Коментари - Рашидов: Авангардистът Черни е поука за нас | dnes.dir.bg
назад

Рашидов: Авангардистът Черни е поука за нас

Никой няма право да спира творческия порив на един артист, категоричен беше министърът на културата Вежди Рашидов по повод кметската забрана Давид Черни да пристъпва, който и да е общински терен в Пловдив.

Обратно в новината

Коментари - Рашидов: Авангардистът Черни е поука за нас | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да си говори на китайски сред китайците - тези с поривите. Като министър получава заплата за съвсем други неща!

На некадърните напъни на някой си за да е по-така европейско им се казва творчески пориви.

министърът може и да не ви харесва ,но това което коментира е 100%така както казва . нормално е да не го разбирате .както е нормално да не разбирате и китайски ако не сте го учили.така че учете,знайте и тогава коментирайте.

Министърът трябва да защитава на първо място интересите на държавата, а в случая е ясно, че са били накърнени от чеха. Личните си мнения за творчески пориви и други бла-бла да ги запази за кръчмата!

Ъхъ! Кви са тия авангардисти? Ама хич не ги обичам, начи!

Стига вече с този Чорни, не заслужава такова внимание,ще помисли наистина ,че е творец!

Срам за културата на министъра! Ако това е авангардно изкуство аз предпочитам откровена порнография.

За да не излезе, че съм недобронамерен, бих се наслаждавал на някой Ваш натюрмамонт! И ако нямате възражения, ще Ви кажа как да различавате Сьора и Мане!:)

Закуска на тревата е на Е. Мане, драги! Язък за многото знания! Права е Krimenка! Както се казва: от много акъл като без акъл! А за другото - май друг е за психиатър!

В превод : Вежди казаКъсно е ,чадо! -Мандалото хлопна!...Бито и еб_но не се връща!(а това не омаловажава фарса)

До Швейк:Изпитваш ме дали съм чувал за Сьора,или просто питаш? Щото ако намекваш, че съм обратен-Не,не съм!

Vejdi, zashto razpalvash otnovo omraza. Ibrir si, nali. Zamislili sa se horata v Evropa che niamame drugi cennosti-samo turski ostanali ot predi 300 godini. I ibrici. I chistachi na oplutoto.

Правилно, трябва да оплюем и Славейков. Аз бих оплюл и Илия Бешков! Той пък какъв майтап си прави с българина, мани, мани!!!

А някакви възражения за една закуска на тревата?:)

Абе то и Славейков е казал: Не сме народ,а мърша,но що така на него никой не му е обиден!?Вие мърши ли сте?

KOITO SMIATA, 4E RODINATA MU E KENEF TO PO LOGIKA SLEDVA, 4E TOI E EDNO LAINO.

До анонимния/та 13:32ч.:Мммм-да!-бих се наслаждавал на един натюрморт на Сезан!-Някакви възражения?

вярно бе, той чех е изобразил държавата ни, но е забравил да изобрази човека. Ми ние тоалетните ги използуваме само по погрешка, обикновено си кендзаме един другиго в устата. Лично аз не съм видял толкова творчество по стените на кенефите в други страни, включително и в Сърбия. Много популярна сентенция от българскит кенефи е: Кой срал писал, кой чел ял!!! Хахаха

