Печки на твърдо гориво замърсяват въздуха в София

Най-големият проблем за качеството на въздуха в София през зимните месеци е отоплението на твърдо гориво, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Обратно в новината

Коментари - Печки на твърдо гориво замърсяват въздуха в София | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

а какво е решението, когато се бутнат 5-6 къщи и се построят жилищни сгради със 120 апартамента, т.е мин. 300 живущи и останат две къщи с психично болни и с изкуфяли старци, които не са се съгласили да се строи и карат на твърдо гориво + гуми и парцали, миришещи, пушещи до 2 ч през нощта и е невъзможно да се отвори прозорец. Покрай тези сгради живеят поне още 200 души в съседни сгради. Пране, бебешки и детски дрехи е невъзможно да се простират навън, освен вътре и влагата застрашава бебетата и децата от рахит и астми. Какъв закон ще предвидите най-накрая за 4 до 10 изкуфелника, тероризиращи от 500 до 800 души в нови топлоизолирани сгради, платили прескъпо???????

Не ма Фандъкова! Най-голямото замърсяване на въздуха а и не само идва от площад Народно събрание и от улица Московска! Ма такава смрад и пушилка се разнася от там, че още десет поколения не ще могат да я очистят!

Иване, чоджум не си прав задето пращаш хората в Лондон и др. западни държави. Тук е замърсяването на въздуха дали от колите или от дърва и въглища, не съм специалист, но съм за второто. Живея в провинцията. От селата дойдоха имат пари, но се отопляват с дърва и с по-малък процент въглища. Ела да видиш. Целият коридор е в пушек. Влиза и по стаите, но кой му пука за комшията. Бардак е в провинцията. В блока живееха интелигенция, а сега е пълна цигания. Та да се върнем на въпроса за чужбина. Тук сме с асми, алергии, алергични ринити, кожи заболявания... А извън Бг всичко им минава. Нека се произнесат в тази насока лекари-кожни, алерголози, дерматолози, В Лондон, Германия... са на парно, де да бяхме се родили извън бг, ама ха де, не е хубаво да хулим Родината си, но след като тя не се грижи за народа си, защо ние да я обичаме. Навън е хубаво, има работа, чистота, красота, но има едно НО... Весели празници! със здраве:)))

Който си мисли, че София е мръсен град да отиде в Истанбул, Рим, Париж, Лондон и т.н. Живея на високо и всяка вечер има прекрасна гледка към града и никакъв смог за разлика от преди, когато работеше ужасния Кремиковци. София не е мръсен град, защото вече почти няма производства, а хората, които се отопляват на твърдо гориво са малко.

Че твърдото гориво замърсява добре, но я кажете колко са автомобилите в София,автобуси, камиони, колко всеки ден идват от Перник автомобили и при този бетонен град колко са печките и може ли да се вярва на вашите измервания?

Sm3hurk0

Печките на меко гориво замърсяват повече.... с к"во да се греем ?

ти специално с тролски, позитански смехурии ще се грееш

Поредните глупости - печките на дърва и въглища били виновни. Как когато София си беше на софиянци и имаше по-малко пришълци цяла София се отопляваше на дърва и въглища, и в последствие който имаше връзки си купуваше нафтова печка, нямаше смок и снега по улиците и градинките беше чист. Децата спокойно играехме без да се притесняват родителите ни, че ще изскочи и профучи някоя кола. Имаше дори специални подвижни резачки с който минаваха и режеха на хората дървата. А сега какво е. София се напълни с новоизмислени и излюпени софиянци, които са си зарязали къщите по селата, качили се на поредната ръка кола и имащи само претенции.Пак са я излъгали кметицата,че изследването е правено когато в София не е имало много хора.Кой знае от кое село и този който е правил изследването

симо

Мръсния му въздух.Налапал се с частици и газове и ни трови.Даже и каска не си носи,камо ли филтри на комините....Разбира се че точно и конкретно той е виновен-кой друг..Няма да е виновен капитализма дето ни върна два века назад я.

комунистическите и пост-комунистическите държави са така. Поне още 2 века ще ни трябват да стигнем Запада!

"Дръжте го!" ? Не печките са виновни, дори не и отопляващите се край тях като първобитни хора, а тези, които са ги докарали до такова дередже през 2017 г. от новата ера! Край на дебата. Опомнете се, осъзцнайте се, не сте само на самотен остров на блажените, има живи хора около вас! Помислете и за тях, вложете нещо в родно производство и износ, вдигнете им стандарта, оттам и покупателната способност и тогава едва ли ще си купят печка, нали? Даже и от колите - 55-а ръка ще се откажат сами. Защото е гадно да прехвърляте проблемите върху болната глава.

