МЗ: Няма риск за хората в Хасково заради водата с уран

Няма риск за здравето на хората заради наличието на уран във водата в Хасково, заяви служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев.

Обратно в новината

Коментари - МЗ: Няма риск за хората в Хасково заради водата с уран | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Въпроса как след толкова време се реагира.Ми ако беше някой цианит с по бързо действие.И какво става в момента с тези хора от Хасково.

Е затова водата ще бъде с нова цена . Питейна вода доставяна през азбестов водопровод - етернитови тръби .

Илко, пълни един варел с вода от Хасково и всички от семейството му в това число жена, синове, зетьове и снахи /да са му живи и здрави ако има/ пет дена пият от тази вода.

Тъпи услужливи чиновници

А аз се чудя зощо се движа като атомен ледоразбивач като пия 2 астики?

Даа, за отдалечения на 1500км. Чернобил значи, "комунистите" не огласиха пет дни, а сега демокрадите повече от пет месеца криели за водата, която пием! Бах таа демокрация! Ама кой не скача е червен!

Каква демокрация, бе човек? Та това са си същите хора на партията, само че различно вапцани отгоре. И техните изча.. така де - отрочета. Да си чул круша да е падала по-далече от дървото си? Същите са, а и защото не са яли дървото стават от ден на ден все по безотговорни, все по-нагли. Какво ги делиш по цвят, като постъпките им са си същите - достойни за разстрел.

"Повече от пет месеца данните не са били огласявани и жителите на три квартала и част от центъра на града са консумирали негодната вода..." Абе как не се отучиха тия комунистически отрепки да не крият от народа когато има опасност за живота и здравето?! Няма ли съд и прокуратура да ги подхване тия мълчаливци?! ОТВРАТ, А НЕ ДЪРЖАВА Е ТОВА!!!

Eй,Асковлии,цената на урана на международния пазар расте.Що не внесете от Русия две-три центрофуги за обогатен уран и ще станете световна сила :))

тя пък Русия една "световна сила"..оле мале..

Моля споменете, че за това "качество" на водата в Хасково плащаме 3лв./к с ДДС!

Урана е скъп, трябва някой да го плаща, освен със здраве искат и с пари.

"Същевременно министърът на здравеопазването ни казва, че нямало здравен риск за консуматорите." А след като няма защо затварят тези кладенци !!! Защо !!!

Защото е опасно в дългосрочен план. Вземете прочетете малко за дозиметрия и лъчезащита преди да се изказвате.

Преди да се изказваш неподготвен, вземи прочети статистиката в района за болните и починали от рак и после коментирай.

къде има чиста вода и въздух? скоро четох за родопите, водата в местата под бившите рудници е отровна, рибата в реките измира...

"13 пъти завишени нива на алфа активност и над 3 пъти естествен уран съдържа водата на Хасково" Значи има значително завишаване на пределно допустимите концентрации на определени опасни вещества съгласно официалните НОРМИ И СТАНДАРТИ за качеството на питейната вода. Същевременно министърът на здравеопазването ни казва, че нямало здравен риск за консуматорите. Значи той отрича валидността на нормите и стандартите, така ли? Нали нормите са тези, които определят праговете, над които има здравен риск за консуматорите?

Имаме си имунитета още от Чернобил. И ония криха тогава, тези пък направо ни успокоиха. С една дума - престъпници.

Специално за радиация има различни норми, в зависимост от времето на експозиция. Консумацията на вода се предполага да има дълъг срок, затова и пределната норма се отнася за дълъг срок. Краткосрочните са много по-високи.

То близо до границите ни нали думкаха с бомби с обеднен уран, една даже падна в Горна баня, София. Значи вече сме имунизирани, почти японци. С една дума няма страшно за здравето ни! :)

с какви прости думи обясняваш всичко, все едно близо до съседния блок са 'думкали' пиратки по-миналата нова година,та затова тази година мазилката е паднала до нашия вход. Аре мисли ги повече тия работи, преди да ги пляскаш тука.

dobrin

чакаме си едната годинка

Газ и нефт няма,но да си направят една АЕЦ Хасково и ще живнат икономически.И без това кашкавалът,сиренето и киселото млеко са им скапани.