Вежди ефенди, туриха те министър и ти веднага побърза да стъпиш на турското клекало и да свършиш работата без да си свалиш гащите. Видя ли какво направи ? Смрад до небето. Безкрайни коментари и замерване с лайна един към друг. Може и това да ти е било целта и сега да се подхилваш отнякъде към нас също като оня чешки простак. Но ако не си целял това да знаеш, че твоето изказване по въпроса, казано на твоя език, си е чист гьотверенлък. То си беше ясно, че един турчин, па макар и да недолюбва Доган, не е в състояние да защити достоинството на българите. Но да не сме толкова взискателни към него. Мен по скоро ме е яд, че се намериха толкова нного българи, псевдоинтелектуалци, които се оказаха много по-големи гьотверени от министъра. Та ние сме си били такива, кенефите ни били мръсни, серем, където ни падне, държавата ни наистина била един голям нужник във всяко едно отношение. Та да си го признаем, значи, и да не се сърдим на този творец. Чух подобни неща от хора, които уважавам, и, естествено, се разочаровах. Не точно от това, което казват, а от това, че не могат да схванат, че изобразяването на Б-я по този начин си е една чиста политическа провокация. Едно намерение да се покаже на Европа и на света, че нашето място не е там, че им идваме в повече и, че всъщност ние сме тоалетната на Европа. При това, представете си, на чехите. Защото днешните настроения и не само днешните в тази селска държава спрямо Б-я винаги са били такива. Чехите никога не са ни били приятели. Евтиното оправдание, че този тип това си спомнял от Б-я, когато бил някога си тук, си е чиста лъжа. Идеята му е подсказана, защото цялата тази авангардна инсталация не е никакво произведение на изкуството, а чиста политическа поръчка, която съвпадна с мандата на Чехия. Лицето Черни само е оформил паното и е изпълнил практически поръчката. Ето за това на подобни подигравки с нас трябва да се реагира на държавно ниво.

Искате ББ да се замисли кой е вкарал в Парламента. Нека да се замисли още повече и кой е вкарал в Правителството, защото това нещо Вежди Рашидов е Министър на културата! Никой нямал право да спира творческия порив на един артист, казва българският министър на културата! Това за мен не може да се нарече творчески порив, а само едно гнусно произведение на един нечистоплътен артист. Истинското творчество винаги трябва да е градивно и да намира красотата дори и в най-грозните неща, затова че това не може да се приеме от българите и от хората с поне малко чувство за естетика и справедливост. Това произведение не е справедливо, а тенденциозно, защот Българие не е само това!

PROSTAKA E PROSTAK NEZAVISIMO DALI E V BG ILI USA ...TAKA 4E SKRIJ SE NIAKADE TUPAK TAKUV ...AMAN OT BG SELIANDURI DOKOPALI SE TUK FROM BULGARISTAN ...

Извинявам се на всички горди българи, че така зле изобразих България на паното си. По-късно разбрах, че е трябвало да поставя и един българин, който сере до клозета. Направи ми впечатление, че много от вас не бяха успели да уцелят дупката, а по стените имаше множество кафяви запетайки. Имате и един весел виц, как да си обършете насрания гъз с едно трамвайно билетче, а запетайките са част от вица. Нали знаете вица?!

Виж те нивото на нашия културен министр, дори нарича един клозетен художник-авангардист ха ха ха СРАМ за България!

Не веднъж Рашидов публично е заявявал че е етнически турчин и мюсюлманин. Това знам със сигурност, щото съм го чувал от неговата уста. Що се отнася до симбиозата турчин и масон- такова животно не съм чувал, щЪ да е нещо униколно?

Защо пишете глупости бе хора? Какво ви е виновен човека черни? Виновен е за това че е прозрял че България се е превърнала в кенеф на турция ли/ Ами че то цял свят го знае само ние патриотите се правихме че не виждаме как онова турско лайно доган се гаври с държавата.Браво на авангардиста че ни предупреди овреме за да изгоним тази измет най-накрая от парламента.Дано да е завинаги. И ще видите че след няколко години без сопола във власта художниците ще погледнат през друга призма образа на държавата ни. И ще спрат да ни изобразяват като дупка за турски лайна.

