Годишната винетка - дискриминация?

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) се е самосезирала заради годишните винетки, които са с фиксиран срок на валидност от 1-ви януари до 31-ви декември, независимо кога през текущата година са закупени.

Обратно в новината

Коментари - Годишната винетка - дискриминация? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какви винетки -т. н. минетки до сега плащах и какво с какаво се подобриха пътищата ?.-с нищо станаха по-лоши акои за напред я караме така -по Ганьовската ще сме си винаги зле!!!

Както всичко измислено - за пари!Доскоро и ДЗИ работеше на този принцип от март до НГ.годишна застраховка.А пък предното стъкло стана пинакотека.Наскоро показаха един колега който със скоч лепял винетката на единия или другия авпомобил който карал.Съобщиха и санкциите за случая.Някой да ми обясни защо гражданската е за автомобила, а не за собственика му.Нали има каско, което е по щетите на автомобила; имаш пари има каско нямаш пари -лапаш п....А от гражданската осигоряваш превозваните хора и пострадалите мпс -т.е. застраховаш от себе си(ама колата щяла да бъде на баир и като завали дъжд да тръгне и причини щети)То в такива случаи да пази господ! Иначе умниците намират доводи за тъпотиите си

До BytNik, Виж сега моето момче, биодизела ще се ползва като добавка към дизела, а не към бензина. Така,че ако влияе върху цената , то ще е само на цената на дизела. За бензина също има био добавки, грамотните ги наричат етанол. Това си е познатия ти спирт, от който сега правят ракия и др. ичкии. В Европата почти не се ползва. Сега да ти кажа и още нещо за тия биодобавки към горивата и България. Да си чул някой да протестира, че го карат да кара кола или камион с такова чудо? Не си, и ако случайно си чул то е от някой автомонтьор или разбирач на който биозидела му прави беля. Други няма. Авантата е само за търговците на горива. Като се дигне цената на дизела, ти я обясняват с биодобавките, но не ги слагат в горивото, щото нито имо от къде да ги купят, нито пък могат да си направят семстта. Тапия , че всичко отговаря на норматива, лесно се намира. Под секрет ще ти кажа, че при нас няма лаборатория която да докаже има или няма такова чудо в ношия дизел. Шума на тая тема е само защото ЕС натиска членовете си за тия добавки. Май стига толкова по въпроса. Ако проявяващ интерес и ме намериш във форума обади се. Да си жив и здрав.

Най-после се сетиха за нещо ЕЛЕМЕНТАРНО. Поне вижте какво е направено по света или из Европа, все нещо ще е от полза!!! Тук в Англия системата е много проста и справедлива. Пътния данък се заплаща чрез винетка. Винетката се купува като за целта се представя застраховката и тех.преглед. Без това няма винетка! Кола без винетка неможе да стои на Публично място, вдигат е с паека. Без застраховка и винетка можете да си държите колата само на частно място. Така улиците не се пълнят със стари трошки, защото никой няма интерес да им плаща застраховка, преглед и данък - елементарно е! Самата винетка е хартиена. На нея с големи цифри пише до кога е валидна и номера на колата за която е валидна. Така никой няма да тръгне да краде винетките! Ако изнесете колата зад граница или и предадете за скрап имате възможност да изпратите обратно винетката и да ви върнат остатъка от парите. Така системата работи добре и е справедлива.

Другарите да не ми обясняват каква е европейската практика, и с това да се оправдават и да се прилага тук. СЛед като там има минимални часови ставки за всяка професия, например дърводелец 4-5 евра/час, ел. инженер - 6 евра/час, защо и тази практика не приложат тук??? Защо не направят няколко здравни каси, както в Германия са над 100 такива фонда, в който искаш в него отивай и си плащай вноските. Баси наглеците крадливи, иначе ми обясняват каква била практиката за винетките

Другарю, нали се сещаш, че хората които карат стари и пушещи бараки, не могат да си позволят нищо друго,но сигурно и те биха карали две годишен автомобил, я ги питай??? Моят автомобил е след 2005 година произведен, и пак е семеен, но данъка е 24 лв. , поради простата причина че мощността не е голяма ( под 80к.с. е ) така че вместо да ревеш и да се оправдаваш че ти е много 350 лв,вземи си кола с малки киловати, всичко друго са празни приказки. Но не мисли, че след като останалите четящи и пишещи тук не карат две годинишни коли, и не знаят за коя кола данъка колко е...