Че какъв риск са раковите заболявания? Нищо работа. Така или иначе от живота никой не си е отишйл жив. Така де. (да уточнявам ли, че е ирония?)

-> Лъчетерапия.

Дано да са прави и да не се окаже, че Хасково е българския Чернобил.

До тук с Каменица и Астика

НАИСТИНА С ТАЗИ ВОДА СЕ Е ЗАХРАНВАЛА И ПИВОВАРНАТА

А аз се чудя зощо се движа като атомен ледоразбивач като пия 2 астики?

Ами то затова май бирата свети в тъмното и дори и очите на тези които пият Каменица светят.

Бирената си имат СОБСТВЕНИ водоизточници, собствени кладенци, извън града е пивоварната. Така че докато не започне да ти свети бирата в тъмното или не отчете гайгеровия брояч си я пий спокойно.

Стига с тоя песимизъм, бе! Няма нищо толкова страшно. Сега чудодейните излекувания от раковите заболявания в Хасково ще нараснат значително след сполучливата химиотерапия.

-> Лъчетерапия.

Аз като по прост да питам, от къде се взе този Уран? Нали до преди три месеца го е нямало, а "Редки метали" не съществува от 25 години?

Уранът съществува във всички видове почви скали и води. Няма начин да го е нямало.

Две дечица веселушки светят като крушки. То бива геноцид, кражби и некадърност ама чак пък толкова....

Това от преди или от след водния цикъл е или да не питам. Дет цикъл мине, вода не остане. Хахахахаха. Не знам ама ми е интересно - разбутаха ли град Хасково. Щото някъде след водния цикъл има 80 процента загуби. Ама чак и уран отхоре- много иде дори следизборно.

....и дане вземат сега да си светят без пари и да лъчат жега. EVN ще го духа. Хахахаха. Как му викаха при соца на частното - самозадоволяване (с електричество бе да не мислите за друго). хахахаха. Интересно - 9 кладенеца. На какво отстояние са. Дайте карта. Геолозите кво думат. Ами вероятно нямат думата. Иначе сетете се. Изселваме района. Дано не съм прав. Може ли да е умишлено? Не дай боже - Турция да опразва граничните ни райони.

Яжте кренвирши с лютеница, кашкавал и майонеза и не се притеснявайте за урана.

Всеки специалист по дозиметрия и лъчезащита знае, че повишен интензитет за кратко време не е страшен. Например 24 допустими за 1 час дози значително надвишават допустимата дневна, както и 30 допустими дневно значително надвишават месечната.

помним как комунистите скриха за Чернобил а за тях си вкарваха храна и вода от Франция и Испания ДА ГОРЯТ В АДА ДАНО И ТЕ ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ

3евзек

От Чернобил дойдоха горещи частици. Тяхната активност е над 100 000 000 000 бекерела на грам. Няма нищо общо с единия бекерел на литър.

д-р Илко, стоматолог - художник: "Редовната консумация на обогатен уран е полезна за вашето дентално и общо здраве! Радиоактивен дух в радиоактивно тяло е и най-доброто средство за защита от смъртоносните лъчения при ядрена авария или атомна война. Яжте и пийте изотопи на урана за висока потентност и семейно щастие".

Не познавам човек в града, който да пие вода от мивката. Всичко се купува или се ходи по съседни села за изворна вода. Водата в Хасково, освен, че е една от най-скъпите не става за нищо. Мирише гадно, оставя много непрятен вкус на мръсотия в устата и освен изненадата с урана, хасковлии отдавна си знаят за високото съдържание на манган в нея. Тотална отрова! Местната здравна инспекция ни предупреждава, че "не било опасно", но...не ни съветват да се консумира повече от 10 поредни дни, а и да сме избягвали да я даваме на деца. Абе накратко, няма опасност, няма да се притеснявате, болницата така и така е пред фалит - пийте с усмивка и тичайте при личния за всякакви направления.

Ако някой вземе да тества и съседните извори може много да се изненадате.

Нагло лъжат и мажат, но ние сме сигурни в лъжата-преживяхме Чернобил със същите лъжливи уверения и погребахме роднините, приятелите и колегите си!!! Да се намерят виновните и на съд, на НАРОДЕН СЪД!!!