между другото понеже бая се говори за творчество и творчески пориви,предполагам,ч също доста от народа български има творческия порив да се изтакова директно на главата на такъв творец!Как беше-да провокира,а?? Ами тъкмо и ще имаме оправдание че сме му се изтропали на умната глава-понеже ни е провокирал и това е нашата естествена реакция!Донякъде реакция на организма даже-няма по-нормално!Нали и без туй това е клозетна тема! Имат пориви българите,ама са културни и не го правят на главата на тоя или друг творец! Той и те трябва да знаят това и да благодарят че ходят ненаакани! Но в известен смисъл са си наакани-като в същоото време се мислят за много чисти творци! хахахах

между другото понеже бая се говори за творчество и творчески пориви,предполагам,ч също доста от народа български има творческия порив да се изтакова директно на главата на такъв творец!Как беше-да провокира,а?? Ами тъкмо и ще имаме оправдание че сме му се изтропали на умната глава-понеже ни е провокирал и това е нашата естествена реакция!Донякъде реакция на организма даже-няма по-нормално!Нали и без туй това е клозетна тема! Имат пориви българите,ама са културни и не го правят на главата на тоя или друг творец! Той и те трябва да знаят това и да благодарят че ходят ненаакани! Но в известен смисъл са си наакани-като в същоото време се мислят за много чисти творци! хахахах

Може ли човек на изкуството да разбере дтн? Не, разбира се!

Странна работа сме ний българите. Сами се осираме и плюем, а когато някой външен ни го каже че сме затънали в лайната заради самите НАС, веднага скачаме да го плюем и него. Истината боли Другари мутри.

ne obqsnqvam kak moje nqkoi ministar da zashtitava chovek koito se podigrava s cqloto istori4esko dostoinstvo na balgaria ako beshe druga darjava ne samo nqma da go pusnat a i shteshe da nastane bund TOVA NE E NORMALNO

По принцип Изкуството създава един нов Свят-по-добър и красив хохоххохохох а твоите представи ПО ПРИНЦИП lol от кой век са приятелче....няма подобна НОРМА....аман от олигофрени моралисти, за които изкуството е натюрморт с грозде и шише ракия, пейзаж със залез и гола мацка върху автомобилна гума. ТОЧНО така възпиремат изкуството едно 80% от българите. ЖАЛКИ И НЕДОРАСЛИ

Рашидов сам се е определял като етнически турчин и мюсюлманин и да да му се припомнят неговите собствени думи не е израз на ксенофобия нито етническа омраза, а само на реалност!

Истината боли!Ако не беше такава държавата ни ,нямаше да се обиждате!

Pritejavash takava idna Niubjatna UGROMNA OPSHTA KOLTIURA-i to bis SARKAZAM ti gu kazvam....i ssa krastil-PSIHO Z...tva ni sa varzva -kvotu i da mi raspravash-mi ti si akademi 100 pati ,be PSIHAR4o-as ti sa VASHISHTAVAM i EVALLA na tes puznania det si gi nakup4il v foromiskata si glava.....-H V A L A i mashalla...!!

Защо се правите на ощипани вдовици , творбата е много точно направена и много хора мислят така. Точно на тоалетна приличаме само ,че е забравил и лайната да изобрази . Такива са не само управниците такава е и държавата в която всеки гледа как да открадне ,да помързелува или от къде нещо да гепи ... Така ни виждат и от запада и за това имаме толкова критики по различните програми и фондове

Чудя се как този пияница и побойник - РАШИДОВ оглави културата ни, явно толкова я имаме. Нали той се сби с полицаи пред Народното събрани...нали най-добрия му приятел е чашката...Но, нагаждачите успяват...и той е живо и най-прясно потвърждение за това. ДА, БЕЗПОРЕН ТВОРЕЦ Е ! Това е проблемът на България, че повечето се занимават точно с това , за което не стават. А НА СВЕТА КАКВО СЕ СЪРДИМ, КАТО СМЕ СИ КЕНЕФ...ОТВСЯКЪДЕ

STIGA aaaaaa STiga FIKALII samU sa balvali mirizlivite vi osti ve4i,o,vazmoteni mi Foromiste.......Stig da si u4istiti turbite i buklutzite pot TIRASITe....STIGA ste URIGINALNI4ELI i ANALIZIRALI kinefskata afera...AMAN-JINITE VI sa kaharni za......E:::.......N i sex,a vie KENEF,ta KINEF......bojeee.PO GULIAM SERSEMIN ot predania BG dir-FOROMis ni sa e fajdal pot SLANCITO......

