Коментари - ПФ предлага проповедите да са само на български език | dnes.dir.bg
назад

ПФ предлага проповедите да са само на български език

Патриотичният фронт предлага всички религиозни служби задължително да се водят на български, а за чужди дарения за вероизповеданията да има до 10 г. затвор.

Обратно в новината

Коментари - ПФ предлага проповедите да са само на български език | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

я с че те праим да сам да дрискаш у устата си

Събитията в Турция показват, че идва време българските турци най-сетне да решат българи ли искат да бъдат или турци. не може с единия крак тука, с другия в Анадола и да се нагаждате според както ви харесва. Големи турци сте, а всички се натискате за български паспорти, нали? Ако сте българи, добре дошли тука, ако искате да се правите на турци, стягайте багажа и при Ердоган да се радвате на неговата свобода и демокрация.

ПОДКРЕПЯМ и ПРИВЕТСТВАМ предложенията на г-н Симеонов! В крайна сметка ВСЯКА СВИНЯ ДА СИ ЗНАЕ мястото в гьола! БРАВО, БРАВО НА СИМЕОНОВ! ЩЕ ГЛАСУВАМ ВИНАГИ за ПФ, т.е за Б-я!

ПОДКРЕПЯМ и ПРИВЕТСТВАМ предложенията на г-н Симеонов! Но няма да гласувам за тази тюрлюгювеч партия. То пък и останалите са едни....

someone

поредната глупост, която ще стане на кукуво лято. и да го въведат никои няма да го изпълнява, нито някои ще следи. някои не разбраха, че турчин насила българин не става.

Исмаиле, в ПХравославните храмове се води служба на старобългарски, а не на руски, но явно си неграмотен и не знаеш това.

Хубаво е в църквите да се молят на български,не на руски.И от кога политиката се меси в вероизповеданията? Нали в Конституцията на РБ пише обратното?

Да нямат турците събрание, под тази статия? Като гледам и ти май си от тия, нагъзените, на турски летящи килимчета. Разбира ти главата от православно християнство, на тебе. Добре, че турците са се хвърлили да казват на българите, на какъв език да се молят, наглост!

Като стане въпрос за поддържане на българщината, на езиковата ни култура, традициите и българските ценности, турците и НПО-тата веднага налазват форума. Ами, като не се чувствате българи си отивайте по родните места, какво пискате?! Разбира се, че в България, по културните ни паметници ще се вее българското знаме! Вие, как ни заглушавате с високоговорители от джамиите, което съвсем не е законно и трябва да бъде преразгледано!

Каква българщина, къде е тази култура, да не говорим пък и за ценностите. Българският народ е само бледо отражение на народ, а ти си ми ревнал за някакви възвишени цели. Културата и ценностите се опазват, чрез развитие и подкрепа, а като гледам такива като теб само дращят за нещо, което уж го имало в миналото, а разсъждават като прави лопати исамо за някоя мандра си мечтаят, да клъвнат(като едно време )!

Ще ти подам аз на теб, една права лопата, откъм дръжката! Вие турците, не разбрахте ли, че няма да бъде вашата!? Дращим или не - това е България, а вие от НПО-та, мюфтийства, и други НЕ-милеещи за тази държава елементи, трябва да си тръгнете!

Кой е само бледо отражение на народ бе, мекере мръсно? В ада да гориш дано, изчадие такова. Разкарай се оттук, че си развонял ужасно. Отивай да целуваш на шорош дъртия задник.

Абе ФЕС смотан, ако не ви го приемат тоя проект ще излезеш ли от властта бе ФЕС ! Аман от само турци във властта, а се правят на антиислямисти !

Едва ли някой може да измисли по-голяма тъпотия от това. Забелязвам, че от страх да не ги нахока патрона им Бойко, Валери и неговата трупа правят само напълно безсмислени предложения, от които нищо не зависи. Интересува ги само да си заслужат сребърниците и това е. Жалка работа! Кой ги обяви за патриоти тия мутренски бастуни?