Абе да вдигнат стандарта ама нали знаеш ,че количествените натрупваня водят до качествени изменения ,да не стане като в оная народна приказка -сиромашко не видело хапнало и умрело !!

Определено проблемът е най-сериозен през зимата, което се дължи на отоплениято на твърдо гориво. Очевидно това е причината.

Лятото не смърди. Какъв трафик тогава. Населението из провинциалните градове намалява, а мирише ужасно и там зимата. Просто няма друго евтино отопление освен дървата и хората бягат от ток и парно, че и от газ. Дизелите хвърлят сажди. Да им се удари един данък, защото всеки гледа да си купи дизелова кола. Проблемът е в твърдото гороиво. Де ги сега 4те блока на Козлодуй с евтин ток.

и лятото смърди яко, ама се чудите как да не изкарате себе си виновни че карате стари смотани коли.

над колко години колата става ''смотана'' ? Направо си технически корифей :))))))

Живея в Лагера. Вечер просто не се диша навън. Смогът буквално се вижда на лампите. Не знам от печки ли е или от нещо друго, но си е направо ужасно.

Де са 4те блока с евтин ток на Козлодуй. Де са електромобилите? Защо се толерират дизелите, които в същност правят саждите. Защо хората нямат пари за газ и климатици? Защо София е пренаселена и още народ ще идва, че няма работа из страната? Време е герб да си ходи, защото не може нищо да сътвори.

А когато цяла България се пресели у Софийско поле кво ще стане? Мислете, мислете. Няма време. Пренаселено е. Това е. Хората нямат пари. Не могат да си позволят всички парно , климатик, газ. Мислете господа управници, само с крадене не става.

Пак "кюмуро" ви е виновен. Ама перничани ще ви кажат: "Ако не беше кюмуро, че ми се греете на к...ро."

Никой неможе да ми каже кога да си карам колата. Не се возя на градския транспорт, защото не желая. Имам достатъчно добра заплата, с която мога да си позволя да не слизам от колата. Щели да ми забраняват.... аре забрани ми ... смешки. Ще чакам в студа ще ми смърди и ще се возя прав да да да... возете си се . Що за глупост е това. Градския транспорт във всички страни е за по бедното население. Вие мръзнете а аз ще си слушам музичка и ще ме грее четризоновия климатроник. Успех с живота

Много си прост брато. Тук най-големите комплексари се фукат с колите си, щото просто няма с какво друго. А и още нещо всички дето висите по задръстваниета с колите си сте най-изложени на вредните емисии от колите, ама ти си гений и това не го знаеш. И не в вярно, че на запад хората се возят само с коли, ама и това няма как да знаеш щото си даваш паричките само за G-точката си (да поясня колата ти), а не ивестираш в това да пообиколиш света и да се пообразоваш, да видиш как хората се грижат за здравето си, а не се разплуват в коли те си,

Кате много си проста душке. Я иди си при мама на село и почвай да правиш трушията. И нас хората обиоколили 3 континета остави нас ние да даваме съвети. Ти можеш единствено и само да напишеш някоя рецепта за имамбайлдъ. Явно не си успяла в живота.... лошо... П.С. Обличай се че е студено в градския.

СОС в превод е за тебе брато ,а именно селянина си остава селянин и в това не визирам хората от село напротив те са възпитани и културни а селяците които с комплексарското си мислене като теб тровят атмосферата в столицата ,не само с изпърдялите си автомобили които смятат че са страхотни а те всъшност са с пробег няколко пъти от тук до луната и обратно , а с зловодвревното ти мислене .Очевидно такива като теб смятат ,че успеха в живота се крие в високия стандарт в това да имаш голяма мощна кола или пък огромна къща с 100 инчова плазма ,ето това те издава че си селяк с комлекси .Човек може да бъде преуспял с много по малко матерялно ,но с това което на теб ти липсва духовно и интелектуално .Ей заради такива като тебе на България и викат Чалгария !!!

