Другата седмица предстоят срещи на Фандъкова с представители на фирмата "Витоша ски", която и тази година отказва да пусне влековете заради законови неуредици, предаде БТА.

"Ако не се стигне до решение, ще купим два ратрака, ще обучим екипажи и ще обработваме пистите", каза министър Найденов. "Както казва премиерът Борисов, "който може да кара трактор, може да кара и ратрак", допълни той.

Запитан с какви пари разполага Горското стопанство на Витоша за изпълнението на новата дейност Найденов изтъкна: "Не знам колко струва един ратрак, но е по-евтин от комбайн".

Йорданка Фандъкова каза че проблемът с пистите, лифтовете и влековете на Витоша се нуждаят от трайно решение.
Влековете са приватизирани, а пистите са държавна собственост, стопанисвана от земеделското министерство, каза Мирослав Найденов.

Двамата не отговориха на журналистически въпрос как все пак ще накарат "Витоша ски" да пусне влековете, дори и държавата да плати и да организира обработката на пистите в планината.
От фирмата вече казаха, че промените в закона, които облекчават обновяването на стари съоръжения, не ги устройват.

"Ние сме собственици на съоръженията и тях трябва да поддържаме", заяви преди дни Петър Петров, адвокат на "Витоша ски". По думите му от фирмата могат да поддържат пистите, но не могат да ги извадят от държавния горски фонд. Това се оказва неизгодно за дружеството, защото нямало гаранции, че като инвестира в съоръженията, след това ще подпише договор за наем на пистите.

Междувременно след осемсечно спиране днес тръгнаха два лифта на Витоша.
Те ще работят всеки ден до неделя, 5-ти август, от 9 до 16 ч. След това лифтовете ще работят в събота, неделя и празнични дни.
Съоръженията се поддържат и гарантираме безопасността им, заяви Радослав Пеев, началник сектор "Ски писти и машинен парк" към "Витоша ски", цитиран от БНР.