17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Въпросите между България и Македония не могат да се решат Защото това е разговор между глухи.

Българският парламент реши и точка ,вето ,никакъв ЕС ,никакви преговори докато не признаят истината !!!!!!! НЕ МОЖЕ В 21В. В ЕС ДА ВЛАСТВА КОМУНИЗМА И КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ !!!!!!!!

Докато не премахнете тази югокомунистическа реторика и не излезете от ролята на титови апаратчици ,защото вече е 21 век и не отидете на гробовете на прадядовците си ,които ви псуват и от оня свят, ви ЕС няма да видите !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Споко. След изборите догодина. Нещо много се разбързаха. Лако полако

Не можем да кажем на Македония. Американците бият здраво,особенно с 4 те бази които издържаме

Американците или руснаците създадоха това недоразумение Македония?

Не меморандуми, а ясно изявление на Външно, че СМ може да се чувства блокирана за ЕС, докато не реши всички спорни въпроси с България. Тиквата си позволи да признава някакъв си македонски език, и тия вече ни играят хоро на главите!

Не става. Първо всички в Скопския парламент трябва да станат на крака и да изрецитират "Аз съм българче" и чак тогава. :)

Престанете да обръщате внимание на Скопие и вето както Гърция.

От българска страна не трябва да има никакви компромиси, никакви. Иначе ще са като прасетата от поговорката.

Северна Македония си " изплете" кошницата с подписването на договора от Преспа. От тук на сетне между България и Северна Македония ще има само алабалистика.

е антибългарски

Скоро не само външният министър на Северна Македония ще е албанец :(((( Всъщност, защо този човек не се пише някакъв етнос, различен от албански ???? Защото щом си жител на Северна Македония , значи идентитетот ти не е това, което е :(((( Представят ли си нашите промити македонски мозъци оттатък Осогово някой албанец в Северна Македония да каже , че не е албанец и , че албанците в Албания всъщност са "татари" !!!!

Ходихме на екскурзия в Охрид,манастира св Наум. Ктиторскя портрет в църквата -Михаил Борис .Обаче под егидата на Юнеско и няма как да се замаже ,Само очите бяха избодени ! Казаха ,че е преизографисан 1806 г

Пак от глупостите на комунистите си патим

По-точно от глупостите на мутрите от СИК.

Ако ги познаваш мутрите им го кажи лично къде са сгрешили.

Пребройте се колко сте македонци, колко сте българи, колко сте съеби, колко сте арнаути и се наречете както трябва Долна Арнаутия

"СЪЕБИ" звучи добре :)))) А какво означава :)))))

Ami tochno tui si oznachava, kakvoto pishe :) !

Тая ниска и дебела статуя в центъра на Скопие е простото отрсжение на просашките изхвърляния на така наречените северни македонци... Града им се превърна в посмеище от кочозни склуптори и постройки, а какъв приятен град беше

Османиии, комшо, що ме се грижиш за вашите интереси, за нашите ние ще си се грижим! "Външният министър на Северна Македония Буяр Османи изрази днес увереност, че членството на страната му Европейския съюз е от стратегически интерес за България,,,,"

В БГ паспорта на Вангелия Гущерова от преди 70 г. (Ванга) ясно пише народността й - македонка.

Чудно що ли!!! Щото майката на Сергей Станишев измислила тъй наречения македонски език! И комунистите с репресии накарали част от българите да се пишат македонци!!!! СРАМ ЗА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ТЕЗИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРЕДАТЕЛИ!!!

Пише ли, че е циганска?!

Родена е в Струмица (бивше Югокралство на словенци, хървати и сърби), Какво да пише, нали сърбите се мъчат да ги асимилират чрез тази постановка. Ванга винаги е казвала, че е българка има видеозаписи, както и че Македония не е държава а е част, от България.

За нас е Западна Македония. Ако македонците си сменят името на държавата още веднъж, може да влязат в ЕС

След така нареченото "Освобождение" през 1878 г. руснаците щедро раздават българските земи на комшиите. На сърбите дават Поморавието, на румънците Добруджа, а руснаците си прибират Молдавия, която до идването на турците принадлежи на България. И за да не се сърдят българите им казват: вземете си Македония, тя е ваша и безбуквените българи, които тогава са 83% от цялото население взимат та им повярват. Македония до Балканската война принадлежи все още към Османската империя. Най-голямата измишльотина е че македонците са българи, за разлика от хърватите. Македонците са вари, които са се заселили през 6. век в тамошните земи. Варският език е много близък до българския. За това говорят някои топоними като река Вардаря ( долината на варите ). Цялата пукотевица срещу Македония се дирижира от руснаците, за да не си изгубят влиянието на Балканите от влизането на Македония в ЕС.

