Това Вежди Рашидов каза, след като стана ясно, че заради действията на Славчо Атанасов, Черни няма да присъства на откриването в събота вечер в пловдивската "Баня Старинна" на модерната експозиция "Европейското изкуство 20 години след Желязната завеса". Черни трябваше да участва в нея с черния плат, с който беше покрита "турската тоалетна", изобразяваща България в скандалната инсталация на чешкия скулптор в Брюксел.
“Всъщност чехът си свърши много добре работата и успя да провокира съзнанието на много хора. Такава е и същността на т.нар. акционно изкуство“, каза още Вежди Рашидов и допълни, че в подобни ситуации трябва да се действа мъдро, далновидно и спокойно. Министърът на културата призова в подобни ситуации човек да се обръща навътре към себе си и да си направи равносметка защо чуждите автори виждат държавата ни по този начин, а не да се вземат прибързани решения.
Шум можеше да не се вдига и при представянето на инсталацията на Давид Черни в Брюксел, смята Вежди Рашидов, още повече че това как той ни е изобразил трябва по-скоро да ни накара да се замислим и да се променим, допълни Рашидов, цитиран и от БНР. 
 “Всъщност художникът проведе своята акция с отрицателен резултат за нас“, завърши министърът.
Вежди Рашидов беше в Пловдив за закриването и награждаването на Международния телевизионен фестивал “Златната ракла“. Той е автор на статуетката и за пръв път от създаването й му беше предоставена възможността да я връчи като Голяма награда на режисьора Фабрис Казьоньов за филма “Сам“, продукция на телевизия Франс 2, предаде Дарик.