Българските вина - уникалният Мавруд

Дали по волята на съдбата, или заради избора на Хан Аспарух, почти цялата територия на страната ни е подходяща за лозарство и производство на отлични вина.

Обратно в новината

Коментари - Българските вина - уникалният Мавруд | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Много добра серия от статии! А ще има ли за легендарната "Врачанска теменуга" - един сорт грозде и съответно вино от него, който вирее само на един склон от Врачанския Балкан, всяка година от него се правят ограничен брой бутилки, около 200 броя, и се разпределят по списъци - за богоизбрани любители?! ))))

...сега разбирам защо пишеш само с главни букви - прекалил си с пиенето на италиански копажни (смесени) червени вина,дето ги сервират в техните пицарии вместо лимонада,хаха.Съвет - пий само чисти сортове червени вина (не боядисани) - български,но може австралийски,калифорнийски,чилийски и френски разбира се,хихи.И втори съвет - знам защо пишеш само с главни букви,и аз така пишех, но после задълбах малко в граматиката и преминах на нормалното писане.Пак правя грешки,ама поне не се правя на "шита госпожица".Опитай,обещавм да ти пиша само плюсове независимо дали ти харесвам или не написаното.)))

добра статия, за съжаление главно поради исторически причини лозарството и винепроизводството в бг не се развивало в правилната посока, но определено има потенциял.

Абе ората по света кви вина имат вий с тоз мавруд. Цар бил- дрън, дрън. Вервайте си оскотели плебеи заровени в мизерията си.

Ганьо, тъп си като О. Ама много си тъп.

Пурко що да несъм тъп бе?! Ти и другите мизерници що изпълзяхте от селските си кочини, налазихте градовете и ги превърнахте в свинарници. Щом вие можете с нечленоразделната си реч и вонята на лук,чесън и праз да се правите на "остри". значи и аз мога да съм ТЪП.

Най после нещо смислено по ДИР-а!Да живей Мавруда и широката мелнишка лоза и да пребъде. Цялата политическа сволачь рано или късно ще си замине, но Мавруда -никога! А сега наздраве и не се косете!

ТРАКИЕЦА ДЕДО НОЙ Е НАПРАВИЛ ПЪРВОТО ЛОЗЕ НА ДЪНОТО НА ЧЕРНО МОРЕ .... А ЕВРЕИТЕ СА ОТКРАДНАЛИ СТАРИЯ ЗАВЕТ ОТ НАС СЛЕД ПОТОПА КАТО СА БЯГАЛИ , ПОДОБНО НА СОЛУНСКИЯ ЕВРЕИН ИСАК КАРАСКО КОЙТО НАПРАВИЛ ДАНОН :))

Всичко на този свят, започва от Бога на виното Дионис - Сабазии - Орфей-Христос. Наздраве българи!

Проблемът на българските вина е липсата на качество. Две бутилки от уж една реколта... два вкуса... 2017 бе превъзходна за гроздето. Да видим кой как ще го докара.

Маурос - черен на гръцки език, оттам и маври - завоевателите на Иберийския полуостров.

За кво е минусът? Обяснил съм етимологията на името Мавруд, пропуснато в статията.

За доказателство, че дебилите са повече от 80 %. Вари го, печи го, остава си дебил. Благодаря за уточнението! Не го знаех. Поставям Ви един плюс.

Защото се опитваш да изкараш византииски произход на грозде и вино, съществували по нашите земи преди гърчолята да се пръкнат. А и не бих казал, че мавруда има черни зърна - тъмносиньо, с налеп, сферично зърно.

А ти знаеш ли, че в някои райони на България на червеното вино му викат черно?

ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ "ГЪРЦИ " СА ЕВРЕИТЕ ОТ КЛОНА НА ДАН. И ИДВАТ МНОГО КЪСНО ОТ АФРИКА В ЕВРОПА. ДО ТОГАВА ТРАКИТЕ /ОСНОВНО БЪЛГАРИ/ СА ИМАЛИ И ОРФЕЙ , И ВАКХАНАЛИИТЕ И..... НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ЗАПАДНИТЕ ПИСАТЕЛИ. ТЕ ИЗМИСЛИХА ДРЕВНАТА ЕЛАДА. ЗАЩО НЕ МОГАТ ДА ПОПРАВЯТ АКРОПОЛА??? - ЗАЩОТО НЕ СА ГО СТРОИЛИ ТЕ. ГОРДЕЙТЕ СЕ ,БРАТЯ БЪЛГАРИ, С НАШИТЕ ВИНА!!! ХА, НАЗДРАВЕ!!!

Какините писачи, спрех да четем до "разпространението". Нищо не е донасяно от никъде! Имало си го е в България, даже не на Балканския полуостров! Не можете да докажете, че не е така!

па мислим че --- трак --- е железо от веригата на трактора.

Абе какъв цар Аспарух и каква Месопотамия, като богът на виното е Дионис и вероятно е започнало да се прави от старите "траки"/българи още. Или поредната "иричековска" манипулация, този път по повод виното.

Ами другарят пишещ по темата не иска да забравяме руските митологеми за произхода на нас Българите! Все ни запращат къде Азия, защото не им харесва да сме тукашни! Да гроздето очевидно произхожда от Балканите, откъдето сме и ние, хората с кръвта на Траките във вените!

Бе, не знам на руснаците какъв ще им зора да ни "пращат в Азия", ама ми е лесно да се сетя какъв ще зорът на гърците, примерно, да обсебват "тракийската"/старата българска цивилизация.