Абе нали винетките бяха временно въведени и целта беше с парите събирани от тях да се оправят пътищата. ътищата градски и извън градски са все така разбити и с дупки. Стойността на винетките обаче расте всяка година?!!! Къде отиват тези пари тогава?!!! А ние си лаем по форумите, изливаме си душите тук да ни олекне.

Ot tazi rabota pecelyat nay mnogo pari prodavacite na vinetki, zasto ste kajite,naprimer az idvam v Bilgariya za edin meses spiram na nyakoy benzinostansiya blizo do granisata ,za edin meses struva 25 lv no az nyamam bg pari te mi iskat 15 ewro,golyama korupsiya po pitistata prez lyatoto.Pravyat go na tursite koyito pituvat za tursiya ,no barim na nas da ne go pravyat.

Идеята на Ал е добра, но в едно цивилицовано общество, а не и в България. И без това е висок акциза на горивата. Опитват се да ни го начукат и с 5-10% задължителен биодизел. Ако приемат такъв вариант ще се дигнат с най-малко 20% бензините и нафтата, а едва ли и 1% ще влеза във фонда за пътищата. Айдушка е и сега системата, като с всички данъци, одръжки и такси.

При пребиваване от 3-4 дни в Швейцария сме си купували годишна винетка от 40 франка, те имат само такива и важи само за календарната година.

Ами изглежда ти нещо си пропуснал. Пътен данък вече няма. Сигурно се бъркаш с такса МПС, но тя винаги е била нещо отделно. Иначе и в двете има много недомислици. И това с годишните винетки от 01.01 до 31.12. И високият данък за новите коли с много по-добри екологични показатели от старите бараки - аз плащам около 350 лв. такса МПС за двегодишен нормален семеен автомобил (не е нещо луксозно или супер мощно). А за бълващите пушеци стари бараки хората плащат по 30-50 лв.

Защо изобщо се плащат винетки? Може ли някой да потвърди, че на територията на България има отсечка от 10 км. без дупки и асфалтиран път както е Германия? Докога ще ни правят на идиоти?

защо чак сега се самосезираха? Къде бяха минлата година? Или видяха ,че масово се уволняват хора за бездействие по теи комисии и решиха дс покажат , че нещо работят

Така ви се пада народе прост!Защото за колите и задника ще си дадете.И ТЕ много добре го знаят.Н е всяка отрепка се е качила на курник и се мисли за велик.За това ще увеличат и гражданската и винетките и всичко свързано с колите......

Сичко добре, ма поне пътищата ни да бяха като хората.

А защо пътния данък или понастоящем винетките не се калкулират в цената на бензина? Например от всеки литър бензин 5 стотинки да отиват за фонд пътища? Това е най-справедливо, най-логично и най-евтино решение! Колкото повече пътуваш - повече плащаш за пътища. Е, и цялата тази изкуствена индустрия с печатане, продаване, лепене и проверка на винетки ще умре, ама и в края на краищата само тормози хората...

По твоята логика,една винетка ще си я връткате из цялото ти село.

По-скоро не винетките, а данъкът трябва да бъде намален. Т.е. който кара извън града и ползва пътищата - нека да плати. Но сумата трябва да е съобразена с местните особености на доходите. И да има винетки за половин година, както и дневни. Също така е порочна системата с различните цени, това е търговски подход. Когато имаме държавни органи не би следвало да се очаква да работят за печалба. Цената на винетката трябва да е еднаква за един период от време, т.е. цената на 365 дневни винетки да е равна на една годишна. Печалбарството нека си остане приоритет на бизнеса... Да, безспорно има дискриминация в момента....Друг е въпроса , че има и други неща, които са дискриминация. Но все пак от нещо да започнат...