ДО ВДИЧКИ ПСЕВДО-ИНТЕЛЕКТУАЛНИ АХКАЩИ ТУК:Някой спомена,че ролята на Изкуството била до провокира(?)-Това беше задължително при Хитлер, Сталин, ТЖ...Пропагандата беше оръжие.Може би не сте чували за ЕТИКА и ЕСТЕТИКА?!-Те са неразделна част от творческия процес и творчеството! По принцип Изкуството създава един нов Свят-по-добър и красив.Търси красота,дори и в грозното и изкривеното.Провокац от типа а ла чорниса евтинка сензация за бързи пари.Факт е манипулацията на субсидиращите.И това на гърба и за сметка на страна в която той е пребивавал за няколко дни във живота си и може би познава десетина-двайсет човека!!!-7милионна държава!!! А ако искате можем да си говорим за изобразително Изкуство със чесове, дни...(стигал съм до седмица със скулптора Д.Попов-Попето). искате ще си говорим за пещерно Изкуство-Вилендорф, Далечния Изток,Мамутовата пещера... 5000г.Китайско изкуство.Влиянието на Китайското Изкуство върху много по-новите Японско и Корейско...Египет, Асирия и Бабилон(Вавилон), Гърция, Тракия, Рим? Ренесанс: Ранен, Зрял, Късен?Класицизъм, Нео- Класицизъм, Романтизъм, Импресионизъм, Експресионизъм, Сюрреализъм, Дадаизъм ?Африканско,Латино-А ......За коя епоха,за кой творец искате да си гукаме?! Когато прочетете и видите 1/50 от това което аз съм чел за Изобразително Изкуство и видял, тогава елате да ме отворите какъвВелик и Недостижим Твореце този нещастник и защо ние ТРЯБВА да се нагъзиме? И къде щеблести шедьовъра-На ул.ШИПКА?!-Опълч биха се обърнали във гробовете си-Костите им биха посинели,ако знаеха,че са загинали за единТУРСКИ КЕНЕФ!!!!!!!!!!!!- му на Вежди на бастуна...

Ами кажете на многоуважавания Рашидов да добави едно муно от себе си и тогава ще допуснат произведението на изкуството в Пловдив. Сега просто не е завършено!

Ако кмета беше от БСП, щеше да защити идеите на един български гражданин с нещо турско в него.... съдя по името Рашид. На никой не е неизвестна любовта между социалисти и турци! А колкото до художника....някой правилно написа преди мен - има хора ,които ги плюват и те си мислят ,че вали. Ако беше приятел на България, щеше тази изложба да я покаже само в България , а не в Брюксел, където българските политици и без него имат достатъчно проблеми. Ако искаш да помогнеш на приятеля си , му показваш истината в очите, а не го усмиваш пред целия свят! Кметът на Пловдив е горд българин, реакцията му е естествена. На един туркоид ще му е все едно кой и какво плюва по България. Надявам се само, господин Борисов да се замисли, какво вкарва в Парламента. Това ще отблъсне много голяма част от привържениците му. В крайна сметка и те са БЪЛГАРИ, или обичат българите.