Щедра е соросоидната ти глупост

Obshto-vzeto sa gluposti - tova deto e pisal, taka e, ama kato se zamislish ima vse pak i nijakoi verni fakti ... tova za ograbvaneto na zemite ni sled Rusko-Turskata voina!

Не се подигравайте с бългрите в Македония , те не са дебили и скоро като научат истината за голямата комунистическа лъжа ще ви изметат !

Комунистически югоотрепки , титова номенклатура , НИКОГА ЕС и тежко и горко на този български политик, който ви допусне.......!!!!!!

заебете ги тия файда от тях йок само проблеми!

Абе, прости селски макета, не разбрахте ли че, капана щракна!!! Вече сте член на НАТО и няма кой да се застъпи за вас! Заьо, да свива ушите, да не почне се препитава от Скопските боклукчииски кофи!

и не само Зайо...цялата им номенклатура е в 10 глуха.... но може да стане още по лошо по Милошевски

Извъредна новина и "Гацо Бацов" бил меке, според запознати ехперти !

Ич ми не дреме за Севрна Македония-баси и смешното име. Стратегически ми е през уя за вас дали ще сте в ЕС. Ако ме питате, не бих ви пуснал и през границата ни. Стойте си там и никой няма и да се сети за вас никога.

Гладен човек можеш да го нахраниш , България лен да го излекуваш, прост да го образоваш, бандит да го разобличиш и останалите фиш. . С такива неща се занимава нормалната политика. Неща , които можеш да промениш. Боклуци като нашите и македонски националисти комунисти тип МВРО се занимават с неща , които не можеш да промениш, с измислени проблеми , които да затъмняват сериозните неща . Македонец българин няма да стане, нито ще пропише на български, нито Гоце ще стане по-малко българин и македонец, както е било масово по онова време. Нито гейовете ще станат нормални. Видите ли да ви занимават с такива неща знайте , че имате насреща мерзавци, които да ви заплитат в измислените си нерешими проблеми с намерение да ви използват с властта , която им давате. Бъдещето си в ЕС ли ще определяте по това къв се е смятал Гоце. Ами някои вместо да решава проблема колко сте прости явно ви е обучавал в чалга история и култура пропаганда . Мислете поне децата ви да не са толкова прости , само членство в Европейския вропа няма да ги направи по -нормални.

Психиатър пита Скопиянин: - Как си, още ли си Александър Македонски? - Още. - Мога ли с нещо да ти помогна? - Можеш, жена ми се мисли за някаква българка, направи нещо!

Психиатър в лудницата решава кръстословица. Стига до "Родното място на Алекасндър Македонски" и се обръща към един от пациентите от Скопие: - Ей, куку, къде си роден

За отровените с македонизъм българи в област Македония (НЯМА ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ) с пълна сила важи старата българска поговорка "Ти го пускаш под кревата, той ти се качва на главата!" Премиерът Борисов, с пълно чекмедже, но с празна тиква, оная соросоидка на външното министерство и жена на архитекта на подпорната стена на плажа "Алепу", дето освен да се хили като пача друго не може - Захариева, шкембе войводата Каракачанов, лъжепатриот, министър на отбраната и заместник на Борисов, дали вече са разбрали каква вреда нанесоха на българската държава с подписването на българо-македонския договор за така нареченото "приятелство"? Малоумните ни политици вече ги подритва не само българският народ в България, но и македонстващите българи в измислената държава "Северна Македония". Ако в гореизброените наистина е останало нещо българско, то чрез МС трябва незабавно да внесат в антинародното ни Народно събрание законопроект за ДЕНОНСИРАНЕ НА "ДОГОВОР за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония" на следните основания: 1. Договорът е омразен на българския народ, от двете страни на българо-северо-македонската граница, поради това, че го разделя на езикова, историческа, а от там и на етническа основа. 2. Няма македонски език, а има диалект на българския език в географската област Македония. 3. Българската история, която се е състояла, такава, каквато е записана в историческите първоизточници, не може да бъде нито променяна, нито обект на пазарлъци в някаква българо-македонска комисия. 4. Държавата Р.Македония, с която Р. България е подписала гореупоменатия договор, не съществува, а докато съществуваше, упорито отказваше да признае състоялата се българска история и извръщаше глава от историческите първоизточници на българската история, като си измисляше своя история. По-нататък, Р. България е редно да скъса дипломатическите си отношения с измислената държава Р. Северна Македония, която освен, че никога не е била обект на дипломатическо признаване от Р. България, краде от българската история и от автентичния български език, като го разваля пълни със сърбизми и други чуждици.

