Горски служители ще обработват пистите на Витоша

Ски сезонът на Витоша тази зима ще бъде спасен, дори ако трябва държавното горско стопанство да обработва пистите. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след среща в МС с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Обратно в новината

Коментари - Горски служители ще обработват пистите на Витоша | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Че до сега горските какво дремеха та не са построили няколко лифтата,влека и закупили десетина ратрака, па да подготвят една камара писти да засенчат частната конкуренция и да напълнят бюджета с милиарди левове.

Уважаема г-жа Фандъкова, След като са толкова упорити собствениците на съоръженията, защо не постъпите като с паркинга до НДК - който откупувате за два милиона лева. Всичко ли е законно от закупуването на тези съоръжения? Защо може да се отк упи паркинг, а лифтове не? Лифтовете са по-важни за двумилионна София и е по добре да се стопанисват от общината вместо един паркинг.

Толкова смешно и жалко звучи всичко. Не може шепа хора да си играят и правят каквото си искат с това, което пренадлежи на държавата (или обществото). То не е нито на Найденов, нито на Минев или който и да било там. А добре е, все пак, дори и да си министър, да не забравяш, че трябва да изпълняваш задълженията си към цялото общество, а не само към шепа "извънземни".

Да национализират влековете и лифтовете и държавата да си ги стопанисва .Да махнат всички фирми от пистите такива магазини бараки,каравани само пречат на преминаването на хората .

Направиха ми впечатление обявените цени за ползуване на лифтовете - 8 - 10лв., че то, за тези пари ще отидеш до Пловдив и ще се върнеш,с ЖП, ако си купиш съответния билет, но е възможно и журналистите да се объркали, пък и малко преувличение от моя страна. Не се ли създава, изкуствено конфликт между туристи и скиори, изобщо има редица въпроси, на които не се обръща внимание и дискусията не се изчерпва само с нещата, които добиха гласност и профанизация до голяма степен. Предполагам, че при желание Общината има достатъчно силни лостове да защити обществения интерес. ПП. Чух вчера и "аргумент", от адв. на Витоша ски,че г-н Мачирски бил от някакви, "предишни служби" та...,мога само да добавя, че очевидно тези служби,добре са го обучили как да научи хлапето да кара ски, да му издаде диплома, с която вече нехлапето продържава и досега да се фука,и понеже няма бивши служители на тези служби, силно се надявам сегашните "такива" служби, да му ползуват опита, на г-н Мачирски, за да могат и сегашнеите хлапета, след време се фукат, сиреч, да има "континюитет"между "службите" - ква купешка дума за финал.

"Който може да кара трактор,може да кара иратрак" Абе тупан,ти на две магарета сламата не можеш да разделиш та ще караш ратрак!

Тъпият българин за пореден път не може и не иска да разбере как го работят - понеже не мина законът, с който искаха да напълнят гушите на ЦВЕТЕЛИНОМИНЕВЦИ, ГЕРБ измисли друга форма - държавата, т.е. тъпият българин , плаща за стопанисването, а ТАКСИТЕ ГИ ПРИБИРА МИНЕВ ! Хора, ЗАПОЧНЕТЕ ДА МИСЛИТЕ !

А ясно ли им е на горските как да поддържат пистите? Знаят ли какво да направят, за да могат пистите да са на такова ниво, както в Италия или Австрия. Май Миро Найденов пак се опитва да закърпи положението вместо да реши проблемът. Жалко. Така няма как да се радваме на хубави писти. Надявам се само Витоша ски са обновят лифтовете.

Със сигурност не знаят. От друга страна дори със сегашното стопанисване при нас няма и една писта обработена както в Италия или Австрия. Дори Томба в Банско за международните състезания не е на ниво.

Ал

А спазен ли е Закона за Защита на конкуренцията при приватизацията на съоръженията? Защо и двата влека са продадени на едно дружество?

Влековете не са приватизирани. Витоша ски ги е купило от друга фирма, която ги стопанисваше доста години и то много зле. Иначе е добре собственикът да е един за да една картата за всички съоръжения. Тази боза да се купуват карти за всеки отделен лифт и да важат само за него сме я пили вече и никога повече не бива да става.