С Увеличаването на Булевардите се увеличават Автомонбилите /Димитър Кенаров /? -> По-голяма глупост няма изказана наскоро.... С Увеличаване на булевардите се намалява времето за работа на автомобилите / т.е. вредните газове /

Живея доста отдавна в ж.к.Красно село в блок от края на 60-те години на миналия век.Кварталът беше много приятен с малко къщи,които към момента са значително по-малко,даже почти ги няма.На мястото на всяка двуетажна къща има 6-7 етажен блок.Така че,не е вярно,че отоплението на къщите е основния замърсител.Другият факт е ,че колите са толкова много,под прозорците ни, тротоарите и на всяко свободно място.Отдавна съм с усещането,че живея в паркинг и че управниците мислят само за центъра на столицата,а някога китните квартали западат и заприличват на гета-мръсни,презастроени и пренаселени.

Че то в центъра да не по-добре?

симо

Де факто си описала разликата между РАЗВИТИЕ и РАЗТЕЖ.

най добре да се отопляваме с пръдня.... ама гражданите пак ще мрънкат че им меришело на софиянец.... мани мани...

Да бе данче повярвахме ти как в Хиподрума са къщурка до къщурка та за това е най замърсено..Толкоз години парите на софиянци грабиш ама не излезна от ''собственото'' си градче та поне да пазбереш кой квартал къде се намира...

Та както казах - мрънкачите за мръсния въздух ще са първите, които ще мрънкат и протестират срещу мерките за по-чист въздух!

Да се върне 20 година назад СОФИЙСКОТО ЖИТЕЛСТВО ! И селяндурите, свикнали да живеят по селяндурски ДА СЕ ВРЪЩАТ НА СЕЛО при говедата, че са си лика прилика! Галоша, никога няма да стане трандафор, това е , Назад към село!

То преди 20 години НИКОЙ в София не се е греел на дърва и кюмюр и не е имало дизели!!! Не знам за СПИН-а и рака, ама простотията ще ни погуби по-бързо!

татията е поръчкова и е за лапни-шарани. Много ми е интересно как ако основната причина за замърсяване са печките на твърдо гориво, в Хиподрума ще е по- замърсено от Христо Ботев , или Орландовци, или Западен парк-разбирай Факултето. В изброените места печките между две преки са повече от всички печки в Хиподрума , умножени по 10. Отбиват се подозренията от истинските причини-трафика, старите коли, дизелите на градски транспорт

Смога и задържането на микро-частици във въздуха е характерно за студените месеци, когато в котловините се наблюдава температурна инверсия и липса на въздушни течения, така че печките , които естествено се ползуват в студените месеци им идват дюшеш да прехвърлят вината от болната глава на здравата!

Мислите, че във Факултето и Христо Ботев има датчици ли? ;))))

На Ботевградско има датчици и дисплеи , а "Христо Ботев" започва от Ботевградско. Факултето граничи със Западен парк, където също замърсяването се измерва

В Западен парк не се живее вечер, мъглата можеш да я режеш с нож, да не говорим да изкараш пране на балкона, после ще смърди със седмици на това което горят мангустите в съседство. Но така в тази кочина наречена България, на едни които отдавна не са малцинство им е позволено всичко, а другите които намаляват им плащат всичко!

София е в котловина, нормално е да е смръсен въздух, ако има толкова много автомобили. Печките с твърдо гориво са малко, по-малко от автомобилите. Смешни сте.

Нищо смешно няма, защото проблема е за цялата страна, не само София.

Най-мръсен е въздуха в София, не говори наизуст.

Келяви управници окрадоха и унищожиха парното в Шумен. Смърди ужасно, а населението е 80 000 на книга. Защо лятото не смърди ако е трафик? Защо при комунизма не смърдеше при над 100 000 души и стари руски коли и камиони. Трафика вреди наистина поради прекомерната употреба на дизели. Въвежда се данък дизел и готово.

Демокрастията, ЕС и ОТАН върнаха България в 1940-та година.

"самолетоносача" Кузнецов, другарю Путкин, само за 2 седмици избълва десетки пъти повече частици от цяла София.

Замърсява се въздуха от 1 милион и повече автомобили. Печките на твърдо гориво на най-екологични. Ама нали сте си получили научните титли злоупотребявайки с власт, от къде да знаете? Не че злобея, ама всеки труд трябва да се заплаща, а това си бе мношенничество и обезценяване на труда на учените, кито наистина правят нещо. Мизерна държавичка.

Чакай да си запиша, че кюмюра, дървата, въглищата и брикетите са най-екологичните горива!!! Или говориш само за самите печки? Те може и да са по-екологични от климатика. Климатиците имат и пластмаса за разлика от едно кюмбе!

