санкция за неподчиняване на воден спасител, каза Стоян Андонов, председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК.

Обратно в новината

Коментари - Рискове в морето | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Свободата и правото да взимаш решение и да носиш отговорност за решението си са над правата на плажните концесионери и арендатори! Морето не е нечия собственост, че да разполага с него както намери за добре. В този смисъл никой не може да ограничава другиму достъпа до водата както никой не може да ограничава другиму достъпа до гората или до планината, до територията, която е публична собственост! Свободата на движение и придвижване е исконно човешко право, каквото е и неприкосновението над личността! Водно спасителните служби (ВСС) не могат и няма как да отговарят и да носят отговорност за инцидентите в морето изобщо и по принцип. Те би трябвало да отговарят само за ограничена чрез въже с поплавъци строго ограничена територия извън която нямат правовластия. И за да няма спорове повтарям, територията за която отговарят може да бъде строго ограничена със съответната маркировка, а не да отговарят за плажа изобщо. За спасен човек след подаден сигнал извън подсигурената зона, същият да дължи на ВСС съответно средствата в пари изразходвани за неговото спасяване. Ако е имало инциденти с малтретирани спасители, то инцидентите с бити и малтретирани летовници са неимоверно повече. Също всеизвестно е грубото, просташко и арогантно поведение и на повечето спасители, което е също недопостимо отношение към хората, които идват с парите си, защото Те утре може и да не се върнат.

Заплащането им варира от 450 лв. на спасители на басейни, до 1200-1500 лв. на морето. Заплащането се извършва от концесионера на плажа. МОЛЯ ВИ НЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ ЗА ЗАПЛАЩАНЕТО ТО Е В ПЪТИ ПОД ОБЯВЕНОТО ОТ ВАС.

От години ходя по гръцките плажове. Никой не ти свири със свирки, плуваш си на воля. Можеш да се гмуркаш, можеш да се излежаваш на някоя скала в морето. Може и да има някакви надписи, но кой им разбира на гръцките букви и езика. Ако са на английски или немски може и да прочетеш. По българската брегова ивица не трябва да има повече от 25% охранявана част. Трябва да се ограничат разните джетове и други подобни снабдени с двигатели само в определени зони. Но какво да очакваме от мутренска държава.

То е много добре всичко да е нормативно силно, но за водния ТРАВМАТИЗЪМ доста вина имат и разни джетове, банани, моторетки и всякаква плаваща печалбарска дейност. Която никой не забелязва и не желае никак да постави в норма.

Ей сега се връщам от плажа (до трета буна, Варна). Спасителите - двама, почти набори (аз съм на около 70). Дигнали червения флаг и дремят. Имаше вятър от морето (югоизточен) и вълнение, но не чак толкова, че да се забранява къпането. Аз съм варненец, бил съм и спасител на младини и познавам морето. Не е редно и при най-малкото вълнение спасителите да забраняват къпането и да дремят на плажа. А пък тези двамата, за които споменах съм сигурен, че по скоро тях ще трябва да ги спасяват, ако нещо се случи. Лично мен спасителите по-скоро ми пречат и бих желал да има и свободни от спасители зони, така че човек да може да избира. В крайна сметка животът си е негов.

Водните спасители са безполезни ненужни , нагли и досадни! Броят на "охраняваните" от такива мутро-пияндета плажове трябва да се намали поне със 70-80%.

ВОДНИТЕ СПАСИТЕЛИ СА НУЖНИ. ТЕЗИ КОЙТО АЗ ПОЗНАВАМ - СПАСИТЕЛИТЕ НА ПЛАЖА БУРГАС - СЕВЕР ОТ ПОСТ ЕДНО ДО ПОСЛЕДНИЯ ПРЕД ЕВИНИЯ ПЛАЖ- ДЕЙСТВАТ ПРОФЕСИОНАЛНО, НО НИЕ ПЛАЖУВАЩИТЕ СМЕ НЕДИСЦИПЛИНИРАНИ, "МНОГО ЗНАЕЩИ" НУЖНИ СА

Редно е да има санкции. Миналото лято бях на море в началото на август и цяла седмица морето беше много бурно. Обаче бай Ганьо е безстрашен, безсмъртен и вечно беше в морето барабар с децата. А свирката не излизаше от устата на спасителите. Докато изкара едни, други се връщаха обратно във водата. Докато изкара 2рите - трети са влезли. Направо спасителите прокопаваха канал, сновейки по брега. А работата им не е да превъзпитават наглеците. За това трябва закон и една плажна полиция. Да я викнат и да пише фишове и актове. Като се правиш на интересен - айде чао от плажа

.. и кой има право да ми каже "чао"? Плажа да не е на баща му за да ме гони или глобява! Охраняваната зоне не трябва да е по-вече от 10-20% от територията на даден плаж, за да има достатъно свободна зона от панаирджии със свирки в устата.

После като тръгнеш Ганьо да се давиш - знаеш ли колко интензивно ще махаш с ръчичка за помощ?! И защо тогава някой трябва да жертва живота си, за да спаси ТЕБ?! Както имат право да те глобяват, че не спазваш правилата като шофьор, пешеходец или обикновен гражданин - така ще те глобят и на плажа. Пък ти ще се правиш на големец и че си над нещата

А да им дадат права, те да събират глобите, не искат ли? Плажа и водоемите са общодържавна собственост и няма нужда някакви лайнари, които правят повече проблеми с вечните си побоища и запои, отколкото да спасяват някого, да налагат "нормативи".

Идеята принципно е правилна. Но не и този вид спасители. Те се явяват служители на концесионерът на плажа и освен да спасяват хората май предимно се грижат за оборотът по атракционите им. Не може на такъв човек да му дадеш право да глобява. Това е в правомощията на държава/община но не и на служители защитаващи частни интереси.

Просто г;обите трябва да отиват в общината.