Дяволът има уши, Тодоре! Внимавай, какви ги плещиш .Може да се "простудиш", да получиш разстройство и да хванеш кихавица ...

Да се умиташ от България, преди да си отнесъл боя ти, как ни е писнало от вас, фесовете!

Този псевдопатриот дали е влизал в православна църква по време на литургия?! И дали е разбрал и дума от църковно-славянския на който се служи?!

Абе, джамии и турски форуми нямате ли си, че се бутате все в България и българите?! Пътувай към Анадола! Разбираме, повече отколкото турски, пътувай! И новините ще ни четат те на турски, къде се намирате, бре?! Коя друга държава позволява такива фриволности?!

Много ми е интересно как ще накарате евреите да го спазват това. Да оставим настрана, че ако се спазват тези изисквания, тук ще проповядват само американските всевъзможни евангелски църкви, защото езикът на православната ни църква е толкова остарял, че не е и български. Обаче евангелистите няма да получават дарения от родината, та остава само ПФ да проповядва.

Валерка, Хвани смени парцуцата бе. Тази дето я пиеш не ти понася нещо. По IQ може и да биеш Буш младши, но е малко вероятно. Да се бъркаш в религиозни дела без да си в час с тях не е добра идея. И вместо да изпишеш вежди да не извадиш очи. Току виж си получил някоя анатема от дедо Поп.

Пълна простотия. Само куха глава може да роди такава идиотщина. Ани и книгите на чужди езици да вземем да забраним, че да не се чувстват тъпаците застрашени от културна инвазия на по- развитите народи!

Германия е толерантна държава но там е забранено всякакви проповеди на чужди езици , всичко само на немски. Ако ти изнася , ако не - хващаш пътя и отиваш при камилите и камиларите. Тук са малко позакъснели с това нещо защото има вече цели области където не знаят , не разбират и не говорят Български език. Иначе е супер отврат от разни минарета ходжи да вият като бесни кучета на турски и арабски.

Като не разбираш чужд език не можеш да възприемеш " културата на изостаналите и напредналите народи " ще отбележа. Например китайската култура как я освояваш непреведена ? В България е нормално и задължително да се говори на български на обществени места и мероприятия. За съжаление в момента от Юго- Изток ни залива средновековна диващина , там култура няма след 8 - 9 век.

Българските турци не разбират какво им четат ,защото е на арабски и мюфтиите могат да си ги манипулират както си искат ,ОСОБЕНО БЪЛГАРИТЕ МЮСЮЛМАНИ !

Ако грам не разбирам арабски а мюфтията ми дрънчи на арабски, как ще ме манипулира?!?!?!?! Не ми отговаряй!

Подкрепям. Най-после мюсулманите в България ще разберат за какво се пише в Корана и че джихат не е да идеш да се гръмнеш сред десетки твои братя, а да се грижиш за тях.

и колко българи-мюсюлмани са се гръмнали до сега, че не им водя статистика?

така самонаричащи се патриоти трябва да изпратим в Северна Корея, за да се омиротвори България.

Да ,особено ако станем турски вилает ще си гарантираме спокойствие ,нали ?

По-добре да свалят новините на турски от БНТ. За джамийте е логично, но ще трудно. Пък и ако проповядват насилие и противодържавни прояви, те могат пак да го правят извън джамията. Но предложенията за финансиране на храмовете да се приемат! Никакви пари от чужбина и чужденци! Исламът не е религия, а е политика. Джамийте не са само молитвени храмове (както са християнските), те са крепости. Досега в тях се наляха много пари от Турция, Катар и Сауд. Арабия, а край парите - и разни противообществени идеи.

НЕ Е ВИНОВЕН ТОЗИ ,КОЙТО ЯДЕ БАНИЦАТА , А ТОЗИ КОЙТО ИМ РАЗРЕШАВА ,А ТОВА са Костов ,Царят ,Станишев ,Първанов ,Борисов ...,все убавци !!!!Те са виновни за безредието и анархията в България !!!!!!!