Прав е човека, същото остава и като ти изгорят коклите....пепел!!!

като няма вятър не може да се диша в центъра на софия; в печките горят не само въглища, ами и всякакви боклуци, много по-отровни от цигарите и автомобилни газове...

Вдигнаха билета за градски транспорт със 60 % а се борят със замърсяването на въздуха...Бахти тъпата лейка... По света намалят цената на билетите, а имаше градове където въведоха безплатно пътуване, само и само да се намали замърсяването на въздуха...

Добре де, едно време като са се отоплявали хората на въглища и дърва такава смрад във въздуха имало ли е? Питах по-големи от мен хора - казват, че не е имало. За мен проблемът е в алтернативното гориво - брикети, пелети, и не знам си какво био гориво дето не знаете какво има вътре.. Някой следи ли тези материали какво съдържат и какво отделят?...Бензинът в страната също не е качествен, добавете и атмосферни влияния. И не е само в София проблема, Смолян, Шумен... просто като следите бюлетина за КАВ и добивате представа, че е цялата страна.

По-тъпо изказване от твоето не прочетох, пелетите и брикетите са пресовани стърготини и талаш от дървообработването. Все едно гориш дърва за които ти сам казваш, че не миришат. При дърва, пелети и дървени брикети основната миризма и дим е докато се разпалят след това не се усеща. Ако се горят талашити. МДФ и други неща, които имат лепило, лак, боя, пластмаса и др. това вече е друга работа.. Да не говорим за "братчедите", които горят пластмаси, гуми и каквото им падне. Освен това как така се заговори за замърсен въздух зимата, а не лятото, когато смог-а над София е същия?? Дизелови автомобили със съмнителни технически прегледи??

тия смоли дето ги шибат в прикетите и пелетите от какво са? ще дишаме олово и пластмаси докато не умрем от рак...

трябва да забранят с Наредба печките на твърдо гориво в София. селяните да си ходят на село да палят печките, а като искат да живеят в София, да си плащат парно или ток. един кретен три зими ни трови от една полурухнала къща до блока с тия въглища.

Доста съмнения пораждащ, че си софиянец! Май по-скоро римлянин, а?! Само да те светна, че скъпите квартали на София, като изключим центъра не са свързани с Топлофикация и там отоплението е с котли, които са на газ/дърва/пелети..... зависи, кой какъв си е сложил. Та недей казва големи думи кой къде да си ходи, че 99% от живеещите в София не са софиянци!

Кретен, ама притежава КЪЩА С ДВОР в София. А ти, в най-добрия случай, притежаваш пет кубика бетон и 2000 тухли. Кретенът е по-софиянец от теб.

симо

Трябва да забранят и ЗАПАДНИТЕ ТАРАЛЯСНИЦИ.А също и софиянци...То те прибраха всичкия боклук на България , че и на света сега събират.

Не, Да забранят с Наредба Софиянските духачи като тебе !!!

Ами ако тока беше на нормални цени и нямаше допълнителни такси за пренос и т.н. щеше да е друго ама..........

Е, ЧЕ ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА ИДВА ОТ САМОЛЕТИТЕ ПРЕВРЪЩАЩИ НЕБЕТО В ПАЙЖИНА ОТ БЕЛИ СЛЕДИ! СТОТИЦИ ТОНОВЕ АЙРОЗОЛИ ПРЪСКАНИ ОТ НАТОВСКИТЕ ИЗРОДИ ПРЕВЪРНАХА ДЪРЖАВАТА НИ В ТОВА КОЕТО БЕШЕ ВИЕТНАМ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА, КОГАТО АМЕРИКАНСКИТЕ ИЗРОДИ ПРЪСКАХА ОТ САМОЛЕТИТЕ ДЕФОЛИАНТИ И ДРУГИ ОТРОВИ УНИЩОЖАВАЩИ НЕ САМО ВИЕТНАМСКИЯ НАРОД , НО И ЗЕМЯ!! ДОКОГА ЩЕ СИ ЗАТВАРЯМЕ ОЧИТЕ И НЯМА ДА ВИДИМ ИСТИНАТА ЗА ЗАМЪРСЯВАНИЯТА КОИТО ЕПИЗОДИЧНО ИЗВЪРШВАТ НАТОВСКИТЕ САМОЛЕТИ НАД ДЪРЖАВАТА НИ!! РАНО ИЛИ КЪСНО ТАЗИ ИСТИНА ЩЕ БЛЕСНЕ. РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НАЯВЕ ТАЙНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ КОЕТО ПОДПИСАХА С АМЕРИКАНЦИТЕ САКСКОБУРГГОТСКИ И СВИНАРОВ !! ПЛАТИХМЕ СЪС ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА СИ ЗА ТЯХНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО КОЕТО ПРОДЪЛЖИХА И БОРИСОВ И СТАНИШЕВ!!