С албанците ще се оправим по-лесно отколкото с наште хора.

те тези които се противят не са наши!:))) Те са си децата на убиците на македонците!!! и най ги е страх от истината в историята,защото няма да са аристократи ами предатели и мъчители, ....

дека одовам Цръни Дрин сичкото е наше и за тоа право кажуват дека е бугарско, а не сръпско !

ЗОРАН какво македонско име!!!!!!

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е БЪЛГАРИН!!! ДАМЕ ГРУЕВ Е БЪЛГАРИН!!!! НЯМА МАКЕДОНСКИ ЕЗИК!!! Защо Нова телевизия и БТВ “превеждат” на северно македонците???? Домусчиев е българин предател!!!! Вето за Северна Македония!

ЧАО! ЧАО ХИТРЕЦИ!!!!!

Сърбите имаха план да изселят алабанците от Косово в Македония и Македонските сърбомани отовриха гранците и македония беше залята от Косовски албанци..... но номенклатурата им се мисли за голяма и тарикатска .... по скоро ще унищожат държават си от колкото да признаят воените престъпления извършвани и днес над македонците!!!

наследниците на сръбските окупатори днес управлявават Македония , македоноубиците поканили 78 000 сръбска армия , пак да кажа Българкста е била 15 000 и управляввала земите до Белград .... как окупатор ще управялва!!!!Македоноубиицте ни молят да продължим македоно неавистана им полтика, защото това което искат не нищо друго освен репресия и опресия на Македонската история !!

Колко празни приказки, за да кажеш "аз съм за излизане от Европейския съюз"! Ама Каракачанов няма играчки да го изрече, не му стиска. ОСТАВКА!

Ако цената е да бъдем подритвани и роби в собствената си държава България, и да си забравим славната бългаска хилядолетна история, и да отчуждим чрез признание на несъществуващ език и етнос нашите български братя в област Македония - сЕрем ти на Европейския съюз!

И да мочаш на него все тая. Не знам на кой толкова са му потрябвали тези ескимоси. Аз не мога да разбера Българската страна при тази несподелена любов, за чий са ни тея? Та ние не може да си оправим нашите литнали сме тези да ги оправяме, я сиктър. Ще си ги оправят шиптарите и тогава нека само да им гледаме сеира...

15 000 армия която се прима за окупатор администрира териториите до белград и вардарска македония. след като се освобождават от окупаторите Македоноубиците които са номенклатура в македония канят 78 000 сръбска армия ..... Убииците на мекадонската нация са днешните българомразци!!!

СДС призна Македонска държава върху Българска земя.Герб призна Македонски език върху Български наречие.Подписа договора и на Македонски език. Боклуци

мъчлти и ти си на нивото на Нинова и Радев, добре е че няма да сте фактор от тук нататак ЧАО ...ще си правите компания с македонската номеклатура!!!!

Некъдърбата номенклатура предаде македонците на сърбите, после на албанците и , А най първо ПРЕДАДЕ БЪЛГАРИЯ !!!! Номенклатурата на македония са предатели от 70 години, те са родоостъпници за това предават македонците на албанците, и тяхното ВМРО ги продава на сърбите

Уж е малка, уж я няма, а предизвиква толкова омраза ..Едва ли е предполагал Ацето, че 25 века след него държавата му още ще е жива и пулсираща, дори в шепа пръст.

Омраза предизвикват глупаците които е иуправляват и тероризират макеоднскит ени братя !!!

ми, кат са ви блатя, защо им правите мръсно да не отиват в ЕС? подлец!

какво мърсно ? че има няколко 100 хиляди коит си бачкат в ЕС , ти какво искаш да си направим сепуко ли ??? за да угодим на идитотите коит ви управляват слеските тарикати .... чиито дядовци избиваха македонците ли?

