Мръсен въздух трови София и Пловдив

Мръсен въздух с прахови частици пет пъти над допустимите норми дишат жителите на някои райони на София и Пловдив, съобщава днес "Труд".

Обратно в новината

Коментари - Мръсен въздух трови София и Пловдив | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

НеприятноОпасна ТвърдоДоказана Тенденция. ...която Взисква да Сме ТоталноОткровени !, че : а. Индустрия (хеле пък Тежка) - просто Няма б. Навсякъде има Систематични задръствания в трафика на МПС...които - при работа на двигателя на-място (т.е. Минимални обороти) имат МаксималноВредни отработени газове+емисииЧастици/прахови - возила са Масово или Скрап или Вън-от-НормалноПоддържане в. Особено през Зимата и След употреба на размразяващи/топящи смески - улиците са де-факто ПлътноПокрити с Прах г. Навсякъде бъка от Всевъзможни строежи които НЕ са 'опаковани' т.е. Нямат съответни екранирания за Неразпространяване на прахта/частиците които са неминуеми Вътре/В тях. ...и Всичко това става при ПрекоСили 4-4.5М Реално живеещи у Нас...от които към 3М СА в ГолямаСофия през Работните дни. Тогава-ли ?! - Редовно почистване на улиците и Особено край/в Строежи ! ... Всички Знаем онез-там камиончетаПрахосмукачки - Осигуряване на Нормален трафик МПС ! ...синхронизация светофари, Нормални настилки и Организация на движението - Задължително осигуряване на Нормален автопарк ! ...било Нов, било Поддържан - Задължително Взискване на 'опаковане'/екраниране на строежите ! ....а ЗА Обозримо бъдеще (т.е. Когато Имаме Индустрия) : + Адекватно и Ефективни мерки ЗА Екологичност + Адекватно и Ефективно Териториално разпределение на Индустрията, откъдето И Хората. ... Всъщност - Нищо сложно.

КОМЕНТАР "защо?" Е 1/1...

Навремето Кремиковци беше замърсителя на въздуха според ,,умните и крадливи демократи",а сега се оказва,че внесените западни коли трошки и по=евтиното отопление на хората е причинителя.Място за размишление.

Мръсен въздух трови София и Пловдив" Заради ценовата политика и действията на топлофикация. Ако цените и бяха нормални и не крадяха от клиентите си, хората нямаше да се отказват масово от парното!

Природният газ е с калоричност 9,3 КВат часа за 1куб. м. При сегашните цени на пр. газ, това прави 7,5ст на 1 Квтчас с ДДС, на тази база цената на парното е смешно ниска, 7,742 ст. за 1Квтчас с ДДС. Това е все едно, от топящ се сняг да се подгрее една кофа с вряла вода, само за 7-8 ст. При това тази енергия е докарана вътре в сградата. Това е под 4 евро-цента за 1Квтчас. Основавайки се на тази смешно ниска цена за отопление, от 77,42 лв. за 1 мВтч, включително с 20% ДДС, франко отоплителната инсталация на сградата, т.е. не се калкулират загубите в топлообменника на абонатната, всякакви решения за алтернативно отопление са смешни и жалки.

Тогава защо отоплението на апартамент 60 кв.м. излиза 200 лв.! А с добър климатик 120 лв.!

Горното се отнася за общинската фирма "Топлофикация София", а не за приватизираната пловдивска топлофикация.

Докога, юроди, не ще спирате от движение гробниците без катализатор, било то лични, бусове или камиони ???

Кюмюр ->кюмбе->пушиляк=смрад

Проблем са печките на дърва и въглища! НЕ СА АВТОМОБИЛИТЕ! Отидете горе в Бояна и Драгалевци да видите и там каква смрад е ! Всички комини пушат и не се диша!

Сложете си карбонови филтри на купетата на колите и носете маски против радиация и смог. Така можете да си спестите много от мръсотията да попадне в организма. Ако отваряте прозорец опънете мокри чаршафи да филтрират въздуха, който ще влиза в помещението

Както във всички европейски столици и в България трябва да се забранят за движение колите над 20 години, а в дни с топлинна инверсия градовете се затварят по за 10 часа за автомобилно движение. Това е в прерогативите на кметовете.

Искате да живеете в столицата и да ползвате благата й, а в същото време ревете, че бил мръсен въздуха! Ами навсякъде е така, като са събрани много хора и индустрия на едно място! Зарежете колите и отоплението на твърдо гориво, щом се пишете еколози, това би подобрило нещата.

Е как ще зарежат - не четеш ли, че ползвали автомобил защото им било по-евтино и се топлели на въглища по същата причина. Нула мисъл за това, че тровят останалите - важното на него да му е по-евтино. И почти всеки пост е отрицание на това, че отоплението на твърдо гориво е част от проблема.

Какви мерки взема учителката по катастрофалния проблем в тия квартали, до кога ще слушаме едно и също и ще и гледаме миловидната физиономия, освен в Павлово в другите квартали с кюмюр никой не се топли, какво правим с шумът и прахът от паветата по бул. Борис 3 ти. Кво правим с китайските дизеляци, които са по зле от икарусите, вие крадете ние мрем.

Два колоса на Герберасизъма, буквално ПРАХОСАХА на хората живота и здравето Дрогорки и дрогари, гласувайте и с двете си ръце, за Йорде Фандък, и Дингил Тотю, кметьове, за наши прахосници и донори

Най-големият замърсител според мен не са печките и колите,а калните и мръсни улици.Колите спират в калта,защото нито една община не инвестира в направата на мини паркинги около блоковете.Вижда се къде спират колите-лесно е да се асфалтира,но никой не хае.Мият се само булевардите,а в кварталните улици с години не е мито. А и да измият, като излязат колите от градинките ефектът е нулев. При нас в кв. Слатина е като в пустиня-като духне вятърът такъв прах се вдига,че и провивогаз няма да те спаси.Важното е, че Фъндъцата е най-успешниият кмет.