ВИНЕТКИ ЗА ВСИЧКИ КОЛИ С НЕСОФИЙСКА РЕГИСТРАЦИЯ!!!!

Това си е чиста манипулация и измама на обществото. Много хора говорят за въздуха по време на пушещите "Икаруси" из България по времето на 80-те. Сега въздухът в София е по- чист от този в Одрин, който е по- близо до морето. Това е манипулация на господстващата класа с цел да ни ограбят за пореден път. Освен това печките бумтят в Драгалевци, Симеоново, Бистрица, Бояна, но за там мазно се мълчи. Защо не идете да замерите въздуха пред тузарските къщи и да кажете с какво се отопляват баровците бре? Дееба свинете долни, мазни и кисели!

Още причини: 4) Застрояването на паркове, градинки. В северна София няма нито един нов голям парк. Останал е само северния в Надежда, но Орландовци, Бенковски, Суха река, Х. Димитър нямат големи паркове, а място има в първия например. 5) Правенето на нови булеварди като режем старите дървета - чудесна идея! 6) Велоалеи на практика почти няма. Особено отново в изоставената северна София (с 1 изключение)

Ще мина в събота при минус 20 да преброя колоездачите по една от най-натоварените велоалеи.

И понеже много обичат някои да се бият в гърдите като софиянци, елате да проверите във блоковете колко си спряха парното, защото плащали много, Тези софиянци не разсъждават,че колкото повече апартаменти се отопляват толкова по малко ще плащат, защото топлофикация подава определено количество до абонатната станция, и то се разпределя между отопляващите се. В нашия вход си направи в един апартамент отопление на водна риза, по стълбището са наредили дърва за огрев, и всеки ден разнасят пепелта от чистене на печката, друга пък си включи климатици. И като заплати тръбите, топлата вода и тока излиза,че плаща много повече ако е само на парно. Но нали сме много умни, да се лишаване от удобствата на парното .

подозрителност. Всеки си мисли, че съседа го краде, затова дай спираме парното. И при нас сега ни нагъват едни профани и искат да слагат климатици. А парното все още е до 50% по-евтино от всички други източници. Вчера бях на гости в едни проятели които живеят в блок в който парното сами са си го спряли. Вътре термометъра му показва 14 градуса, Само за нас включи един конвектор, плаюал за ток по 160 лева месечно. Аз само се усмихнах наум и си помислих - блаженни са верващите. Тогав аму подхвърлих - плащам 140 лева, навсякъде е 20 градуса. Това е парното. А той пак - тука крадат, няма да плащам за дургите. Ето такива са българите. Те и в общество или колектив не могат да съжителстват.

Имам една приятелка във входа, която същи си спря парното в двустайния апартамент и плати ток 150 лева и парно , топла вода и тръби 84 лева, защото остави един радиатор в стаята на майка си.А аз за три стаен апартамент, в който съм включила два радиатора и отоплявам всички стои за парно и топла вода платих 86 лева.И кое е по евтино.

Е извинявай много ама не е така. Българинът не страда от подозрителност. Българинът е крадлив и краде като за световно! Можеш сам да си направиш един експеримент, за да установиш нещо което аз съвсем случайно с огромна изненада установих без да искам! Напиши в Гугъл дума примерно като "електромери" или "електромер" или нещо подобно. Ще се изненадаш какви резултати ще ти излязат, от сорта на "Как да крадем ток" или "Как да превъраме електромера на обратно" или "Как се краде ток с магнит" или "Устройство за кражба на ток" - ачик ачик, дето се вика продават чалъми в интернет!

