Митрополит призова за канонизиране на Левски

Заради своето мъченичество и любов към българския народ Васил Левски трябва да бъде канонизиран за светец, обяви Ловчанският митрополит Гавриил.

Обратно в новината

Коментари - Митрополит призова за канонизиране на Левски | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Неотдавна четох че след освобождението, майката му се е самоубила за да не страда от немотия а брат му е умрял от глад.

И какво добро , което (пра)българите не са познавали носи християнството? p.s моля за отговори нестъпващи на книжния канон от който тръгват днешните религии,в които по дифолт има богопомазани и други :)

"Не мислете, че дойдох да донеса мир на земята; не мир дойдох да донеса, а меч;"

Тези факти са несъпоставими и идеологически е неправилно да сравняваме съдбата българския народ, докато е под османска власт и докато е в "прегръдката" на Русия. И двете са пагубни в едно или друго отношение за българите.

Левски е велик, кумир и бог и мястото му е не само в душите и сърцата ни, а и в храма! Бил убил един глупак, който нямал цел и посока. Що?! За да спаси каузата за освобождение на един цял поробен народ, да спаси десетки хиляди от гавра, мъчения, убийства, потурчване. Жалко и смешно е да сравняваме делото на Апостола с Дънов и Ванга. Съвсем изпростяхме. Един митрополит-истински българин да се намери и да го сринем!

Странна позиция на български митрополит.Когато В. Левски приема монашество, той дава обет, че ще посвети живота си в служба на Бога до края на живота си. Явно дякона решава друго да посвети живота си за свободата на България.Човек, който носи оръжие, дори убива в името на делото , което се е посветил, нима от канонична гледна точка, може дори да се помисли да бъде канонизиран за светец от православната църква. Разбира се, той е признат за светец в сърцата и душите на бълг. народ, но това е нещо друго..Нека по тези казуси, които са тънки за обикновения гражданин вземат отношение драскачи, като Висарион, които не се свенят да посягат на светила , като Дънов примерно, признати по целия свят....И когато пише за Ванга и Дънов с такава страст и енергия, същите изглеждат, като титани, великани на духовността пред патриарх Максим и всички митрополити /до един сътрудници на ДС/. И така, господа попове, не "ровете" костите и паметта на Васил Левски - той не Ви принадлежи, избяга от Вас и принадлежи на българския народ.

Левски е вземал пари от чорбаджии християни в името на една велика християнска кауза: освобождението на кръста от полумесеца! Нима Османската империя не е противник на християнството и на идеята за свобода на християнските народи ??? Ако така разсъждаваме, то обезличаваме пролятата кръв на хиляди българи, борещи се за освобождението и за националното обединение на България!

Нещо си се объркал. По времето на Левски християнтвото по тези земи изобщо не е било подтискатно от Османската империя. Какъв историк си, след като не знаеш, че самия Левски е бил християнски свещеник (дякон Игнатий) и сам се е опрекъл от дяконството и е поел пътя на оръжието. И винаги е казвал, че турци мюсюлмани и българи християни ще живеят заедно в мир. Бил е борец за "чиста и свята република", а не за "победата на кръста над полумесеца" - Левски не е бил кръстоносец а личност която е изпревалила времето си. Престани да ръсиш бисерите си, че ставаш просто смешен.

И не е имало избити християни от управляващите в Османската империя? И тя с драго сърце е предоставила автономия, или независимост на християнските народи, и е спазвала равенството между хората, без значение на тяхната религия ? За твое сведение християнството е оставено да съществува, за да има кой да плаща по-високи данъци и да извършва ангария, а определени християнски центрове като Цариградската патриаршия са оставени да съществуват, за да играят ролята на посредник в отношенията между християни и мюсюлмани - така е по-удобно за управляващите. Левски е мечтаел българи и турци да живеят в мир, така е! Но имало ли е мир в Османската империя?! И кой според теб е виновен да няма такъв? :)

Е това е първият умен митрополит - вероятно не е ченге и комунист... Много отдавно Левски е светец за народа ни!!!!!! И нека сега църквата изтрие позора на поп Кръстьо... Крайно време е да се канонизира един при това истински светец!!!!!!