ПАК ОБРАБОТВАТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ И ПЛАШАТ ХОРАТА ЗА ЕВРОПАРИ.

БРЦК

Замърсяване не се 'бори' с увеличаване на билетчето! С кола е по-евтино отколкото с ГТ. Еми няма как да стане! След това печките - еми няма как парното да е по-скъпо от да се топлиш с дърва и въглища!!! Като се решат тия 2 проблема и положението ще се подобри няколко пъти!

Съгласен съм - да се топлиш с въглища трябва да е доста скъпо. Акциз на въглищата му е майката. Як акциз. Така първия проблем се решава. А вашите коментари показват, че българинът е голяма гад - щото му било по-евтино и това му дава право да трови съгражданите си. Хората са измислили пелетите - с тях праховите частици са незначителни, защото изгарянето е добро.

А бе защо в Германия и Австрия въздухът е по-чист? Защо по селата не мирише на стоманодобивно предприятие? Ами защото автомобилите са им по-нови и защото никой не си позволява да гори в печката каквото му падне заради зверските глоби. Българинът като цяло хвърля всичко в печката - така е свикнал от времето, когато е живял сам на баира и не е пречел на никого. Ама тогава не е разполагал с пластмаси като отпадък. Сега вече се е надградил, а пластмасата гори добре. Това, че трови съгражданите си няма значение - той има оправдание, че е беден. Трябва да се въведат сериозни глоби, санкции като запушване на комини ако изхвърляш частици и газове над нормата. Хората за това са измислили пелетите - били скъпи. Ами евтино ли е да страдаме от белодробни заболявания, астми, алергии?

Какви печки и пластмаси в Младост, Дружба, Павлово и Хиподрума?

Е такива - отказват се от ТЕЦ и си правят камина с водна риза. Я прочети малко по форумите как се хвалят хората как им излизало по-евтино да се топлят на твърд гориво вместо да са на ТЕЦ. То не е нужно всички да са на твърдо гориво за да стане невъзможно да се диша. На нашата улица има двама дето се топлят на твърдо гориво и при безветрие обгазяват цялата улица и не можеш да си отвориш прозореца да проветриш. Пушекът първо се вдига, след това се охлажда и пада като мъгла надолу. НА пролет терасите нямат чистене от сажди. Освен това разбирасе и автомобилите са проблем, но това с твърдото гориво показва какви сме аборигени.

Те местните са свикнали да живеят в мръсотията там. Лошото е че нямат избор по-голяма част от хората да живеят на место с чиста природа. Сутрин като се събудят и да почувстват свежия чист въздух, това е лукс.

Ние в Илиянци сме си добре-хем сме си на село хем сме си софиянци хем въздуха е чист !

на времето улиците се миеха редовно....а не веднъж в годината

Миеха се редовно веднъж на пролет , и веднъж през лятото . Стига лъгахте хората !

Има много кръчми и скари -сръбски и други,които горят дървени въглища целодневно. До кога ? Това в жилищни зони е недорустимо. Такава кръчма ни трови години наред в ж.к. Бали брези- Двете халби. Изключително готвят на дърва,отопляват заведението на дърва и имат битова камина. Пушек и зиме и лето. А на 20 метра е "елитното" езиково училище "Дорис Тенед" и децата гълтат дим и сажди. Е, кой ще вземе мерки ?? Фандъкова и СОС какво чакат? Ами това е толкова вредно,че няма на къде. Трябва някой да заведе дело за вреди и бездействие, така ли?

Нищо няма да се промени. На кой му пука? Ако си толкова възмутен/а, хвърли им през нощта един коктейл "Молотов". Пак ще последва дим, даже по-голям от друг път, но после дъъълго време ще липсва такъв.

От тези коли дебелаци такива

и като слязат какво? По липсващите тротоари ли да се движат? Или по липсващите велоалеи? Или на калпавия обществен транспорт, който в някои случаи е по-бавен от това да се ходи пеша?

Заповядайте на село. Въздуха е чист, хората добри, природата прекрасна. София и Пловдив да не се оплакват от въздуха - това е цената която плащат за да живеят там

Децата къде ходят на училище? Или то не е важно.

Е как къде? в училища се ходи на училище. Или викаш - на село няма училища?

Що не излезе Фандъкова по телевизора и да ни обясни как Младост и Дружба, Хиподрума и Павлово се топлят само на въглища и натрошено ПДЧ? И поради това са толкова запрашени. Аман от празнодумство!

Тази статистика е потресаваща. Питам се някой носи ли отговорност за тези отклонения? Та нали без въздух не можем, а се оказва, че дишайки го се тровим и разболяваме. Какви санкции трябва да се наложат на основните замърсители според вас?

че кой ви кара да живеете в тая кочина софия?

С какво да се топлим? А ми вместо да ни съобщават разни такива данни за които ние знаем, виждаме и усещаме да вземат контролните органи да проверят що е то брикет, що е то пилет, що е то въглище и какви боклуци има вътре! Да имаме Атомна централа да я затворим и да стоим на студено ! ПО ТЪП НАРОД ОТ НАШИЯ НЯМА!

От дупката на метрото бълва ужасен прах и целия център е прашен, какво подскачат тия? Що не измерят около дупките на метрото какво се случва? От метрото основно и от комуните на хората е мръсен въздуха. Основно от метрото.

спирките на метро никой не чисти, мръсотия до шия

Метрото дето е на ток ти е виновно...то е най-големия замърсител...кретен