Честно казано - разбирам ги. Прекалено много се краде. Водната риза не е решение, но климатикът е. Друго решение е саниране (дори и сам да си го плащаш), спалня/хол в южните стаи и тогава дори и на ток не е кой знае какъв проблем. И трето решение - правете деца! Повече "упражнения" и повече хора стоплят апартамента :)

И ти си прав, ама и да го въртим, и да го сучем, това няма да се промени. Накратко, без да искам да влизам в политическа полемика, всичко това е наследство от скапания комунизъм. Аз съм се радвал сравнително кратко на благините на централното отопление, защото през 1984 г. се настанихме с моите родители в нов панелен блок с парно. Дотогава бяхме на квартира с нафтова печка (което не беше лошо). Също така всички помним култовия филм "Топло". Идеята беше, че (социалистическия) човек е готов и в затвора да влезе, само да има централно парно. Тогава отваряхме прозорците, защото цената беше нищожна, а нямаше регулиране на топлоподаването като сега. Е, сега цената е пазарна и всеки трябва да си плаща. Ама хората обедняха, нямат пари да плащат. Аз лично съм виждал много призовки от ЧСИ към нередовни платци да си погасят задълженията, от много години "НЕЗАБАВНО". Накратко: Каквото и да направи Фандъкова, няма да реши проблема. Ееех, как ще ги стигнем... румънците???

и ПАРНОТО ,СТУДЕНАТА ВОДА, ОБИКНОВЕНО НЕ СЕ ПЛАЩА ОТ ХОРА , КОИТО ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТИ. ПЕНСИОНЕРИТЕ ХЕМ СТОЯТ НА СТУДЕНО, ХЕМ РЕДОВНО СИ ПЛАЩАТ ПАРНОТО. ВЪВ ВХОДА ИМАМЕ СЕМЕЙСТВА, КОИТО НЕ СА ПЛАЩАЛИ СТУДЕНА ВОДА ОТ ГОДИНИ И ИМА ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ СОФИЙСКА ВОДА В РАЗМЕР НА 3900 ЛЕВА,,А НА ТРЕТИЯ ЕТАЖ ИМА ЕДНИ КОИТО РАДИАТОРИТЕ СА ВКЛЮЧЕНИ НА МАКС, ХОДЯТ ПО КЪСИ РЪКАВИ И ПАНТАЛОНИ ПРЕЗ ЗИМАТА НО ИМАТ ДА ПЛАЩАТ КЪМ 10000 ЛЕВА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ. И НЕ СА БЕЗ ПАРИ-ЗАЩОТО СЕ ПИШАТ БИЗНЕСМЕНИ.

Причините са: 1) 1,60 билета е няма начин да дам 10 лв за семейството отиване и връщане, особено като нямам и няма и да имам метро на по-малко от 30 мин пеша в калта(разбития тротоар). 2) Твърдото гориво - по-евтино излиза да се отопляваш на климатик, но се вдига прах, а някои това не ги кефи. Природен газ до нас няма, но няма и смисъл да има докато държавата не договори нормални цени с доставчиците. 3) Стари били автомобилите - ами трябват прегледи, но аз недоумявам как може авточастите у нас да са в пъти по-скъпи от тези в западна Европа (например дебитомери, датчици).

Фандъкова, заедно със зам. кметицата по околната среда, да отидат в БАН да им обяснят на двечките защо през зимата София е предразположена към температурни инверсии и образуване на смог. Причините не са в печките на два крайни квартала.

дай алтернативно ефтино отопление, което няма да натоварва финансово хората. В продължение на 50 хиляди години се е ползвал огъня, а сега изведнъж стана замърсител. Замърсители на обществената среда са политическите проститутки

Лично всеки ден обгазявам портала на Фандъкова на Московска. По два пъти на ден. С камиона. Обещах й го, като направи билетите по лев и шейсет.

и аз всеки ден минавам на Московска и пускам шумно една серия замърсяваши газове, но от това засега няма ефект...

загасете барбекюто на доган и въздуха ще се изчисти

Абе вие вдигнете още билетите и картите и чакайте някой да ви се вози. Автомобилите ще станат още повече.

коментиране на проблемите на София е абсолютно вредно.Прави се нещо - купуват се китайски дизели-после замърсявали.Щели да купят елекробусове -ама не се знае кога.Отоплението на дърва било замърсяващо-ами стимулирайте отоплението на ел.ток/използувайте опита на Норвегия,Швеция и др./Много приказки в бъдеще време,а решенията трябва да се взимат сега и веднага и да са в перспектива за поне 10год.Иначе се "усвояват" едни пари все едно дали европейски или от нашите данъци,имитира се загриженост и отлагане на кардинални решения за решаване на проблемите.Обещания,грешки,обяснения ,разтакаване-докога?