СТАНЕТЕ ЛЕВСКИ И ПОСЛЕ КОМЕНТИРАЙТЕ.ЖЕРТВАЙТЕ СЕ БЕЗ ДА ЧАКАТЕ ХОРАТА ДА ВИ СЕ КЛАНЯТ КАТО/ЗА/СВЕТИЯ.ВАСИЛ СИ СВЪРШИ ЗАДАЧАТА НА ЗЕМЯТА БЪЛГАРСКА.ПЛАЧЕТЕ ,ЧЕ МАЛКО СМЕ КАТО НЕГО...

ЗА ЗА ЗА ТАКИВА БЪЛГАРИ ЗА СЪЖЕЛЕНИЕ НЯМА ВЕЧЕ

...Бил убил човек.... А не зтаят ли, кой първоначално е бил Апостол Павел? И само той ли?! Нали това е смисълът на християнството, да се покаеш и промениш? Защо слушате псевдопроповедници и уяли се влъхви? Щом отказвате да признаете такъв свят човек, заради когото днес ви има и вас, значи сте много зле и това наистина е краят.

Гавриил не знае ли, че според християнския канон човек, който е убил друг човек, не може да бъде канонизиран. Левски е велика фигура и емблема на патриот. Жертвата му е била иста. Но се е случило да убие едного, макар за да съхрани може би другарите си да не бъдат заловени. Заради това канонизация не е възможна. Достатъчно е да следим примера му в мирянски план, за да бъде модел за патриотизъм и саможертва. Митрополит Гавриил как така предлага измислици - не мога да си обясня.

е избил 52 боилски рода и по още по-християнски начин е ослепил сина си Владимир Расате, но е канонизиран за светец от църквата, нали??? Каква е извинявай разликата, че си седнал да коментираш защо Левски не можело да бъде светец?

Княз Борис не е избивал собственоръчно и не е ослепявал собственоръчно. Боилите са се вдигнали срещу него И са щели те да го убият. А Левски никога няма да бъде канонизирам защото собственоръчно е удушил дете за да не го издаде и да спаси себе си да не бъде заловен.

огромната марша, каквато е целокупня балгарски народ има нузда от измислени герои, маченици и свеци. само всевишня знае, ако има такав ваобще, кое е истуина и кое измислица от биографиите на набедените балгарските 'батмани". *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Приятелю, отвори атласа по История за 7-8 -ми клас и прецени още веднъж къде по света турците са останали малцинство на териториите на бившата си империя. Аз не открих нищо и това е логично. Няма как турчин да е малцинство, подчинен, като доскоро той е подчинявал и угнетявал. В освободена България наистина остават мохамедани без друга родина - българи, потомци на татарски и други знайни и незнайни племена, заселвани от турците по земите ни. Виждаме ги и до днес сред нас, уж българи ама не съвсем, нали?

Убиец, детеубиец,конекрадец,канонизиран за светец?Нещо не се връзва!!!

Пълно за

политбюро на комунистическата балгарска царква начело с патрярха-полковник марксим да канонизира и мутрите георги димитров, валко червенкофф, антон югов, васил коларов, тодар зивуркофф, продали и предали балгаря на ссср, мутрата андрешко луканков, героиски паднал за мутризацята на балгаря, както и сиришнишкя коч агент гоце, обезкарвил балгарската дарзава, правосадие и полиця. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

На въпросния митрополит би трябвало да му е ясно, че Левски не може да бъде канонизиран. Левски е удушил дете и според каноните на църквата на този митропполит, човек който е отнел детски живот не може да бъде канонизиран.