Българската простотия няма край.Господа защо искате да изкарате две кожи вместо една.Ако сте малко по човечни бихте си оправили нещата .Какво ви пречи да пуснете на пазара разновидности.Нека да има дневна,седмична и месечна,така всеки нуждаещ се ще си купи.Така и хората ще бъдат доволни а и повече винетки ще се продават.А относно дискриминацията -може да се каже,че я има ,по този начин богатите са на далавера,а бедните кучета ги яли ..Така ,че и това трябва да се оправи.Когато сте толерантни и самите хора ще бъдат такива,след ,като им предоставите възможност за избор.Избор ,който в момента липсва,или ако го има е ограбващ.

Когато въвеждаха винетките нямаше ли да отпада пътният данък?!? МИсля това им беше идеята първоначално, да заменят пътният данък за да е по-справедливо и да плащат наистина само движещите се автомобили. :-) :-) Есттествено отмяната на данъка го пропуснаха! :-) :-)

Като се има предвид състоянието на пътищата ни винетките сами по себе си са си дискриминация.

И да отменят задължението винетките да се лепят по стъклата. Първо е в противореие със закона да не се дописку ограничаване на видимостта на предното стъкло, второ какво толкова винетката е по-важна от другите документи, които също следва да се притежават от водача? Ами да змемем да налепим на предното стъкло и гражданската отговорност, регистрационния талон, шофьорската книжка, па и личната карта?

хрантутници - докога ще се угоявате на гърба на народа - тъй ли не се наядохте - срам и позор паразити гадни , да ви приседне дано лакомията ви !

Ами това с годишните винетки наистина е тъпо, аз лични съм плащал годишна винетка само за няколко месеца, но някак си не го свързвам с дискриминация - не виждам по какъв признак. А тези, които ги плюят по принцип, нека си спомнят какво замениха - пътния данък. А пътен данък се плащаше задължително, независимо дали караш по пътищата или не. Аз имам две коли, с едната не излизам от София и съответно за нея не купувам винетки. Та винентната система е по-справедлива от пътния данък, но като доста неща у нас е тъпо реализирана. А за тези, които мислят че по времето на социализма са плащали само една сума, просто не са гледали какво пише в документите. Имаше си такса МПС, пътен данък, гражданска отговорност и КАСКО, но всичко се плащаше на едно място - в съвета.

ПЛАДНЕШКИ ОБИР

Разбира се, че простотия да се плаща годишна винетка със срок на валлидност 31.12.2... г. Нормалното е да важи за 12 месеца от дата на закупуването, но какво ли се чудите какво ли нормално има в нашата скапана държава.

Защо годишните винетки трябва да са фиксирани с дата от януари до декември. Неможе ли да си я купя април и да важи до следващата година до април?

А бе защо ни карат да си купуваме ВИНЕТКИ?! Да ни оставят да си купуваме пътищата, на километри или метри! Тия що минаха през властта как си изкупиха икономиката и търговията с МАСОВИ И КАСОВИ фъшкий?

абе неразумни, тук изобщо не става дума за цена на винетка, състояние на пътища, каруци, германци и прочие. Новината и темата изобщо е ЧЕ НаЙ-ПОСЛЕ НЯКОЙ ТРЪГВА ДА ИЗПРАВЯ НЕСПРАВЕДЛИВОСТ!!!. И това трябва да се похвали и отчете. И да се надяваме че тази комисия ще си свърши работата и несправедливостта да плащаш нещо при положение че частично го ползваш ще бъде премахната. Щото е пълно с такива примери в държавата, където правата на шофьори, пътници, гражданите изобщо се нарушават от държавата. А ма ние нали сме си идиоти, нали няма гражданско общество, стоим и мълчим и се занимаваме с други въпроси сварзани с темата, вторични. Апарата ни мачка, а ние изразяваме мение за каруци и др.глупости. Примери бол - защо трябваше да сменяме рег.номера на автомобилите, като гърци и италианци са от 20г. ЕС и си карат с неунифицирани номера. Защо трябваше да си сменяме личните карти, при положение че инталианци идват в БГ с лични карти, приличащи на бакалски тефтери. Ей това е въпроса и темата. Къде е гражданското общество и зато то позволява държавата да въвежда правила, които само бъркат в джоба на гражданина, при положение че не са наложителни и могат да се избегнат или отложат. Знаете ли какво ще стане ако в Гърция или Италия правителството/НС вземат решение за задължителна смяна на лични карти, регистрационни номера и т.н. И затова при тях която и партия да е на власт не смее, или ако посмее, допитва се, прави го в неущърб на гражданите, щото има гражданско общество. А не като нас идиоти, които не хващаме момента, проспиваме го и когато някой прояви малко инициатива, не го подкрепяме, оплюваме го, започваме да чоплим свързани теми и въпроси и изпускаме главното. манталитет е това, балкански, български