Ох, абе човече, осъзнай се малко, помисли първо! Не искам да се заяждам, ама използвайте малко повече сиво вещество, това което чета прилича вече на кандидатстудентски бисери! Искам само за да те подтикна към размишления, потърси в "Гуглето" сайта на турското радио и телевизия на български език! Потърси статия за Априлското въстание да видиш за какво иде реч! И всичко това - на български език. Чиста неоосманска проердоганска пропаганда, в която се твърди, че жертвите сред турското население били мнго повече от жертвите сред българското и особено в Батак! Ако беше написано на турски никой от нас нямаше да го разбере и да се впечатли. Новините на турски език по нашата телевизия отразяват идеологията на българското правителство, само че на турски език - точно както правят турците спрямо нас. Друг е въпросът дали някой изобщо гледа новини на турски - аз се съмнявам, и предполагам че по чисто икономически причини биха могли да ги спрат тези новини. Но ние губим от липсата на пропаганда - аз даже смятам че ще бъде много по-добре, ако пуснем българската национална телевизия в Турция (БНТ1, БНТ2 и БНТ Свят), обаче на турски език! Само че това Ердоган никога няма да го позволи.

Това за джамиите го е казал Ердоган. Цитирал е някакво стихотворение (вероятно преиначено), в смисъл че "джамиите ще са нашите казарми, куполите нашите щитове а минаретата нашите ракети". За това са го осъдили и е лежал в затвора 4 месеца - за насаждане на религиозна омраза. А ей го на сега виж го - президент! И говори за демокрация и европейски ценности. Ти да видиш!

М, да, те навремето така комунистическите учени филолози превеждаха библията, според нуждите на партията ... Иначе коранът го има преведен на български, преводът е на Теофанов.

Съгласен съм, подкрепям добрия тон на водене на дискусии. Поздравявам те за това че не окачествяваш всички които са с различно мнение от твоето като "еврогейове", както се опитаха да ме окачествят и мен по-рано тук.

умно предложение. подкрепям.

добра идея,но дяли ще стане?

Та те попитам само, наясно ли си със правилата и изискванията на Таджвид? Това е което успях да науча за исляма. Ако се налага, сега ще търся и за юдаизма. Предполагам, че и там има изисквания. Единствено за християнството знам, че (вече) е позволено да се проповядва на много езици и точно това прави християнската религия по-демократична и модерна от останалите. Няма как да задължиш насила общества на които са им чужди нашите обичаи да си променят техните.

Оооох... Аз си мислех, че Болен Лидеров е ритнат от кон в челото, ама се оказа, че има и по-зле от него. Доналд Тръмп се бил обявил против абортите например. Без изключение. Освен това искал религиозно обучение на всички деца в училище, независимо дали са атеисти. Някой няма ли да му обясни на тоя мунчо, че Коранът се проповядва само на арабски език? Е, има преводи на различни езици, макар да не съм сигурен дали е преведен на български. Ами ако не е преведен? Да речем, че приемат такъв закон. Кой ще плаща на евентуалните преводачи??? Абе, не знам, думи нямам! Тоя "патриот" от друга страна чул ли е за разделение на религията от държавата? България е светска държава, всяка религия сама си урежда религиозните въпроси. Стига това да не противоречи на Конституцията на РБ разбира се.

Преведен е ,но на такива като тебе хора над нещата ,нехаещи и ...витаещи ,по-добре си продължавай със смъркането и витаенето из облаците ...,то и държава не ти е нужна ,нали !

Хайде да не се обиждаме, става ли? Аз нищо не съм казал за тебе и няма да кажа. Видях че е преведен. Само не съм убеден че някой някъде по света чете проповеди на език различен от арабския - защо иначе в Турция не проповядват на турски?

P.S.: След като направих проверка се оказа, че има български превод на Корана. Преводът е от Цветан Теофанов: 1997, 1999 и 2006 г. Това обаче не омаловажава факта, че проповедите се четат само на арабски език.

Кой казва ,че се чете само на арабски ,все едно библията да се чете само на гръцки ,малоумници ,на който не му харесва ...ПЪТЯ ,ЯСНО !!!!!!!!!!