Достъпът до планината чрез лифтовете и др. таранспортни съоръжения трябва да се контролира от общините и държавата. Безобразие и малоумие е да се дава ключа за планината (транспортните лифтове, кабините и др. от подножието) на частници само щото имали пари. Това, дето го правят цекоминевци е изнудване. Що се отнася до ски-лифтовете и влековете за каране на ски, то те трябва да се стопанисват от сдружения на хотелиерите и др. заинтересувани без да се допуска мажоритарна собственост. Така те ще са достъпни за всички заинтересувани в съответната общност. Например софийските хотели да инвестират в миниритарни дялове във влековете и лифтовете на Витоша и да си водят гостите да карат ски. Ни транспортната кабина, Драгалевската седалка трябва да са на общината или на държавата.

То хубу, ама стопанисването на лифтовете и поддръжката струва милиони. Знаеш ли какъв рев ще има "ние нямаме за хляб, вие лифтове..." или "София не е България..." и други ако ББ финансира лифтовете с държавни пари?

София не е България...ами добре. По тази логика, да спрем да изхранваме България...щото сега с нашите данъци точно това става, изхранваме половин България. Не е лошо и в провинцията да започнат да си плащат малко данъците, а не да пълнят избите и да въртят алъш вериж, и после да реват само.

Ало,знаещия....в хотелския бизнес ли работиш или си си глупав по рождение.Как ще инвестират хотелите в лифтове и влекове ако горе няма техни хотели или точно това се цели.Хора които не са ходили и карали в чужбина и са виждали ски само по телевизоро да си мълчат и да не пишат глупости а за сведение ще ви кажа,че в Австрия се продава така наречената "супер ски карта" с която можеш да караш в целия регион който примерно обхваща около 35 селища със ски писти в район от около 250км в диаметър,всички паркинги и градски транспорт-а кажете ми кога това може да се случи в БГ многознайковци????

нема по тупа дурява и народ. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

СЛЕД КАТО СА ПРОДАДЕНИ - НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ!

пълна национализация и вся власт советам-пак си пропуснал хапчетата сутринта и си се скатал от визитацията:)))))))

чуден министър си имаме-толкоз глупости само за половин ден си е свет.рекорд.

ЩО ДА УЧАТ ГОРСКИ,КАТО МОГАТ ДА ВЗЕМАТ СПЕЦИАЛИСТИ ПО ПИСТИТЕ ОТ ЛЕТИЩЕТО !!!

"Както казва премиерът Борисов, "който може да кара трактор, може да кара и ратрак" Безкрайна е мъдростта на премиера Борисов!!!!!

Тука във комбайна, на на най на.. :D

Глупости на търкалета - който можел да кара трактор можел да кара и ратрак. Поредната слабоумна изцепка. Едно а да караш трактор, друго е да караш ратрак, а трето е да можеш да обработваш писти. Това си е цяла наука, която хубавите курорти усъвършенстват с години. Ама на напите управници-тикви и пишман скиори кво да им обясняваш.

Ти някога качвал ли си се на Витоша да видиш в какво състояние са пистите? Който ги прави до сега може би знае как се прави игрище за хокей, но от "науката" обработване на писти изобщо не разбира. Ако оставят снега сам да се слегне и да се отъпче от хората състоянието на пистите рядко е по-лошо от след "обработката", която се прави. Иначе да попитам - според теб колко е сложно да се кара самата машина? Професори-инженери ли са наели в момента по курортите?

Някои се качват на Витоша всеки уйкенд разбирачо и я познават по добре от квартала си а писти на Витоша НЯМА!Само лалето е правена някога за писта но отдавна и не се подържа-всичко останало е когато падне около 2м сняг и пускат машините да поизтъпчат малко снега върху морените и храстите а повечето трасета са по пътища също правени някога така,че изобщо не говорете за писти-изпотъпканата трева в парка алея ли е макар,че и това сравнение не е точно.

Да попитам какво точно ще се случи, когато "пистите" са почистени от горските и са годни за ползване. Те отново няма да бъдат писти, по смисъла на закона и няма да могат да бъдат категоризирани по Закона за туризма и отново отивме в изходна позиция. Какъв е смисълът да се удължава агонията, а не да се реши проблемът генерално и веднъж завинаги?

Питай ония, дето блокираха Орлов мост и запалиха пожара на Витоша за смисъл...

Aбе къде къде по-смислено е да подариш планината на един дерибей и после той да я превърне в частен имот.