Дискриминация има не в годишната, а в липсата на такава за 2 или 3 дена, да си идеш до вилата трябва да сикупиш седмична!

господин Зигфрид Гастернмайер, за вас винетката може да е евтина, но за обикновения българин с обикновена заплатка е твърде скъпа ...

Глупав народ. За каква винетка става въпрос когато пътищата са в окаяно състояние. Ама вие сте всички за бой, че се примирявате и давате да ви превят на маймуни.

Никое куче не пуска доброволно кокала. Това откъдето и да го погледнеш си е безсмислен и необясним за здравата логика държавен бандитизъм.

да, наложи ми се да си купя кола ноември месец,дотук добре, но до края на декември дадох 50 лв за винетки, защото нямаше годишни.А годишната е 60, според мен трябва да важат от период за период.

Ццц. Какъв проблем! Да се самосезира защо застрахователите взимат еднакви пари по ГО за добрите шофьори и за пътните хулигани

ами сегурно ще има нов фонд нова агенция нещо подобно да вкараме и някой друг приятел или братовчед

Чудно ми е какво знаеш, но явно не е БГ граматика, а още по-чудно ми е как си спестил за трите коли? Явно, че не е от студентски закуски...

ha dobro utro ! Za6to na bulgarinut akulut mu vse idva sled posle ...?!?!?!

Тая комисия май ще прави самосеира.

Беше крайно време!Ако вземете и цената да понамалите.../ мечти и блянове / или нека си останат такива цените, просто с винетката и по 1 амортисьори да раздавате.

Винетката трябва да важи ЕДНА година, като я плащаш за такава, не може да я купиш на 29.12 и да важи до 31.12 както е сега. Не трябва да се лепи по стъклото а да е подвижна за да си я закачиш на другата кола. И ако караш само в града, а излизаш от дъжд на вятър по България трябва да има дневна винетка. Колкото до дискриминацията - де да беше само това...

Прав си! Сельо си си и такъв ще си останеш! Като не разбираш и бъкел от тежкотоварен транспорт по-добре си замълчи! Но щом искаш БДЖ да ти кара контейнера със стока до входа на магазина - ОК! Надявай се!

Сигурно в КЗД сега са си купили коли. Иначе щяха да се самосезират преди 5 години.

a taka osydete gi az za 6 meseca si kupih godishna zashto da nqma i polovin godishni vseki da si kopuva kakvato iska

Какво по различно има от гражданската отговорност? Както е за нея така да е и за винетките. Да важат от датата на издаване до една година след това. Но явно ще секне още едно местензе от където се прави гуша На някой от лобитата в парламента не им изнася!

Тея пък се сетиха, чак сега ли го проумяха това? Глупаци!

Колко подобни неща има да са само винетките а то .... Като погледнете данъчна служба ще откриете хиляди подбни варианти да не говорим за НОЙ.

Навремето плащах мисля 8,00 лв на година и си карах Жигулката без проблем. Сега го разбиха на Винетки, Гражданска, Данък .... и се зафотмя една цифра над 200 лв./годишно. Като гледам заплатата не пораснала с такъв процент , както данъци, винетки, граждански и горивата..... ЗАЩО? Нали ни обясняват, че ще живеем по добре при демокрация. Ами местата за ПАРКИРАНЕ никой не строй нови. Точно обратното заграждат се улици правят се на СИНЯ ЗОНА... ами да си построят паркинг и там да си вземат такси. Ако няма място за паркиране ще спрем там, защо се вземат още пари от места където сме спирали години подред. Аман от ДЕМОКРАЦИЯ ....