Има голяма разлика с Чернобил. Едно е да пийнеш от естествения фон, друго е на главата ти да се изсипе ядрено гориво. При това съдържащо отработен боклук. Глътнеш ли 1 микрограм от него, получаваш едни 100-200 бекерела в много малък обем от тялото. Ракът е почти гарантиран. Свежото не е толкова зле и въобще не върви на такива големи парчета.

сега хората от притеснение и страх, че ще умрат от рак, заради водата с уран, ще изпушат по две кутии цигари с ракията

Само плашат хората, 1.37 бекерела/литър е смешно ! В един банан има 19 бекерела, в някои видове орехи до 450 бк/кг ! Понеже хората не разбират и се плашат, журналистите се гаврят с тях.

Станков, личи си , че си експерт и то от тези , които сте наети за държавната /ведомствените / комисии. Та, колко вода , банани или орехи средно на ден консумирате?

А случайно да знаеш, че опасността не е само от радиацията. Има и химическа опасност, уранът уврежда бъбреците!

Зависи от типа на радиацията. Алфа частиците отделят всичката си енергия още вътре в тялото, при това за много кратък път, а гама радиацията взаимодейства слабо. Например калий 40 в банана претърпява бета разпад, а радият в орехите е вече лоша работа.

КАРОЛЕВ СТИГА ГЛУПОСТИ НЕ СИ ТИ КОГАТО СИ ПРОС

А Бойко бил виновен... Те си избират тъпаци циници, постокомунистически уроди, Бойок се чуди как да ги спаси в глупостта им. Ще се чуди още малко вреем и ще ви остави на кучетата.

За какво са ви разправии и обяснения с народонаселението?! Това са просто електорални единици!

пък е имало от нещо риск.Тук каквото и да се случи все няма риск.И в газови камери да ни вкарат,пак няма да има риск.

ама разбира се урана е полезен за организма идиоти

дето им светят главите.

Реално погледнато трябва да има обесени по стълбовете в Хасково, а останалите живи - на съд... Това е... това е ебати ненормалната държава... Трийте ме ако щете.

Айде пак държавата виновна ! Че нали точно държавните органи са спрели кладенците, за да запазят населението ? Какво, да не ги ли спират ?

Разбира се, че държавата е виновна... Не прочете ли след колко време се спрени кладенците и колко време се е мълчало?

Ситуацията е овладяна, хората са отровени успешно.

Снощи гледам един, както си върви в тъмнито, главата му свети! Баси, викам си: тоя сигурно е светия! А той бил Хасковлия...

Става дума за био-уран. Няма страшно:) Ако не сте виждали севернот сияние наблизо, може да го видите в Хасковско, след розовата луна тази вечер.

Ъхъ, няма страшно! Като не знаете, не е вредно ;))) То и дори да знаете, че е вредно, пак не е вредно. Като с цигарите, канцерогените с храните и т.н.

Шило

Мдааа, употребата на вода с уран не е вредна за здравето. Един вид-лъчетерапия за изтребване на вредните микроорганизми и образувания в тялото

Абе какви хора сме? Три месеца хората в Хасково пият замърсена с уран вода и никой от държавните хрантутници не е виновен за това че информацията е засекретена, може би заради изборите. Иначе много обичаме да плюем я за Чернобил, я за Белене я за това че преди педесет години комунистите направили еди кво си и така нататък. Управлявани сме от шайка безотговорни измамници но явно това си заслужаваме.

Уважаеми гражданино, Да се надяваме, че следващите измамници ще са по-отговорни! Гаранция е това, че БСП няма да е във властта.

Видехме, 7 годни никакви измами нямаше

По стара соц-традиция: 1. Разбираме постфактум 2. "Няма опасност за населението"

Няма лустрация, вместо ново и подобрено управление - същия стар бардак - само пребоядисан в цветовете на дъгата, със същите проститутки, само че с различен цвят на косите, парацалите и т.н. Как да не е в соц стил? Животните разбират само от сопа. Не са ли яли сопата пак ще си правят същите мръсотии. Не са ли им взети средствата за извършване на престъпления и не са ли навряни в затвор - това е резултата. Соц-традиция със все по-голямо загниване.