Eiii ,LAiiiNAAA vsiTCKI ste ot CELUKUPNIA bg-KENEF i USILIATA VI sa kak da izserete parjenite postni iaitca ot snio6ti i kato vi t4eta ABSURDITE ---Vie ste edna TIPI4NA K R E M E N A ot st ZAGORA

Съгласна съм с критиките към България и състоянието до което бе докарана. Но все пак не е ли време да спрем с този непрекъснат национален нихилизъм? Вместо да се стараем да се оплюваме по всякакви поводи не трябва ли всеки от нас да се постарае да промени нещо в себе си и около себе си? Иначе какъв смисъл има да се самокритикуваме? Ре спрямо Д. Черни добре очертаха именно тази черта на подценяване на националното ни достойнство и нашенските комплекси. Наистина е обидно една държава да се представи като тоалетна. Обидни са и вече забравените лъжи на Черни, че това е произведение на българска художничка. Но в цялата полемика има елемент с който не съм съгласна. Това е терминът турска тоалетна. Съжалявам, но такива тоалетни с клекала се използват навсякъде по Света. И никой не се е засрамил от това. В туристическите справочници за Япония, например, се предупреждава за наличие на тези тоалетни в Метрото и други обществени места, и че се използват в поза с лице към стената. Така чужденецът се подпомага по време на престоя му в тази страна. Никой никъде по Света не нарича тези тоалетни турски, нито те са единствените използвани в съвременна Турция. Та ето за тази простотия на Черни, на нашите коментатори и политици трябваше да се говори. Необходимо беше да се атакува глупавата идея Европа да се изобрази през художественото мислене на човек, който живее някъде извън Европа и няма особено точни критерии за страните в ЕС. Кой е Давид Черни за да критикува и въобще защо именно този тип произведения следва да присъстват сграда на ЕК? А иначе въпросът за тоалетната е актуален за всяка държава. Има една добра констатация в речника на българина, че ако излееш една кофа с л--на върху главата на някой той/тя няма как да докаже че не се нас--л. Та стига вече с този Черни

държава и хора които могат да покрепят подобен кмет много се връзват в асоциация с турски кенеф.. на чехът сигурно му е минало през ума да добави и ибриците но явно е размислил някак си.... изказването на министъра е достойно и на място - не като на министър който се притеснява че родината му наиситна може да е кенеф !!!

Браво Вежди!Винаги съм те уважавал ,не само като творец,но и в чисто личностен,човешки и граждански план.Ти си истински българин.

Кмета на Пловдив е един червен боклук и...нищо повече!

Голям цирк в тоя форум, а и не само в него, а в целия турски кенеф Булгаристан...До като има хора да кензат в него като пишещите тука, промяна няма да има...

Намерил си най-сполучливия ник, заслужваш го! Независимо от добро владеене на семантиката в българския език, ти си инвалид с мисловното, относно ценностите на цивилизацията към която имаш претенциите да принадлежиш- християнската и българската, защото нямаш демократично мислене!!! Никоя друга европейска нация и при това развита демокрация, уважаваща себе си и своята цивилизационна основа няма да приеме подобно псевдо и унижаващо нацията изкуство. Нито коя да е демокрация! Псевдоизкуството се отхвърля в цивилизования свят по най-естествен и демократичен начин- проучи подобните случаи в европейските развити демокрации и ще ти стане как става това. Рашидов се застъпва за такова псевдоизкуство, национално унижаващо българите, защото принадлежи към по-ниската цивилизация- ислямската и турската. Министерството на културата е идеологически институт, представляващо цивилизационното мислене и поведение на нацията. Никоя уважаваща себе си европейска страна с развито демократично мислене няма да сложи за министър на културата представител на по-ниска цивилизация и култура. ideyazabulgaria.org

... nartsisizmut i bulemiyata ne vireyat v bednite durjavi. Osven tova dokato si pouchaval negramotnite si napisul podloga (nartsisizma...) s kratuk chlen.

Бас държа, че кметът на Пловдив е от БСП! Ако не е случайно от там, то в главата му е тъмно и червено. Галош на галошите, тясно скроен простак, който носи отличителните ганьовски черти, а на първо място завист и отмъстителност. Дали се усеща каква дребна душа е показал със забраната, на която даже няма право. Спирам да пиша, че ме догнуся!