Съжалявам много, но бедността не е причина специално за София. Убеден съм, че отоплението с твърдо гориво в София се ползва от много по-голям процент отколкото са бедните.

А защо не изследват въздуха в Красна поляна. ТАМ ВСЕ ЕДНО СИ В ЗОНАТА НА ЗДРАЧА ОТ ПЕЧКИТЕ КОИТО ПАЛЯТ ВЪВ ФАКУЛТЕТА. ТАМ ГОРЯТ И ГУМИ И НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДИША ТАЗИ ЗИМА. АМА КМЕТА НА КРАСНА ПОЛЯНА ВИНАГИ Е НА СТРАНАТА НА ЦИГАНИТЕ И НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА ЗА ОСТАНАЛИТЕ.

Ами ако доходите бяха като на нормална Европейска държава нямаше да се топлим на кюмюр (въглища).

Доооообре. Те в Бояна и Драгалевци са все социално слаби и за това се греят с дърва!

По принцип на климатик е по-евтино и от дърва даже. И климатици хубави има и по 900лв не е 2000. По-удобно е, по-чисто от въглищата и дървата.

ОЩЕ ХИТЛЕР ГО Е ПРОБВАЛ :))

Решението едва ли ще се хареса точно на тези, които пискат за бързото му решаване. 1. Забрана за движение на автомобили с по-малко от ЕВРО 3 в София, а след 5 години ЕВРО 4 2. 100 лв акциз на кубик дърва за огрев и 200 на тон кюмюр и въглища 3. Данъка на автомобила се умножава по възрастта на автомобила в години.

С тия мизерни доходи от къде ще ги изкопаем тези левове. Кретен.

Корнелий

Идеята не е да ги плащаш, умнико, който първи изрева! Идеята е да се ОТКАЖЕШ от замърсяващи въздуха компоненти!

Dimi

Да де, ама ако въведеш акциз върху дървата и въглищата трябва да осигуриш алтернатива за отопление за хората по селата, които нямат доходите на населението от големите градове. Как според теб едни възрастни хора на село ще се топлят на ток с пенсии по 200 лева... те само тока няма как да си платят... да не говорим, че в повечето села ако всички минат на отопление на ток преносната мрежа няма да издържи... то и сега редовно им спира тока...

Корнелий

Тия в селата имат право сами да си събират дървата и са им без пари! (Ако се не лъжа)

Да, но за съжаление българина е малоумен , освен това политиците са диви популисти. Силна ръка, по малко демокрацийка и всичко ще си дойде на мястото- тук под свобода се разбира слободия

Те горят гуми и пластмаса, той за вдигане на акциз за дърва и въглища пише... мъка, мъкааа

Корнелий

Гуми и пластмаса горят тъмнозелените и освен това е незаконно! Там оправия без полиция няма. Ама като си роден в гетото, тъмнозелен ще си умреш! Но ако спрем за един ден всички печки на твърдо гориво и над 10 годишни дизелаци, ще забележиш коренна промяна във въздуха.

А печките на течно гориво (автомобилния боклук на Европа) които се движат по пътищата ни и за които никой не хае? Кога ще се вземат мерки? До кога неизправни и неекологични автомобили ще минават технически преглед?

София е мръсна и затова въздуха е лош, самото и разположение е такова, че води до образуването на смог. За него най голяма вина имат колите, но ако имахме мислещи управници, нямаше билетите за градския транспорт да са толкова високи, реалната цена на билет в София е 50 ст. на тази цена всички ще използват градски транспорт, няма да има толкова гратисчии, а хората от кварталите ще пътуват с градския транспорт, центъра няма да е задръстен с коли, централните улиците преди 30-25 години в Сдфия се миеха всеки ден, събрания сняг се изнасяше, а не се оставяше да се разтопи като се стопли. Сега плащаме високи такси а резултата е нулев и кметицата да погледне в годините назад да види каква е била София, сега е мръсна и грозна и затова е виновно най вече управлението на столицата. тези управници които ги избираме трябва да милеят за града, а не да извличат само печалби за себе си.

Dimi

Много точно мнение... друго си е да те "стимулират" да ползваш градския транспорт с билетче от 1.60... хем скъпо за стандарта на живот хем важи само за автобуса на който си се качил, а не както в европа да важи в рамките на час-час и половина във всички автобуси...