Мунчото си ти, нещасник еврогейски..........

Не знам кой е Мунчо, но следва да знаеш , че корана отдавна е преведен на български. Не е вярно , че се проповядва само на арабски.и точно в това е голямата му адаптивност, а и тук не става дума само за исляма , а за всички религии. Освен това исляма няма централизирано тълкуване и ръководство. Всеки имам си проповядва и тълкува в поверената му джамия. Много отдавна в България трябваше да се отворят български училища за имами и висш ислямски институт, чиито учебни програми и методология да са под контрола на държавата. По тоя начин , който плаща той ще поръчва музиката.

Какво ще кажете г-н Симеонов, Вие и вашите псевдо-патриоти да се преместите с античовешките идеи някъде по на изток, може и в Северна Корея или по близо в Турция, защото няма как да сте европеец, българин, християнин и т. н.

са пресилени. Как ще задължат евреите да проповядват на български? Ами арменците? Ами турците? Борбата за самостоятелна българска църква преди 150 години е започнала с това, че в Храма в Цариград неделната молитва е проведена на български, вместо на гръцки.

Хубаво предложение, не ходя на служби, защоно нищо не разбирам. Може би ще се привлекат повече хора в черквите. Но-о, не мисля, че поповете ще се съгласят.

Има книжки по темата. Литургията на черковно-славянски и на книжовен български паралелно. Не случайно се служи на черковно-славянски, ако те интересува, ще разбереш защо. Чисто практически псалмите, химните се превеждат трудно, така щото да се запази и смисълът и ритъма. За целта са нужни не просто много високи езикови и догматически познания, но и боговдъхновение, което в нашия комерсиализиран свят е рядко качество.

та на Бойко не му стиска или май не иска или по-лошото нехае и не гони турските мюсюлмански проповедници !!!ТОВА СЕ КАЗВА КЪСОГЛЕД И НЕДЪЛНОВИДЕН ПОЛИТИК ,ЖАЛКО ЗА БЪЛГАРИЯ ....!

Както обикновено и както е от векове насам, откакто се е пръкнала, религията носи само страдание и беди на човешката раса... Неоспорим факт. Религията винаги се разпространява и се извращава там, където цари, невежество, простотия и мизерия - това е най благодатната й почва... Замислете се, защо е така!... Да не говорим за църковните институции, които са организации, досущ подобни на мафията, но то всъщност е обратното, защото църквата е първичния модел...

"Природата обединява хората, религията ги разделя." Който не е съгласен с тази аксиома, да пляска минуси!

дай първо да оправим субсидиите на партиите, после ще направим и това, обещавам ...

Браво, вие сте нашите хора, на следващите избори имате моя глас!!!

остави религиите, те са хилядолетни. Ти озвучи първо порноканалите си на български, това поне е в твоите ръце:)

Ситуацията е такава, че ако някой депутат гласува против някое от предложенията, той застрашава националната сигурност. (не съм гласувал за Симеонов)

Импотентното мюре на вожда Борисов това ли успя да изтласка?! Не е лошо да направят депутат и някой, който реално притежава мозък.

Ти кого предлагаш, защото себе си явно не можеш да предложиш, защото е видно и с просто око, че си тотално куха, безмозъчна кратуна...

оправи порно каналите, тръгна с религията да се занимава:)))

Валерката допита ли се до Светия синод, на какъв език да са служениата в Българската Православна Църква?

Новият езичник Валери Симеонов да започне веднага едноличен превод на Библията и Курана на съвременен български език. Срок 1 (една) година с публикуване на 1 януарий следващата година! Само че не е ясно откога тече оповестения срок.

Кой кУран имаш предвид бе, кИре?! Оная мюсюлманската свещена книга не се ли наричаше "КОРАН"?! Ей, АМАН от специаУисти, като тебе, киркО изтъпена!! ;-D

"Религията е опиум за народите" Колко кратко, точно и изчерпателно казано... Простичък на пръв поглед, но железен и точен исторически извод. А през призмата на настоящите събития, това твърдение, добива още по-силна достоверност и легитимност.