А къде могат да се прочетат тези правила за канонизация - но именно на православната църква, не на католическата? Струва ми се, че има много разногласия и импровизации на тази тема. Например, Руската църква, която е също православна, канонизира преди няколко години цялото семейство на техния последен цар, защото били избити безмилостно от болшевиките и умрели като мъченици. А че царицата е била католичка /немска аристократка/, развратничела е с Распутин, като го е делила с много други жени - фрейлини и пр., а самият цар е отговорен за смъртта на много хора през войните и революциите, станали през неговото царуване. А преди е имало много строги критерии - например, тялото да бъде нетленно, да се провери два пъти през няколко години, да се случват чудеса покрай него и т.н. - като на Св. Иван Рилски. Мисля, че само желанието на един или няколко свещеници не е достатъчно.

Сигурно го пише някъде в книгите с каноните на православните. Левски отдавна се спряга да бъде канонизиран и въпреки че много от "прегрешенията" му (отрекъл се е от монашеството и др) могат да бъдат заобиколени, това убийство на детето е основната пречка за канонизацията. Не е решение само на няколко попа. Дори и в Русия няма да го канонизират ако е убил дете.

Аз искам да попитам какво стана с преименуването на съответния отбор от олигофрени и подобните им привърженици?! Докога това светло име ще виси по стените, свързвано по омерзителен начин с разни футболисти, волейболисти, баскетболисти и кой знае какви още дебили?!

Няма нужда Левски да бъде канонизиран от Българската кривославна църква, защато той е канонизиран от хората преди повече от век! И ще остане такъв, въпреки жалките вопли на червени спамерчета, че убил дете и не можел да бъде светец като Станишев и Сталин!

Левски е най-светлата личност в историята, за повечето българи. Нема нужда да го канонизирате, той пак ще значи повече за нас от всичките ви светци, взети заедно.

Преди повече от век Левски е бил предаден от бългри. Съдията който го е осъдил е бил българин. Ето така собственият му народ го е канонизирал преди повече от век. Това че е убил дете е исторически факт и никой не го оспорва. Червените нямат нищо общо с това. Станишев и Сталин никога не са били канонизирани и изобщо не е ставало и дума да бъдат канонизират - що за глупост си изръсил! Май нещо си се посбъркал.

Позд формата на обективност и историческа достоверност, не ставай адвокат на червените спамери, спамещи гнусно против Левски- по-долу! И благодари на червения дежурен модератор! Не цапйте името на Левски!

И къде го прочете това, че съдията е бил българин ??? Това са пълни глупости! Левски е съден от извънредно свикан османски трибунал (съд). Османските архиви се пазят, така че не прави свободни съчинения по темата.

Левски няма да бъде канонизиран никога - просто не може да бъде канонизиран защото е убил е дете - удушил го е за да не го издаде.

АКО НЯКОГО ТРЯБВА ДА КАНОНИЗИРАТ ТОВА Е БОЙКО БОРИСОВ, ТОЙ ЗАСЛУЖАВА ДА БЪДЕ КАНОНИЗИРАН ПРИЖИВЕ ЗА СВЕТЕЦ, А НЕ НЯКАКВО КОМУНИСТИЧЕСКО МЕКЕРЕ, КОЕТО ПОД ВЛИЯНИЕТО НА МОСКОВЦИТЕ Е БУНИЛ НАРОДА СРЕЩУ ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.

КАЛИТКО Е ПРАВ! У нас винаги овчарчетата са били прави!

Левски сам е хвърлил расото и се е отказал от попските работи, за да се бори за свободата. Да припомня, че когато са му казали след освобождението да го направят цар той е казал - Ми то ние и сега си имаме султан... - Левски е бил светска личност. Той не е искал цар да бъде, камо ли светец... Левски е най-светлата личност в нашата история, но това не означава, че трябва да бъде светец - това е против неговите лични разбирания!

Давайте чеда мои давайте,колкото повече светци и празници,толкова по-хубава кола ще кара дядо Ви.АМИН.

хаха!

хайде спорете и за това......аман от този български народ все да е в контра на всичко

Според църковните канони това е невъзможно ,защото е убил момче.Но така или иначе той остава в паметта на целия народ като образец за свободолюбие ,демокрация и независимост/ от Изток и от Запад /.

Свети княз Борис е избил цели родове, да не говорим за други светци, така че всяко правило си има изключения.