На Македонските хитрици !!!! е време да разберат ,че влязоха в Българския капан!!!! Македонксата ви номенкаллтура е заклещена !!!!!!! А защитниците ви Радевци и Ниновци си заминиават от Български полтически небосклон!!!! Нямате правителнход!!! ЧАО !!!! ЧАО сърбо българонеавистични номенкалтури !!!!! ЧАО!!!!! От тук не спрете ли да с еправит ена хтирци !!!! Има много по сериозни ходове !!!!

пак хитруват

https://www.youtube.com/watch?v=lUwRxN59djU

Македонско девойче няма да е Северомакедонско девойче, а Северина.

Т. нар. Самуилов надпис в памет на Комит Никола, Рипсимия и Давид. Съседите край Вардар се опитват и него да присвоят Византийският хронист Йоан Скилица го нарича един от „най-могъщите комити в България” На Никулден по традиция отбелязваме празника на близки и приятели, които имат за патрон св. Николай Мирликийски (около 270 - 6 декември 343 г.). Епископът на град Мира в областта Ликия, Мала Азия, от векове е почитан в целия християнски свят. Българите, носещи имената „Никола”, „Николай”, „Николина” и техни производни, са достатъчно много и днес, да не говорим през вековете на историята... Ако не първият, то поне най-известният от тях е загадъчният Никола, представен от византийския хронист Йоан Скилица като един от „най-могъщите комити в България” в средата на X в. Разбира се, става дума за бащата на т. нар. Комитопули („синовете на комита”) Давид, Мойсей, Арон и Самуил, спасителите на Българското царство след византийската окупация на Велики Преслав и източните земи на държавата през 971 г. Никола е съвременник на цар Петър (927-969), най-вероятно негов първи братовчед като син на Гаврил, вторият син на княз Борис-Михаил (852-889, починал на 2 май 907 г.) и по-голям брат на цар Симеон Велики (893-927). Като най-близък родственик на цар Петър, Никола получава ръката на арменката Рипсимия, „дворцова дама” на тогавашната българска царица Мария-Ирина Лакапина. Този днес позабравен, а някога виден българин е един от героите на току-що излязла книга „Династията на Крум”, където по-подробно сме разказали за „могъщия комит”. ] Книгата на проф. Павлов за Комит Никола. Книгата на проф. Павлов за Комит Никола. Нека се опитаме накратко да запознаем читателите на „Труд” с неговата личност и епоха. Уви, имаме още един повод да хвърлим поглед към комит Никола предвид казаното през изминалата седмица от проф. Драги Георгиев, съпредседател от македонска страна на смесената мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси. Парадоксално е, че от телевизионния екран професионален историк постави под съмнение общата ни история с хората от Република Северна Македония, а дори и същността на договора за добросъседство между двете страни от 2017 г. Тезата, че в Българското царство през Средните векове са живеели „много народи”, включително абсолютно непознатите за средновековните автори „македонци”, се опровергава от хиляди факти и документи. И, ако се върнем към нашата тема, с особена сила от личността на комит Никола и неговата фамилия. Какво да кажем например за цар Иван Владислав (1015-1018), внукът на Никола, който сам категорично е заявил, че е „самодържец български” и „българин родом”, изградил крепостта Битоля „за спасение и за живота на българите...” Всепризнатите в световната академична наука исторически факти не пречат в македонските учебници и енциклопедии да прочетем, че „... Никола e бил средновековен македонски владетел. Като княз на мощната склавиния Берзития плащал данък на Българското царство. Неговите синове организират въстание през 969 г. против българската върховна власт...” и други откровени нелепости... Историците от ХIХ в, доверявайки се на късни източници, приемаха, че бащата на Комитопулите се е казвал Шишман. Оттук тръгва погрешната теза за т. нар. Западно българско царство - и все пак българско, а не „южнославянско” и „македонско”... Присъствието на името „Шишман”, появило се в България векове по-късно, се дължи на изключителната популярност на последния търновски цар Иван Шишман (1371-1395). Невярната представа за „цар Шишман” е преодоляна едва в края XIX в., когато е публикуван т. нар. Виенски препис на хрониката на Йоан Скилица с добавките на епископ Михаил Деволски от началото на XII в., където са дадени имената на родителите на Самуил. Те се потвърждават и от откритите по-късно т. нар. Самуилов надпис от 992/993 г. и от цитирания вече Битолски надпис от 1015 г. Свидетелствата за комит Никола са оскъдни. Споменатият мемориален надпис, поставен от цар Самуил в малката църквица в с. Герман, Преспанско, през 992-993 г. в памет на неговите родители Никола и Рипсимия, както и на най-големия му брат Давид (загинал през 976 г.), е пределно лаконичен. Както стана дума обаче, Никола най-вероятно е син на Гаврил, втория син на Борис-Михаил. Роден е нейде в края на IX в. и е живял до около средата на десетото столетие. Във всеки случай, когато през 971 г. неговите синове съставят колективно регентство в Средец/София, което поема управлението от името на пленения цар Борис II (969-971), комит Никола явно не е бил между живите. От хрониката на Йоан Скилица може да се съди, че към 971 г. Комитопулите са възможно най-близките роднини на пленения цар Борис II и неговия брат Роман, поради което българското болярство им делегира властта над свободните земи на царството. Като представител на царската фамилия от Плиска и Велики Преслав, Никола е заемал високи държавни и военни длъжности, но паметта за него е останала като управител на комитат. Както е известно, така са се наричали големите военно-административни области на Първото българско царство. Съотнесени към западноевропейската терминология, те са равнозначни на маркграфствата във Франкската империя. Титлата „комит” очевидно е давана на най-близки роднини на владетеля. От унгарските хроники знаем, че Салан, управител на българските владения в Трансилвания, е бил правнук на завладелия някога тези земи „Магнус Кеан” („Великият Кан”) Крум, съответно, вуйчо на тогавашния български цар