Браво! Малко е късничко, но по-добре късно, отколкото .... Стигнахме до тук в резултат на криво разбрана демокрация, на угодническото поведение на партиите с цел привличане на гласове по време на избори. Знам, че веднага няма да стане, че ще има съпротива и от вън и отвътре, но при упорити сегашно и бъдещи правителства, ще се получи! Успех патриоти!!!!

Интересно как тогава ще предпочетат да четат "другарите комунисти" тезисите на другаря Путя на 56 конгрес на русофилските рубло поклонници?:)))

Олигофреееен! Скриий сееее, смърдиш на мухъл и вехтории...

Ми що не го питаш лично другаря Путя изпърдян седерастки боклук?

Няма да стане. Всички ходжи и доста водещи фигури по Кърджали и други турски райини са верни на турските служби и турция като цяло. Те това го строиха с десетилетия, вие искате да го махнете за 1 ден със символичен закон.

Сигурно няма да стане, ама няма лошо да ги понамачкат :) Откъде накъде, хем да са български граждани, хем да си пеят на турски и арабски. Българският е официален език все още, а мюфтийството примерно е официална институция в България. Ми аз ако искам да се обрежа пък не знам турски ко праим? Нарушават ми правото на избор на религия.

Върха на простотията! Абе тия депутатит толко ли нямат работа, че с такива глупости се занимават?!

...видно, върхът на простотията си самият ти...

Аз

Ми убуу... Сега остава да се дефинира и понятието "Български език". Защото 90% от помията, която се лее от зурлите на расовите свине... свинете в расо, демек, е непонятна за 90% от Българите и е далеч повече руски, отколкото Български. Да, да... Знам - средновековен бил, църковно-славянски бил... Само дето нито сме в Средновековието (или пък сме?!), нито пък сме славяни, нито някога сме били. Като отвори човек учебника по История, за Борис 1ви Кръволока чете, че приел християнството, щото Българите били религиозно разделени, та ги обединил. Ми то и сега сме разделени. Дай сички да приемем Сциентологията, че да се обединим. Пък който не ще, "Главата му искам! Неговата, на жена му, децата му и целия му род!"! Принципът си е все същия - доброто старо християнско милосърдие...

Едно време в тъмното комунистическо минало се учеше старобългарски език...а сега не! Тогава църквата не беше популярна...сега гледам на всеки голям християнски празник е пълна...а се оплаквате че не знаете какво ви проповядват...апропо проповедите са на съвременен български...както предполагам и имамите проповядват на Български или турски...само молитвите според мен са на арабски...но не съм сигурен де...

иска да смени религията ли?!

Дано се приеме. Отлично казано.

Кое искаш кака да се приемеее?

Няма значение, тъпаците дето гледат кабеларката скат са толкова прости, че и това няма да разберат

...ами чети, може и да разбереш!

Знаем от историята какво ни е коствало религиозните книги и проповеди да са на български език. Сега само трябва да възстановим това което са заповядали бългаските царе. Учили сме че това е спасило българщината! Подкрепям!

със сигурност не знае, че проповедите в джамиите е на български и турски ...

не в синхрон с религията, а в търсене на истината.

Аз

Истината в религията?! Що за оксиморон?!

"Алтернатива за Германия" предлага ислямските училища и джамиите в страната да бъдат поставени под по-строг контрол, а когато се налага и да се закриват. Гауланд казва, че е необходимо да бъдат "окастрени плевелите на избуяващите религиозни школи и ислямски училища с частно финансиране". Трябва да се контролира какво се преподава там и кой дава парите, смята заместник-председателят на партията.

пък искам първо да се спрат субсидите за партиите ... ако ще е да е !

неговата работа е дай да се намираме на приказка. кой ще ги следи по джамиите на какъв език си говорят. корана може да се печата само на арабски. не може на други езици. исляма трябва да бъде забранен. и ще бъде рано или късно.

Преди години виждах на борсата на "Славейков" издание на корана на български.

Поп и на какъвто и език да проповядва, все нищо не му се разбира.