Никой не може да го определя насила. И Димитър Благоев и Вапцаров са се самоопределяли като македонци. Но историята мълчи! Уай, бре, джанъм??

български народ ! има българска "нация" и българската държава още от образуването си от ханку брат е била ... "нация", сиреч - смес от народи, за които в учебниците пише, че са пра-българия, траки и славяни , а след това тюрлюгювечът е станалоще по-голям! а пък в днешно време, след 500 г турско влияние, хептен е смешно да се говори "обективно" за "българи" като някакъм монолитен народ, като то изначално е било конструирано, като "нация". същата работа е и с блядовете и със всички практически ... предполагам, че и китайците там се делят на наколко "народи" и не са монолитно общо понятие!

Напротив има, при това е най-старият и с държава не променяща своето име вече повече, от 13 века.

:))))Хе и създава Българска партия не македонска КАТО ТМОРО в което е бил ГОце Делчев Тайно Македонско Одриснко Революционо Движение къде е Одрин знаеш ли ? Ако говорим з амодерни народи пак ще сте си български клон, не сръбски , сега ако сиакте се броите за Дажадаи !!!! но историята е Бълграрска))))

Забравяш , че това е линията на любимата ти Коминтерна. Т.е. И Благоев и Вапцаров се изявяват като комунета родоотстъпници.По това време “македонци” има само в мокрия сън на сръбските комунета, предателите и една шепа вестници платени от СССР.

В центъра на града са и паметника на Гоце Делчев и този на Димитър Благоев. Показателно ,нали? Аре, некой да се пробва да ги премахне,де...

Че кой иска, няма такива, Благоев е бил социалист утопист, както се оказа, социализма не се състоя, така, както си го е представял дядото. Социализъм има реализиран за сега само в Скандинавия, но той няма нищо общо с Болшевишкият дошъл заедно с Ч. А.

България няма проблем с историята, защото Вардарско е част, от етническите ни земи. Георги Делчев, който е северо-македонският Левски и в който се кълнат дори "античните" макета е етнически българин, както и 100% , от всички негови комити. Всъщност Комит, Комитата е Областен управител или Област в Българската държава. В Османската е Валия.

половината сърбия и тя е с български ,ако им пуснеш фолклора от НИШ сърбите няма да го разберат, а ти ще разбираш всичко. има големи лъжи заложени още при създаването на новата Бъллгарска държава 1878.... чак сега почваме да се изчистваме от чужди внушения и влияния и лъжи

Признайте историята ! Какво се получава като изкъпеш македонец - чист българин и малко мръсна вода !

тоя гоце пада ли ти се поне 4-о - 5-о коляно "рода" ? не , нали ! и на мен не ми се пада ... и за тва - хич не ме вълнува къв е бил и какви ги е къдрил ... някога , във времето ... ако се тръгне по тази посока на "радини вълнения" - ами дайте тогава да се вълнуваме кво са правили и измислените "адам" и "ева" или кой евреин е написал библията, и новия завет за да управлява чрез тях "изгонените" ада и ева "от рая"!

Изчезвай, трол нещастен !!!!